Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.11.2003, 21:42   #1
0rson
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.10.2002
0rson w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
eprom z 811 ... ktos zainteresowany ??

witam ...

dzis kupilem 811 ... postanowilem przyczynic sie i zrobic dobry uczynek dla ludzkosci ... chce ktos eprom ?? a moze firmware w postaci bin ?? nie ma problemu ... oto one:
data epromu: 2003.10.24
wersja firm: hs0e
do extrakcji uzylem: Ltnflash 1.24

cya
Dołączone pliki
File Type: rar 811 eprom.rar (422 Bajtów, 207 oglądane)
File Type: rar hs0e.rar (209.6 KB, 162 oglądane)

Andy Dufresne [Skazani na Shawshank]
0rson jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 23.11.2003, 10:12   #2
Nulek
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 04.09.2003
Nulek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez 0rson
witam ...

dzis kupilem 811 ... postanowilem przyczynic sie i zrobic dobry uczynek dla ludzkosci ... chce ktos eprom ?? a moze firmware w postaci bin ?? nie ma problemu ... oto one:

cya
Dzięki Ci za dobry uczynek. Może być jednak problem z jego praktycznym wykorzystaniem. Tym razem przeróbka Litka nie jest taka prosta ze względu na zabezpieczenia poczynione przez producenta. Dotychczas osiągnięto jedynie połowiczny sukces. Udało się zmusić 411S do pracy z f/w 811S, ale jakość wypalania jest wówczas fatalna. Podobno elektronika i laser są takie same jak w 411S. Być może w 811S jest jakieś sprzętowe zabezpieczenie, które sprawia, że firmware dla 811S działa poprawnie tylko w oryginalnym urządzeniu... Ludzie, którzy pracują nad złamaniem zabezpieczeń nie złożyli jeszcze broni, musimy więc dalej cierpliwie czekać i cieszyć się z tego, co już mamy (401S@411S).
Tym niemniej, dziękujemy Ci, dobry człowieku i życzymy bezproblemowej eksploatacji Twojej nowej nagrywarki.

Nulek

Ostatnio zmieniany przez Nulek : 23.11.2003 o godz. 10:51
Nulek jest offline  
Stary 24.11.2003, 18:22   #3
Nulek
Stały bywalec ;)

Dalsze wieści z pola walki hakerzy kontra programiści LiteOn'a. Osiągnięto dalszy postęp w łamaniu zabezpieczeń ukrytych w firmware dla 811S. Obecnie udaje się przerobić 50% testowanych nagrywarek 411S i pracują one nie gorzej od oryginalnych 811S. Jednak pozostałe 50% nie tylko nie działa, ale w wielu przypadkach dochodzi do uszkodzenia sprzętu!!! Zabezpieczenia okazały się bardzo wyrafinowane i konieczna jest dalsza praca w celu uzyskania 100% skuteczności. Hackerzy twierdzą, że dadzą sobie z tym radę, ale potrzebują więcej czasu.

Nulek
Nulek jest offline  
Stary 24.11.2003, 19:01   #4
johh
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.11.2003
johh w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Nulek
Dalsze wieści z pola walki hakerzy kontra programiści LiteOn'a. Osiągnięto dalszy postęp w łamaniu zabezpieczeń ukrytych w firmware dla 811S. Obecnie udaje się przerobić 50% testowanych nagrywarek 411S i pracują one nie gorzej od oryginalnych 811S. Jednak pozostałe 50% nie tylko nie działa, ale w wielu przypadkach dochodzi do uszkodzenia sprzętu!!! Zabezpieczenia okazały się bardzo wyrafinowane i konieczna jest dalsza praca w celu uzyskania 100% skuteczności. Hackerzy twierdzą, że dadzą sobie z tym radę, ale potrzebują więcej czasu.

Nulek
Trzymamy kciuki
johh jest offline  
Stary 25.11.2003, 14:22   #5
jezak
Bywalec

Data rejestracji: 07.11.2003
jezak w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Nulek
Obecnie udaje się przerobić 50% testowanych nagrywarek 411S i pracują one nie gorzej od oryginalnych 811S.
Nulek
Oczywiście pisząc o 411S bierzesz również pod uwagę 401@411 ?
Stary 25.11.2003, 16:37   #6
0rson
Nowy na forum

witam ...

hakerzy ?? chyba raczej krakerzy ... wg znanych mi definicji ...

cya

0rson jest offline  
Stary 25.11.2003, 19:03   #7
voytecku
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.11.2003
voytecku w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
problem z 811

Cytat:
Napisany przez 0rson
witam ...

cya
czesc
dzis rowniez zostalem szczesliwym posiadaczem napedu 811, jednak do pelni szczescia troszke mi brakuje. moja nowa nagrywarka nie chce nagrywac plytek w nero60023 ani w niczym innym. nie nagrywa ani dvd, ani cd. w nero w przypadku cd wyskakuje informacja, ze buffer too large, a w przypadku dvd zawiesza system przy cache'owaniu plikow. do tej pory udalo mi sie nagrac tylko jedna plytke, ale nie wiem jak, widocznie wylosowalo sie, ze za n-tym razem cos sobie nagra, a potem juz nie. czy ktos wie w czym tkwi problem? uzywam systemu winxp,athlon+via266a na solteku. jesli ktos wie, jak mozna temu zaradzic, prosze o jakies info. z gory dziekuje i pozdrawiam
voytecku jest offline  
Stary 25.11.2003, 21:40   #8
0rson
Nowy na forum

witam ...

do glowy przychodzi mi tylko:
update biosu
update softu
zmiana softu
kotrnola aspi ??

cya

0rson jest offline  
Stary 25.11.2003, 21:52   #9
ufty
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.06.2002
ufty w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez voytecku
czesc
dzis rowniez zostalem szczesliwym posiadaczem napedu 811, jednak do pelni szczescia troszke mi brakuje. moja nowa nagrywarka nie chce nagrywac plytek w nero60023 ani w niczym innym. nie nagrywa ani dvd, ani cd. w nero w przypadku cd wyskakuje informacja, ze buffer too large, a w przypadku dvd zawiesza system przy cache'owaniu plikow. do tej pory udalo mi sie nagrac tylko jedna plytke, ale nie wiem jak, widocznie wylosowalo sie, ze za n-tym razem cos sobie nagra, a potem juz nie. czy ktos wie w czym tkwi problem? uzywam systemu winxp,athlon+via266a na solteku. jesli ktos wie, jak mozna temu zaradzic, prosze o jakies info. z gory dziekuje i pozdrawiam

witam
miałem zupełnie podobny problem z moją 411 myslałem nawet, że palnik wadliwy ale po reinstalce systemu jak ręka odjął. Do tej pory nie wiem co było przyczyna takiego stanu żeczy, mój konfig winxp, athlon 1700+, płyta MATSONIC na via266A, 768MB DDR. Podejżewam, że problem sprawiły jakieś pozostałości po poprzednim palniku w którego miejsce powędrowała 411tka.

pozd
ufty
ufty jest offline  
Stary 25.11.2003, 22:35   #10
sakis
Bywalec

Data rejestracji: 26.07.2003
sakis w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez voytecku
czesc
Zmień podłączenie nagrywarki na kontrolerze IDE z master na slave lub odwrotnie w zależności od tego jakie masz podłączenie obecnie.
W wielu przypadkach przy podobnym problemie pomoglo.
Pioneer DVD-116
sakis jest offline  
Stary 25.11.2003, 22:53   #11
Wampir
Bywalec

Data rejestracji: 25.11.2003
Wampir w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam małe pytanie
Czy jak Lite-on 401s da się przerobić na 411s , a 411s na 811s to czy można podkręcić 401s na 811s
Jeśli tak to w jaki sposób i czy nie spowoduje to uszkodzenia sprzętu, może ktoś prubował
Z góry dziękuje za odpowiedź .
Wampir jest offline  
Stary 26.11.2003, 09:55   #12
Nulek
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez Wampir
Mam małe pytanie
Czy jak Lite-on 401s da się przerobić na 411s , a 411s na 811s to czy można podkręcić 401s na 811s
Jeśli tak to w jaki sposób i czy nie spowoduje to uszkodzenia sprzętu, może ktoś prubował
Z góry dziękuje za odpowiedź .
401S, 411S i 811S to tak naprawdę ten sam sprzęt, który różni się jedynie wewnętrznym programem sterującym - czyli firmware'm. Przeróbka 401S@411S była bardzo prosta, bo LiteOn zastosował jedynie słabe zabezpieczenie. Z konwersją 401S@811S oraz 411S@811S sprawa wygląda inaczej, ponieważ wszystkie wersje firmware'u dla 811S posiadają wielopoziomowe zabezpieczenia. W firmware dla 811S jest wbudowany tzw. Strażnik (Sentinel), który przeprowadzając pewne procedury weryfikacyjne jest w stanie odróżnić oryginalny 811S (w kórym nigdy nie było wgranego softu z innych modeli) od 401S i 411S. Jeżeli Stażnik stwierdzi, że nie znajduje się w oryginalnym 811S, steruje pracą nagrywarki tak, że nie można poprawnie wypalić żadnej płyty. Całkowita deaktywacja Strażnika powoduje, że firmware jako całość przestaje działać. Jedynym sposobem obejścia tego problemu jest oszukanie Strażnika, tak by "myślał", że jest w oryginalnym 811S. Osiągnięto już pewne sukcesy, jednak fakt, że konwersja udaje się jedynie w połowie przypadków świadczy o tym, że nie odkryto jeszcze wszystkich procedur weryfikacyjnych przeprowadzanych przez Strażnika.

Nulek
Nulek jest offline  
Stary 26.11.2003, 10:01   #13
Nulek
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez 0rson
witam ...

hakerzy ?? chyba raczej krakerzy ... wg znanych mi definicji ...

cya
Zapewne masz rację. Mniejsza jednak o terminologię i definicje... Najważniejsze, żeby złamali te zabezpieczenia.

Nulek
Nulek jest offline  
Stary 26.11.2003, 10:08   #14
Nulek
Stały bywalec ;)

Cytat:
Napisany przez voytecku
czesc
WinXP ma często problemy z DMA. Najlepiej w Menadżerze Urządzeń usuń 811S i zrestartuj system. Wykryje on wówczas ponownie 811S. Upewnij się, że tryb DMA dla Lite-Ona jest włączony. Przy okazji możesz sprawdzić, czy DMA jest aktywne dla innych napędów (o ile masz takie w kompie) i twardego dysku. Oczywiście warto sprawdzić ASPI i podłączenie Master/Slave, jak radzili koledzy.

Nulek
Nulek jest offline  
Stary 27.11.2003, 07:05   #15
kami
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.11.2003
kami w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Eeprom

Hmm nie wiem czy tylko ja mam taki problem ale zauważyłem ze niezależnie od tego co jest w pliku z EEprom'em to po jego zapisaniu do nagrywarki pierwsze 4 linijki pozostają niezmienione....

próbowałem EEpromy z 401S; 411S; 811S a nawet z danymi wpisanymi losowo (oczywiście tylko w te 4 pierwsze linie)

zaraz po zakończeniu zapisywania EEpromu do napędu wciskam READ i pierwsze 4 linie wracają magicznie do stanu początkowego - oczywiscie cała reszta EEprom'u zapisuje się bez problemu
kami jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: