![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.09.2004
![]() |
Fatalna PomyŁka
Siemanko wszystkim zrobiłem sobie dzisiaj straszne kuku.
Przez pomyłke wgrałem bios do nie swojego modelu nagrywarki dvd. Po restarcie komp sie niechce uruchomić............czytałem artykuły na tym forum i postępowałem zgodnie z zaleceniami( zapomniałem podać nazwy nagrywarki:liteon sohw 1213s). Odłączyłem nagrywarke włączyłem winde podpiełem nagrywarke odpaliłem program MtkWinFlash zapodałem secundary master podałem plik z biosem w formacie bin i wyskakuje taki komunikat(ERR: fail to identify the flash type!).Czy jest jeszcze szansa ruszenia tej nagrywarki ![]() Prosze o odpowiedź z góry dziękuje!!!! |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Ta operacje przeprowadza sie w dos`ie.
#3 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Jest kilka objawów! ![]() Czasami spod Windy wystarczy ![]() |
|
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Mówicie ,że pod dosem......żeby odpalić kompa musze odpiąć nagrywarkę czy potem dos sobie poradzi jak podłącze nagrywarke później?
Bo próbowałem odpalić kompa w trybie wiersza poleceń(windows xp) i wpisałem komendy i nic sie niedzieje ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
A potem podpiąć nagrywarkę ![]() Tylko żeby właściwie wpisać oznaczenie Primary/Secondary i Master/Slave I żeby spawarka była sama na taśmie Ja użyłem tego: b) bios w postaci biosik.bin mtkflash X w biosik.bin Litera X odpowiada kanałowi, na którym został umieszczony napęd: 1=Primary Master, 2=Primary Slave, 3=Secondary Master, 4=Secondary Slave
|
|
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
A jeszcze jedno coś ma wyskoczyć podczas instalacji biosu bo u mnie wyskakuje tylko wersja mtkflesha i nic niemage zrobić dalej i sie nic niedzieje
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
![]() Ostatni! ![]() Zastosuj to samo - tylko użyj MTKFlasha pod DOSem Opis masz TU I w tym miejscu wielkie pozdro dla sebaw ![]() Stary! Dzięki tobie moja spawarka znów żyje! ![]() |
|
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Przeczytałem i udało mi sie wkońcu uruchomić mtkflasha pod dosem po zainstalowaniu 15 banków wyskakuje komunikat co by zrestartować kompa a po restarcie dalej nie widzi nagrywarki..............mi sie zdaje że to koniec z nią
|
![]() |
![]() |
#9 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
OK! Nareszcie doczytałeś jak to zrobić dobrze ![]() Jeżeli instalują ci się banki to dobrze Po kolei Zrób jeszcze jedną rzecz Ściągnij sobie inny plik biosu w postaci .bin, np. TEN Rozpakuj Utwórz katalog zzz na c: Skopiuj do niego mtkflasha i bios TS0C.bin z rozpakowanego pliku Wyłącz kompa Odłącz nagrywarkę od taśmy IDE Wystartuj kompa z dyskietki startowej np od win98 Podłącz taćmę IDE do nagrywarki Przejdź na dysk c -> c: <enter> Przejdź do katalogu zzz -> cd zzz <enter> Wpisz komendę: mtkflash X w TS0C.bin (0 - to jest zero) Gdzie litera X odpowiada kanałowi, na którym został umieszczony napęd: 1=Primary Master, 2=Primary Slave, 3=Secondary Master, 4=Secondary Slave Powinno zapakować ci wszystkie banki i po restarcie spawarka powinna ruszyć ![]() Jeżeli to nie pomoże - to ja ci już nie pomogę
![]() |
|
![]() |
![]() |
#10 |
XII
Data rejestracji: 02.06.2004
![]() ![]() ![]() |
ladnie i sparwanie to mi sie podoba
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
Dziękuje bardzo vizzard za porządne tłumaczenie zaraz jeszcze raz sprubuje tylko ja nie nagrywam tego na partycje ponieważ mam wszystkie w ntsie lecz zgrywam na czytą dyskietke i z niej kożystam chyba to nie ma różnicy
![]() ![]() ![]() Z resztą za chwile dam znać czy dana operacja powiodła sie ale jeszcze raz dziękuje za pomoc. |
![]() |
![]() |
#12 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
![]() Jeżeli mieści ci się to na dyskietkę - to czemu nie Musisz tylko uważać, żeby dyskietka nie była kopnięta (jakieś bad sektory. itp.) Bo wtedy niezłe kuku możesz zrobić temu napędu ![]() |
|
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
![]() |
No i niestety dalej leży martwa to już z nią koniec mam nowy wydatek znaczy podczas wgrywania biosu pod dosem na monitorze wyświetla wszysko ok ale nagrywarka nawet kontrolką nie zamryga a po restarcie dalej system jej nie widzi.Szkoda trza przyjąć to po męsku i zbierać kesz na nową.
|
![]() |
![]() |
#14 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
![]() I zobacz nie z dyskietki - tylko z dysku A nóż widelec ![]() Poza tym jak to nic nie da - to idź do serwisu i coś wymyśl Że np nagrywałeś płytę i w trakcie nagrywania padła Może serwisanci będą na tyle leniwi, że nie sprawdzą - co się mogło stać Nawet słowem nie wspominaj, że coś modyfikowałeś ![]() Może akurat ci się uda i wymienisz na nową ![]() W końcu przecież nic do stracenia nie masz ![]() |
|
![]() |
![]() |
#15 |
Nowy na forum
![]() |
Oki jeszcze sprawdze na innym kompie a potem wale do serwisu .
Pozdówko i dzięki za wspołprace ![]() |
![]() |
![]() |
|
|