Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24.04.2005, 16:33   #1
Zbih
Bywalec
 
Avatar użytkownika Zbih
 
Data rejestracji: 01.03.2004
Posty: 31
Zbih w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy filmyDVD-Fatalna jakość obrazu na komputerze-czy można zaradzić temu?

Witam

Mam monitor LCD SONY HS95PB(s) i karte gigabyte 9550 128bit i wydaje mi się, że jakość odtwarzanych filmów dvd powinna być przynajmniej b.dobra..a jest po prostu fatalna..3 krotnie lepiej wyglądają filmy dvix..owszem, kiedy oglądam film na telewizorze nie ma żadnych zastrzeżeń..jakość jest taka jaka powinna być...Czy filmy dvd mają to do siebie, że jakość obrazu jest porażająca(w negatywnym sensie),kiedy ogląda się je na komputerze?

Posiadam dołączonego do karty graficznej power dvd5..pomyślałem, że to może wina programu, więc ściągnąłem powerDVD 6 oraz winDVD 6 i to samo..instalowałem różne sterowniki i wciąż nie widać poprawy

Czy jest jakiś sposób, żeby temu zaradzić? Czy na komputerze nie ma co oglądać filmów na DVD?

Nie jestem aż tak wybredny, ale widze, że jakość dvd to nie jest(mimo iż jest to dvd)..
Zbih jest offline  

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.04.2005, 18:22   #2
Koolo
Wyjadacz ;)
 
Data rejestracji: 15.01.2002
Posty: 407
Koolo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mam Radeona 9250 (kupiłem tylko ze względu na DVI i TV-out) i też dostałem PowerDVD razem z kartą więc pomyślałem program razem z kartą to zaznaczyłem włącz akceleracje sprzętową i wzbogacanie obrazu wideo CLEV i niestety wielka lipa obraz był koszmarny piksele jak konie. Więc wszystko to powyłączałem i obraz jest OK.
__________________
TEAC CD-W524E NEC ND-2500A Matshita UJ-850S
Koolo jest offline  
Stary 24.04.2005, 21:30   #3
mirobanan1
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 06.11.2003
Lokalizacja: Szczecinek
Posty: 199
mirobanan1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja spotkałęm się z podobnym problem , ale z płytami VCD. NA tele wyglądją znakomicie, zaś na kompie istny komszar. Co do DVD to odtwarzałem je WInDVD, ale obraz był okropny z jednego walnietego p=owodu. Z racji ze mam Win98 mialem zaznacone PIO , a gdy włączyłęm DMA o dziow film wyglądał normlanie. I to jest dziwne. bo nie wiem co ma jedno do drugiego.
mirobanan1 jest offline  
Stary 25.04.2005, 12:46   #4
Zbih
Bywalec
 
Avatar użytkownika Zbih
 
Data rejestracji: 01.03.2004
Posty: 31
Zbih w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
rzeczywiscie..po wylaczeniu wspomagania sprzetowego i C-LEV 2 jest ciut lepiej..ale do jakosci dvd jeszce duzo brakuje

widac, ze w tych komputerowych odwarzaczach przy tworzeniu ich producenci nie zwazaja na jakosc obrazu...chyba zbyt duzo poswiecaja czasu jakosci dzwieku...co z tego,ze dziek jest dobry, skoro obraz...szkoda slow...
Zbih jest offline  
Stary 25.04.2005, 13:20   #5
mirobanan1
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 06.11.2003
Lokalizacja: Szczecinek
Posty: 199
mirobanan1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
to ja mam pytanie dotyczące samego filmu: jak zrobie koppie filmu DVD, to czy na koppi zachodzą jakieś zmiany w jakości obrazu,dźwwięki itp?
mirobanan1 jest offline  
Stary 27.04.2005, 00:09   #6
Briho
Bywalec
 
Avatar użytkownika Briho
 
Data rejestracji: 15.03.2005
Posty: 40
Briho w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez mirobanan1
to ja mam pytanie dotyczące samego filmu: jak zrobie koppie filmu DVD, to czy na koppi zachodzą jakieś zmiany w jakości obrazu,dźwwięki itp?
Wszystko zależy od stopnia kompresji. Jeśli zrobisz kopię DVD-Video na płycie dwuwarstwowej to oczywiście będzie to kopia bezstratna jeśli chodzi o jakość (1:1). Jeśli natomiast robisz kopię na zwykłej płytce jednowarstwowej, to wtedy nie jest już różowo. Trzeba kombinować, wyrzucać niepotrzebne dodatki. Im mniej próbujesz "upchnąć" na płytę, tym jakość filmu będzie wyższa. Poza tym sporo zależy tu od programu. Np. taki DVDShrink ma opinię raczej "pożeracza" jakości, ale za to jest prościutki w obsludze i szybki. Inne są lepsze jeśli chodzi o jakość generowanego obrazu, ale też dużo wolniejsze. Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno . Zresztą poszukaj na forum, bo tematów tego typu była tu cała masa.
Briho jest offline  
Stary 27.04.2005, 00:37   #7
mirobanan1
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 06.11.2003
Lokalizacja: Szczecinek
Posty: 199
mirobanan1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
wiesz na tym forum nie witałem przez blisko 1,5 roku .
A wiec przestawie pokrótce szczegóły(tylko nie wyzywać od pirató).
Kumpel kupuje co tydzień w (cenzura) filmów na DVD, oczywista nie roginały. lecz na targowisku (czy pirackie). Zawyczaj na jedenj DVD są dwa filmy. SKąd mam wiedzieć czy te filmy są dwuwarstwowe? BTW: możecie podać kilka przykładów płyt(marka itp) DVD dwuwarstwowych, czy trzeba mieć do niej specjalną nagryware itp?. Albo czy jakbym prezgrał takową płytką "zwykłym programem" np Alcholo itp to dużo bym stracił
mirobanan1 jest offline  
Stary 27.04.2005, 00:42   #8
Zbih
Bywalec
 
Avatar użytkownika Zbih
 
Data rejestracji: 01.03.2004
Posty: 31
Zbih w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez mirobanan1
wiesz na tym forum nie witałem przez blisko 1,5 roku .
A wiec przestawie pokrótce szczegóły(tylko nie wyzywać od pirató).
Kumpel kupuje co tydzień w (cenzura) filmów na DVD, oczywista nie roginały. lecz na targowisku (czy pirackie). Zawyczaj na jedenj DVD są dwa filmy. SKąd mam wiedzieć czy te filmy są dwuwarstwowe? BTW: możecie podać kilka przykładów płyt(marka itp) DVD dwuwarstwowych, czy trzeba mieć do niej specjalną nagryware itp?. Albo czy jakbym prezgrał takową płytką "zwykłym programem" np Alcholo itp to dużo bym stracił
a co temat plyt dwuwarstwowych ma wspolnego z jakoscia odtwarzanych filmow na komputerze??

albo poczytaj troche forum albo zaloz nowy temat...jesli tak wygladaja wszystkie tematy to ja dziekuje,przebijac sie kilkanascie stron,zeby cos znalesc, a tu nagle o czym innym mowa
Zbih jest offline  
Stary 27.04.2005, 01:07   #9
Briho
Bywalec
 
Avatar użytkownika Briho
 
Data rejestracji: 15.03.2005
Posty: 40
Briho w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez mirobanan1
Zawyczaj na jedenj DVD są dwa filmy. SKąd mam wiedzieć czy te filmy są dwuwarstwowe?
Po prostu wrzucasz płytę do napędu, klikasz w 'mój komputer', potem prawym myszy na ikonę napędu, wybierasz 'właściwości' i patrzysz. Jeśli pojemność nagranej plyty przekracza 4,5 GB to znaczy że płyta jest dwuwarstwowa . Poza tym taka mała uwaga - to nie filmy są jedno- czy dwuwarstwowe tylko nośniki.
Cytat:
BTW: możecie podać kilka przykładów płyt(marka itp) DVD dwuwarstwowych, czy trzeba mieć do niej specjalną nagryware itp?
Musisz mieć oczywiście odpowiednią nagrywarkę, która nagrywa takie płyty, np. LG 4163B. Co do płyt to zerknij sobie tutaj:
http://allegro.pl/search.php?string=...=0&new=0&pay=0
Jak widać ceny nie są niskie.
Cytat:
Albo czy jakbym prezgrał takową płytką "zwykłym programem" np Alcholo itp to dużo bym stracił
Szczerze mówiąc to nie wiem o jakiej stracie mówisz. Jeśli chodzi o jakość to oczywiście nie tracisz nic, bo na takiej płycie robisz kopię 1:1.
Briho jest offline  
Stary 27.04.2005, 18:23   #10
mirobanan1
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 06.11.2003
Lokalizacja: Szczecinek
Posty: 199
mirobanan1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Chodzi mi o strate jakości obrazu i dźwięku. A więc sumując potrzebuje"
płyty dwuwarstwowej
nagrywarki DVD obsugującej tryb nagrywania na takich płytach
P.S nie mam napędu DVD na kompie, wiec nie moge sprawdzić czy płytta jest dual leyer . Ale za to pisze na opakowaniu
mirobanan1 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:09.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.