![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.01.2004
![]() |
GSA-H55L wykrywa jako PIO4
Mam problem z nagrywaniem plyt dvd (wiem ze juz byly takie tematy). Wgranie nowego biosu (1.05) nie pomoglo, ASPI sprawdzone wg instrukcji na forum.
Po wlaczeniu kompa w tabelce ze sprzetem wykrywa nagrywarke w trybie PIO4 natomiast w windowsie pokazuje "Tryb DMA" Czy to moze byc przyczyna ze wypala mi tylko plyty cdr a przy wypalaniu dvd zatrzymuje sie na 3***37;? Naped jest podlaczony jako master na pierwszym kontrolerze bez innego urzadzenia poniewaz mam RAID'a i do niego sa podlaczne dyski. Tasma oczywiscie 80 zylowa. W Biosie zmienilem tryb tansferu z auto na 66/100/133. plyta: Gigabyte GA-7VAXP na KT400, 512mb ram, athlon 2600xp+, zasilacz Modecom 350W PFC, Windows 2000 Professional, Nero 6.6.1.15 Prosze o rade bo na chwile obecna jedynym wyjsciem wydaje mi sie odeslanie nagrywarki do serwisu;] |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Odinstaluj kana***322; IDE, po restarcie windowsowe sterowniki.
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Bez zmian, w tabelce po odpaleniu kompa jest PIO4 czyli ATA33 a w Windowsie "Tryb DMA" czyli ATA66
![]() Zmiana biosu plyty glownej tez nic nie zmienila... Czy roznice wersji plikow ASPI moga miec na to jakis wplyw? U mnie wyglada to nastepujaco: ![]() Ostatnio zmieniany przez ToLo84 : 17.02.2008 o godz. 14:44 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Może warto wgrać sterowniki do MOBO
![]() Na przykład VIA Hyperion ![]() ![]()
![]() |
#5 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]() Poza tym juz doszedlem o co chodzilo. Po wejsciu do biosu trzeba wcisnac ctrl + F1 zeby wejsc do ukrytego menu (jak w jakiejs grze po wpisaniu cheatow ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
Tylko ze w kazdej plycie glownej domyslnie jest ustawiony DMA, ale wiekszego znaczenia to nie ma bo windows nie podporz***261;dkowuj***281; sie Biosowi i w Windowsie moze nie byc trybu DMA
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
ale u mnie po odpowiednim ustawieniu biosa w windowsie tez sie zmienilo na tryb ultra dma. w everescie widac.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
DMA w ukrytym menu ... taka podstawowa opcja ukryta?
to jeszcze zobacz, czy p***322;yty si***281; pal***261; poprawnie. Bo MultiWordDMA ma 16MB/s i w sumie te***380; powinno dzia***322;a***263;... |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|