Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 01.10.2003, 22:44   #1
Yeti
walidator

Data rejestracji: 23.06.2002
Yeti zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
DiscJuggler 4.10.1084 Pro -- opis wypalania zripowanej płytki.

1) Instalujemy i "dopieszczamy"

2) Prog po odpaleniu zaserwuje nam tipsa z poradą dnia, zamykamy i odsyłamy tipsownik w niebyt, no chyba
że ktoś lubi sobie poczytać.

3) Pod spodem mamy okno z dostępnymi rodzajami kompilacji, wybieramy "Create new DVDs"

4) Wkładamy do palnika stosowną płytkę plus lub minus zależnie od upodobania, płyta koniecznie musi być
czysta, nie zapodanie do napędu płyty uniemożliwi nam dalszą działalność z progiem ( w tej opcji )

5) Otwiera nam się śliczne okienko, proponuje dać na cały ekran dla przejrzystości,po lewo od góry explorer+zakładka
wyboru palnika po prawo katalogi i pliki, na dole nasza czyściutka gotowa na wszystko płytka.

6) Okno dolne >> Jako że nazwa "Blank DVD" nie za bardzo pasuje na tytuł naszej płyty klikamy na niej prawym
myszem i wybieramy z rozwiniętego menu "Rename", wpisujemy nazwę naszego arcydzieła i "Enter"

7) Na płycie muszą zostać utworzone katalogi AUDIO_TS oraz VIDEO_TS, klikamy prawym myszem na "DVD border"
i wybieramy "New folder", wpisujemy nazwę pierwszego katalogu AUDIO_TS , nazwa MUSI być pisana wielkimi
literami, po tej operacji program utworzył dodatkową ikone "<nazwaFilmu>, DVD zone" oraz nasz katalog
AUDIO_TS, klikamy tym razem na nowo utworzonej ikonie "<nazwaFilmu>,DVD zone" lewym myszem i znów
wybieramy "New folder", tym razem wpisujemy VIDEO_TS pamiętając o wielkich literach, zatwierdzamy enterem.
Katalogi AUDIO_TS i VIDEO_TS wraz z przygotowaną zawartością mogą zostać przeciągnięte bezpośrednio
z dysku za pomocą wbudowanego explorera lub dowolnego managera plików, jeśli do tej operacji wykorzystamy
wbudowany explorer istotne jest aby katalogi przeciągać z PRAWEJ jego strony, okienko "Name", jeśli tego nie
zrobimy i przeciągniemy z lewej strony możemy się czasem niemile zdziwić nie mogąc się doczekać końca
operacji lub dostając całkiem fikcyjne info o rozmiarze kompilacji, np.mieliśmy w katalogu VIDEO_TS sześć plików
a prog stwierdzi że jest ich powiedzmy z tysiąc pięćset

8 ) Powiedzmy że katalogi mamy, teraz za pomocą wbudowanego explorera (lub innego ichniego wynalazku)
przeciągamy odpowiednie pliki do katalogu VIDEO_TS, na pasku poniżej zobaczymy jak stoimy z miejscem
na płytce.

9) Zmieniamy zakładkę na "DVD Recording" , sprawdzamy w "Advanced" czy opcja "Close disc" jest zafajkowana
i możemy sobie zapalić 8) naciskając "Start"

Program domyślnie jest tak ustawiony że po wykonaniu powyższych operacji otrzymamy solidnie wypaloną płytkę,
ja osobiście zmieniam tylko wielkość keszu L2, Tools>Options>I/O na 20 sekund, i zabraniam wysuwania tacki
po wypaleniu płytki Tools>Options>Job, jugglerem wypaliłem do dziś około 70 płytek i wszystkie są ok, stosuje płyty
verbatima, wypalam tez dla znajomych na różnych wynalazkach, płytki działają ok czego nie mogłem powiedzieć
o wypalaniu po neronem v11 v15, płytki wypalane neronem miały tendencje to stopklatkowania.
Jugglera używałem na palniku pionek 105 oraz obecnie 106D, program ma też małe bugi (vide przeciąganie plików)
ale wiedząc o nich można wypalać bezstresowo.
Yeti jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 02.10.2003, 19:42   #2
Gelo_5
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 13.03.2003
Gelo_5 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Super program.Też z niego od kilku miesięcy korzystam, tyle,że ze starszej wersji 4.01.ZERO PROBLEMÓW.Poczciwy Nero służy do wypaklania CD /z przyzwyczajenia i zasiedzenia!/
Gelo_5 jest offline  
Stary 03.10.2003, 21:22   #3
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cześć !

Nagrywałem płytkę DVD-R Disc Jugglerem. Ustawiłem parametry zgodnie z poradami Yeti. Nagrywałem płyte TDK x2. Przy nagrywaniu nastawiłem suwak programu na "Directly from reader to recorder x2". Program palił płytkę 39 minut - wydaje mi się ,ze za długo. ImgTool (ten używający engine Nero 6), pali około 25-30 minut. Poza tym program pokazywał Real Speed od 0 do nawet 3,3 !? Cache zaś potrafiło czasem spaść do zera i dioda palnika gasła). Czyzby działanie Burn Proof ? Wiem,ze Real Speed jest niby zmienna (do Nero można uzyć takiego wpisu do rejstru , ktory pokazuje własnie Real Speed) ale aż w takim zakresie ?

Jakie ustawienia suwaka stosujecie w Disc Jugglerze ? (Slower - Faster). Czy te niestabilności prędkości nie szkodzą w paleniu płytek ?

Pozdrawiam

Jabba

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline  
Stary 03.10.2003, 21:53   #4
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Okazało się,ze płytka nagrana Disc Jugglerem nie startuje w odtwarzaczu Pioneer 444. Player wykrywa ją jako DVD ale na Play reaguje szukaniem czegoś i powrotem do napisu DVD.

Jabba

SITH LORD
Stary 03.10.2003, 22:14   #5
Gelo_5
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 13.03.2003
Gelo_5 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Jabba the Hutt napisa***322;(a)
Okazało się,ze płytka nagrana Disc Jugglerem nie startuje w odtwarzaczu Pioneer 444. Player wykrywa ją jako DVD ale na Play reaguje szukaniem czegoś i powrotem do napisu DVD.

Jabba
Tak na szybko.Sprawdź w IfoEdit plik VIDEO_TS.IFO w podkatalogu VMGM_MAT>First Play PGC w ostatnim wierszu Pre command jaki masz numer.Może nie zrobiłeś np. GetVTS Sectors i odwarzacz nie może wystartować.Można w Pre comand, klikając prawą myszą zmienić numer startowy.
Gelo_5 jest offline  
Stary 03.10.2003, 23:19   #6
Yeti
walidator

Data rejestracji: 23.06.2002
Yeti zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Jabba the Hutt napisa***322;(a)

Program palił płytkę 39 minut - wydaje mi się ,ze za długo

Poza tym program pokazywał Real Speed od 0 do nawet 3,3 !? Cache zaś potrafiło czasem spaść do zera i dioda palnika gasła).

Wiem,ze Real Speed jest niby zmienna (do Nero można uzyć takiego wpisu do rejstru , ktory pokazuje własnie Real Speed) ale aż w takim zakresie ?

Jakie ustawienia suwaka stosujecie w Disc Jugglerze ? (Slower - Faster). Czy te niestabilności prędkości nie szkodzą w paleniu płytek ?

Pozdrawiam

Jabba [/B]
Żaden z wymienionych u Ciebie problemów nie występuje u mnie, suwak prędkości mam ustawiony na max, miałem tylko jeden przypadek gdy juggler odmówił wypalenia płytki dopóki nie zmniejszyłem szybkości na x1, wystąpiło to na jakiejś taniej płytce, bufor mam z reguły 99-100%, real speed oscyluje u mnie w granicach +/- 0,1 aktualnej prędkości nagrywania.

Napędy mam podpięte tak;
IDE1- litek52327 - master
toshiba SD-M1712 - slave
IDE2- pioner106 - master
wolny - slave
hdd na extra kontrolerze promise
- - -
Edit

Odtwarzam toto na stacjonarnym toshiba SD-220E, znajomi królika mają LG/THOMSON/CLATRONIC/MUSTEK/PANASONIC i działa.
Powalczył bym z problemem na dvd-rw ale u mnie działa
W wolnej chwili sprawdze płytki w jakimś sklepie rtv.

Ostatnio zmieniany przez Yeti : 03.10.2003 o godz. 23:36
Yeti jest offline  
Stary 03.10.2003, 23:49   #7
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Cytat:
Gelo_5 napisa***322;(a)
Tak na szybko.Sprawdź w IfoEdit plik VIDEO_TS.IFO w podkatalogu VMGM_MAT>First Play PGC w ostatnim wierszu Pre command jaki masz numer.Może nie zrobiłeś np. GetVTS Sectors i odwarzacz nie może wystartować.Można w Pre comand, klikając prawą myszą zmienić numer startowy.
Zrobiłem Get VTS SECTORS (jak litanie ma to opanowane - IfoEdit : Kopiowanie koloru napisów z orginal IFO, wklejanie do nowego IFo, zapis, GET VTS Sectors).

Płyta po wypaleniu IMGTool (engine Nero 6.0.0.19) odpala się i działa prawidłowo.

Pozdrawiam

Jabba

SITH LORD
Stary 20.10.2003, 01:35   #8
cypher
Nowy na forum

Data rejestracji: 18.10.2003
cypher w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
CloneDVD

1. RIP DVD - Dvd Shrink 3.0 Beta 5
2. Write DVD - CloneDVD 1.3.10.1

CloneDVD wybieram "Write Existing Data" i podaje sciezke
do plikow na dysku. Moje LG GSA 4040B wypala filmy z 4x predkoscia
bez problemow na plytach Verbatim DVD+R 4.7GB x4 innych nie uzywalem jeszcze.
8)
cypher jest offline  
Stary 11.11.2003, 02:27   #9
donvit
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 24.01.2003
donvit zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ok. Mam zrippowane voby i ifo za pmocą Smart Rippera. Włączam Nero 6.0 Express, wybieram opcję dvd video, wkładam wszystkie voby i ifo do katalogu video_ts, wpisuje label a kiedy naciskam burn wywala mi komunikat:
"DVD Video compilance test failed. The resulting DVD-Video might be unplayable. Do you want to continue ?"
I co z tym zrobić. Co robię źle ?
Sound Blaster Live!
Ram 1000 MB PC 433
donvit jest offline  
Stary 12.11.2003, 22:48   #10
MIKIKO
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.10.2003
MIKIKO w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czesc

Tez mialem ten problem. Uzyj zamiast Nero Express inny pakiet z rodziny Nero - Nero Vision Expres Jest super, wystarczy vob i reszte zrobi za Ciebie, uwaga musisz miec wersje zarejstrowana.

MIKI
Stary 29.11.2003, 18:12   #11
maxp
Nowy na forum

Data rejestracji: 21.11.2003
maxp w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
jakby ktoś pytał to....

Palenie DVD-Video:
1.Z oryginału SmartRipperem 2.41 z opcją MOVIE na HDD
(można użyć AnyDVD nie trzeba wtedy ripować tylko zaczynamy od pkt. 2)
2.DVD2ONE v1.23 przeliczam do wielkości DVD-/+R(4.3GB)
(1.23 to ostatnia dobrze działająca wersja DVDE2ONE dla starszych odtwarzaczy stacjonarnych DVD,
wersję 1.30 używać tylko jeśli musimy wykorzystać opcję join której nie ma wersja 1.23 -
nowe stacjonarki łykają filmy przeliczane dowolną wersją)
3.NERO BurningRom 5.5.10.15 na szybkości x4 wypalanie płytki
całość około 30min.

Ponad 250 tytułów wypalonych j.w. bez zająknięcia działa w PC, PS2 i na stacjonarnych
odtwarzaczach DVD.

Palenie DVD PS2:
1.Alcohol 120% v1.4.3 build518 - rip na HDD
2. j.w. - x4 wypalenie płytki
całość okolo 30min.

Ponad 50 tytułów wypalonych, bez problemów w konsolach z płytą główną v5 i powyżej oraz ripperem.
Starszych wersji konsol nie miałem możliwości testować.

Hardware użyty do w.w.:
Proc PIV 1.6GHz, 1GB DDRAM, obecnie DVD-ROM MATSHITA UJDA745A(USB)->wcześniej używałem DVD-ROM Toshiba 1712,
DVD+/-RW PLEXTOR PX-708A(USB)
System operacyjny:
WindowsXP Pro SP1 build 2600
Płytki:
Princo DVD-R 1-4X(PLN 5,00/1szt.)
maxp jest offline  
Stary 17.03.2004, 10:31   #12
przemo_one
Gość

Cytat:
Napisany przez donvit
Ok. Mam zrippowane voby i ifo za pmocą Smart Rippera. Włączam Nero 6.0 Express, wybieram opcję dvd video, wkładam wszystkie voby i ifo do katalogu video_ts, wpisuje label a kiedy naciskam burn wywala mi komunikat:
"DVD Video compilance test failed. The resulting DVD-Video might be unplayable. Do you want to continue ?"
I co z tym zrobić. Co robię źle ?
moze troche przy puzno na to odpowiadam ale niech bedzie juz
otoz nero szuka plikow video_ts.bup na przyklad a smart ripper moze zrobic ten sam plik w innej nazwie i to wszystko dlatego ja uzywam dvd decryptera i jest git, potem dvd shrinkiem przerobki wybor streamow itd a na koncu burn clone dvd ale zwalil mi jedna plytke noname (icam blee) wlasciwie to mozna wypalac i nero expressem dvd-video i chyba bedzie git co do sonic mydvd czy tam record now dx to jeszcze nie probowalem ale czas pokaze
nie rozumiem dlaczego wy robicie to iso po co niby jak masa softu wypala od razu voby?? czy to lepiej jak sie z iso pali??

Ostatnio zmieniany przez przemo_one : 17.03.2004 o godz. 10:34

Stary 17.03.2004, 19:18   #13
ikar39
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 13.01.2004
ikar39 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
moze te iso potrzebne jest do chmikowania płytek pewnie zajmuje mało miejsca
ja to robie tak przezucam video ts do nero i gra gitara a wszystko robie shirkiem
ikar39 jest offline  
Stary 17.12.2003, 01:23   #14
Kosteg
Bywalec

Data rejestracji: 05.10.2003
Kosteg w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ostatnio dużo filmów mi sie trafia które nie wymagają kompresji, a jedynie wyżucenia całego bałaganu meni napisów i dodatków. Dla mnie idealnym do tego celu jest DVD2DVD-R. Wczytuję film normalnie jak bym miał go obrabiać CCE, Ale w zakładce "Setings" ,odchaczam opcję "Start Encoding if possible", co powoduje że obróba filmu nie jest dokonywana a jedynie film jest rozkładany na części i od nowa składany. Trwa to jakieś 45 min.I w efekcie końcowym otrzymujemy plik iso, gotowy do nagrania. Według mnie ten sposób obróbi ma tę zaletę że całe pliki opisujące film są twożone od nowa, bez naleciałości po wykasowanych ścieżkach itp...Tak obrobione filmy chodzą mi bez żadnego zająknięcia , nawet u mojego sąsiada któredo dvd jest bardzo grymaśne(wcześniej robiłem to DVD2One i u niego bywały problemy -szczególnie gdy próbował przewinąć film o parę scen do przodu : odtważacz gubił naprzykład napisy , albo ścieżke dźwiekową)
Kosteg jest offline  
Stary 17.12.2003, 14:09   #15
ErCoDeZz
Bywalec

Data rejestracji: 31.12.2002
ErCoDeZz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Kosteg
Ostatnio dużo filmów mi sie trafia które nie wymagają kompresji, a jedynie wyżucenia całego bałaganu meni napisów i dodatków. Dla mnie idealnym do tego celu jest DVD2DVD-R. Wczytuję film normalnie jak bym miał go obrabiać CCE, Ale w zakładce "Setings" ,odchaczam opcję "Start Encoding if possible", co powoduje że obróba filmu nie jest dokonywana a jedynie film jest rozkładany na części i od nowa składany. Trwa to jakieś 45 min.I w efekcie końcowym otrzymujemy plik iso, gotowy do nagrania. Według mnie ten sposób obróbi ma tę zaletę że całe pliki opisujące film są twożone od nowa, bez naleciałości po wykasowanych ścieżkach itp...Tak obrobione filmy chodzą mi bez żadnego zająknięcia , nawet u mojego sąsiada któredo dvd jest bardzo grymaśne(wcześniej robiłem to DVD2One i u niego bywały problemy -szczególnie gdy próbował przewinąć film o parę scen do przodu : odtważacz gubił naprzykład napisy , albo ścieżke dźwiekową)
Nie bardzo wiem po co cala ta zabawa, w shrinku trwa to polowe krocej + potem 2 minuty na wykasowanie "naleciałości po wykasowanych ścieżkach itp" w ifoedit.
ErCoDeZz jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: