![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.08.2004
![]() |
Proszę o pomoc w podjęciu decyzji co do zakupu nowej nagrywary
Posiadam Lite-On DVDRW SOHW 812S. Palniczek juz jest leciwy. Od bardzo bardzo dawna nie wykonywałem testów wypalanych płytek. Gdy porównałem je z wynikami z tego forum jestem troche zirytowany. Niby jakość wypada 93% czy to dobrze czy niezbyt dobrze?
Czy z załączonego wykresu wynika, że nagrywara nadaje sie do utylizacji? Nagrywane na Verbatimie Advanced AZO DVD+R 8x z prędkością 2,4x. Będę wdzięczny za jakiekolwiek opinie, nawet te ciężko pogrążające w smutku ![]() Zapomniałem dodać że bios nie był aktualizowany. Jest taki jak go kupiłem razem z nagrywarą czyli z okresu (Kwiecień 2004) Ostatnio zmieniany przez lukusk : 08.03.2006 o godz. 21:38 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
Wynik nie jest zly jak na ta nagrywarke, radze zaaktualizowac bios moze znaczaco poprawic jakosc nagrywania i nagrywaj troszke szybciej 4x, a sprobuj nawet 8x i zeskanuj plytki bo wolniej nie zawsze znaczy lepiej
P.S. Wedlug mnie nagrywarka jest bardzo dobrym stanie i nie wymaga wymiany |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Po przeczytaniu kilku uwag na tym forum też sie zastanawiałem nad aktualizacja biosu. W takim razie wezmę sie za aktualizację. Co do wyższych prędkości nagrywania to przy predkości 4x wyniki wypadały nieco gorzej, ale może po aktualizacji biosu rzeczywiście ulegnie poprawie. Wykres przedstawia wyniki z palenia ostatniej płytki z partii 8x, po zaopatrzeniu się w nowe 16x i aktualizacji biosu porobię znowu testy.
Dodam jeszcze tylko, że na tej nagrywarce wypaliłem już nieco ponad 400 płytek DVD. Od samego początku nagrywam tylko na Verbatimach, po drodze zdarzyło sie raz kilka sztuk TDK. I możesz mi nie uwierzyć ale nie miałem ani jednej płytki którą by ta nagrywarka zepsuła (poza przypadkami z mojej winy, gdzie zmaściłem kompilację płyty grzebiąc w jej zawartości - po prostu kop widział zawartość płytki ale film się nie odtwarzał). Dlatego do tej pory jestem bardzo zadowolony z funkcjonowania litka. A moje obawy wzięły się stąd, czy przy takich wynikach jakie prezentują użytkownicy nowych nagrywarek, moja żywotność wypalonych płytek jest poważnie zagrożona. Trochę się napisałem ale sprawa jest dla mnie o tyle poważna że w większości nagrywam filmy zrzucone z kamery i odzyskanie oryginału nie jest juz możliwe. Dziękuję za szybką reakcję ![]() Jeżeli ktoś ma cos jeszcze do dodania to bardzo proszę. Pzdr |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
Czekam na nową dostawę verbatimków 16x do przetestowania na mojej zaktualizowanej nagrywarce nowym biosem, a w międzyczasie wykonałem test przed aktualizacją biosu (płyta nagrana w 2004 roku), oraz test jakości tej samej płyty po aktualizacji biosu. Czy nowy bios oprócz poprawy jakości nagrywania, w znaczący sposób może poprawić jakość odczytu? Nagrywarka "dostaje" lepszą korekcje błędów odczytu? Czy raczej moje przypuszczenia są błędnę. Z załączonych wykresów wynika że jest znacznie lepiej. Nagrana płytka nie była jakiejś super jakości -TDK 4x, nagrywana z prędkością 2,4x.
Dla porównania na razie wykonałem test płytki która mi została z dawnych zapasów - TDK 4x, nagrywana 4x, jest to juz wersja box nie ze szpuli. Chyba powinieniem byc zadowolony z upgrade biosa? ![]() Przed ostateczną decyzją czy kupić nową, poczekam jak wypadną u mnie testy z verbatimkami 16x. Ostatnio zmieniany przez lukusk : 09.03.2006 o godz. 23:29 |
![]() |
![]() |
#5 | |
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#6 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Zaktualizuj bios jedynie do VS0B ![]() I nawet Plextory zobaczą z przodu tylko szybko oddalające się migające czerwone światło diody ![]() ![]()
![]() |
#7 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Jak to co chcę? Chcę żebyście mi pomogli ocenić, czy leciwa nagrywarka wypala jeszcze z jakością pozwalającą sie nie martwić, czy czas ją wymienić (jakdo tejpory nie miałem problemu z odczytem płytekzapisanych kilka czy kilkanaście miesięcy temu, ale przecież nie nagrywam płytek na okres jednego roku). Nie jestem ekspertem w tych wykresach i ocenie ilości błędów. Tak jak pisałem wczesniej zależy mi bardzo na jakości wypalonych płytek z uwagi na niemoznośc odzyskania nagranego na kamerze oryginału (i tak robię drugą kopię płytki, no ale licho nie śpi) Po aktualizacji biosu ze strony producenta juz zauważyłem poprawę, ale czy jest wystarczająca? W przyszłym tygodniu zrobię testy na Verbach 16x to jeszcze je zamieszczę i poproszę o ostateczny werdykt. Dlatego proszę byc surowym w ocenie, gdyz wolę wyłożyć te 200 zł na nową nić bić głową w ścianę. ![]() A co do kolejnej aktualizacji biosu to sam niewiem, ten nowy nie wykazuje jakis konfilktów w pracy nagrywarki, a ten który wymieniłeś to napewno jest do 812S? Nie chcę eksperymentować z przeóbkami na inne modele. I znowu sie rozpisałem ![]() |
|
![]() |
![]() |
#8 |
Guru
Data rejestracji: 28.07.2002
![]() |
Moim zdanie wyniki bardzo ładne, szczególnie te po zmianie biosu, więc na razie nie ma powodu do wymiany nagrywarki ale jest jedno "ale" mianowicie może byc problem z nowymi płytami bo nagrywarka może ich nie mieć w bazie.
ps. zmiana na 832S jest warta zastanowienia bo biosy do tej pory wychodzą -ostatni z grudnia 2005 a ponoc i jakośc wypalenia płyt wzrasta. wątek do poczytania http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=35045
#9 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dokładnie!
Wykresy wychodzą ładnie ![]() Co do biosu - to faktycznie jest on od 832, ale naprawdę warto To tylko chwila modliwy i trochę mocniej zaciśnięte zwieracze ![]() Aha! No i trochę ciśnienie skacze ![]() ![]()
#10 |
Nowy na forum
![]() |
Skoro tak zapewniacie że warto, to muszę się przygotować psychicznie do tej operacji. O jej wynikach poinformuję wkrótce.
Dzięki za zainteresowanie ![]() |
![]() |
![]() |
|
|