Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 31.12.2004, 14:43   #1
namor
Guru

Data rejestracji: 11.08.2003
namor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez karel48
... przy próbie uruchomienia KProbe 2.4.2 mam "blue screen" - niezłe jajo co?Może coś wiesz o podobnym przypadku?
odinstaluj sterowniki IDE-SW a zainstaluj IDE i będzie OK

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.12.2004, 15:47   #2
roger
Nowy na forum

Data rejestracji: 31.12.2004
roger w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Posiadam DVD-RW Lite-On 1653S. Nero pokazuje, ze jest wyłączone DMA dla tego urządzenia. DVD-RW jest ustawione na master, CD-RW jest ustawione na slave. Wgrałem ASPI, wgrałem nowy firmware do 1653S. Czytałem wiele wypowiedzi, jak można włączyć DMA poprzez kontrolery IDE ( posiadam XP), ale albo nie potrafie tego zrobić, albo zrobić tego nie można. Słyszałem, że DMA w XP'ku ustawia się domyślnie, czy jak to nazwać (nie wiem czy to prawda). Proszę o pomoc, ewentualnie o wytłumaczenie metodą "łopatologiczną" jak ustawić DMA dla tego napędu.
roger jest offline  
Stary 31.12.2004, 16:01   #3
karel48
Dobre muchy nie są złe...

Data rejestracji: 12.12.2004
karel48 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez roger
Posiadam DVD-RW Lite-On 1653S. Nero pokazuje, ze jest wyłączone DMA dla tego urządzenia. DVD-RW jest ustawione na master, CD-RW jest ustawione na slave. Wgrałem ASPI, wgrałem nowy firmware do 1653S. Czytałem wiele wypowiedzi, jak można włączyć DMA poprzez kontrolery IDE ( posiadam XP), ale albo nie potrafie tego zrobić, albo zrobić tego nie można. Słyszałem, że DMA w XP'ku ustawia się domyślnie, czy jak to nazwać (nie wiem czy to prawda). Proszę o pomoc, ewentualnie o wytłumaczenie metodą "łopatologiczną" jak ustawić DMA dla tego napędu.
Jezeli nie wykrywa ci urządzenia w trybie dma (instrukcja ustawienia wyżej) to sprubuj odinstalować cały kanał ide na którym masz ten sprzęt i restart - windows powinien od nowa zainstalować stery - to na ogół pomaga, a może masz problem ze ssterami nforca jak ja ?

Liteon - i po co przepłacać ...
karel48 jest offline  
Stary 31.12.2004, 15:57   #4
karel48

Cytat:
Napisany przez namor
odinstaluj sterowniki IDE-SW a zainstaluj IDE i będzie OK
Własnie sie nad tym męczyłem(po przeczytaniu paru postów też na to wpadłem) ale mam problem poniewazpo odinstalowaniu sterowniki systemowe (xp pro)nie chcą obsługiwać poprawnie kanałow ide.Komunikat jest taki:te sterowniki(podstawowy i pomocniczy kanał ide - org.windy) nie są właściwe dla tej platformy(chodzi mu o nforce przypuszczam).Nie wiem czy nie ma to jakiegoś zwiazku z tym że plytka instalacyjna windy była przygotowana w programie NLite i te stery od nforca były skompilowane na płytce.Doradź,może przyczyna tkwi gdzie indziej - ja coś żle robię?

karel48 jest offline  
Stary 01.01.2005, 14:32   #5
karel48

Cytat:
Napisany przez karel48
Własnie sie nad tym męczyłem(po przeczytaniu paru postów też na to wpadłem) ale mam problem poniewazpo odinstalowaniu sterowniki systemowe (xp pro)nie chcą obsługiwać poprawnie kanałow ide.Komunikat jest taki:te sterowniki(podstawowy i pomocniczy kanał ide - org.windy) nie są właściwe dla tej platformy(chodzi mu o nforce przypuszczam).Nie wiem czy nie ma to jakiegoś zwiazku z tym że plytka instalacyjna windy była przygotowana w programie NLite i te stery od nforca były skompilowane na płytce.Doradź,może przyczyna tkwi gdzie indziej - ja coś żle robię?
Ponawiam pytanie Turboni może Ty coś pomożesz z taaakąąąąąąąą reputacją (widze że jesteś on-line a głowa po sylwku ok?)

karel48 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: