Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Jak włączyć DMA ??? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/jak-wlaczyc-dma-45566/)

Predator895. 30.12.2004 14:38

Jak włączyć DMA ???

Nie dawno zmieniałem taśmę i podłączyłem nagrywarkę na Master(wcześniej miałem ja podłączona na Slave i było Oki) .Włączyłem NeroInfoTool i pokazuje ze tryb DMA jest wyłączony jak go włączyć ??

http://img153.exs.cx/img153/3684/beztytuu2.jpg

icemac 30.12.2004 14:42

w panelu sterowania w opcjach kontrolery IDE

szukajka

Predator895. 30.12.2004 15:22

zmieniłem kolejnośc podłączyłem ją na Slave i jest GIT :]

http://img88.exs.cx/img88/7198/beztytuu9.jpg

karel48 30.12.2004 23:26

Wedlug mnie powinieneś zamienić urzadzenia na kanałach,ja bym sugerował następujący sposob dla twojej konfiguracji:
1.kanał podstawowy - master: dysk maxtor
slave: dvd-rom
2.kanał pomocniczy - master: dvd-rw
slave: cd-rw
Zmianę proponuję, ponieważ jest przyjęta ogolna zasada żeby w miarę możliwości nie podłączać na tym samym kanale napędów,które będą raczej napewno pracować w tym samym czasie.Dotyczy to szczególnie tak "delikatnych "operacji jak np. wypalanie,a związane jest w głównej mierze ze spadkiem transferu.Załącz wcześniej oczywiście ten tryb dma: menadżer urządzeń - kopntrolery ide/atapi - zakładki kanałów - ustaw automatyczny wybór ultra-dma jeżeli dostępne (dla każdego kanału ustawia się osobno)Powodzenia!

icemac 31.12.2004 07:25

DVD-RW - na master czlowieku a zwlaszcza LITE-ON

ale jak chcesz miec troche zwalonych nosnikow jako np. antyradary, podstawki pod piwo czy herbate lub kawe to ZOSTAW TAK JAK MASZ

karel48 31.12.2004 11:22

Icemac czy mógłbys to trochę wytłumaczyć - dlaczego nie wolno dvdrw na master - czy zamiana cdrw z dvdrw na kanale pomocniczym wystarczy ? Jaką byś config proponował (mam te same napędy co Predator).

icemac 31.12.2004 12:04

Cytat:

Napisany przez karel48
Icemac czy mógłbys to trochę wytłumaczyć - dlaczego nie wolno dvdrw na master - czy zamiana cdrw z dvdrw na kanale pomocniczym wystarczy ? Jaką byś config proponował (mam te same napędy co Predator).

czy ja pisalem NIE WOLNO ???

cyt:
Kod:

DVD-RW - na master czlowieku a zwlaszcza LITE-ON
Litka wrecz trzeba na MASTER na kazdym z kanalow (podstawowy czy pomocnivczy) w zaleznosci gdzie podpinasz.

jak jest na slave to moze zle palic, bo nie bedzie dostawal tyle danych co powinien :mruga:

karel48 31.12.2004 12:16

No to juz myślalem że mnie coś ominęło a ty po prostu kierowałeś tą wypowiedź nie do mnie . Ale skorzystam z twojej obecności i zapytam co jest grane - przy próbie uruchomienia KProbe 2.4.2 mam "blue screen" - niezłe jajo co?Może coś wiesz o podobnym przypadku?

namor 31.12.2004 14:43

Cytat:

Napisany przez karel48
... przy próbie uruchomienia KProbe 2.4.2 mam "blue screen" - niezłe jajo co?Może coś wiesz o podobnym przypadku?

odinstaluj sterowniki IDE-SW a zainstaluj IDE i będzie OK

roger 31.12.2004 15:47

Posiadam DVD-RW Lite-On 1653S. Nero pokazuje, ze jest wyłączone DMA dla tego urządzenia. DVD-RW jest ustawione na master, CD-RW jest ustawione na slave. Wgrałem ASPI, wgrałem nowy firmware do 1653S. Czytałem wiele wypowiedzi, jak można włączyć DMA poprzez kontrolery IDE ( posiadam XP), ale albo nie potrafie tego zrobić, albo zrobić tego nie można. Słyszałem, że DMA w XP'ku ustawia się domyślnie, czy jak to nazwać (nie wiem czy to prawda). Proszę o pomoc, ewentualnie o wytłumaczenie metodą "łopatologiczną" jak ustawić DMA dla tego napędu.

karel48 31.12.2004 15:57

Cytat:

Napisany przez namor
odinstaluj sterowniki IDE-SW a zainstaluj IDE i będzie OK

Własnie sie nad tym męczyłem(po przeczytaniu paru postów też na to wpadłem) ale mam problem poniewazpo odinstalowaniu sterowniki systemowe (xp pro)nie chcą obsługiwać poprawnie kanałow ide.Komunikat jest taki:te sterowniki(podstawowy i pomocniczy kanał ide - org.windy) nie są właściwe dla tej platformy(chodzi mu o nforce przypuszczam).Nie wiem czy nie ma to jakiegoś zwiazku z tym że plytka instalacyjna windy była przygotowana w programie NLite i te stery od nforca były skompilowane na płytce.Doradź,może przyczyna tkwi gdzie indziej - ja coś żle robię?

karel48 31.12.2004 16:01

Cytat:

Napisany przez roger
Posiadam DVD-RW Lite-On 1653S. Nero pokazuje, ze jest wyłączone DMA dla tego urządzenia. DVD-RW jest ustawione na master, CD-RW jest ustawione na slave. Wgrałem ASPI, wgrałem nowy firmware do 1653S. Czytałem wiele wypowiedzi, jak można włączyć DMA poprzez kontrolery IDE ( posiadam XP), ale albo nie potrafie tego zrobić, albo zrobić tego nie można. Słyszałem, że DMA w XP'ku ustawia się domyślnie, czy jak to nazwać (nie wiem czy to prawda). Proszę o pomoc, ewentualnie o wytłumaczenie metodą "łopatologiczną" jak ustawić DMA dla tego napędu.

Jezeli nie wykrywa ci urządzenia w trybie dma (instrukcja ustawienia wyżej) to sprubuj odinstalować cały kanał ide na którym masz ten sprzęt i restart - windows powinien od nowa zainstalować stery - to na ogół pomaga, a może masz problem ze ssterami nforca jak ja ?

zene_k 31.12.2004 16:24

Cytat:

Napisany przez Predator895.
Nie dawno zmieniałem taśmę i podłączyłem nagrywarkę na Master(wcześniej miałem ja podłączona na Slave i było Oki) .Włączyłem NeroInfoTool i pokazuje ze tryb DMA jest wyłączony jak go włączyć ??

http://img153.exs.cx/img153/3684/beztytuu2.jpg

Sprawdź w biosie, czy masz DMA ustawione na auto, jeżeli nie, to przestaw na auto. Powinno załatwić temat.

roger 31.12.2004 17:03

Moje ustawienia kontrolerów IDE sa nastepujące:
Podstawowy kanał IDE:
Urzadzenie główne:
Automatyczne wykrywanie; DMA jeżeli dostepne; Ultra DMA tryb5
Urządzenie podrzędne:
Automatyczne wykrywanie; DMA jeżeli dostepne; nie dotyczy

Pomocniczy kanał IDE:
Urządzenie główne:
Automatyczne wykrywanie; tylko PIO; Tryb PIO
Urządzenie podrzędne:
Automatyczne wykrywanie; DMA jeżeli dostepne; Ultra DMA tryb2

Nie wiem czy te ustawienia są poprawne, jęśli tak, to dlaczego Nero Info Tool pokazuje, ze mam wyłączone DMA w napedzie DVD-RW ustawionym na master?
A jeśli nie, to zmienić mogę tylko Tryb transferu z PIO na DMA, biezący tryb transferu pozostaje niezmienialny.
Czy mogę liczyc na pomoc?

Turboni 31.12.2004 17:13

Ilość załączników: 1
ja zawsze mialem palnik jak pamieta podlaczony na slave na drugim kanale i nigdy nie mialem zadnych klopotow:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:41.