![]() |
Jak włączyć DMA ???
Nie dawno zmieniałem taśmę i podłączyłem nagrywarkę na Master(wcześniej miałem ja podłączona na Slave i było Oki) .Włączyłem NeroInfoTool i pokazuje ze tryb DMA jest wyłączony jak go włączyć ??
http://img153.exs.cx/img153/3684/beztytuu2.jpg |
w panelu sterowania w opcjach kontrolery IDE
szukajka |
zmieniłem kolejnośc podłączyłem ją na Slave i jest GIT :]
http://img88.exs.cx/img88/7198/beztytuu9.jpg |
Wedlug mnie powinieneś zamienić urzadzenia na kanałach,ja bym sugerował następujący sposob dla twojej konfiguracji:
1.kanał podstawowy - master: dysk maxtor slave: dvd-rom 2.kanał pomocniczy - master: dvd-rw slave: cd-rw Zmianę proponuję, ponieważ jest przyjęta ogolna zasada żeby w miarę możliwości nie podłączać na tym samym kanale napędów,które będą raczej napewno pracować w tym samym czasie.Dotyczy to szczególnie tak "delikatnych "operacji jak np. wypalanie,a związane jest w głównej mierze ze spadkiem transferu.Załącz wcześniej oczywiście ten tryb dma: menadżer urządzeń - kopntrolery ide/atapi - zakładki kanałów - ustaw automatyczny wybór ultra-dma jeżeli dostępne (dla każdego kanału ustawia się osobno)Powodzenia! |
DVD-RW - na master czlowieku a zwlaszcza LITE-ON
ale jak chcesz miec troche zwalonych nosnikow jako np. antyradary, podstawki pod piwo czy herbate lub kawe to ZOSTAW TAK JAK MASZ |
Icemac czy mógłbys to trochę wytłumaczyć - dlaczego nie wolno dvdrw na master - czy zamiana cdrw z dvdrw na kanale pomocniczym wystarczy ? Jaką byś config proponował (mam te same napędy co Predator).
|
Cytat:
czy ja pisalem NIE WOLNO ??? cyt: Kod:
DVD-RW - na master czlowieku a zwlaszcza LITE-ON jak jest na slave to moze zle palic, bo nie bedzie dostawal tyle danych co powinien :mruga: |
No to juz myślalem że mnie coś ominęło a ty po prostu kierowałeś tą wypowiedź nie do mnie . Ale skorzystam z twojej obecności i zapytam co jest grane - przy próbie uruchomienia KProbe 2.4.2 mam "blue screen" - niezłe jajo co?Może coś wiesz o podobnym przypadku?
|
Cytat:
|
Posiadam DVD-RW Lite-On 1653S. Nero pokazuje, ze jest wyłączone DMA dla tego urządzenia. DVD-RW jest ustawione na master, CD-RW jest ustawione na slave. Wgrałem ASPI, wgrałem nowy firmware do 1653S. Czytałem wiele wypowiedzi, jak można włączyć DMA poprzez kontrolery IDE ( posiadam XP), ale albo nie potrafie tego zrobić, albo zrobić tego nie można. Słyszałem, że DMA w XP'ku ustawia się domyślnie, czy jak to nazwać (nie wiem czy to prawda). Proszę o pomoc, ewentualnie o wytłumaczenie metodą "łopatologiczną" jak ustawić DMA dla tego napędu.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Moje ustawienia kontrolerów IDE sa nastepujące:
Podstawowy kanał IDE: Urzadzenie główne: Automatyczne wykrywanie; DMA jeżeli dostepne; Ultra DMA tryb5 Urządzenie podrzędne: Automatyczne wykrywanie; DMA jeżeli dostepne; nie dotyczy Pomocniczy kanał IDE: Urządzenie główne: Automatyczne wykrywanie; tylko PIO; Tryb PIO Urządzenie podrzędne: Automatyczne wykrywanie; DMA jeżeli dostepne; Ultra DMA tryb2 Nie wiem czy te ustawienia są poprawne, jęśli tak, to dlaczego Nero Info Tool pokazuje, ze mam wyłączone DMA w napedzie DVD-RW ustawionym na master? A jeśli nie, to zmienić mogę tylko Tryb transferu z PIO na DMA, biezący tryb transferu pozostaje niezmienialny. Czy mogę liczyc na pomoc? |
Ilość załączników: 1
ja zawsze mialem palnik jak pamieta podlaczony na slave na drugim kanale i nigdy nie mialem zadnych klopotow:)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:41. |