![]() |
Pionier dłużej będzie sprawny niż Liteon ?[/quote] mi liteon zwalil sie po półtora roku wiec lepiej pionier;)
|
Może jakaś wadliwa sztuka?albo niewłaściwe używanie? u mnie w starym kompie LG działa 3lata,w nowym(już rok) też ma LG i nie zauważyłem żeby coś szwankował
|
Z tego co zauważyłem to nagrywarki zwalają się wprost proporcjonalnie do ilości kupowanych sztuk.
Jakość zapisu płyt DVD jest proporcjonalna do jakości płyt, często też do Pioneera ;p Jakość zapisu płyt CD ma się zupełnie inaczej do Pioneera, ale zupełnie tak samo do jakości płyt. Temat rzeka. |
A że DVD-ROM będzie miał lepszą korekcję niż nagrywarka - to totalna bezedura... :blee:
A na MTBFy nie polecam patrzeć bo to bajki dla niegrzecznych dzieci Synku, jak będziesz niegrzeczny, to przyjdzie MTBF i zepsuje ci nagrywarkę :tak!: || |
Cytat:
Pozostałe błędy mają ścisły związek z jakością nośnika i wykonania płytki. Dlatego w testach prof. nie ocenia się błędów PIF. :czytaj: :) |
Cytat:
|| |
Cytat:
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...18576&PageId=3 Cytat:
:) |
Cytat:
Szkoda życia na takie pierdoły :blee: Wino, kobiety i śpiew! :spoko: To jest to! :tak!: :fala: |
Cytat:
Cytat:
|
No! Wreszcie swojski klimat :D
|
Cytat:
Więc również ilość / częstotliowść odtwarzania wpływa na stabilność nagrywania. Cytat:
"MTBF (Mean Time Beetwen Failure) Średni czas bezawaryjnej pracy. Wskazuje, jak długo urządzenie powinno działać bez zarzutu. Dotyczy oczywiście przyjętego powszechnie okresu żywotności. Należy jednak pamiętać, że ma znaczenie tylko dla całej klasy urządzeń. Więc MTBF wynoszący 10 000 godzin oznacza, że spośród 5000 wybranych urządzeń działających przez 100 godzin pięć ulegnie awarii. W ten sposób nie można określić jak długo będzie pracował pojedynczy egzemplarz. Dla ngrywarek MTBF wynosi od 60 000 do 100 000 godzin z zastrzeżeniem, że napęd działa w trybie zapisu lub odczytu przez 25 procent tego czasu. Nagrywarka, której MTBF wynosi 70 000 godzin, powinna teoretycznie wypalić lub odczytać łącznie 14 000 płyt, lecz w praktyce chyba żaden napęd nie osiągnie takiego wyniku. Warto tu wspomnieć, dla porównania, że MTBF twardych dysków dochodzi nawet do 500 000 godzin." http://www.cdrinfo.pl/software/slown...?ID=2181183120 Im większy mtbf tym szansa na awarie "może być" mniejsza + / - . Prędkość nagrywania: na droższych można szybciej, na tańszych raczej wolniej z powodu gorszego wyważenia ? Z jakich nośników korzystacie? Wyjątkowo popularne są tu Verbatimy http://www.arcomp.com.pl/index.php?p...&details=14604 orginalne ? tańsze EMTEC 10szt 6,6 zł HP do nadruku 10sz 8zł DVD+R Extreme x8 z kija 0,6zł :} DVD+R Esperanza 4,7GB x16 z kija 0,8 zł Myśle że będe nagrywał minimum + - 2 płyty miesięcznie (archiwizacja zdjęć) + inne ale nie w hurtowych ilościach. |
MTBF to blef
Nikt tego nie zmierzył, bo nikt na to nie zwraca uwagi w normalnym użytkowaniu A podawanie tego parametru przez producenta to groch z kapustą Zazwyczaj nagrywarki albo psują się od razu albo zaraz po gwarancji Albo chodzą dłuuuugie długie lata i nie chcą paść :nie: No ale rozumiem, że po diodzie, warto czymś zaskoczyć tak na dzień dobry :> Zastanawia tylko jedno: czym jeszcze można zaskoczyć? :hmm: Kształt przycisku? || :czar: |
te, co chodzą długie lata, to były robione daaawno temu
te dzisiejsze na pewno długich lat nie pochodzą - one właśnie mają się psuć zaraz po gwarancji :taktak: nie macie pojęcia ile główkują producenci (wszystkiego), żeby ich produkty psuły się zaraz po gwarancji |
Cytat:
DVD-ROM SAMSUNG SH-D162D nie jest "cichy" http://club.cdfreaks.com/f36/samsung...2/#post1992475 Ale czy tego nie rozwiązuje Nero drive speed i podobne progamy ? O LITEON iHDP118 nie ma za dużo w sieci, pojawił się we wrześniu. |
Cytat:
Nie zrobiłeś pewnie tego naumyślnie, ale naprowadziłeś mnie na najlepszy napęd do odczytu :D i w dodatku jest na ATA, super :spoko: Pozdr! krajak |
Cytat:
Nie robię sobie jaj (za bardzo) ale tak wyglądała moja ostatnia przygoda z nie specjalnie działającym Liteonem - serwis oddał, że dobry, chyba 3 wsadzenie płyty - nie widzi, jak mu nie zap....ę (dużej sumy nie ryzykowałem :P) i jak ręką odjął, już ze 2 miesiące ok. || Nie róbcie tego w domu sami :szczerb: |
Czyli jak rower Ukraina-gniotsie-niełamiot. A co do gwarancji to producent wie ile sprzęt pochodzi na tym zarabia! Tak samo jest w dzisiejszych czasach z butami-kto jeszcze chodzi do szewca?
|
Cytat:
A tak miałem się nie wygadać... :ysz: :czar: |
Ktoś tu dał ciała.
|
Cytat:
Byle w dobre kobiece ręce... :tak!: :czar: |
:nie: to jest bardzo niebezpieczne :smoczek: ja bym uważał :tak!: potem wynikają z tego same kłopoty :banan3:
|
Cytat:
:mruga: |
A ja mam pytanie do Vizzarda - jaką kupićc nagrywarkę ? ;) Vizzowi 100 lat w zdrowiu i paleniu życzy Jabba :) Happy Happy To You !
|
Hę??co ten Vizzard taki dziwny ??? nie chce powiedzieć jaki ma palnik lub co by kupił:w00t: no a że dziś mija mu 100 lat w :ognicho:to też się nie chwali - dziwny jakiś :nie: ale tego samego mu życzę:sylwek:
|
Nie trafiliście nawet we dwóch - ten dzień to nie dzisiej :D
A jaką kupić nagrywarkę? To zależy jak poważne jest to pytanie Ja bym zaczął od tego: sprawną :taktak: :mruga: |
Sprawną- w sensie nowa,czy używana nówka mało śmigana??
|
Cytat:
Zwłaszcza na allegro... || :czar: |
Alegro!!nigdy - zamówiłem u mnie w sklepie pionka 216 co mi tam , też będę mial jak wszyscy mają!
|
Cytat:
|
Cytat:
|
ma je wszystkie i trzyma w ziemiance :P
|
Cytat:
:czar: |
LGS-123456-QWERTY
|
Cytat:
:hmm: jak bardzo?
|
Musiałby bardzo zejść do piwnicy :taktak:
|
O matko! w piwnicy:nie: i pewnie je katuje?:bicz:trzeba gdzieś to zgłosić :google2: :tak!:
|
witam moglby ktos laikowi wytlumaczyc czym sie roznia te 2 nagrywarki:
1. http://www.euro.com.pl/napedy-optycz...c-czarny.bhtml 2. http://www.euro.com.pl/napedy-optycz...rny-bulk.bhtml ??o.O |
Ceną. :taktak:
|
|
sprawna i najlepsza :P a najlepsza hmm każdy najczęściej chwali taka jaka sam posiada ;)
|
Sony NEC Optiarc AD-7203A czy TSST Toshiba Samsung SH-S202J ??
Proszę o fachową poradę którą wybrać. Która będzie bardziej żywotniejsza itd. pozrawiam |
Samsung. :tak!:
Ale żywotność nagrywarek to generalnie loteria. :zongluje: :taktak: |
kurcze ale mam dylemat. Jeśli możecie to pomóżcie dokonać mi wyboru.
|
Phi... :P
Żeby ludzie tylko takie problemy mieli... :czytaj: Pomóż mi lepiej dokonać wyboru - Tullamore Dew, czy może raczej Jameson i czy pić z lodem, czy bez. :pytanie: :szczerb: |
Przetestowałem obydwa napędy programem nero oto rezultaty:
Optiarc: Kod:
http://www.emilien.neostrada.pl/test/TSSTcorpCDDVDW_SH-S202J_SB01.html Kod:
http://www.emilien.neostrada.pl/test/Optiarc_DVD_RW_AD-7203A_1.09.html |
Cytat:
Pod warunkiem, że interesuje cię wszystko, poza najważniejszym chyba dla nagrywarki... Czyli jakością zapisu :] Chyba, że to akurat nie jest potrzebne i ważne... :czar: |
Cytat:
To najlepiej zatrzymaj, albo nawet dokup jeszcze ze dwa, trzy. :tak!: Ja na przykład mam w sumie pięć, a VIZZARD na pewno jeszcze więcej. :spoko: W razie gdybyś którego chciał się pozbyć, znam jednego, co chętnie kupi za pół ceny. :mruga: BTW, @VIZZARD, chodź do "Imprezki On-line", napijmy się. :piwo: |
Cytat:
Eeeech... Nic się nie ukryje... :mruga: Imprezka On-Line? Może dam radę jeszcze dziś tam dotrzeć... :czar: |
Jaką kupić nagrywarkę z wyboru Pioneer DVR-112D i Plextor PX-716A?
Witam serdecznie.
Zwracam się z takim zapytaniem. Z opinii wielu osób wynika, że istnieją dwa bardzo dobre modele nagrywarek, a mianowicie Pioneer DVR-112D oraz Plextor PX-716A. Wiem, że cena jest prawie dwa razy większa, ale chcę sie dowiedzieć, czy do dokładnego nagrywania np. na XBox360 lub innych wymagajacych dokładnego zapisu danych (x2,4), wystarczy ten Pioneer? Nietrzeba najlepszego napędu, lecz wystarczy wystarczający do dokładnego zapisu. Chodzi mi też o dobrą korekcję błędów, bowiem na moim dwu letnim LG-ku napęd ten niepotrafił sobie poradzić z odczytem starej płyty (zwolnil jedynie do 250 kb./s , zaś inny napęd a mianowicie Lite-On (nagrywarka CD) poradziła sobie z tą płytą zwalniajac aż do 30 kb./s Tak więc LG to szajs i chcę do wywalić. Dziękuję z góry za informacje. |
Cytat:
To nie ja - mam alibi. :czytaj:
|
Cytat:
Ali-Baba
|
Jakoś wszystko tu jest ale nic na temat - jaka nagrywarka jest na topie. Pytałem na forum i nie doczekałem się odpowiedzi co kupić... kupiłem Pioneer'a 216 bo chciałem na SATA, jedyne co mnie cieszy to to, że cicho działa. Naprawdę cicho. Ostatnio miałem jednocześnie LG, Optiarc i LiteOn, to helikoptery a ten Pion to cisza ... jednak nie odczytuje mi płyt które czyta stary chyba 10 letni napęd Philips'a czy stary Teac. I co ? Wywalę go bo mnie to wkurza, tylko co kupić ? oto moje pytanie. Na SATA oczywiście.
|
PLEXTOR ATAPI PX-820A czy NEC AD-7203A ?? dziekuje za wypowiedz :)
|
Witam serdecznie!
Zwracam się do Was z prośbą, przeanalizowałem po części ten temat ale nadal mam wątpliwości. Proszę poradźcie jaką nagrywarkę (IDE/S-ATA) na dzień dzisiejszy najlepiej kupić ? Do tej pory korzystałem z NEC-a 3500A przyszedł czas na zmianę. Nagrywarka nie musi obsługiwać LS czy też LF aczkolwiek może być również z tym. Przedział cenowy myślę maksymalnie do 100zł Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam _mateo |
Na IDE Pioneer 112 lub 115 na sata 215 :)
|
Dziękuję za odpowiedź. Czyli model DVR-115DBK na IDE to będzie dobry wybór?
|
Bardzo :taktak:
|
Witam.
Chcę usłyszeć zdanie od specjalistów w tej dziedzinie otóż jaką polecacie mi nagrywarkę? Musi być ona na SATA a kwota tak do 100zł. Zastanawiam się nad Pioneer DVR-216, ale nie jestem pewien. Doradźcie coś. Z góry bardzo dziękuję. Pozdrawiam |
Pioneer DVR-215 ewentualnie DVR-216 :)
|
Cytat:
|
Ponoć 215 jest lepsza, a co do różnic to troche w konstrukcji i jakości zapisu :)
|
Chyba jednak zostanę przy 216. Dzięki za pomoc.
|
A jakaś z LS?
I czy będzie na tyle dobra, żeby brać ją zamiast Pioneera? |
Cytat:
|
dziś kiedy nagrywarki kosztują poniżej 100zł mozesz odżałować i sprawić sobie 2 napędy :P Pionka i coś z LS
|
Potrzebuje zakupić napęd... wolałbym, aby był na SATA.
Nagrywanie/odczyt DVD - bez znaczenia. Zadaniem dla nagrywarki ma być jak najdokładniejsze zgrywanie CD-Audio do formatu FLAC. Czy możecie polecić konkretny model? |
Cytat:
http://cdrlab.pl/article_strona_6255...+muzyk%B1.html |
Cytat:
|
Albo yamaha. :tak!:
|
Cytat:
A Plextor, to dość droga maszynka... |
http://forum.cdrinfo.pl/f2/naped-do-...d-audio-79961/
A kupić kupisz, ale tanie to to nie jest niestety. :smutny: http://sklep.cdrinfo.pl/pelny_29802.html |
Cytat:
Myślę, że nada się jakiś model do 100-150 zł z pożądnym odczytem, korekcją błędów. Nagrywać CD-Audio nie będę, tylko zgrywać na dysk. Co możecie polecić? A może wystarczy to co mam na stanie? Czyli już "kilkuletnie" napędy LiteOn 48125s lub LG 8480b... |
Cytat:
http://www.allegro.pl/item529239925_..._powerrec.html |
Cytat:
Bo do 100 zł ciężko będzie mi dostać... |
|
Niestety nie sprzedaje, kupilem tez Plexa 755-tez okazyjnie :)
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...B:EOIBSA:UK:11 |
Ok, spróbuje jeszcze na allegro zapolować.
A jeśli miałbym wybierać nagrywarkę (łatwiej) dostępną w sklepach, to którą? |
Cytat:
|
Cytat:
Czyli tak, do zgrywania CD-Audio na dysk nadaje się: 1. Yamaha F1 - niedostępna 2. Plextor: Premium2/T3K (za drogi), PX-716A - czy jeszcze jakiś model jest godny uwagi? 3. A może jakiś starszy napęd LiteOn? Jak już pisałem mam 48125S. |
Moim zdaniem do zgrywania wystarczy Ci ten który posiadasz obecnie :)
|
Którą z nagrywarek oceniacie jako lepszą (pod względem jakości zapisu)od DVR-116D/DVR-216Dwśród dostępnych na rynku? Jaką nagrywarkę kupilibyście dla siebie dziś?
DVR-115/DVR-215 nówka niestety nieosiągalna. 116D podobno widocznie słabsza od starszych pokoleń. Czyżby na początku 2009 roku nie istniała żadna godna polecenia nagrywarka? :wow: |
Cytat:
|
Kupiłem napęd DVR-216D, jednak nie zauważyłem że chociaż na płycie mam jeszcze 6 wolnych wejść sata1, to zasilacz nie posiada już ani jednego.
Co bardziej mi się opłaca zrobić? Skoro nie ma różnicy w działaniu między SATA a ATA, to może wymiana napędu na DVR-116D będzie najlepszym wyjściem. (dopłacam 7 zł) Na dłuższy okres nie planuję modernizacji kompa, ale może skoro za ~dwa lata złożę nowego kompa. Być może zasilacz będzie miał więcej kabli SATA i może bardziej opłaca się kupić przejściówkę (kiepsko z zaufaniem do tego typu 'urządzeń' ). |
kupić przejściówkę do zasilania i nie stękać ;p
|
Ilość załączników: 1
Okay. Skoro przejściówki są bezpieczne i skuteczne wykorzystam jedną.
Coś mnie podkusiło zajrzeć do zachowanych pudełek płyt głównych Asusa. Znalazłem dwa typy przejściówek. I tak zrodziło się kolejne - raczej banalne pytanie wzbudzające we mnie nieziemską niepewność: Przejściówki zasilające dwuczłonowe działają równie efektywnie jak dwie sata wychodzące na jednym zestawie kabli z jednego wtyku ata, ponieważ napięcie czy to na dwóch czy na jednym kablu jest takie samo, prawda? Różnica jest tylko estetyczna? Nie znalazłem fotki posłużę się wiec swoim talentem twórczym: P.S. Dzięki za wyrozumiałość i przepraszam za dociekliwość. Perfekcjonizm to straszna dolegliwość, choć przynajmniej nie jest śmiertelna. Z góry dziękuję za pomoc. |
Mam wrazanie, ze klania sie wiedza z zakresu szkoly podstawowej, z podstawowego zakrsu fizyki :)
No, dobra, niech bedzie, ze szkoly sredniej, w zakresie podstawowym. Ps: przy jednym podlaczonym napedzie - nie ma to znaczenia. Przy dwoch - to drugie. Eeeech, stary jestem, i jaby troche zacofany. |
Nie ma znaczenia która przejściówka. :nieee:
|
Szybkie pytanie, szybka odpowiedź. Potrzebuje jakiś napęd (chyba Liteon będzie najlepszy) do testowania nagranych płyt, bo swoim Pioneerom nie wierze. Najlepiej jakby był do 100zł. :)
|
Na pewno liteon. :tak!:
Albo używany plextor 716 lub 760. :idea: Ostatecznie benq 1620, 1640, 1655. :fiu: |
Jaki dokładnie model liteona polecacie? byłoby miło jakby mógł czasami coś dobrze wypalić :)
|
Panowie, potrzebuje szybkiej i rzetelnej odpowiedzi. Który lepszy DVR-212 czy DVR-215?
Zależy mi na bardzo dobrej jakości nagranych płyt. Używam Verbatim MCC04. |
Kurcze mialem kupowac Pioneera DVR-216 D a okazuje sie ze on dziala tylko na SATA a ja mam kontroler Intela 8280 1DB Ultra ATA i teraz nie wiem jaka nagrywarka by sie nadawala do tego :/ Powinienem cos szukac z interfejsem IDE UDMA-66???
|
Ależ jest przecież model 116 z interfejsem ATA...
|
Podobno to rarytas http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=542575646
|
Panowie!!! a jaka jest roznica miedzy Pioonerkiem 115 a 116 ?
|
taka, że powołując się na niejakiego VIZZARDA bierz 115 jak jest, a jak nie ma, to bież 116 i absolutnie nie słuchaj co VIZZARD mówi :taktak:
|
Potrzebuję napędu głównie do odczytu, podstawowe kryterium - ma być cichy. Co możecie polecić ?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:18. |