![]() |
Od wczoraj posiadacz DVD LiteON iHAS424 SATA :)
|
nagrywarka na ATA
Padł Pioneer 112 (przestała nagrywać - choć nadal odtwarza; drugi egzemplarz nagrywa ale przy weryfikacji pojawiają się błędy ...)
Jaką nagrywarkę na ATA można jescze kupić ... prędkości nieistotne, jakośc odczytu wystarczy znośna ... ważne żeby dobrze nagrywała ... |
Teraz już coraz trudniej o nagrywarki pod ATA i trzeba za nie trochę więcej zapłacić niż za SATA
... może coś takiego: LG GH-22LP20 http://www.gral.pl/preview/LG_Electr..._Black_15.html |
Albo takiego:Teac DV-W522GMA
|
Kupiłem w piątek Liteona iHAP 122 i do środy sobie chwalę :)
|
Cytat:
|
Witam - chciałbym kupic nagrywarke dvd za max 100zl (z przesylka).
Czego oczekuje ? - nagrywam bardzo duzo plyt (raczej zwyklych danych, nawet o rozmiarach dostosowanych do pojemnosci krazka) na tanich plytach (np taka szpula za 50zl). Stary poczciwy liteon juz wysiadl (na ide) wiec pora zamienic na cos nowszego. Myslalem o czyms takim - Samsung SH-S223C - lacznie z przesylka wyjdzie mnie 98,53 i taka cena by mnie zadowalala :) chcialem jeszcze dodac ze dosyc czesto nagrywam pliki w trybie udf (takie ponad 4gb) badz wiele (takich np po 100-500mb). Taka notka ale moze miec znaczenie :) |
szukam fajnej uniwersalnej nagrywarki zastanawiam sie nad LITEON iHAS424 ale ona podobno nie potrafi rippowac i czytac plyt audio, czy to prawda? w takim razie co radzicie wziasc? moze wziac wersje 524 bo podobno tamta ma dwie rewizje i jedna to to samo co jakis optiark? oO
|
a ja szukam nagrywarki do 200zł która dobrze zapisuje DVD+R i DVD+R DL, poza tym ma mieć czarny panel (do tej pory miałem DVR-216BK ale pada) i mile widziany LS, polecicie coś?
|
Witam. Poszukuję zewnętrznej nagrywarki pod USB. Na Alledrogo rozrzut cenowy dość spory (od 130 do prawie 250 zł). Jaką wybrać? Czy opłaca się kupować taki napęd jako zamiennik zepsutego DVD w laptopie? Mój Optiarc z niewyjaśnionych przyczyn padł,a ja przed oddaniem lapka do serwisu muszę nagrać ważne dane z dysku. Wypalam na minusach. Nośniki Verbatima. Typowe pliki jak CD z MP3, kopie filmów i gier na ps2.
Pozdrawiam. |
Było już parę razy. Napęd 3.5' + obudowa.
|
Witajcie, potrzebuję napęd DVD (niekoniecznie nagrywarkę), który spełni dwa warunki:
1. Musi być na IDE 2. Musi mieć jak najlepszą korekcję błędów Co wybrać? Zapis kompletnie mnie nie interesuje Z góry dzięki za informacje |
Samsung lub Lite-on
|
Witam
Padł mi Lite-ON i teraz szukam czegoś nowego. Przeczytałem ten wątek i pobiegłem do sklepów z zamiarem kupna Pioneer-a. Niestety nigdzie już nie dostępne:(( Nagrywam w miesiącu kilkanaście płyt DVD ( dane, filmy) Zależy mi na dobrej jakości zapisu, super jeśli będzie czytała porysane płyty. Nie musi być super szybka cena ok 150 zł |
ja kupilem na allegro uzywke pioneera 216d. smiga az milo.
|
Kiedy ? masz namiary sprzedawcy ?
|
|
Właśnie tez ja znalazłem:) dzięki serdeczne
Gość pisze, że to model Pioneer-DVR S18L ma ktoś z nią do czynienia? warto brać ? rzeczywiście to jest to samo co 218 ? |
To to samo Pioneer zmienił nazewnictwo napędów(PIONEER DVR-218L/S18L) -jest to najnowszy napęd Pioneera
|
Aukcja kończy się dopiero za kilka dni :( Czytałem o LG GSA-H55L ale dużo tez krytykują ten napęd. Im więcej czytam tym coraz mniej wiem :(
Sam już nie wiem co wybrać. Macie jakieś sugestie ? Porady ? |
A co sądzicie o Lite-ON IHAS524 ?
Są jakieś testy ? Warto ją kupić ? |
Podobno to to samo nawet symbol ten sam co TEAC DV-W524GS tyle że w Teac utrudniony dostęp do SmartErase. Dzięki temu możemy nieodwracalnie kasować płyty DVD. Funkcja ta nie jest dostępna poprzez odpowiedni przycisk na przednim panelu urządzenia, a w związku z tym iż oprogramowanie nie jest dołączone przez producenta na płycie, ani nie jest dostępne na stronie internetowej - 100% użytkowników nigdy z tej funkcji nie skorzysta. Aby to zrobić należy pobrać program PLDS SmartPack, umieścić nagraną płytę do skasowania w napędzie i wybrać z menu opcję SmartErase.
|
Cytat:
a jeśli przed kasowaniem dostaję monit "czy aby na pewno chcesz skasować płytę", w który muszę kliknąć to już w ogóle taki przycisk traci sens... |
Witam
Co byście polecili z nowych nagrywarek na IDE/ATA.. bo takie złącze mam w drugim kompie.. Nie mam już nerwów na moją laptopową nagrywarkęhttp://xboxforum.pl/images/smilies/sad.gif , nie stać mnie na wyrzucanie co 3 płyty DL po 7 zł do kosza. Nagrywarka była by używana głownie do wypalania kopii zapasowych na Xboxa 360. Na allegro znalazłem takie oferty. SAMSUNG SH-S222A BEBE IDE 24GW BLACK *EM* (974631012) - Aukcje internetowe Allegro LG GH22LP20 LScribe CZARNA Nero ATA IDE +TAŚMA (974578721) - Aukcje internetowe Allegro A może polecicie coś innego? Najlepiej żeby była nowa i łatwo dostępna. Wiadomo że Pionieer najlepszy ale kupno go obecnie graniczy z cudem :/ |
Ktoś wie czemu poznikały napędy optyczne Pioneera z rynku?
|
Tak .
|
Cytat:
czy to Ty je wszystkie wykupiłeś? :rotfl: |
Nie. :nie:
|
a czemu poznikały wszystkie nagrywarki pionka z rynku ? ;)
i co teraz warto do 100 pln kupić ? no 120 :P |
Ilość załączników: 1
Ponieważ Pionek wycofuje się z produkcji napędów optycznych
Załącznik 54504 Co wybrać-nie ma wyboru Lite-on,Samsung,LG,Sony NEC Optiarc |
Witam , którą nagrywarkę polecacie ( ATA ) , ma ona służyć od czasu do czasu nagrywania płyt DVD DL , płyty nie będą na niej odtwarzane.
http://www.allegro.pl/item982041382_...x_dl_nowe.html czy http://www.gral.pl/preview/LG_Electr..._Black_15.html |
Sony / NEC (Optiarc) DVD+/-RW AD-5240S bulk black - warto kupić?
Hej,
Chcę kupić nowy napęd. Będę używał głównie do odtwarzania - nagrywanie tylko od czasu do czasu. Zależy mi na czymś, co będzie w miarę żywotne i np. nie przestanie czytać DVD-9 po roku używania, jak mój LG :) Co myślicie o tym Optiarcu? http://www.komputronik.pl/index.php/...amowania_.html Pasuje mi cenowo. Firma jest raczej dobra. Zdziwił mnie tylko jeden jedyny komentarz na Komputroniku, który jest negatywny. Wydaje mi się, że gość pisze bzdury ale niestety ciężko mi zweryfikować, bo jakoś nie znalazłem innych opinii o tym modelu w sieci. Czy ktoś może miał styczność i mógłby napisać czy warto to kupić? Dzięki bardzo! Pozdrawiam, Przemek |
Wydaje mi się że to 7240S bez obsługi DVD-RAM (wyłączona w firmware)
Tu masz test 7240 http://www.myce.com/review/optiarc-a...-review-15981/ |
Jaki zewnetrzny napęd dvd na usb ??
|
jest tu ktoś konkretny który mi napisze jaka nagrywarka do DVD+R / DVD+R DL? do 200zł, czarny panel, mile widziany LS aczkolwiek nie wymagany ;) używana głównie do xbox360
|
Czy ktos tu czasem pomaga?? :(
Jaki zewnetrzny napęd dvd na usb ?? |
czy ktoś tu czasem czyta ten temat parę stron wstecz??
|
Czytałem 10 stron wstecz i nie ma zadnych konkretnych modeli
|
to też jakaś odpowiedź... może napęd wewnętrzny plus kieszeń?
edit: może tu coś znajdziesz dla siebie http://www.google.pl/search?client=o...utf-8&oe=utf-8 |
Ja potrzebuje konkretnego modelu... dla mnie to bez znaczenia czy jest napęd z kieszenia czy gotowy. Poprostu potrzebuje zewnetrzny naped na USB i zeby nie potrzebował dodatkowego zasilania po za portem usb
|
Lite-On ihas424 czy ihas524
Mam zamiar kupić nagrywarkę DVD i mam pytanie czy te dwie nagrywarki różnią się tylko tym, że jedna ma Lightscribe a druga Label Tag czy jeszcze może czymś. I czy ta ihas524 też występuję w rewizji A i Y?
Czy, któraś z tych funkcji będzie mi potrzebna to nie wiem. 5 lat temu jak kupowałem nagrywarkę DVD Lite-on dopłaciłem 50zł do funkcji Lightscribe a użyłem jej do tej pory tylko raz. W maju 2009 miała się pojawić ihas624, która by miała obie funkcje, ale nigdzie nie mogę jej znaleźć |
LITEON iHAS524-32 jest tylko chipset MediaTek-wyposażone zostało w technologię LabelTag , która umożliwia wypalanie podczas sesji danych oraz etykiet w kształcie pierścienia na płytach DVD+/-R.
Dodatkowo funkcja SmartErase zapewnia możliwość trwałego usunięcia danych z płyt CD i DVD. Nie ma Lightscribe Jak chcesz tylko nagrywać to weź IHAS -124 to to samo tylko bez dodatkowych funkcji i też tylko MediaTek |
dzięki czary2mary
To w taki razie wybór padł na IHAS524-32 bo będę miał pewność, że ma chipset MediaTek, który rozumiem jest lepszy od Teac, który można trafić w IHAS424 a różnica 5 zł to żadna a przy okazji szybciej skorzystam z LabelTag, gdyż nie wymaga specjalnych płytek. |
Od Teaca?Przecież Teac już nie robi nagrywarek.
Jak kupisz, to porób jakieś testy na Verbach.Porównamy z moim "Teacem". |
Witam jaką nagrywarkę polecacie do nagrywania gier na xbox 360?
|
Podejrzana okazja na allegro? Co o tym sądzicie?
Witam, szukając nagrywarki do nagrywania płyt DVD+R DL, natknąłem się na taką aukcję na allegro
"NAGRYWARKA DVD x16 PIONEER DVR-111 D/DBK NAPĘD W 100% CZYTA I NAGRYWA PŁYTY DVD MA PROBLEMY Z ODCZYTEM I NAGRYWANIEM PŁYT CD gwarancja 3 miesiące na zapis i odczyt płyt DVD do wyboru napęd z czarnym lub białym panelem" Mam do Was następujące pytania: 1. Czy spotkał się już ktoś z Tym sprzedawca? Jakie macie o Nim opinie. (Głównie odnośnie jakości dostarczanego przez Niego sprzętu, odebrać nagrywarkę mógłbym osobiście) 2. Czy to w ogóle możliwe aby ktokolwiek miał ponad ~80 nagrywarek i wszystkie miały uszkodzony odczyt/zapis CD? 3. Czy taki defekt nie wpływał by negatywnie na płyty DVD w szczególności DVD+R DL? (To pytanie zadałem, z nadzieją, iż może specjaliści, mogą podejrzewać co może być uszkodzone w tym sprzęcie) 4. Jeżeli nie ta to jaką z dostępnych na rynku nagrywarek pod IDE polecacie do nagrywania płyt DVD+R DL? Opinia każdego forumowicza jest dla mnie pomocą, za którą z góry dziękuję. |
Poczytaj jego komentarze, skontaktuj sie z kims kto cos takiego kupil. Od dluzszego czasu sa takie aukcje.
|
To po reklamacyjne trupy z uwalonym laserem CD- według mnie nie warto
|
A jaką nagrywarkę polecacie w cenie do 150,- najlepiej do kupienia gdzieś we Wrocławiu? Rozważałem jak dotąd oferty Aresta, Delfina i tyle. Nie wiem co mam kupić. Zależy mi głównie na wypalaniu tych DVD+R DL Verbatimów.
|
Dobra zapytam inaczej przeglądałem oferty Wrocławskich sklepów i znalazłem tam takie nagrywarki:
SAMSUNG 20x SH-S202H/BEWN PATA ivory 84,00 PLN SAMSUNG SH-S222A - 22x OEM czarna 90 PLN ASUS DRW-2014S1 OEM 89,50 PLN ASUS DRW-20B1LT BOX 98,00 PLN LITEON 22x IDE iHAP122-19 79,00 PLN LITEON iHAP322 - 22 DVDRW DL, IDE, BOX, 89 PLN LITEON 22x LS PATA BOX iHAP422-31 97,00 PLN LG GH22LP20 - 22x DVDRW DL, IDE, OEM, 117 PLN LG GH22NP20 - 22x DVDRW DL, IDE, OEM, 95 PLN Które z nich są godne uwagi? Najlepiej jakby to była ta jedna konkretna z tej listy :D |
Jak do nagrywania DL to weź któregoś LITE- ON albo ewentualnie ASUS DRW-2014S1(OEM Lite-on)-tak ja uważam:)
|
PIONEER DVR-S18LBK czy LG GH22LS30
Witam
Mam problem z wyborem nagrywarki. Na początku napiszę że obecnie przebywam w UK więc muszę wybierać na tym rynku. Zastanawiam się nad PIONEER DVR-S18LBK lub LG GH22LS30 lecz nie wiem która będzie lepsza. Zależy mi by nagrywarka miała LabelFlash lub LightScribe. Co sądzicie o tych modelach? Może proponujecie wybór czegoś innego (dobrze byłoby gdyby sprzęt był dostępny na stronie sklepu pcworld.co.uk ponieważ w moim miasteczku jest tylko ten sklep z komputerami więc zawsze mogę oddać sprzęt w ciągu kilku dni jak się nie sprawdzi)? Z góry dzięki za opinie ja niestety jestem laikiem jeśli chodzi o nowe nagrywarki a właśnie mój stary Lite-On zaczął padać więc czas kupić nową. |
Którychś z nich jest tym najlepszym czy to obojętne który? Cenowo wszystkie są OK. Więc wolałbym wziąć tego najlepszego.
|
Jak tylko nagrywanie to-IHAS122 lub 124 bo wyższe modele mają tylko dodatkowe funkcje- Technologia SmartErase,LightScribe
|
Cytat:
Ciekawe czy to dobra decyzja??? No ale ma służyć głównie do nagrywania, jako odtwarzacz pozostanie w budzie stary LiteOn który ostatnio zaczął palić za dużo płyt. |
Masz wyjątkową (poważnie) okazję stać się źródłem informacji, czy był to dobry wybór, czy też nie. :hmm:
Czekamy więc niecierpliwie na testy. :taktak: |
Cytat:
Jakie dokładnie testy was interesują? |
Testy jakości zapisu - różnych nośników z różnymi prędkościami. :zongluje:
Wprawdzie pioneer do testowania nie bardzo się nadaje, za to litek jak najbardziej. :tak!: Właśnie w tym dziale forum takie testy są przeprowadzane - przejrzyj kilka tematów poniżej tego, to (mam nadzieję) wszystko będzie jasne. :idea: |
Cytat:
|
Co masz, to testuj. :spoko:
Przydałoby się trochę plusów (verbatim z różnych fabryk, sony, itp.) :taktak: |
Cytat:
Jeśli chodzi o płyty to na półkach jest raptem kilka do wyboru. Jak w tym samym sklepie zamawiasz przez internet to na drugi dzień odbierasz takie jakie Cię interesują:rotfl: chory kraj. |
W PCworldzie masz (w miarę) duży wybór - są verby indyjskie, są też japońskie, sony bodaj też się znajdą. Nie pamiętam, bo dawno nie byłem, chociaż mam niedaleko.
|
Którą nagrywarkę wybrać?
Lite-On IHAP322-32, Lite-On iHAP122-19 czy może Samsung SH-S222A/BEBET? Będzie używana głównie do wypalania płyt DL:help:
|
Kilka lat temu powiedziałbym że Lite-On jednak teraz nie mam zaufania do tego producenta i postawiłbym na Sama (sam jednak ma LG)
|
Jaką nagrywarkę z oferty esc.pl polecicie?
LG GH22LP20 ATA100 SecurDisc LightScribe (black) LG GH22LS50 SATA SecurDisc LightScribe (black) LG GH22NP20 ATA100 SecurDisc (black) LG GH22NS50 SATA SecurDisc (black) Liteon iHAP122 ATA100 (black) Liteon iHAS124 SATA (black) Liteon iHAS224 SATA LightScribe (black) [iHAS224] Liteon iHAS424 SATA LightScribe (black) Liteon iHAS524 SATA LabelTag (black) NEC AD-7241S SATA LightScribe (black) NEC AD-7243S SATA LabelFlash (black) Samsung SH-S222A ATA100 (black) [SH-S222A/BEBE] Samsung SH-S223C SATA (black) [SH-S223C/BEBE] Samsung SH-S223L SATA LightScribe (black) [SH-S223L/BEBE] |
Przy tych wymaganiach proponuję kupić po dwie sztuki ze wszystkich.
|
O jakie wymagania chodzi...?
Po prostu składam zestaw na esc.pl i chciałem się zapytać która z tych nagrywarek byłaby najlepsza... Nie potrzebuje żadnego lightscriba ani nic podobnego Głównie nagrywam płyty DVD+R DL Zawsze używam Verbatimów |
witam, moja nagrywarka dvd - samsung sh-s203d po dwóch latach odmówił posłuszeństwa - tzn. nie czyta niektórych płyt, zwłaszcza co dziwne oryginalnych :) . nagrywa bez problemu. Oddałem nagrywarkę do czyszczenia, ale nic to nie dało, więc stwierdziłem, że czas kupić nową. Co obecnie jest wartego zakupu z nagrywarek sata w cenie ok. 100 zł? Samsung sprawował mi się bardzo dobrze przez te 2 lata więc myślałem o samsung sh-s223, co o tym myślicie? Widzę, że tu się liteony poleca a wszędzie jak czytam są odradzane :). będę wdzięczny za propozycje
|
Samsung bardzo dobry odczyt -słaby zapis-brak możliwości testów.
Lite-on dobry odczyt -dobry zapis i dobrze testuje LG- dobry odczyt i słabszy zapis zwłaszcza na DL Optiarc (Sony Nec) dobry zapis i słaby odczyt Pioneer -dobry zapis i troszkę słabszy odczyt -tylko kupić ciężko w PL |
a jak jest z awaryjnością? znalazłem jeszcze coś takiego TEAC DV-W524GS? z testu wynika, że ok.
|
To OEM Lite-on -niestety wszystkie sprzęty wytrzymują teraz 2 lata:>
|
czyli ten liteon będzie ok? lepszy od samsunga? Myślałem też o lG ale wyczytałem że są z nimi problemy i trzeba coś w biosie grzebać. czyli w tym przypadku lepiej liteona niż Teac? np ihas224?
|
Myślę że albo Teac albo Lite-on .. bez znaczenia
|
ok, dzięki. a który liteon będzie maił te bajery typu LS i inne nadruki tagi itp? nie żeby mi to było niezbędne, ale czasem może się przydać :) i co l cy ihas 524 różni sie jakością od 224?
|
iHAS124 = podstawowy model model bez dodatków
iHAS224 = model 124 + LightScribe iHAS324 = 124 + SmartErase iHAS424 = 124 + LightScribe + SmartErase (224 + SmartErase) iHAS524 = 124 + LabelTag + SmartErase iHAS624 = 124 + LabelTag + LightScribe + SmartErase (524 + LightScribe) |
dzięki :)
|
Cytat:
czy ktorys z tych "dobrych" jest znacznie/troche lepszy do innnych? moze ktorys jest "bardzo dobry"? ;) |
Ja bym w takiej kolejności wybierał do nagrywania
1.Pioneer 2;Optiarc (Sony Nec) 3.Lite-on |
a masz moze taki swoj ranking z konkretnymi modelami? :)
|
Pioneer 117-118-217-218
NEC Sony- seria724xxx Lite-on seria IHAS |
wziąłem tego liteona 224. jest to wersja oem, czy do niego jest jakieś oprogramowanie do LS i w ogóle do obsługi? czy to nero obsługuje?
|
Ja mam dokładnie takiego -dostałem Nero 8 które obsługuje LS
Ale etykiety wypalam tym http://www.lightscribe.com/downloadSection/index.aspx |
ok, dzięki. ja dostałem nero 9 esential. co to za wersja? warto to instalować jak mam 7?
|
Pewnie że Tak za darmochę to odchudzona wersja Nero'
zawiera Nero Express,ShowTime,Vision,Recode,InCD,CoverDesinger, StartSmart,Media Home, |
Może zgrzeszę, ale uważam, że nagrywarkę w obecnych czasach kupuje się najtańszą. Chyba, że ktoś potrzebuje labele, lajtskrajby itd.
|
Witam.
Zmarło mi się mojemu pionkowi DVR109. Potrzebuje zakupić coś do wypalania DVD na interfejsie SATA. Płytki Verbatimy oraz TDK. Gdyby 216 były jeszcze gdzieś dostępne to bez wahania bym zakupił. Po przeczytaniu kilkuset topicow/postów nie wiem co wybrać. Waham się pomiędzy
Nie wiem, co będzie lepsze, i nie wiem dokładnie jakiego optiarca bo jest kilka modeli (7241S, 7243S, 7201S, 7240S). Z góry podziękował za pomoc :) |
Cytat:
No i znów problem bo teraz kabli za dużo :haha:. No żeby nie leżał w pudełku to dokupiłem jeszcze LG GH22LS50. Oba napędy zamontowane więc niebawem postaram się dać jakieś testy. Właśnie w obu palnikach wypalam ten sam obraz na tych samych nośnikach. Za parę minut założe temat z porównaniem. |
witam ponownie, no więc mam tego liteona 224 i jak narazie ciągle mi psuje płyty. nagrywa powiedzmy z 11 min płytę dvd na x16 apod koniec wyskakuje jakiś błąd, że się nie powiodło i tyle. dodam że używam płyt sony od 2 lat. na moim starym samsungu nigdy nie było problemów. poza tym strasznie długo nagrywa. samsung 4 gb nagrywa na x12 10 min, a liteon 17min. czy to taki urok tej nagrywarki czy to jednak za wolno?
|
złącze na SATA ???
|
tak, sata.
|
Spróbuj uaktualnić stery płyty głównej zwłaszcza starsze płyty stwarzały problemy z współpracą z nagrywarkami SATA
|
tylko, że ja od początku, również starego samsunga, mam na sata. no nic, dam jej szansę, bo teraz nagrałem 3 płyty i było ok. jak coś to oddam na gware i wymienię na sama.
|
Nie dawno miałem fatalną partię Sony DVD-R -parę sztuk poleciało do kosza .
Może podróby były albo Sony obniżył jakość (część płyt jest już robiona w Taiwanie) |
może, nie wykluczam tego, choć jak mówię, samsung nagrywa je bez problemów. No nic, będę obserwował :)
|
Lite-on ma na pokładzie Super AllWrite-i jak stwierdzi słabą jakość nośnika to zwalnia prędkość nagrywania do optymalnej żeby uzyskać jak najlepsze palenie.
Zrób test tych udanie wypalonych Sony i zobacz jak to wygląda. |
ok, czym zrobić ten test? jak następnym razem pojawią się błędy to wrzucę printscr z tym oknem.
|
NeroDiscSpeed- zakładka jakość
|
Muszę kupić nagrywarkę bo stary LGik padł po 3 latach.
Bardziej zależy mi na zapisie niż odczycie. Będę wypalał też płyty DL tylko Verbatim. W tej samej cenie mam dwa modele z LS. Zastanawia mnie który lepiej wybrać. Wiem że pewnie większej różnicy nie będzie jednak chciałbym zasięgnąć opinii osób siedzących w temacie :) Mianowicie waham się pomiędzy: 1. Sony / NEC AD-7241S 2. Lite-ON IHAS224 Którą byście polecili bardziej. Z góry dzięki za pomoc. |
Cytat:
Cytat:
czy do testowania: - kupic jakas nowa nagrywarke? (jaka?) - wystarczy jakas uzywana z allegro? (jaka?) |
Ja bym wybrał NECa.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:48. |