![]() |
Cytat:
To że nie wiedziałem o czym On pisze to raz a dwa że nigdy nie czyściłem i nie smarowałem napędów optycznych dlatego boje się że jak to źle zrobie to uszkodze obie nagrywarki.Komputer ma dobra obudowę bo to Fractal Design Define R4 wypełniony matami ochronnymi wieć kurzu w środki praktycznie nie ma. http://www.komputronik.pl/product/16...zasilacza.html Co do zamykania tacek to bywało różnie i możliwe że cześciej odbywało się to bez przycisku.Miałem jednak w życiu wiele nagrywarek i nie spotkałem się jeszcze z takim objawem i to w dwóch jednocześnie.Dlatego właśnie stawiam na problem z oprogramowaniem a że jedyny program antywirusowy jaki posiadam to "360 total security" dlatego jest on głownym podejrzanym http://www.dobreprogramy.pl/360-Tota...ows,53902.html Poza tym używam skanerów typu search and destroy czy Malwarebytes Anti-Malware które nie monitorują na bieżąco komputera dlatego nie sądze by miały jakiś wpływ na napędy. Otwierania z ImgBurn nie próbowałem ponieważ wypalam poprzez nero ale systemowe "wysuń" daje te same objawy co przycisk. Gdy sie zablokują to trzeba wielokrotnie przyciskać czasem nawet 20-30 razy zanim tacka wyjdzie.Co ciekawe dzieje się to nieregularnie i innego dnia otwieraja sie od razu.Czasem bywa że tacki obu nie chcą się od razu otworzyć a czasem tak że tylko jedna z nich "marudzi" Z linuxem mogę spróbować i odpadle go wtedy gdy nagrywarki będą akurat blokowały wysunięcie tacki. |
Zawsze zostaje spinacz biurowy, do awaryjnego wyjmowania tacki...
|
to już wole kupić nowe napędy :)
|
czary2mary wiesz co obecnie morele.net sprzedaje w tym Lite-ON
http://www.morele.net/naped-lite-on-...124-14-602613/ |
Cytat:
|
Śmieszne jest to że wczoraj nie było problemu i obie nagrywarki pracowały normalnie.Pewnie przestraszyły się groźby sprawdzenia pod linuxem ;)
|
Może się skuszę na FU? Rozsądek mówi "NIET", natomiast chyba wszystkie egzotyczne palarki, bo do takich się zalicza rev. E i F, kupiłem do testowania, zarzynania ;)
Żeby chociaż był z niego dobry tester DVD, bo rev. E strasznie zawyżała u mnie jitter. Ten sam nośnik, komp i kontroler (sterowniki) na rev. B miałem 9,7/10 na E zawsze powyżej 12. Pomijam fakt, że z prędkością x4 testował dobre 20kilka i więcej minut zamiast ok. 15. Może podmienię bratu zamiast AD5280S :P |
ja tez zamówiłem "F" bo będę robił wymianę u znajomego za 215D :D
|
seku, Twoja wymiana jest bardziej opłacalna :D
Za 215 D to ja bym ze 4 F-ki kupił :P |
Cytat:
Chyba, że to mój egzemplarz Asusa taka padlina :) A wracając do temu jaką nagrywarkę kupić, to mógłby ktoś coś polecić do poniższych wymagań? 1. Zgrywanie płyt CD audio w EAC. 2. Nagrywanie płyt audio. 3. Nagrywanie płyt DVDR 4. Nagrywanie płyt DVDRL Po prześledzeniu wątku dochodzę do wniosków, że ciężko będzie coś sensownego polecić :) Może warto dołożyć do jakiejś nagrywarki BR, jeśli będzie się lepiej sprawować w zastosowaniach opisanych w punktach 1-4? Płyt BR raczej nie będę nagrywał/odtwarzał, przynajmniej na obecną chwilę tak myślę :) |
Cytat:
|
Jakie płyty DL palisz?
|
Moim zdaniem to wina płyt dl bo większośc jest beznadziejna i nawet z verbatimem bywa różnie.
Przyszła pora na zakup kolejnej nagrywarki dvd i zastanawiam się czy lepiej kupić jaką nową powszechnie dostępna w sklepach czy używana ale pochodząca z czasów gdy nagrywarki były dobej jakości. Proszę znawców tematu o podanie które z dawnych a nawet bardzo dawnych czasów są godne polecenia bo chętnie się pobawie w testowanie takich napędów. Może jest jakiś spis lub lista tych najlepszych ? Jednocześnie proszę o wskazanie która z obecnie dostępnych jest godna uwagi biorąc pod uwagę to że powinna dawać możliwośc testowania. Z góry dzięki bo chętnie kupię jakąs starą wysokiej klasy i nową z gwarancją :) Ze starych to co myślicie o BenQ DW1655 ? to ATA a nie SATA ale chyba jest niezły ? |
Dokładnie jak mój przedmówca napisał płyta dvd dl verbatim nie zawsz znaczy to samo.Trafiłem na komplet(10szt.), które nadawały się tylko do kosza.Co do wyboru kupna na dzisiaj trudny temat, bo jak ostatnio znalazłem PC przy śmietniku, a w nim napęd LG z 2002roku i dla próby wypaliłem mapy do navi samochodowej(co niewiele napędów potrafi) i efekt był 100% na +, to jak i co tu porównywać!
|
Tylko dziwne, że nagrywarka wyjęta z laptopa w obudowie USB pali te same płyty z tego samego kijka 10/10 :)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:58. |