![]() |
rożnie za duża loteria działa nie działa...
obecnie mam w swojej MBO natywny 1xIDE ale nadszedł ten czas po 6latach że trzeba w końcu sprzęt wymienić a nie chce zostawiać swoich Benq Nec i Plexotra na ATA kieszenie są uciążliwe ;-/ do nowej platformy SkyLake zamierzam kupić takie coś http://allegro.pl/digitus-kontroler-...923335730.html identyczny Chipset Marvell 88SE9128 ten sam który mam zintegrowany w obecnej MBO wiec zakładam bezproblemowe działanie i jest na PCie kontrolery tego typu na zwykłe PCI nie działają na W7 64bit i nowszych miałem dokładnie tego http://allegro.pl/promise-fasttrak-s...449695845.html odesłałem do sprzedawcy po sprawdzeniu |
Cytat:
Daj znać jak przetestujesz ....:) |
pewnie jeszcze nie zamówiłem Skylake mam dylemat co do MBO czy kupić MSI M5 czy M7 i jakie ramy :-) 2400+ :-)
|
Problem z paleniem
Cytat:
U mnie natomiast ten model asus-drw-24b5st pali 10/10 co trzeba(dvd-rom) bez problemu.Mam również obecnie Pioneer BDR-209DBK\209EBK\S09XLT- SATA i tu poziom palenia dla dvd-rom nie ma wielkiej różnicy w testach Tak mi się tylko zdawało bo pionek nie pali map do navigacji w modelach(dvd-rom) (RNS-E.Natomiast nie wiem co może być tego przyczyną.Dodam,że płyty z tego samego sortu.Czyżby trafił mi się jakiś wadliwy model.Taki koszt ,a tu lipa i musiłem wrócić do asusa? Może jakaś porada ? |
cześć wszystkim, mam problem, podobny jak czytałem u kilku osób tutaj...
zmieniłem płytę główną, która już nie ma ATA, tylko sata, mam dvdrw Pioneer 115DBK - nie działa więc już z nową płytą poza tym ostatnio miałem problem z wysuwaniem tacki (wysuwała się jedynie po zdjęciu obudowy), szukam więc następcy, ale czytałem, że wszyskie nowe nie są godne... czy np lepiej kupić używkę: Pioneer DVR-215DBK, tylko nie wiadomo w jakim stanie będzie... rzadko pale płytki ale czasem zdarzy się mapy do auta, jakieś kopie itp... |
nie da się ukryć @czary2mary ma niezłe zapasy i wie co sprzedaje i u niego będziesz miał 100% co kupisz ale nie jest Tanio :-)
|
W tej DVR-115DBK wystarczy pasek wymienić ,...;)
http://forum.cdrinfo.pl/f15/wymiana-...se-tray-95437/ dokupić adapter USB\SATA lub kontroler IDE na PCI ...i po działa jeszcze długo...;) |
mam adapter, co prawda 400km ode mnie, ale mam :D
tylko nie chciałem się w takie "druciarstwo" bawić, że znowu jakieś przejściówki dodatkowe kable itp., itd. ale być może faktycznie wyboru nie ma, chociaż nie wiem czy nie sypnie błędami przez przejściówki? a pasek można na alle kupić? z tego co widzę są jakieś do różnych dziwnych rzeczy te paski. ps. Seku, mi na G.skillach skylake od strzału odpalił, tyle, że mam 3200MHz i płyta asusa, też się nad ramami zastanawiałem najwięcej, ewentualnie polecam przeczytanie QVL do wybranej płyty |
swojej i7 1st gen. nie zmieniam od dawna bo ciągle daje rady :-) a zalet ma sporo miedzy innymi natywny 1xIDE
Marvell 88SE9128 który jednocześnie obsługuje SATA 6G więc obstawiam że ta karta na PCIe będzie tym samym co mam obecnie a co do nowego kompa :-) hmm to u mnie jest dość złożona sprawa. nie chciał bym przestrzelić z RAM tak jak to zrobiłem za czasów C2D i kupiłem DDR2 1200 :-) i nigdy tego nie wykorzystałem obecnie mam 6x2gb Patriot LLK 8-8-8-24@1600 na 1.65v. raczej nie jestem fanem OC wiec sprzęt będzie latał na nominalnych ustawieniach cały czas jestem hobbysta i pasjonatem jak większość tutaj od nagrywarek dlatego cieszy na Maxa jak na SKYLAKE będą mi działały nagrywarki IDE ;-) taki to by mnie cieszył jak by działał na Win7 +++ http://allegro.pl/kontroler-ata-3war...901302044.html |
a czary2mary ma/masz takie paski na sprzedaż?
miałem nadzieje, że z nowym kompem wejdę w nową epokę z nagrywarką, ale jeśli mój dziadek pioneer ma być lepszy od większość nowych jakościowo to wole przy nim zostać. ~~~~~~~~ ja z ramem zaszalałem: Pamięć G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16 (F4-3200C16D-16GVKB) - ale następna zmiana kompa za minimum 5lat jak nie lepiej, więc chciałem mieć zapas a do tego pobawie się ramdiskiem może. OC będzie, ale za jakiś czas, narazie musze poznać UEFI bo ze swoim starym Core2Duo E6750 jestem w epoce zwykłego Biosu :P |
tak ma już nowej generacji takie z rowkami
ja używam spray MoTip do pasków klinowych robię tak psikam na podstawkę po pasku i zostawiam na 1h. po czym dokładnie wycieram i zakładam i nawet w benq 1655 1640 gdzie paski są fatalne działa do dziś :-) nic nie ślizga otwiera się za każdym razem ciężko uwierzyć ale tak jest jeśli śledzisz forum w miarę na bieżąco to nr.1 to Pioneer do modelu x16/x17 mówimy o 6700K i MBO na Z170A ? da się ustawić te G.Skill bez OC żeby latały na 3200 ? |
właśnie czytałem forum stąd moje posty, bo wyczytałem, że nic co nowe nie jest dobre, a szkoda, chociaż akurat łatwo mi w to uwierzyć.
na 3200 to ja je od razu kupiłem ;) i jak ogarne uefi to zobacze jak się krecą razem z prockiem, ale jeszcze nie wiem, narazie grunt, że stabilnie działają z płytą, a płyta asusa maximus ranger |
nie mogę znaleźć opcji edytowania posta, stąd jeden pod drugim.
rozpoznaje temat i chyba się troche wkopałem... z tego co widzę, czytam, przejściówki najczęściej nie działąją z DVD-rw? czytam, że albo w ogóle nie są wykrywane, albo psują wypalane płyty, na allegro dużo tego ale większość pewnie z dyskami działa, a ja nie mam swojej pod reką żeby w ogóle sprawdzić czy zadziała, nawet tu na forum były tematy, że przejściówki nie działają, macie jakieś namiary na sprawdzone adaptery sata <=> ata? |
Ilość załączników: 1
post pod postem sam tak pisze kto na to dziś uwagę zwraca ;-)
byle nie spamowałeś ja używam mostka Media-TECH USB 3.0 SATA IDE i miniIDE wszystko na tym działa i wykrywa ew. taka kieszeń z markowej nagrywarki np. od Benq 164B powiedzmy podłączysz wszystkie IDE Załącznik 77139 ja testowałem na Pioneer 111,112, na (116 jest jakiś konflikt z transferem) nie tylko na tej kieszeni na wszystkich Benq1640 :-) 1655 NEC 4551 p.s. mam takie 2szt. oddam 1 po kosztach z zasilaczem bez lub z Benq w środku :-) idealny do testowania |
@seku a jakbym chciał zakupić od Ciebie taką kieszeń to mój BenQ 1655 dałby radę? Ile takie coś by kosztowało? :)
|
Cytat:
|
@jujo tak jak pisałem odsprzedam i tak zasilacz dokupiłem bo nie było z przesyłką 31zł mnie wyszedł.
i teraz tak Ja wyjąłem z niego fabrycznego Benq164B dokładnie tego z foto dlatego że ma Antracytowy panel i lepiej mi pasuje do czarnej obudowy czyli zasilacz+kabel sieciowy+ usb i kieszeń bez nagrywarki 60zł ew. + Benq1640 tylko że z panelem Biege trochę zżółkniętym w pełni sprawna :-) 100zł daj znać jak cię interesuje tutaj więcej info https://forum.cdrinfo.pl/f15/benq-dv...b-2006r-95299/ |
ok dzięki :)
|
Pytanko, a ten mostek media tech po usb, będzie widziany jak będę chcial bootować? Bo przydałby mi się napęd do przywracania obrazu z płytki... Próbował ktoś, coś? :)
|
tak wielokrotnie botuje z niego OS w "zajechanych laptopach" lub takich w których nie ma DVD
|
pytanie czy sprzęt obsługuje bootowanie z usb. W starych płytach może być problem...
|
mówimy o 6700K i MBO na Z170A ? da się ustawić te G.Skill bez OC żeby latały na 3200 ?[/QUOTE]
Zgodnie ze specyfikacją tej platformy - wszystko powyżej 2133 MHz jest OC i ma prawo działać warunkowo tzn. może działać lub nie i jest to zgodne z wymaganiami producenta. Czytaj: nie masz prawa reklamować jak profile XMP "nie wchodzą". |
starych... chyba mega starych botowałem na ASRock z Athlonem XP wiec to sprzęt już z antykwariatu
dokładnie o to mi chodzi ile na Z170A da sie ustawić XMP bez OC czy jak ustawisz 3200 tyle idzie ? |
Cytat:
Zmieniłem platformę 2 miesiące temu na Z170, ma ona swoje problemy i przeglądam fora zagraniczne OC żeby się dowiedzieć rzeczy podstawowych, no bo niby gdzie. Domyślnie bez OC każda pamięć ustawia się na 2133 MHz i nie ważne jaką kość wstawiłeś do slotów. Profile XMP mogą zadziałać, lub nie. Pozostaje jeszcze ręczne ustawienie tak, aby wykorzystać maksymalnie posiadaną pamięć. Można to zrobić, ale kosztuje sporo czasu. Pytanie, czego oczekujesz po takim przetaktowaniu. Sprawdź jaki rzeczywisty uzysk osiągniesz ustawiając na 3200 MHz. Jeśli normalny użytkownik, jest w stanie dostrzec różnicę, to jestem pełen uznania. Zapomniałem o najważniejszym - jeśli wybierzesz pamięci z listy certyfikowanych przez producenta płyty masz jedynie 5-10% szans na kłopoty. W pozostałych przypadkach to loteria. Nie wiem dlaczego, ale z wypowiedzi na forach wynika, że ta platforma nie lubi np. Kingstonów tych wyżej taktowanych. |
Czy któraś z tych nowych nagrywarek nadaje się do testowania jakości płyt?
|
Ilość załączników: 2
iHAS 124 F i jego clony
tu masz porównanie rev. B i F jedyna różnica F skanuje dłużej z racji innej przekładni Załącznik 77954 Załącznik 77955 |
To jest ten model?
http://www.morele.net/naped-lite-on-...4fu-lt-864817/ |
tak kupowałem go na morele wydaje się że będzie to tak samo F nie dowiesz się na 100% zanim nie dojdzie bo oni nie wiedza co sprzedają taka jest prawda
|
Ok, dzięki!
|
Wiadomo co siedzi w tym "dellu" ?
http://allegro.pl/nagrywarka-dvd-rw-...122008410.html |
Cytat:
|
Odpisano mi że
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Powiem Ci, że gdybym obecnie miał kupować nagrywarkę dla siebie, a warunkiem byłoby:
A - nowa (z gwarancją) B - DVDRW (nie BDR) To chyba mimo wszystko kupiłbym PseudoPioneera w pierwszej kolejności bądź na równi numer dwa iHAS F z TSST SH224. Nie jestem na bieżąco z LG, ale może też coś fajnego wypuścili :) Ten iHAS WU to w sumie na poziomie iHAS F mniej-więcej :) |
Mam nowiutkiego ihas 124 F i słabo nagrywa.
Czyli samsung SH224 lub pioneer ? jaki model masz na myśli pisząc pseudo pioneer ? :) Jak wtopie z druga nagrywarka jak z ihas 124 to wyjdzie że wydam 140 zł a to już niemal połowa ceny pionka bdr 209 który jest bardzo dobry więc już sam nie wiem :) |
Samsung SH-224GB
Dodano do Sondy 2016 najnowszy model TSST \ dostępny jednocześnie już na świecie i w PL :spoko:
http://tsst.co.kr/eng/Products/Spec/...level_idx=4544 http://www.komputronik.pl/product/31...24GB_BEBE.html http://www.arest.pl/produkt/Nagrywar...TA-OEM-czarna/ |
Dobre to ? jak tak to zamawiam :)
|
Cytat:
Myślę że nie będzie źle :) |
Witam,
Od niedawna jestem posiadaczem nagrywarki DVD Lite-On iHAS324-17 FU (data produkcji październik 2015). W sumie nie mam się do czego przyczepić poza jedną kwestią... Nie wiem czy jest to wada (może trafiłem na wadliwą sztukę?) czy po prostu ten model jest tak zaprojektowany... Otóż chodzi o tackę, a konkretnie o prędkość jej wysuwania i wsuwania - jest ona naprawdę bardzo duża, z taką się jeszcze nie spotkałem. Gdy nacisnę przycisk, żeby się wysunęła, robi to tak szybko, że aż się boję że zaraz wypadnie. Gdy znowu nacisnę przycisk, by się wsunęła, to sytuacja jest podobna, aż jest taki mocny trzask i prawie cała obudowa mi się trzęsie (to pokazuje z jakim impetem się wsuwa i wysuwa). Czasem mam wrażenie, że sama chce się zniszczyć. Nagrywarka jest oczywiście prawidłowo zamontowana, wszystkie 4 śruby solidnie dokręcone. Na pewno kłopot nie leży w montażu. Przez ostatnie lata testowałem parę nagrywarek, m.in.: Pioneer DVR-221BK Lite-On iHAS124-14 EUV Asus DRW-24F1ST a ...oraz w mojej starej "budzie" Lite-On DH-20A4P (DH-20A4P09C) Żadna, podkreślam - żadna nie miała takiej prędkości wysuwania tacki jak omawiany iHAS324-17 FU. I teraz pytanie - to wadliwa sztuka czy po prostu ten model tak ma? |
Cytat:
U mnie model LiteOn iHAS 124 F działa normalnie \bardzo podobnie jak wszystkie iHAS - nie zauważyłem nic co by odbiegało od normy od innych napędów DVD.... |
Cóż, pasek jak pasek, wymiarowo wygląda identycznie jak u innych.
|
Jeżeli pasek OK\ to może być problem z silnikiem \lub jego sterowaniem od open\close lub z przekładnią .....jeżeli to działa jak gilotyna to tylko chyba możesz reklamować napęd ,,,
Napęd jest bardzo prosty w budowie \jakoś nie widzę tam czegoś\awarii mechanicznej co by mogła takie zachowanie napędu powodować .... LiteOn iHAS 124 F |
Cytat:
|
Cytat:
|
No to trzeba zamówić i zabawić się w testera ;)
|
Jeszcze nie mam \ nie zdążyłem kupić SH-224FB ...:haha:;) ale ma SH-224 BB i SH -224 DB...:)
|
pisałem to z myślą o sobie ;)
|
Ilość załączników: 3
Mój ihas124 F wyraźnie nie lubi verbatim mcc 004.
Poniżej kolejna płyta nagrana na nim x8 i testowana na nim,benq oraz innym liteon i na wszystkich wypada słabo. Załącznik 78050 Załącznik 78051 Załącznik 78052 |
Ilość załączników: 3
Za to z dvd+r HP radzi sobie całkiem dobrze.
Nagrana x8 na ihas124F Załącznik 78053 Ta sama płyta ale test na lite-on LH-20A1L Przy okazji LH-20A1L chyba pada bo pod koniec testowania czasem wyskakuje błąd i nie dochodzi do 100 % Załącznik 78054 Ta sama płyta ale test na benq dw 1650 Potwierdza się że ihas 124 F lubi te płyty HP. Załącznik 78055 |
Kolejne potwierdzenie że słabo nagrane verbatimy to wina ihas124 F a nie płyt.
Verbatim z tej samej serii palony x8 na sony DW-G120A w teście na ihas124 F wypada dobrze. Załącznik 78062 |
Ten sam verbatimco powyżej czyli palony x8 na sony DW-G120A ale testowany teraz na benq dw1650
Załącznik 78087 |
Hp CMC MAG M01 x8 palony na ihas 124 F.
Ihas 124 F naprawde lubi te płyty. Czy te HP to nie są obecnie najlepsze płyty ? Załącznik 78089 |
|
Przeczytałem cały wątek, ale głównie dyskutuje się tu o płytach DVD DL. Polećcie proszę najlepszą obecnie nową nagrywarkę do starych płyt DVD+R Verbatim 16x z CMC Magnetics seria PAP... (mam spory zapas). Zależy mi na wysokiej jakości nagrywania. Nagrywarka będzie jedynym napędem optycznym i musi być pod SATA.
W tej chwili mam Pioneera DVR-212, który wyzionął ducha. Nie mam zaufania do używanych nagrywarek niewiadomego pochodzenia. Byłoby super, gdyby się dało przeprowadzić na tym test jakości płyty, ale ostatecznie mogę z tego zrezygnować. //edit: No dobra, przeczytałem jeszcze raz i z tego co widzę najlepsza będzie Samsung SH-224GB, nawet powinno dać radę zrobić test. 55zł w proline. //edit2 Ech, powodem był zaśniedziały kabelek SATA. No nic, może komuś się przyda mój post. |
Witam wszystkich, czytam cdrinfo od długiego czasu, teraz pora na zadanie pytania ;). Wymieniłem w końcu sprzęt, ale wiadomo płyta główna ma już tylko sata. Jestem w posiadaniu Pioneer dvr115dbk o znikomym przebiegu. Kupiłem przejściówkę na alle ata/sata, ale to chińskie g.... i bios nie wykrywa. Czy obecnie jest coś co może godnie zastąpić dvr115? Czy proponowane tutaj samsungi 224 i lg gh24 są lepsze/gorsze od pioneera?
edit: nagrywarka tak do 100zł, może być używka, zastanawiam się też nad kontrolerem na pcie (koszt podobny). |
Cytat:
Żadna nowa konstrukcja nie dorówna nagrywarkom z tamtych lat.....w zasadzie większość modeli skonstruowanych do 2010 ( ale sprawnych i w dobrym stanie ) będzie lepsza od najnowszych modeli... |
No właśnie szukałem na forum opinii o pioneer dvr-221 i poza sonda nic nie znalazłem.
Jest tak kiepski że nie warto o nim dyskutować ? |
Cytat:
|
Przepraszam za post pod postem. Może komuś się przyda. Otóż doszedł już kontroler - 202631 (proszę wklepać w wyszukiwarkę na morele kropka net, nie mogę jeszcze dawać linków). Bios wykrywa kontroler jak i napęd. W opisach można przeczytać, że nie da się "bootować " - sprawdziłem na linux mint, win 7 i win xp, wszystkie płyty ładnie ruszyły. Firmware w napędzie jest w wersji 1.18, rozumiem że należy użyć programu dvrtool-v1-0-firmware-flashing-utility-pioneer-dvr-bdr-drives żeby zaktualizować? Niestety czeka mnie instalacja windowsa, bo pod wine program wywala :/
|
Cytat:
Jaką dokładnie masz wersje DVR-115 ? bo taki dokładnie firmware potrzebny do aktualizacji którą można zrobić przez DVRTools czy DVRFlash czy też przez fabryczny flasher aktualizacji .. |
Cytat:
|
Cytat:
http://www.firmwarehq.com/download_1...122EU.EXE.html Jeżeli chcesz mieć zmianę booktype z DVD+R \+RW na DVD-ROM to już trzeba zmodernizowany firmware wgrać przez DVRTool\DVRFlash. |
Cytat:
|
Pojawia się konsola, i po komendzie np. "-i" w celu podania info o napędzie, wszystko po prostu znika. Próbowałem przed chwilą zaktualizować firmware przez Wine, wykrywa napęd, pyta czy zaktualizować firmware, ale potem pojawia się informacja o zakończeniu pracy programu z powodu błędu (nie błędu wine).
|
Dodano \rozszerzono temat najnowszy model od VinPower o Plextor PX-891SAF\ Plextor PX-891SAF Plus
http://blog.vinpowerdigital.com/?p=953 |
HP dvd1265v + TEAC DV-W524GSE
Dodano \rozszerzono temat \Sondę 2016 o HP dvd1265v + TEAC DV-W524GSE (OEM\klony LiteOn iHAS 124\324 F )
|
Witam,
Proszę o pomoc "sugestię" jaką nagrywarkę wybrać. Napiszę szczerze, że jestem laikiem w tym temacie. Proszę o podanie modeli które warte są zainteresowania. Kwota: max 100 zł |
Cytat:
lub\ewentualnie LG GH24NSD1\D0 lub LiteOn iHAS 124 F |
Dzięki za pomoc, a w tym przedziale cenowym jest coś jeszcze godnego uwagi np używanego ? Czy nie ma sensu inwestować ?
|
Cytat:
Stare, ale jare! Tu masz bardzo dobry napęd Sony Optiarc AD-5240S z 24msc letnią gwarancją \jeszcze z czasów gdy robiono fajne modele (OPU Sanyo + chip NEC) http://allegro.pl/nowa-nagrywarka-dv...247239816.html Tu ktoś nowe LG tanio oddaje; LG - GH24NSD1 http://allegro.pl/lg-gh24nsd1-dwdrw-...249475501.html |
a czy ten model też będzie ok ?
znalazłem na alledrogo nowy na 2 letniej gwarancji Model: Sony AD-7230S Part Number: 71Y5545 |
Cytat:
Słaby soft w napędzie \trzeba zrobić crossflash do któregoś z modeli fabrycznych i pewnie fix napisać jeszcze.,,,,, https://forum.cdrinfo.pl/f29/crossfl...d-7240s-95099/ |
ok dziękuję za pomoc i cierpliwość, ale mam ostatnie pytanie. Kumpel chce mi oddać za grosze Pionnier DVR 216D bo widziałem że w temacie stare ale jare jest model 116/216 czy jest jakaś różnica ? Możesz mi coś więcej powiedzieć na temat tego pionka ?
|
Cytat:
DVR-216 -SATA Bierz w ciemno \super sprzęt :spoko: |
Potrzebuję dobrej nagrywarki do M-DISC. Szukałem Lite-Ona, ale albo ciężko je znaleźć w Polsce albo nie wspierają tych płyt.
Po przejrzeniu mini testów zdecydowałem się na LG GH24NSB0 i zamówiłem na Alledrogo. Niestety, przez pomyłkę przysłali mi model GH24NSD1. Gdy zapytałem sprzedawcę o wymianę, to odpisali, że to w zasadzie ten sam model i pytali, czy koniecznie chcę wymieniać na B0. Co radzicie? O ile dobrze rozumiałem wyniki testów, to B0 jest trochę lepsza od D1. Potrzebuję porządnej nagrywarki, skoro inwestuję w tak drogie płyty i chciałbym się Was, drodzy Koledzy poradzić, czy wymieniać, czy nie. A tak na marginesie to jeśli macie jakąś zupełnie inną nagrywarkę do zaproponowania, lepszą od tamtych dwóch, to zamieniam się w słuch. Mogę zapłacić więcej za nagrywarkę byleby była dobra. P.S. Pozdrawiam wszystkich, jako że jestem nowy na forum. |
Mam obie* Troche minimalnie moim zdaniem LG GH24NSB0 lepsza*
Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka |
A jaką nagrywarkę kupić do wypalania backupów dla ps1 i ps2? Miałem LG GSA-4163B ale zjarała się a na nowych, mam 4, płyty nie są do odczytu dla konsol.
|
Cytat:
Co do nagrywarki wszystkie prawdziwe "Pioneer " nagrywają dobrze CD-R x4 , starsze LG , NEC\ Optriarc bardzo dobrze nagrywają CD .... Tu masz za "dychę" - Optriac AD-5240S SATA ... również powinien nagrywać bardzo dobrze CD-R - najmniejsza dostępna przekładnia w nim to x8 http://allegro.pl/nagrywarka-dvd-son...300447885.html |
Thx, a nie bać się kupować używanych? No a jakbym chciał coś z nowych? Zawsze używałem tego LG ale padł i gdyby nie to że nie mam PSIO, i nie chcę używać oryginałów, jestem skazany na płyty.
|
Wszystkie nowe nagrywają z przekładnią minimum x16... wszystkie są na chipset multi Mediatek który raczej tak średnio nadaje się do CD-R ,.....
Trudno mi powiedzieć czy dadzą radę PS1 \PS2 .... trzeba by było sprawdzić ... Ja zdecydowanie do CD-R polecam starsze modele na chipset Sanyo\NEC\Resenas\Panasonic Stare modele są tanie .....ale jak to z używkami ryzyko jest zawsze...:ysz: |
Ilość załączników: 5
Z PS2 nie powinieneś mieć problemu stosując dobre nośniki, natomiast z PS1 (zakładając, że nowy napęd będzie miał minimalną przekładnię x16, jak wspomniał Czary2mary - z czym się absolutnie zgadzam i potwierdzam - stety lub nie, tak właśnie jest) biorąc pod uwagę generalnie kiepskie nośniki obecnie na rynku poza JVC/TY czy Verbatim AZO (ewentualnie kupuj płytki Audio CD-R - drogie, ale bratu działają w PS1).
Wiem, że temat jest o palarkach DVD, ale... Jakbyś chciał coś z nowych oraz jeśli Twój PS2 nie potrzebuje Book-Type DVD-ROM to ja bym się nie oglądał i brał Blu-Ray, najlepiej Pioneer 209/S09. Poniżej przekładnie przykładowe dla HP CD-R x52 z kilku "pierwszych z brzegu" palników: Załącznik 79750 Załącznik 79751 Załącznik 79752 Załącznik 79753 Załącznik 79754 Zawsze może to być coś z Plextora, 716/755/760 - otrzymasz przekładnię x4,x8 do x48 oraz świetną jakość zapisu CD/DVD :) |
Nagrywarka DVD do PC
Witam obecnie mam nagrywarkę Samsung SH-S223F i powiem szczerze że nie jestem z niej zadowolony . Słaba jakość wypalania , po nagraniu płyty dvd nie można odtworzyć na większości odtwarzaczy po prostu jestem wku.....y. Kiedyś za czasów Benq 1640 nie było takich problemów a dzisiaj to po prostu loteria . Jaką polecicie mi nagrywarkę na złącze sata . Ale taką co bym z nią nie miał problemów , musi mieć bardzo dobry zapis jak wspomniana Benq . Może być używana i nie droższa niż 50zł - 60zł . Proszę o pomoc :(
|
Dzisiaj już ciężko kupić dobre płyty , również nagrywarki coraz gorsze .....warto celować w modele konstrukcyjne maksymalnie 2010r......:) ale wiadomo zawsze jest ryzyko kupienia trupa...
Tu masz temat o "używkach" Stare, ale jare! Tu masz DH16AASH klona LiteOn iHAS 124 A \Plextor PX-880SA nowego w bardzo dobrej cenie .....tylko wgrać soft od LiteOn lub Plextor http://allegro.pl/nowa-nagrywarka-dv...285113823.html Używki tanie \modele warte uwagi http://allegro.pl/3x-nagrywarka-dvd-...rs_rule_id=201 http://allegro.pl/nagrywarka-dvd-son...323498740.html |
DH16AASH <<< 3 lata gwarancji plus możliwość zwrotu - gdybym nie miał 424A to bym brał :)
|
a ja kupie na zapas :-) jak nowe :-)
|
Lite-ON DH-16AASH
Kupuje Lite-ON DH-16AASH , nowa z 3 letnią gwarancją za tą cenę to okazja :wow: . Zobaczymy czy sprosta moim oczekiwaniom . Jak ją dostanę i przetestuję to się odezwę z opinią . Pozdrawiam ;)
|
Warto zmienić jej soft na LiteOn iHAS A\ Plextor PX-880SA czy też fajnie również sprawuje się na Teac DV-W524GS
|
Lite-ON DH-16AASH
Witam soft pod Plextor PX-880SA znalazłem wersje 1.13 z 2010 roku , ale pod LiteOn iHAS124 jest problem bo jest tam soft do wszystkich modeli 124 czy to bez różnicy byle nowszy czy jest jakaś różnica , najnowszy to CL09 z 2016 roku . Co prawda Liteon ma nowsze softy ale który tak naprawdę będzie dobry . Ten z liteon czy plexora ???
|
czary2mary, Twoim zdaniem, na które FW najlepiej? :)
Wiem, że pytanie dość ogólne, ale zakładając wypalanie wyłącznie DVD+R 4,7 i DVD+R DL. Plextor 880SA ma według datowania chyba najnowsze FW 09/2010. Sam się zastanawiam czy nie zakupić do drugiego PC ;) |
Cytat:
http://www.firmwarehq.com/Lite-On/iH...2BA/files.html Ale do crossflash DH16AASH i tak musi być odblokowany firmware \ lub bin do tego koniecznie w wielu przypadkach trzeba usunąć zabezpieczenie Areas... Mniej więcej tak to wygląda https://forum.cdrinfo.pl/f29/flash-u...2/#post1363740 Cytat:
Najprościej kupić 8 sztuk dla IHAS 124\224\324\424\524\624\Plextor PX-880SA\Teac DW-W524GS..... || ;) Sam nie wiem -wszystkie są fajne...:) Na PX-880SA nie po testujesz discquality oprócz PlexUtilities bo często nie działa poprawnie w innych programach... |
czary2mary, przemknęła mi przez chwilę myśl o zakupie 3 sztuk, ale do wypłaty daleko :P
|
ja kupiłem już 2 :-) hp______DVD_A__DH16AAL_LHD7 :-)
|
SONY OPTIARC AD-7270H
Cytat:
|
Cytat:
Tu trudniejsza sprawa z wgraniem fabrycznego softu od Sony Optiarc ...trzeba by było fix-y napisać \zmodyfikować od @crazycats dla AD-5280\728x |
DH16AASH
Cytat:
|
jarek0075
pamiętaj wszytko robisz na własne ryzyko czytaj post 57,58,59 z modelem iHAS124 A jest identycznie potrzebujesz -EEPROM_Utility_SE-6.2.0 -Flash_Utility-7.2.0 1. zgrywasz Eeproom ze swojej nagrywarki czary2mary mówi że każda nagrywarka nawet ten sam model ma niepowtarzalny wiec radze tak zrobić ja tak robię 2. zgrywasz oryginalny fw. 3. ładujesz odblokowany fw. od iHAS 124 A http://archive.rpc1.org/codeguys/fir...BL0P.stock.rar 4. na koniec Convert drive bo będzie dioda migać koniec |
Cytat:
http://archive.rpc1.org/codeguys/fir...BL0P.stock.rar Przy modelu DH16AASH dobrze jest usunąć zabezpieczenie Areas , zaznaczając taką opcję przy zgrywaniu Eeprom w EEPROM_Utility_SE-6.2.0 Również po skończeniu operacji Convert drive w EEPROM_Utility_SE-6.2.0 trzeba wyłączyć komputer od zasilania off na ~~5~~10s . |
jarek0075
tu masz instrukcje https://forum.cdrinfo.pl/f29/flash-u...ml#post1364268 pamiętaj robisz na własne ryzyko |
seku, masz w planach najbliższych może wypały nowymi nabytkami iHAS A ? :)
|
oczywiście kumuluje materiał na pewno dziś będzie Audio CD
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:54. |