Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Zobacz rezultaty głosowania: Jakiej firmy polecasz palnik DVD ?
PLEXTOR 95 13.27%
BENQ 214 29.89%
LG 158 22.07%
LITEON 100 13.97%
PIONEER 76 10.61%
SAMSUNG 23 3.21%
NEC 135 18.85%
ASUS 10 1.40%
SONY 8 1.12%
TOSHIBA 13 1.82%
Ankieta wielokrotnego wyboru. Wszystkich głosów: 716. Nie możesz oddać głosu w tej sondzie

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.03.2006, 16:09   #1
ddawid6
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.03.2006
ddawid6 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam,
Chciałem się podzielić moimi spostrzeżeniami co do wypalarek LG.
Od zawsze w kompie miałem napędy firmy LG i nigdy nie miałem z nimi problemów (począwszy od CDROM'u x24, poprzez nagrywarkę CD x8 - która wypaliła kilka tysięcy płyt i prawie zawsze bez zarzutu, DVDROM x16, aż po nagrywarkę DVD). Gdy niecałe 2 lata temu przymierzałem się do zakupu nagrywarki DVD, na forum głównie było za Liteon i Nec, przeciw LG. A i tak kupiłem LG 4160B, no i przez prawie 2 lata wypaliłem nią kilkaset DVD (przyznaje, że głównie firmowe Tdk lub Verbatim, ale to ze względu na trwałość nośników - jak zaczęły mi padać CD nagrane kilka lat wcześniej i to raczej fizycznie - odklejała się warstwa z danymi, a poczciwe Verbatimki były bez zarzutu, uznałem, że lepiej kupić trochę droższe niż za rok czy dwa przepalać od nowa o ile dałoby się uratować dane). Wszystkie płytki nagrywała bez zarzutu. W końcu jakiś czas temu zaczęły mi się pojawiać błędy ogniskowania i śledzenia. Czasami się zdarzało, ale ok, aż w końcu nagrałem płytkę - niby w porządku, wyrzuciłem dane z hdd a tu lipa - przegrywa się, ale po otworzeniu (nawet pliku txt) same śmiecie! Tu się wqrzyłem, wyjąłem napęd i do gwarancji. No i serwis LG też mnie nie zawiódł, dzisiaj dzwoni sklep do mnie, że mogę przyjechać po odbiór - NOWEJ, modelu 4167B Serwis wymienił - już po tygodniu!
To tyle z mojej strony (no może jeszcze dodam, że kilka lat mam monitor LG F700P 100Hz, przy kompie siędzę duuużo i wzrok ok, oczy się nie męczą, geometria też ok - jestem jak najbardziej zadowolony). Nie wiem czemu tak inni na LG najeżdżają...
Pozdrawiam.
ddawid6 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.03.2006, 21:08   #2
raffal
Bywalec

Data rejestracji: 18.01.2006
raffal w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mi się wydaje że nowego Benqa 1650 kupiło duzo ludzi którzy mysleli że to bedzie tak nagrywać jak dopracowany i sprawdzony 1640. A niestety 1650 jest na innym chipie, ma jeszcze biosy niedopracowane. To jest nowy sprzęt który wszedł miesiąc temu a wszyscy chcą żeby nagrywał nie wiadomo jak dobrze. A wiadomo że jest to niemożliwe. Poczekajcie jeszcze tak z 3 miesiące i 1650 pewnie pokaże pazurki. Ja na przykład wiedziałem ze nie mam zamiaru bawic się w biosy to kupowałem za wszelka cene 1640, bo wiedziałem co kupuje. Biosy sprawdzone, nagrywarka sprawdzona, wiedziałem czego się spodziewać.
raffal jest offline  
Stary 12.03.2006, 00:30   #3
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Cytat:
Napisany przez raffal
Mi się wydaje że nowego Benqa 1650 kupiło duzo ludzi którzy mysleli że to bedzie tak nagrywać jak dopracowany i sprawdzony 1640. A niestety 1650 jest na innym chipie, ma jeszcze biosy niedopracowane. To jest nowy sprzęt który wszedł miesiąc temu a wszyscy chcą żeby nagrywał nie wiadomo jak dobrze. A wiadomo że jest to niemożliwe. Poczekajcie jeszcze tak z 3 miesiące i 1650 pewnie pokaże pazurki. Ja na przykład wiedziałem ze nie mam zamiaru bawic się w biosy to kupowałem za wszelka cene 1640, bo wiedziałem co kupuje. Biosy sprawdzone, nagrywarka sprawdzona, wiedziałem czego się spodziewać.
Ciekawe przemyślenia. Też miałem już kiedyś dylemat, czy kupić coś starszego, ale bardziej dopracowanego i poprawionego, czy nowość - która teoretycznie powinna być lepsza i już na wstępie bardziej "dopracowana".
Nie każdy ma dostęp do Internetu, do informacji z różnych źródeł - i wtedy np. może być problem chociażby z instalacją nowego BIOS'u itd.

@ddawid6 - mam podobne zdanie co do napędów LG - nie tylko nagrywarek - nie są wcale takie złe, jak dziś sądzą niektórzy - choć z drugiej strony, są w chwili obecnej i lepsze od nich

Pozdrawiam
ro29

ro29 jest offline  
Stary 12.03.2006, 16:00   #4
zibiset
Nowy na forum

Data rejestracji: 02.03.2005
zibiset w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam
Ja równiez uzywam Neca ND 3540A i nie mam z nim zadnych problemów.
Polecam obejrzec strone:
http://rankingi.chip.pl/ranking_16682.html
zibiset jest offline  
Stary 13.03.2006, 23:14   #5
WSW
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.03.2006
WSW w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam.
Mam zamiar zakupić nagrywarkę DVD. Myślę o NEC'u 4571A i o BenQ'u DW1655. Którego byście mi bardzej polecali? Główne zastoswanie nagrywarki - nagrywanie tak ok. 2-3 płyt DVD na tydz. (kopie filmów, gier, schabów...), by nagrywarka miała w miarę dobrą korekcję błędów, by była w miarę cicha i ogólnie by była w miarę dobra.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
WSW jest offline  
Stary 13.03.2006, 23:22   #6
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jedna i druga jest dobra.
Korekcję ma lepszą BenQ.
Ale jeszcze lepszą ma Plextor 760A:

http://cdrlab.pl/forum/showpost.php?...6&postcount=47

slawekj jest offline  
Stary 11.03.2006, 11:32   #7
dlugas1982
Bywalec

Data rejestracji: 05.03.2006
dlugas1982 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
zaczynam są dzić jak Ty w sprawie niedopracowania nowego 1650
1640 trudno dostać na rynku już

kupując określony produkt (niemało zachwalany) każdy sięspodziewa mega kombajnu a tu ZONK !!!

jeśli założymy że ktoś jest laikiem lub niema neta to nigdy niewgra sobie nowego finalnego BIOSU który wyjdzie za ileś tam miesięcy
więc firma moim zdaniem robi sobie jaja i jest niekompetentna
wywala produkt na rynek i każe userom go testować ?i w miarę czasu upgraduje FW ?
to zakrawa o firmę MANTA i jej Emperora III

dobrze że nowy benq wypala płytki jako tako

ja rozumiem że nie wszystkie produkty są idealne od razu po wypuszczeniu z lini produkcyjnej ale widocznie firma woli zbijać kasę i jechać na reklamie benq1640 i w miarę czasu może wypuści FW finalny

mi się poporstu niepodoba że firmy wywalają na rynek sprzęt który niejest w pełni sprawny
to po prostu niefair

mam liteonka CDRW nigdy nieupgradowany i żre wszystko (oprócz DVD )
odczyt płyt CDR o niebo lepszy
RW także
zapisuje CDRW wszystkie jakie mu wsadzę (benek już nie wszystko)
byle jakie barachło wsadzę w litka i on niegrymasi)
benek ma nieraz swoje widzimisie
rozumiem rżónice technologiczną ale jak się chce to można wypuścić w pełni sprawny produkt i klient jest zadowolony

tyle mojego

więc tylko mi pozostaje czekać na w pełni w końcu ten rewelacyjny FW
dlugas1982 jest offline  
Stary 15.03.2006, 13:18   #8
nico88
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.01.2006
nico88 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
jezeli stawiasz na nagrywanie plyt cd-audio to absolutnie nie kupuj lg-gsa 4167 poniewaz ten model ma problemy z wypalaniem tego typu nosnikow (plyki nie chca byc czytane przez zwykle stacjonarne odtrwarzacze cd ,rownierz te z wyzszej półki sprawdzalem na sprzecie harmon/kardom)
z lg moge ci polecic model gsa-4166 dod. bedziesz mial lightscriba.
A co do Plextora to podobno ma jakies tam funkcje poprawiajace zapis audio ale ja nie mialem okazji tego przetestowac.
nico88 jest offline  
Stary 20.03.2006, 21:05   #9
Oktawian89
Wiszę sobie ...

Data rejestracji: 16.10.2004
Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez nico88
...
Nie ma jak reputacja na forum

"One World, One Web, One Program" Microsoft slogan
"Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitle
r
Oktawian89 jest offline  
Stary 21.03.2006, 22:05   #10
swmarcin
Nowy na forum

Data rejestracji: 09.03.2006
swmarcin w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
raczej nec 4550/4551 nie warto bo za tyle samo mamy najnowszy model 4570/4571.
swmarcin jest offline  
Stary 21.03.2006, 23:51   #11
szymekk27
Dark Side

Data rejestracji: 02.08.2005
szymekk27 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
JAKĄ NAGRYWARKE KUPIC (Temat dla nowych użytkowników i nie tylko )

Ja miałem poprzednio Toshiba SD-R5472C fWTU02 - na markowych nośnikach
(Verbatim, TDK, Sony - 0 kłopotów)

teraz mam Pioneera DVR-111D black OEM - też 0 kłopotów

Co do NECa i BenQ się nie wypowiem. (nie miałem okazji się jeszcze bawić) - jednak mnogość i JAKOść tematów na forum CDRINFO.PL powinny dać + - jakieś pojęcie o danym modelu palnika.

Swego czasu nawet miałem LiteOna 812S Black (padł po 5 miesiącach, w tamtym czasie Litki padały "masowo" według mnie - dużo zwrotów, reklamacji)
Natomiast co do np. LiteOna SHW-16H5S - całkiem sympatyczny palnik, nie pozbawiony swoich typowych dla Litków zalet (jak i wad oczywiście)

Także WYBóR NALEżY DO CIEBIE drogi Kolego.

ps. wybrałbym ten do którego mam senstyment tzw. "psychologiczny"

pozdrawiam i życzę udanego palenia hehehe
Chieftec seriaB black, zasilacz Enermax EG-495AX-VE, pg.ABIT AV83rd-Eye, cpu.AMD64 3500+ (Winchester), went.Zalman 7000Cu, 2x1GB Kingstone 400CL3A (kości Samsung UCCC -2,5-3-3-7), hdd. WD Caviar RE 250gb SATA, kg.Leadtek 6800 128DDR tv/dvi, km. SB Audigy2ZS retail, gl.Creative T5900 5.1, DVD-ROM LG GDR-8164B black OEM, DVD/RW Pioneer DVR-111DBK OEM black, fdd i inne duperele

software: WinXP HE PL OEM+ parę innych programików ...
szymekk27 jest offline  
Stary 05.04.2006, 10:29   #12
Deep_pl
Nowy na forum

Data rejestracji: 05.04.2006
Deep_pl w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dobra..
Powiedzcie mi która nagrywarka jest lepsza:
LG - GSA-H20
Benq - DW1655

Która ma lepszą korekcję błędów, jest bardziej niezawodna ?
Którą do czego lepiej stosować.

Proszę o odpowiedz bo mam dylemat a w następnym tygodniu kupuje nagrywarkę..
Deep_pl jest offline  
Stary 05.04.2006, 11:04   #13
kubako
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.03.2006
kubako w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Deep_pl
Powiedzcie mi która nagrywarka jest lepsza:
LG - GSA-H20
Benq - DW1655
Nie znam się na szczegółach - jestem zwykłym użytkownikiem, który po prostu wypala płytki. Od jakiegoś czasu posiadam Benq dw1650 i jestem bardzo zadowolony - nie miałem nawet jednego problemu z tą nagrywarką. Z tego co wiem, to dw1655 jest po prostu nowocześniejszym modelem tej firmy, który różni się tym, że ma lightscribe, więc ja bym brał benq.
kubako jest offline  
Stary 17.03.2006, 12:13   #14
PatrykB
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.03.2006
PatrykB w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
witam jako nowy
i od razu zwracam sie z typowym pytaniem nowego...
poczytalem forum i wiem mniej-wiecej co polecacie
ale chcialbym sie dowiedziec co myslicie o ponizszych napedach:
Toshiba SD-5272 - chyba dosc stary naped, bez DL, ale moge go dostac w miare tanio
Philips SPD3000 - zewnetrzna, nie wiem w ogole co to za model, nie znalazlem nic na jego temat, moze ktos wie co jest w srodku? moze to OEM czegos innego?
bede wdzieczny za pomoc
PatrykB jest offline  
Stary 18.03.2006, 11:38   #15
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez PatrykB
witam jako nowy
i od razu zwracam sie z typowym pytaniem nowego...
poczytalem forum i wiem mniej-wiecej co polecacie
ale chcialbym sie dowiedziec co myslicie o ponizszych napedach:
Toshiba SD-5272 - chyba dosc stary naped, bez DL, ale moge go dostac w miare tanio
Philips SPD3000 - zewnetrzna, nie wiem w ogole co to za model, nie znalazlem nic na jego temat, moze ktos wie co jest w srodku? moze to OEM czegos innego?
bede wdzieczny za pomoc
Co to znaczy tanio?

50zł?

Za tyle to MOŻE bym wziął tę Toshibę

Ale tylko jako drugi napęd

Szkoda zawracania głowy

Twoje uprawnienia: