Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Zobacz rezultaty głosowania: Jakiej firmy polecasz palnik DVD ?
PLEXTOR 95 13.27%
BENQ 214 29.89%
LG 158 22.07%
LITEON 100 13.97%
PIONEER 76 10.61%
SAMSUNG 23 3.21%
NEC 135 18.85%
ASUS 10 1.40%
SONY 8 1.12%
TOSHIBA 13 1.82%
Ankieta wielokrotnego wyboru. Wszystkich głosów: 716. Nie możesz oddać głosu w tej sondzie

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.02.2006, 15:01   #361
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
W asusie były i chyba nadal wsadzają bebechy pioneera.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.02.2006, 15:20   #362
Don Laser
laser nieskalibrowany

Data rejestracji: 31.08.2004
Don Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Pawełłł
Wszyscy tak chwalicie tego Benq, a jestem ciekaw ile ten sprzęt pochodzi bezawaryjnie? BO to chyba jest nowa firma. Czy nie jest czasem tak, że jako nówka bije inne nagrywarki na łeb, ale potem zacznie się sypać? Napiszcie ile czasu macie Benka. I powiedzcie jeszcze coś na temat nagrywarek Asus-dlaczego tak rzadko o nich się tu mówi? Przecież to chyba niezła marka.
Cytat:
Napisany przez Dziadek
BenQ to, jesli się nie mylę, to część Acer Laboratories, kawałek Philipsa i coś tam jeszcze... a to chyba nie są nowe firmy. Asus - poważna marka, ale raczej mobo a nie optyka - nie ma tak, żeby we wszystkim dobrze...
Myślę że najlepszym rozwiązaniem byłoby przejrzenie forum, strony głównej i niezawodnych Googli pod tym kątem a nie gdybanie.

Bez problemu w prawie każdym sklepie można znaleźć info że napęd 1640 np
ma niezawodność MTBF 125 000 godz przeliczając to na dni/doby tj 5208.333333333333333333333333 dni , przeliczając na lata
14,269406392694063926940639269406 lat. To tyle na temat niezawodności
Firma BENQ nie wypadła tak nagle sroce spod ogona. Jest jednym z największych na swiecie dostawców , napędów, monitorów i wszelakiego innego sprzętu który inne może bardziej znane na polskim rynku firmy firmują swoim znakiem/marką
Benq to np komórki Siemensa, przykładów jest sporo, a Asus no cóż jedyne co robi dobrze to MoBO , choć i na tym polu miał wiele wpadek. a i tak większość produktów tylko firmuje swoją nazwą , jak wiekszość zresztą producentów.
Na świecie już rzadko się zdaża że ktoś produkuje jakiś sprzęt sam od początku do końca - to się po prostu nie opłaca . Wszystko sie rozwija tak szybko że lepiej wdrożyć i firmować swoją jakąś sprawdzoną technologię czy produkt niż wydawać kasę na laboratoria , tesy itd.
Dlatego np. tak uznawana w dziedzinie napędów firma Plextor zdecydowała się firmować swoje napedy z nr 740 , choc producentem tychże jest właśnie Benq.

Ostatnio zmieniany przez Don Laser : 11.02.2006 o godz. 15:22
Don Laser jest offline  
Stary 11.02.2006, 16:13   #363
Pawełłł
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.02.2006
Pawełłł w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Skoro tak mówisz... Więc może zdecyduje sie jednak na tego Benka. A możecie mi jeszcze pokrótce wyjaśnić o co chodzi z tym interfejsem (laik jestem) ?? Czy moge nabyć każdą nagrywarke i będzie chodziła czy też musi to być jakaś konkretnie określona nagrywarka (dopasowana do kompa () z jakimś określonym interfejsem? Od czego to zależy? Tylko prosze-wyjaśnijcie to tak zrozumiale (po chłopsku) bez fachowego języka. I jeszcze jedno pytanie: Czy jak wcześniej miałem nagrywarke CD to mogę ją wyjąć i podpiąć nagrywarkę DVD pod tą samą taśmę??
Pawełłł jest offline  
Stary 11.02.2006, 17:07   #364
Don Laser
laser nieskalibrowany

Napiszę od razu żeby niedomówień nie było.
BENQ nie jest jedyną, najlepsiejszą, wogóle super hiper nagrywarką.
Sam ją posiadam , ale wiem też że są inne równie dobre, a w niektórych aspektach nawet lepsze. Wszystko jest kwestią naszych oczekiwań i czasem sympatii do firmy -pod warunkiem że ma naprawdę dobry produkt.
Co do podpinania nagrywarkę możesz spokojnie podpiąć pod ten napęd który masz czy jako master czy jako slave , zależy w jakiej konfiguracji będą dobrze współpracować.
Nie ma określonych nagrywarek pod konkretny komputer i nie ma to znaczenia w w tym co nagrywarka robić powinna, -czyli nagrywać płyty.
Sprawny system operacyjny , sprawna nagrywarka, odpowiedni soft do jej obsługi to wszystko czego trzeba.
Don Laser jest offline  
Stary 11.02.2006, 18:34   #365
Henrico
Bywalec

Data rejestracji: 10.12.2003
Henrico w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam.

Tak sobie czytam zachwalania BenQ i mam pytanko.
Co ma ten BenQ czego nie ma Pioneer?

Mam obecnie Pionka DVR-106 i jestem z niego niesamowicie zadowolony ponieważ:
1. jakąkolwiek płytę DVD by nie nagrał, jest ona czytana w każdym napędzie stacjonarnym z którymi miałem do czynienia
2. płyty nagrane mam już trochę i ani jedna nie padła
3. jeżeli płyta jest marna, nie nagrywa jej na siłę tylko wywala albo błąd kalibracji lasera albo nie dochodzi do końca.

Kumpel kupujący w tym czasie litka, wyśmiewał mnie że kupiłem gówno za 600 zeta, bo jego się przerabiało na szybsze, nie miało blokady RPC, że nagrywa to co mój wypluwa i było tańsze.
ALE !!
- on już wyrzuca płyty które razem kupowaliśmy, w tym samym czasie nagraliśmy tyle że każdy swoim sprzętem (wywala Verbatimy ostatnio)
- płytę którą jego ubustwany napęd nagrał a mój wyrzucił na dzień dobry, on wywala na wieczór czy drugi dzień... ja bym się wq..ł po stracie danych.
- Pionek czyta to czego juz jego Litek nie może.

O co mi chodzi.

Staniały nośniki DL (Verbatim za 12zł to już dobra cena), Pionek 106 nie nagrywa takich, więc chcę zmienić sprzęt.

Nie nagrywam dużo, ale chcę aby to było robione jak najbardziej pewnie - dane/płyty będą leżały i od czasu do czasu będę musiał mieć do nich dostęp na dłuższej przestrzeni czasu.
Czy ten Pionieer 110 zapewni mi takie same warunki pracy i jakości jak obecny 106? Jakoś polubiłem firmę i nie kupię za skarby żadnego LG (się zraziłem) i NEC (kiepski odczyt). No i co ma ten BenQ tak tu ubóstwiany? Nie chcę bajerów, demona szybkości w danej kategorii. Chcę Tylko pewnego, trwałego zapisu na CD/DVD.

PS. Proszę nie wspominać o Plextorze, mam jak najgorsze opinie kumpla który przekonany jakością nagrywarek CD kupił takową DVD.
Henrico jest offline  
Stary 11.02.2006, 19:39   #366
Don Laser
laser nieskalibrowany

Cytat:
Napisany przez Henrico
Witam.

Tak sobie czytam zachwalania BenQ i mam pytanko.
Co ma ten BenQ czego nie ma Pioneer?
czarną tackę, przy białej obudowie

Ps. Nikt nie twierdzi że Benq jest najlepszy,i nic już tego napędu nie przebije itd. cenisz , masz zaufanie do Pioneera, będziesz zadowolony ze 110
Don Laser jest offline  
Stary 13.02.2006, 17:50   #367
chemical.b
Nowy na forum

Data rejestracji: 13.02.2006
chemical.b w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Zamierzam kupic Benq 1655. Uzywam na codzien laptopa i tu rodzi sie pytanie:
- czy ten model w obudowie 5,25" i polaczeniu usb2.0 bedzie dobrze pracowal z laptopem?
Thx za rady
chemical.b jest offline  
Stary 13.02.2006, 17:52   #368
Don Laser
laser nieskalibrowany

Raczej powinieneś napisac z systemem , bo sama skrzynka za dużo do powiedzenia tu nie ma , skoro to przez USB (sprawne) ma się odbywać .
Z XP będzie IMO ok.
Don Laser jest offline  
Stary 14.02.2006, 12:06   #369
HateToFeel
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.11.2005
HateToFeel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
witam rowniez dla mnie to ciezki wybor, wiec prosze o jakies propozycje i sugestie:
-zalezy mi na dobrej i solidnej nagrywarce
-jestem laikiem w tych sprawach wiec chcialbym po zakupie ja tylko podlaczyc tasma, bez zadnych zmian w Biosie itp.
-zeby byla obslugiwana przez Nero
-stawiam na dobra i trwala jakosc wypalonych plyt
pozdro
HateToFeel jest offline  
Stary 14.02.2006, 12:17   #370
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Don Laser
Raczej powinieneś napisac z systemem , bo sama skrzynka za dużo do powiedzenia tu nie ma , skoro to przez USB (sprawne) ma się odbywać .
Z XP będzie IMO ok.
System tu nie ma tak dużego znaczenia, jak chipset zawarty w obudowie USB-->IDE.

Nie ze wszystkimi BenQ współpracuje.

Najlepiej sprawdzić w sklepie.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline  
Stary 14.02.2006, 18:37   #371
Don Laser
laser nieskalibrowany

Cytat:
Napisany przez joujoujou
System tu nie ma tak dużego znaczenia, jak chipset zawarty w obudowie USB-->IDE.

Nie ze wszystkimi BenQ współpracuje.
Hmm moge się zgodzić, że jeśli USB 1.1 jest w komputerze, to jakieś krzaki wychodzić mogą ale z 2.0 ?
Jakoś zależność chipsetu z widzeniem wypalarki jako dodatkowego urządzenia mnie nie przekonuje - sam nie wiem czemu , moze dlatego że nic w Necie na temat problemów z tym związanych nie znalazłem
Don Laser jest offline  
Stary 14.02.2006, 19:44   #372
HateToFeel
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.11.2005
HateToFeel w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez HateToFeel
witam rowniez dla mnie to ciezki wybor, wiec prosze o jakies propozycje i sugestie:
-zalezy mi na dobrej i solidnej nagrywarce
-jestem laikiem w tych sprawach wiec chcialbym po zakupie ja tylko podlaczyc tasma, bez zadnych zmian w Biosie itp.
-zeby byla obslugiwana przez Nero
-stawiam na dobra i trwala jakosc wypalonych plyt
pozdro
zastanawiam sie nad ta:
BenQ DVD+/-RW DW1655 LightScribe bulk black + soft
prosze o opinie i sugestie

Ostatnio zmieniany przez HateToFeel : 14.02.2006 o godz. 19:46
HateToFeel jest offline  
Stary 15.02.2006, 09:47   #373
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez HateToFeel
zastanawiam sie nad ta:
BenQ DVD+/-RW DW1655 LightScribe bulk black + soft
prosze o opinie i sugestie
jest taki topic o 1655
Stary 15.02.2006, 13:00   #374
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Don Laser
[...] nic w Necie na temat problemów z tym związanych nie znalazłem
A ja tak.
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=158026
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=117119
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline  
Stary 15.02.2006, 20:36   #375
Don Laser
laser nieskalibrowany

@joujoujou jak się chce to zawsze coś się znajdzie , z tym że w jednym z postów podłączanie zwykłej 1640 przez przejścówkę IDE/USB jest konstrukcją - jak dla mnie trochę karkołomną - i wcale nie dziwota że z problemy wystąpiły .
Don Laser jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: