![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
Zobacz rezultaty głosowania: Jakiej firmy polecasz palnik DVD ![]() |
|||
PLEXTOR |
![]() ![]() ![]() ![]() |
95 | 13.27% |
BENQ |
214 | 29.89% |
LG |
158 | 22.07% |
LITEON |
100 | 13.97% |
PIONEER |
76 | 10.61% |
SAMSUNG |
23 | 3.21% |
NEC |
135 | 18.85% |
ASUS |
10 | 1.40% |
SONY |
8 | 1.12% |
TOSHIBA |
13 | 1.82% |
Ankieta wielokrotnego wyboru. Wszystkich głosów: 716. Nie możesz oddać głosu w tej sondzie |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#362 | ||
laser nieskalibrowany
Data rejestracji: 31.08.2004
![]() |
Cytat:
Cytat:
Bez problemu w prawie każdym sklepie można znaleźć info że napęd 1640 np ma niezawodność MTBF 125 000 godz przeliczając to na dni/doby tj 5208.333333333333333333333333 dni , przeliczając na lata 14,269406392694063926940639269406 lat. To tyle na temat niezawodności Firma BENQ nie wypadła tak nagle sroce spod ogona. Jest jednym z największych na swiecie dostawców , napędów, monitorów i wszelakiego innego sprzętu który inne może bardziej znane na polskim rynku firmy firmują swoim znakiem/marką Benq to np komórki Siemensa, przykładów jest sporo, a Asus no cóż jedyne co robi dobrze to MoBO , choć i na tym polu miał wiele wpadek. a i tak większość produktów tylko firmuje swoją nazwą , jak wiekszość zresztą producentów. Na świecie już rzadko się zdaża że ktoś produkuje jakiś sprzęt sam od początku do końca - to się po prostu nie opłaca . Wszystko sie rozwija tak szybko że lepiej wdrożyć i firmować swoją jakąś sprawdzoną technologię czy produkt niż wydawać kasę na laboratoria , tesy itd. Dlatego np. tak uznawana w dziedzinie napędów firma Plextor zdecydowała się firmować swoje napedy z nr 740 , choc producentem tychże jest właśnie Benq. Ostatnio zmieniany przez Don Laser : 11.02.2006 o godz. 15:22 |
||
![]() |
![]() |
#363 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.02.2006
![]() |
Skoro tak mówisz... Więc może zdecyduje sie jednak na tego Benka. A możecie mi jeszcze pokrótce wyjaśnić o co chodzi z tym interfejsem (laik jestem) ?? Czy moge nabyć każdą nagrywarke i będzie chodziła czy też musi to być jakaś konkretnie określona nagrywarka (dopasowana do kompa (
![]() |
![]() |
![]() |
#364 |
laser nieskalibrowany
![]() |
Napiszę od razu żeby niedomówień nie było.
BENQ nie jest jedyną, najlepsiejszą, wogóle super hiper nagrywarką. Sam ją posiadam , ale wiem też że są inne równie dobre, a w niektórych aspektach nawet lepsze. Wszystko jest kwestią naszych oczekiwań i czasem sympatii do firmy -pod warunkiem że ma naprawdę dobry produkt. Co do podpinania nagrywarkę możesz spokojnie podpiąć pod ten napęd który masz czy jako master czy jako slave , zależy w jakiej konfiguracji będą dobrze współpracować. Nie ma określonych nagrywarek pod konkretny komputer i nie ma to znaczenia w w tym co nagrywarka robić powinna, -czyli nagrywać płyty. Sprawny system operacyjny , sprawna nagrywarka, odpowiedni soft do jej obsługi to wszystko czego trzeba. |
![]() |
![]() |
#365 |
Bywalec
Data rejestracji: 10.12.2003
![]() |
Witam.
Tak sobie czytam zachwalania BenQ i mam pytanko. Co ma ten BenQ czego nie ma Pioneer? Mam obecnie Pionka DVR-106 i jestem z niego niesamowicie zadowolony ponieważ: 1. jakąkolwiek płytę DVD by nie nagrał, jest ona czytana w każdym napędzie stacjonarnym z którymi miałem do czynienia 2. płyty nagrane mam już trochę i ani jedna nie padła 3. jeżeli płyta jest marna, nie nagrywa jej na siłę tylko wywala albo błąd kalibracji lasera albo nie dochodzi do końca. Kumpel kupujący w tym czasie litka, wyśmiewał mnie że kupiłem gówno za 600 zeta, bo jego się przerabiało na szybsze, nie miało blokady RPC, że nagrywa to co mój wypluwa i było tańsze. ALE !! - on już wyrzuca płyty które razem kupowaliśmy, w tym samym czasie nagraliśmy tyle że każdy swoim sprzętem (wywala Verbatimy ostatnio) - płytę którą jego ubustwany napęd nagrał a mój wyrzucił na dzień dobry, on wywala na wieczór czy drugi dzień... ja bym się wq..ł po stracie danych. - Pionek czyta to czego juz jego Litek nie może. O co mi chodzi. Staniały nośniki DL (Verbatim za 12zł to już dobra cena), Pionek 106 nie nagrywa takich, więc chcę zmienić sprzęt. Nie nagrywam dużo, ale chcę aby to było robione jak najbardziej pewnie - dane/płyty będą leżały i od czasu do czasu będę musiał mieć do nich dostęp na dłuższej przestrzeni czasu. Czy ten Pionieer 110 zapewni mi takie same warunki pracy i jakości jak obecny 106? Jakoś polubiłem firmę i nie kupię za skarby żadnego LG (się zraziłem) i NEC (kiepski odczyt). No i co ma ten BenQ tak tu ubóstwiany? Nie chcę bajerów, demona szybkości w danej kategorii. Chcę Tylko pewnego, trwałego zapisu na CD/DVD. PS. Proszę nie wspominać o Plextorze, mam jak najgorsze opinie kumpla który przekonany jakością nagrywarek CD kupił takową DVD. |
![]() |
![]() |
#366 | |
laser nieskalibrowany
![]() |
Cytat:
![]() Ps. Nikt nie twierdzi że Benq jest najlepszy,i nic już tego napędu nie przebije itd. cenisz , masz zaufanie do Pioneera, będziesz zadowolony ze 110 |
|
![]() |
![]() |
#367 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.02.2006
![]() |
Zamierzam kupic Benq 1655. Uzywam na codzien laptopa i tu rodzi sie pytanie:
- czy ten model w obudowie 5,25" i polaczeniu usb2.0 bedzie dobrze pracowal z laptopem? Thx za rady |
![]() |
![]() |
#368 |
laser nieskalibrowany
![]() |
Raczej powinieneś napisac z systemem , bo sama skrzynka za dużo do powiedzenia tu nie ma , skoro to przez USB (sprawne) ma się odbywać .
Z XP będzie IMO ok. |
![]() |
![]() |
#369 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.11.2005
![]() |
witam rowniez dla mnie to ciezki wybor, wiec prosze o jakies propozycje i sugestie:
-zalezy mi na dobrej i solidnej nagrywarce -jestem laikiem w tych sprawach wiec chcialbym po zakupie ja tylko podlaczyc tasma, bez zadnych zmian w Biosie itp. -zeby byla obslugiwana przez Nero -stawiam na dobra i trwala jakosc wypalonych plyt pozdro |
![]() |
![]() |
#370 | |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Nie ze wszystkimi BenQ współpracuje. ![]() Najlepiej sprawdzić w sklepie. ![]()
![]() |
![]() |
#371 | |
laser nieskalibrowany
![]() |
Cytat:
Jakoś zależność chipsetu z widzeniem wypalarki jako dodatkowego urządzenia mnie nie przekonuje - sam nie wiem czemu , moze dlatego że nic w Necie na temat problemów z tym związanych nie znalazłem ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#372 | |
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.11.2005
![]() |
Cytat:
BenQ DVD+/-RW DW1655 LightScribe bulk black + soft prosze o opinie i sugestie Ostatnio zmieniany przez HateToFeel : 14.02.2006 o godz. 19:46 |
|
![]() |
![]() |
#373 | |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#374 | |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Cytat:
![]() http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=158026 http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=117119 ![]()
![]() |
![]() |
#375 |
laser nieskalibrowany
![]() |
@joujoujou jak się chce to zawsze coś się znajdzie
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|