Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.12.2004, 15:09   #1
Cavenaghi
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.10.2004
Cavenaghi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Post Jaki odtwarzacz DVD wybrać???

Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktokolwiek doradzilby mi jakie DVD wybrać. Jak na razie moje poszukiwania zawęziłem do 2 napedów: ASUS E616; Toshiba SD-M1912. Który z nich jest lepszy-chodzi mi przede wszystkim o to żeby był cichy i bezawaryjny przez jak najdłuższy okres czasu Z góry dziekuje za wszystkie wpisy .
Pozdrawiam
Cavenaghi jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.12.2004, 17:39   #2
madmax2
Godzina 5-ta minut 30-ści

Data rejestracji: 06.10.2002
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Asus ma złacze ATA 110, rzecz rzadko spotykaną w napędach DVD, czyta też płyty 800 MB i 870 MB, jest cichszy od Toshiby.
Toshiba (swoje doświadczenia opieram na modelu, jaki mam t.j. SD-M1712) lepiej czyta zabezpieczone płyty, dobrze rozkodowuje płyty z filmami za pomocą DVD Decryptera, ale ma złącze ATA 33 i nie czyta płyt 800 MB i 870 MB -t.zn. czyta do pewnego momentu, a potem zwis i pomaga tylko wciśnięcie F 13 .
Podsumowując oba napedy są dobre i trwałe, z obama nie miałem problemów przy eksploatacji. Proponuję ostatecznie Toshibę.
Pozdr.
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"
madmax2 jest offline  
Stary 21.12.2004, 09:13   #3
tengu
Hitokiri Battousai

Data rejestracji: 14.09.2004
tengu zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Hmm.... Co do Toshiby to się nie wypowiem, bo się z nią nie spotkałem. Ale Asus e616 w porównaniu z . LG x 16 OEM (nie pamiętam już jaki dokładnie tpo był model [o złych rzeczach się nie pamięta]) to był jak niebo a piekło. Cichutki, szybki, nieźle sobie radzi z korekcją AUDIO, Z DVD też nie miałem problemów (większość to wersje gazetowe, ale co tam)

Niestety już go nie mam (czegoś musiałem się pozbyć by starczyło i na litka i na większego twardziela)

vectra-unlimited

ASUS ASPIRE 9301AWSMi POWERED BY AMD
tengu jest offline  
Stary 21.12.2004, 10:35   #4
DanielP
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 01.12.2004
DanielP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja mam tego Asusa i bym nie wymienil na zaden inny
ATA100 przyda sie kazdemu kto nie ma plyty z raidem i bedzie chcial podlaczyc naped na jednej tasmie z dyskiem twardym. Ja mam plyte z raid i wszystkie urzadzenia sa na oddzielnych kanalach. Co do samego napedu, to przy odtwarzaniu filmow DVD niemal wogole go nie slychac ! Ma specjalny system redukcji wibracji. Spisuje sie swietnie zarowno jakos naped DVD jak i CD, czyta plytki nagrywane, gazeciane, oryginaly i ie tylko Audio tracki tez dobrze zgrywa w programie EAC (innych nie uzywam). Jednak nie mam porownania do innego napedu DVD, gdyz to moj pierwszy i na razie jedyny - chodzi juz 2 lata i nie mam z nim zadnych problemow.
DanielP jest offline  
Stary 21.12.2004, 15:12   #5
Cavenaghi
Nowy na forum

Czy ktos wie czy ta nowa Toshiba SD-M1912 czyta plyty 800;870 MB Jakos na stronce producenta trudno cokolwiek znalezc-nie wspominajac nawet o samym napedzie :\
Cavenaghi jest offline  
Stary 21.12.2004, 15:18   #6
DanielP
Wyjadacz ;)

Z Toshiba to bym jeszcze radzil uwazac na korekcje bledow, chyba za dobra to ona nie byla. Byly kiedys te napedy testowane na cdrinfo.pl, i dlatego tez wybralem Asusa.
A poza tym jak kazdy naped tej firmy - Toshiba jest strasznie brzydka Niby nie to najwazniejsze, ale wyglad tych napedow nie zmienia sie od 10 lat. Pamietam jeszcze CDRomy Toshiby 2x, ktore wygladaly identycznie Za design Toshibie nalezy sie "jedynka". No ale jak pisalem - nie design najwazniejszy.
DanielP jest offline  
Stary 21.12.2004, 15:44   #7
Cavenaghi
Nowy na forum

Dzieki za wpisy-pozostaje mi nic innego jak pojsc do sklepu za rogiem i nabyc owego Asusika-zobaczymy jak bedzie sie sprawowac-oby wytrzymal przynajmniej 2.5 roku tak jak moja nagrywara Teac-CD-W 540E, która na szczescie jeszcze dziala
Cavenaghi jest offline  
Stary 21.12.2004, 15:49   #8
DanielP
Wyjadacz ;)

Cytat:
Napisany przez Cavenaghi
Dzieki za wpisy-pozostaje mi nic innego jak pojsc do sklepu za rogiem i nabyc owego Asusika-zobaczymy jak bedzie sie sprawowac-oby wytrzymal przynajmniej 2.5 roku tak jak moja nagrywara Teac-CD-W 540E, która na szczescie jeszcze dziala
Ja mam CDRW Teaca 5416E (16x) chodzi juz ze 3 lata i zero jakichkolwiek problemow - po prostu pancerna nagrywarka ! Zepsula moze 3 plytki w swojej karierze i to z winy nosnika. Odczytuje kazda porysowana plytke, korekcja bledow 100% ! Teac kiedy jeszcze byl Teac'iem robil doskonale napedy. Szkoda ze juz nie robi. A teraz Teac to jakies "Szajsungi"...

A co do Asusa - poszukaj na stronie, moze jeszcze sa te testy napedow DVD.
Zawsze to warto sie zapoznac.

Sam znalazlem !
http://www.cdrinfo.pl/cdr/hard/dvdrom_r1/index.php3

Ostatnio zmieniany przez DanielP : 21.12.2004 o godz. 15:51
DanielP jest offline  
Stary 21.12.2004, 17:56   #9
madmax2
Godzina 5-ta minut 30-ści

Data rejestracji: 06.10.2002
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Dodam jeszcze swoje trzy grosze. Asus ustępował Toshibie w odczycie zabezpieczonych płyt, przy robieniu kopii bezpieczeństwa.
Toshiba płytę zab. SafeDisc 2.51 robiła w 3 minuty z hakiem. Widok, jak to robi - super, Asus wyraźnie tu odstaje.
No i jeszcze jedno (co do Asusa w tej kwestii nie powiem, bo już go nie mam), ale Toshiba nieźle radzi sobie z rippowaniem filmów DVD. Nie robi tego wprawdzie z zawrotną szybkością, ale skutecznie. Tam gdzie nagrywarka DVD - LiteOn 451s@832s się wywala Toshiba daje radę.
Pozdr.
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"
madmax2 jest offline  
Stary 26.12.2004, 16:19   #10
Cavenaghi
Nowy na forum

Lightbulb

W sklepie za rogiem nie mieli niestety Toshiby ani Asusa wiec wzialem Liteona SOHD 167T-nie wiem czy to byl dobry wybor-no ale trudno-teraz trzeba sie juz cieszyc tym co sie ma Tym samym uwazam temat za zamkniety-dzieki za wszystkie rady-pozdrawiam
Cavenaghi jest offline  
Stary 26.12.2004, 18:46   #11
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Cavenaghi
W sklepie za rogiem nie mieli niestety Toshiby ani Asusa wiec wzialem Liteona SOHD 167T-nie wiem czy to byl dobry wybor-no ale trudno-teraz trzeba sie juz cieszyc tym co sie ma Tym samym uwazam temat za zamkniety-dzieki za wszystkie rady-pozdrawiam
Dlaczego trudno?

Świetny wybór

Daj tylko znać jak się sprawuje

Wiesz. Tak dla potomnych
Stary 26.12.2004, 19:39   #12
Cavenaghi
Nowy na forum

Talking

Na razie go nie testowalem zbytnio (dobrze ze mam wersje z Listopada 2004- firmware obsluguje juz DVD DL), ale nadrobie to niebawem. Ogolnie jestem zadowolony-tylko troche denerwujace jest to "chrobotanie" czy jak to tam inaczej nazwac zaraz po włożeniu plyty-ale jakos to mozna przezyc-ja bede mial inne testy pod reka to dam znac !!!
Cavenaghi jest offline  
Stary 27.12.2004, 02:16   #13
Morris
Coauctor delicti

Data rejestracji: 23.12.2002
Morris zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Cavenaghi
Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktokolwiek doradzilby mi jakie DVD wybrać. Jak na razie moje poszukiwania zawęziłem do 2 napedów: ASUS E616; Toshiba SD-M1912. Który z nich jest lepszy-chodzi mi przede wszystkim o to żeby był cichy i bezawaryjny przez jak najdłuższy okres czasu Z góry dziekuje za wszystkie wpisy .
Pozdrawiam
2 lata temu kupiłem Toshibę, ale to był wcześniejszy i podobno lepszy model (16xx lub 17xx) od obecnych 18xx) i byłem bardzo zadowolony (cichy w miarę, ładnie czyta, sprawnie zwalnia i przyśpiesza w przeciwieństwie do LG 8160B.

Tydzień temu miałem identyczny dylemat i wybrałem ASUSA. Po przejrzeniu przeróżnych testów doszedłem do wniosku, że toshiba tylko w zgrywaniu audio przewyższa asuska, a że rzadko to robię, ten drugi wygrał. Rzeczywiście - jest nawet cichy i ma niezłą korekcję błędów. Z nagrywarką Litka 1653 nieźle sobie radzą

Cytat:
Napisany przez Cavenaghi
Tego nie brałem pod uwagę, bo już mam nagrywarkę Litka i wolałem coś, co by ją raczej uzupełniło, a nie zdublowało.

Ostatnio zmieniany przez Morris : 27.12.2004 o godz. 02:18
Morris jest offline  
Stary 27.12.2004, 20:21   #14
grizlyyy
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.12.2004
grizlyyy w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
heh
Wszyscy pisza o sterej toshibie 18xx.
Ciekawy jestem Waszej opinii o nowych Toshibach, tj 19xx czyli Toshiba-Samsung ?
grizlyyy jest offline  
Stary 27.12.2004, 22:49   #15
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez grizlyyy
heh
Wszyscy pisza o sterej toshibie 18xx.
Ciekawy jestem Waszej opinii o nowych Toshibach, tj 19xx czyli Toshiba-Samsung ?
Wpisz sobie w wyszukiwarkę "1912"

A twoja ciekawość zostanie zaspokojona

Twoje uprawnienia: