![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.10.2004
![]() |
Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktokolwiek doradzilby mi jakie DVD wybrać. Jak na razie moje poszukiwania zawęziłem do 2 napedów: ASUS E616; Toshiba SD-M1912. Który z nich jest lepszy-chodzi mi przede wszystkim o to żeby był cichy i bezawaryjny przez jak najdłuższy okres czasu
Z góry dziekuje za wszystkie wpisy . Pozdrawiam |
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Godzina 5-ta minut 30-ści
Data rejestracji: 06.10.2002
![]() |
Asus ma złacze ATA 110, rzecz rzadko spotykaną w napędach DVD, czyta też płyty 800 MB i 870 MB, jest cichszy od Toshiby.
Toshiba (swoje doświadczenia opieram na modelu, jaki mam t.j. SD-M1712) lepiej czyta zabezpieczone płyty, dobrze rozkodowuje płyty z filmami za pomocą DVD Decryptera, ale ma złącze ATA 33 i nie czyta płyt 800 MB i 870 MB -t.zn. czyta do pewnego momentu, a potem zwis i pomaga tylko wciśnięcie F 13 .Podsumowując oba napedy są dobre i trwałe, z obama nie miałem problemów przy eksploatacji. Proponuję ostatecznie Toshibę. Pozdr.
Pozdrawiam. Lepiej powiedzieć: "To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz" Lepiej powiedzieć: "Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi" Lepiej powiedzieć: "Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami" |
|
|
|
|
#3 |
|
Hitokiri Battousai
Data rejestracji: 14.09.2004
![]() |
Hmm.... Co do Toshiby to się nie wypowiem, bo się z nią nie spotkałem. Ale Asus e616 w porównaniu z . LG x 16 OEM (nie pamiętam już jaki dokładnie tpo był model [o złych rzeczach się nie pamięta]) to był jak niebo a piekło. Cichutki, szybki, nieźle sobie radzi z korekcją AUDIO, Z DVD też nie miałem problemów (większość to wersje gazetowe, ale co tam)
![]() Niestety już go nie mam (czegoś musiałem się pozbyć by starczyło i na litka i na większego twardziela)
|
|
|
|
|
#4 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 01.12.2004
![]() |
Ja mam tego Asusa i bym nie wymienil na zaden inny
![]() ATA100 przyda sie kazdemu kto nie ma plyty z raidem i bedzie chcial podlaczyc naped na jednej tasmie z dyskiem twardym. Ja mam plyte z raid i wszystkie urzadzenia sa na oddzielnych kanalach. Co do samego napedu, to przy odtwarzaniu filmow DVD niemal wogole go nie slychac ! Ma specjalny system redukcji wibracji. Spisuje sie swietnie zarowno jakos naped DVD jak i CD, czyta plytki nagrywane, gazeciane, oryginaly i ie tylko Audio tracki tez dobrze zgrywa w programie EAC (innych nie uzywam). Jednak nie mam porownania do innego napedu DVD, gdyz to moj pierwszy i na razie jedyny - chodzi juz 2 lata i nie mam z nim zadnych problemow.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
![]() |
Czy ktos wie czy ta nowa Toshiba SD-M1912 czyta plyty 800;870 MB
Jakos na stronce producenta trudno cokolwiek znalezc-nie wspominajac nawet o samym napedzie :\
|
|
|
|
|
#6 |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
Z Toshiba to bym jeszcze radzil uwazac na korekcje bledow, chyba za dobra to ona nie byla. Byly kiedys te napedy testowane na cdrinfo.pl, i dlatego tez wybralem Asusa.
A poza tym jak kazdy naped tej firmy - Toshiba jest strasznie brzydka Niby nie to najwazniejsze, ale wyglad tych napedow nie zmienia sie od 10 lat. Pamietam jeszcze CDRomy Toshiby 2x, ktore wygladaly identycznie Za design Toshibie nalezy sie "jedynka". No ale jak pisalem - nie design najwazniejszy.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Nowy na forum
![]() |
Dzieki za wpisy-pozostaje mi nic innego jak pojsc do sklepu za rogiem i nabyc owego Asusika-zobaczymy jak bedzie sie sprawowac-oby wytrzymal przynajmniej 2.5 roku tak jak moja nagrywara Teac-CD-W 540E, która na szczescie jeszcze dziala
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
A co do Asusa - poszukaj na stronie, moze jeszcze sa te testy napedow DVD. Zawsze to warto sie zapoznac. Sam znalazlem ! http://www.cdrinfo.pl/cdr/hard/dvdrom_r1/index.php3 Ostatnio zmieniany przez DanielP : 21.12.2004 o godz. 16:51 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Godzina 5-ta minut 30-ści
Data rejestracji: 06.10.2002
![]() |
Dodam jeszcze swoje trzy grosze. Asus ustępował Toshibie w odczycie zabezpieczonych płyt, przy robieniu kopii bezpieczeństwa.
Toshiba płytę zab. SafeDisc 2.51 robiła w 3 minuty z hakiem. Widok, jak to robi - super, Asus wyraźnie tu odstaje. No i jeszcze jedno (co do Asusa w tej kwestii nie powiem, bo już go nie mam), ale Toshiba nieźle radzi sobie z rippowaniem filmów DVD. Nie robi tego wprawdzie z zawrotną szybkością, ale skutecznie. Tam gdzie nagrywarka DVD - LiteOn 451s@832s się wywala Toshiba daje radę. Pozdr.
Pozdrawiam. Lepiej powiedzieć: "To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz" Lepiej powiedzieć: "Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi" Lepiej powiedzieć: "Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami" |
|
|
|
|
#10 |
|
Nowy na forum
![]() |
W sklepie za rogiem nie mieli niestety Toshiby ani Asusa wiec wzialem Liteona SOHD 167T-nie wiem czy to byl dobry wybor-no ale trudno-teraz trzeba sie juz cieszyc tym co sie ma
Tym samym uwazam temat za zamkniety-dzieki za wszystkie rady-pozdrawiam
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Świetny wybór ![]() Daj tylko znać jak się sprawuje Wiesz. Tak dla potomnych
|
|
|
|
#12 |
|
Nowy na forum
![]() |
Na razie go nie testowalem zbytnio (dobrze ze mam wersje z Listopada 2004- firmware obsluguje juz DVD DL), ale nadrobie to niebawem. Ogolnie jestem zadowolony-tylko troche denerwujace jest to "chrobotanie" czy jak to tam inaczej nazwac zaraz po włożeniu plyty-ale jakos to mozna przezyc-ja bede mial inne testy pod reka to dam znac !!!
|
|
|
|
|
#13 | ||
|
Coauctor delicti
Data rejestracji: 23.12.2002
![]() |
Cytat:
Tydzień temu miałem identyczny dylemat i wybrałem ASUSA. Po przejrzeniu przeróżnych testów doszedłem do wniosku, że toshiba tylko w zgrywaniu audio przewyższa asuska, a że rzadko to robię, ten drugi wygrał. Rzeczywiście - jest nawet cichy i ma niezłą korekcję błędów. Z nagrywarką Litka 1653 nieźle sobie radzą ![]() Cytat:
Ignorantia legis excusant neminem! ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Morris : 27.12.2004 o godz. 03:18 |
||
|
|
|
|
#14 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.12.2004
![]() |
heh
Wszyscy pisza o sterej toshibie 18xx. Ciekawy jestem Waszej opinii o nowych Toshibach, tj 19xx czyli Toshiba-Samsung ? |
|
|
|
|
#15 | |
|
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() A twoja ciekawość zostanie zaspokojona ![]()
|
|
![]() |
|
|