Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Jaki odtwarzacz DVD wybrać??? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/jaki-odtwarzacz-dvd-wybrac-44927/)

Cavenaghi 20.12.2004 15:09

Jaki odtwarzacz DVD wybrać???

Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktokolwiek doradzilby mi jakie DVD wybrać. Jak na razie moje poszukiwania zawęziłem do 2 napedów: ASUS E616; Toshiba SD-M1912. Który z nich jest lepszy-chodzi mi przede wszystkim o to żeby był cichy i bezawaryjny przez jak najdłuższy okres czasu :) Z góry dziekuje za wszystkie wpisy .
Pozdrawiam

madmax2 20.12.2004 17:39

Asus ma złacze ATA 110, rzecz rzadko spotykaną w napędach DVD, czyta też płyty 800 MB i 870 MB, jest cichszy od Toshiby.
Toshiba (swoje doświadczenia opieram na modelu, jaki mam t.j. SD-M1712) lepiej czyta zabezpieczone płyty, dobrze rozkodowuje płyty z filmami za pomocą DVD Decryptera, ale ma złącze ATA 33 i nie czyta płyt 800 MB i 870 MB -t.zn. czyta do pewnego momentu, a potem zwis i pomaga tylko wciśnięcie F 13 :).
Podsumowując oba napedy są dobre i trwałe, z obama nie miałem problemów przy eksploatacji. Proponuję ostatecznie Toshibę.
Pozdr.

tengu 21.12.2004 09:13

Hmm.... Co do Toshiby to się nie wypowiem, bo się z nią nie spotkałem. Ale Asus e616 w porównaniu z . LG x 16 OEM (nie pamiętam już jaki dokładnie tpo był model [o złych rzeczach się nie pamięta]) to był jak niebo a piekło. Cichutki, szybki, nieźle sobie radzi z korekcją AUDIO, Z DVD też nie miałem problemów (większość to wersje gazetowe, ale co tam) :P

Niestety już go nie mam (czegoś musiałem się pozbyć by starczyło i na litka i na większego twardziela) :(

DanielP 21.12.2004 10:35

Ja mam tego Asusa i bym nie wymienil na zaden inny :)
ATA100 przyda sie kazdemu kto nie ma plyty z raidem i bedzie chcial podlaczyc naped na jednej tasmie z dyskiem twardym. Ja mam plyte z raid i wszystkie urzadzenia sa na oddzielnych kanalach. Co do samego napedu, to przy odtwarzaniu filmow DVD niemal wogole go nie slychac ! Ma specjalny system redukcji wibracji. Spisuje sie swietnie zarowno jakos naped DVD jak i CD, czyta plytki nagrywane, gazeciane, oryginaly i ie tylko :) Audio tracki tez dobrze zgrywa w programie EAC (innych nie uzywam). Jednak nie mam porownania do innego napedu DVD, gdyz to moj pierwszy i na razie jedyny - chodzi juz 2 lata i nie mam z nim zadnych problemow.

Cavenaghi 21.12.2004 15:12

Czy ktos wie czy ta nowa Toshiba SD-M1912 czyta plyty 800;870 MB??? Jakos na stronce producenta trudno cokolwiek znalezc-nie wspominajac nawet o samym napedzie :\

DanielP 21.12.2004 15:18

Z Toshiba to bym jeszcze radzil uwazac na korekcje bledow, chyba za dobra to ona nie byla. Byly kiedys te napedy testowane na cdrinfo.pl, i dlatego tez wybralem Asusa.
A poza tym jak kazdy naped tej firmy - Toshiba jest strasznie brzydka :) Niby nie to najwazniejsze, ale wyglad tych napedow nie zmienia sie od 10 lat. Pamietam jeszcze CDRomy Toshiby 2x, ktore wygladaly identycznie :) Za design Toshibie nalezy sie "jedynka". No ale jak pisalem - nie design najwazniejszy.

Cavenaghi 21.12.2004 15:44

Dzieki za wpisy-pozostaje mi nic innego jak pojsc do sklepu za rogiem i nabyc owego Asusika-zobaczymy jak bedzie sie sprawowac-oby wytrzymal przynajmniej 2.5 roku tak jak moja nagrywara Teac-CD-W 540E, która na szczescie jeszcze dziala :piwo:

DanielP 21.12.2004 15:49

Cytat:

Napisany przez Cavenaghi
Dzieki za wpisy-pozostaje mi nic innego jak pojsc do sklepu za rogiem i nabyc owego Asusika-zobaczymy jak bedzie sie sprawowac-oby wytrzymal przynajmniej 2.5 roku tak jak moja nagrywara Teac-CD-W 540E, która na szczescie jeszcze dziala :piwo:

Ja mam CDRW Teaca 5416E (16x) chodzi juz ze 3 lata i zero jakichkolwiek problemow - po prostu pancerna nagrywarka ! Zepsula moze 3 plytki w swojej karierze i to z winy nosnika. Odczytuje kazda porysowana plytke, korekcja bledow 100% ! Teac kiedy jeszcze byl Teac'iem robil doskonale napedy. Szkoda ze juz nie robi. A teraz Teac to jakies "Szajsungi"...

A co do Asusa - poszukaj na stronie, moze jeszcze sa te testy napedow DVD.
Zawsze to warto sie zapoznac.

Sam znalazlem !
http://www.cdrinfo.pl/cdr/hard/dvdrom_r1/index.php3

madmax2 21.12.2004 17:56

Dodam jeszcze swoje trzy grosze. Asus ustępował Toshibie w odczycie zabezpieczonych płyt, przy robieniu kopii bezpieczeństwa.
Toshiba płytę zab. SafeDisc 2.51 robiła w 3 minuty z hakiem. Widok, jak to robi - super, Asus wyraźnie tu odstaje.
No i jeszcze jedno (co do Asusa w tej kwestii nie powiem, bo już go nie mam), ale Toshiba nieźle radzi sobie z rippowaniem filmów DVD. Nie robi tego wprawdzie z zawrotną szybkością, ale skutecznie. Tam gdzie nagrywarka DVD - LiteOn 451s@832s się wywala Toshiba daje radę.
Pozdr.

Cavenaghi 26.12.2004 16:19

W sklepie za rogiem nie mieli niestety Toshiby ani Asusa wiec wzialem Liteona SOHD 167T-nie wiem czy to byl dobry wybor-no ale trudno-teraz trzeba sie juz cieszyc tym co sie ma:] Tym samym uwazam temat za zamkniety-dzieki za wszystkie rady-pozdrawiam

VIZZARD 26.12.2004 18:46

Cytat:

Napisany przez Cavenaghi
W sklepie za rogiem nie mieli niestety Toshiby ani Asusa wiec wzialem Liteona SOHD 167T-nie wiem czy to byl dobry wybor-no ale trudno-teraz trzeba sie juz cieszyc tym co sie ma:] Tym samym uwazam temat za zamkniety-dzieki za wszystkie rady-pozdrawiam

Dlaczego trudno? ???

Świetny wybór :taktak:

Daj tylko znać jak się sprawuje

Wiesz. Tak dla potomnych :mruga:

Cavenaghi 26.12.2004 19:39

Na razie go nie testowalem zbytnio (dobrze ze mam wersje z Listopada 2004- firmware obsluguje juz DVD DL), ale nadrobie to niebawem. Ogolnie jestem zadowolony-tylko troche denerwujace jest to "chrobotanie" czy jak to tam inaczej nazwac zaraz po włożeniu plyty-ale jakos to mozna przezyc-ja bede mial inne testy pod reka to dam znac !!!

Morris 27.12.2004 02:16

Cytat:

Napisany przez Cavenaghi
Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktokolwiek doradzilby mi jakie DVD wybrać. Jak na razie moje poszukiwania zawęziłem do 2 napedów: ASUS E616; Toshiba SD-M1912. Który z nich jest lepszy-chodzi mi przede wszystkim o to żeby był cichy i bezawaryjny przez jak najdłuższy okres czasu :) Z góry dziekuje za wszystkie wpisy .
Pozdrawiam

2 lata temu kupiłem Toshibę, ale to był wcześniejszy i podobno lepszy model (16xx lub 17xx) od obecnych 18xx) i byłem bardzo zadowolony (cichy w miarę, ładnie czyta, sprawnie zwalnia i przyśpiesza w przeciwieństwie do LG 8160B.

Tydzień temu miałem identyczny dylemat i wybrałem ASUSA. Po przejrzeniu przeróżnych testów doszedłem do wniosku, że toshiba tylko w zgrywaniu audio przewyższa asuska, a że rzadko to robię, ten drugi wygrał. Rzeczywiście - jest nawet cichy i ma niezłą korekcję błędów. Z nagrywarką Litka 1653 nieźle sobie radzą ;)

Cytat:

Napisany przez Cavenaghi

Tego nie brałem pod uwagę, bo już mam nagrywarkę Litka i wolałem coś, co by ją raczej uzupełniło, a nie zdublowało.

grizlyyy 27.12.2004 20:21

heh
Wszyscy pisza o sterej toshibie 18xx.
Ciekawy jestem Waszej opinii o nowych Toshibach, tj 19xx czyli Toshiba-Samsung ?

VIZZARD 27.12.2004 22:49

Cytat:

Napisany przez grizlyyy
heh
Wszyscy pisza o sterej toshibie 18xx.
Ciekawy jestem Waszej opinii o nowych Toshibach, tj 19xx czyli Toshiba-Samsung ?

Wpisz sobie w wyszukiwarkę "1912" :czytaj:

A twoja ciekawość zostanie zaspokojona :taktak:

:>

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:42.