![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.03.2005
![]() |
k3b i multisesja
Witam
Proszę o informację użytkowników linuksa i nagrywary LG GSA4163B. Problem jest następujący: nagrywam jedną sesję na dvd, po pewnym czasie chcę dograć kolejną ale wcześniej chcę sprawdzić zawartość pierwszej, wybieram z menu "Importuj sesję" i nic się nie dzieje. Dotyczy to obu standardów płyt. W przypadku płyt cd wszystko działa poprawnie. Program do nagrywania oczywiście K3b, wersja 0.24. Proszę o info czy dzieje się tak tylko z tym modelem dvdrw czy może to być błąd programu |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 18.04.2005
![]() |
Nie używam k3b.
Sprawdź, czy można zamontować te dvd. Jesli można, to odmontuj, potem z konsoli: growisofs -M /dev/twojnaped -opcje-z-którymi-miałeś-nagraną-poprzednią-sesję* /pliki/które/chcę/nagrać. Wcześniej oczywiscie man growisofs (z pakietu dvd+rw-tools). Zrób też wcześniej kopię danych z płytki. Jeśli się nagra i wszystko będzie OK pisz do twórców k3b. Powątpiewam, żeby problem leżał w samym napędzie. Osobiście ten program uważam za kiepską nakładkę na programy konsolowe - choć trzeba przyznać, że nie ma w zasadzie lepszego. Możesz też wypróbować inny : graveman. (*) u mnie najczęściej to: -R -joliet-long |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.03.2005
![]() |
Dzięki za reakcję, jednak nie przedstawiłem sprawy wystarczająco jasno. Kolejne sesje dają się zapisywać bez zniszczenia poprzednich, nie działa tylko import z poprzednich czyli w oknie z plikami do zapisu nie pojawiają się te już nagrane na płycie. Jest to potrzebne żeby mieć możliwość umieszczenia nowych plików w istniejących na płycie katalogach, nie jestem w stanie zrobić tego w konsoli. Graveman również zapisuje nowe sesje bez importowania poprzednich, po prostu dołącza nowe pliki i katalogi tam gdzie chce nadpisując stare pliki nowymi jeżeli ich nazwy sa jenakowe, bez pytania czy nadpisać czy zmienić nazwę
|
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 18.04.2005
![]() |
Z tego wniosek, że te programy pozbawione są pop prostu tego "features"
![]() Możesz napisać do twórców k3b, że życzyłbyś sobie taki "features". ![]() Na linux'ie nigdy nie było dobrego programu graficznego do obsługi nagrywarek. Jest to o tyle dziwne, że same programy konsolowe są dość bogate w funkcje, i pewnie jest mozliwe napisanie "kombajnu" typu Nero ma linux'a ![]() Pewnie wymagałoby to dużo pracy, a nikomu za darmo robić się tego nie chce ![]() |
![]() |
![]() |
|
|