![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.12.2002
![]() |
kieszeń zewnętrzna USB2.0 a nagrywanie DVD-R
Witam
Kupiłem kieszeń zewnętrzną na port USB2.0 dla urządzeń 5.25 cala (ME-350U2). Kieszeń chodzi elegancko na win2000 z podłączonym dyskiem ata lub nagrywarką DVD (dla odczytu). Problem pojawia się w momencie gdy chcę wypalić cokolwiek na płycie DVD-R bądź DVD-RW. Nagrywarka zgłasza błąd że komenda SCSI została przerwana.(SCSI/IDE Command aborted) Dziwne jest, że dla płyt DVD+R oraz DVD+RW wszystko jest ok. Moja nagrywarka to NEC ND-1300A. Jest ona dwuformatowa (+/-). Jeśli podłączy się ją do komputera stacjonarnego (taśmą do kontrolera ata) to wszystko jest ok - pali na każdym rodzaju DVD. Używałem jej 1,5 roku i żadnych problemów. teraz chcę ją używać jako zewnętrzną nagrywarkę do notebooka. Program który używam od zawsze to NERO5.5 (ostatnia wersja czyli 56). Pytanie - czy ktoś spotkał się z czymś podobnym. Czy to problem nagrywarki kieszeni a może standardu -R ? Pozdrawiam i Wesołych Świąt ssobkows |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.11.2003
![]() |
Cytat:
Używam takowej juz ponad rok (+FireWire) tylko z nagrywarkami (LiteOn i NEC) i nie ma z nią żadnych problemów (oprócz flashowania NEC-a- trzeba przełożyć do kompa). Może to wina starego programu Nero, spróbuj wersji Reloaded. maniek
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Witam
Niestety po zainstalowaniu nero 6.6.0.3 ściągnietej przed chwilą ze strony ahead - nadal jest ten sam problem. Dodam, że mam winaspi 4.71 oraz nero aspi 2.0.1.74. Może to wina obsługiwania innych komend przez standard -R i w związku z tym braku kompatybilności z kieszenią USB ? Mogę wysłać plik z logiem błędu z NERO jeśli potrzeba. Pozdrawiam ssobkows |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
maniek
NEC 3500AG NEC 3520A BENQ 1640 XJ-HD 166S Ostatnio zmieniany przez maniek997 : 26.12.2004 o godz. 17:48 |
|
![]() |
![]() |
#5 | ||
Nowy na forum
![]() |
Witam
Cytat:
Cytat:
A dokładnie Win 2000 Pro z SP4 i najnowszymi update'ami za pomoca windows Update. Pozdrawiam ssobkows |
||
![]() |
![]() |
#6 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Żeby przybliżyć ostateczną diagnozę musisz odpowiedzieć sobie i nam czy na innym kompie dzieje się tak samo i czy ten -R to jedna płytka(ten sam producent) i czy nagrywarka ma zainstalowany ostatni orginalny bios.
maniek
#7 | |
Nowy na forum
![]() |
Witam
Cytat:
Ale zakładam, że na XP dzieje się tak samo (artykuł: http://www.videohelp.com/forum/archive/t215627.html ) Próbowałem różnych płytek, różnych producentów (wcześniej sprawdzane za pomocą DVDinfopro) - zawsze ten sam efekt. Nagrywarka ma bios hackowany 1.08 z bitsettingiem. Wcześniej wszystkie płyty, które testowałem chodziły na tej nagrywarce (podłączonej pod ATA). W tym momencie - po lekturze podanego przeze mnie artykułu - stwierdzam, że problem leży w sterowniku łączącym USB2.0 -> SCSI/IDE Nie pozostaje mi nic innego jak zrezygnować z -R i używać +R. Na szczęście mam bitsetting. Pozdrawiam ssobkows |
|
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
Data rejestracji: 14.05.2004
![]() |
A jak z prędkościami nagrywania DVD u Ciebie?Bo przez USB nagrywałem na CDRW przez pomad 2 lata, teraz mam DVDRW (Pioneer 109) przez FireWire i zastanawiam się jakie masz prędkości nagrywania....
|
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 29.12.2005
![]() |
Witam!
Czy ma ktoś może oryginalne sterowniki do kieszeni ME-350U2? Jeżeli tak to prośba o przesłani na adres showmar@poczta.fm. Z góry dzięki. Pozdr. |
![]() |
![]() |
|
|