Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 14.02.2006, 13:36   #1
krobi
Nowy na forum

Data rejestracji: 14.02.2006
krobi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Benq 1650-problem z czytaniem płyt DVD

Witam!
Od tygodnia jestem posiadaczem Benq 1650 i mam problem z odczytem płyt DVD tzn niektóre płyty po włożeniu do napędu rozpoznawane są dopiero po ok. 15 sekundach oraz podczas próby przegrywania Nero podaje błąd odczytu z nośnika. Te same płyty bez problemu są odczytywane na Liteonie 1633 i innych napędach. Dotyczy to głównie płyt DVD-R Platinum (Ritek G04) oraz Datex. Podczas prób zdiagnozowania przyczyny zauważyłem w NeroCd-DVD Speed (benchmark) że, mój Benq ma bardzo niskie prędkości odczytu płyt DVD tj. oryginalną tłoczoną płytę czyta średnio z prędkością x 5 a przy DVD-r oscyluje wokół x4 oraz w Diskquality wykazuje dużo gorszą jakość nośnika w porównaniu z Liteonem 1633. Dodam, iż z odczytem CD-r i nagrywaniem płyt DVD nie mam żadnych problemów. W celu rozwiązania tej zagadki zainstalowałem najnowszy firmware do 1650, postawiłem od nowa Win XP z SP 1 i 2, wrzuciłem nowe ACPI, podmieniłem taśmy, sprawdziłem ustawienia dma (włączone), przełożyłem do innego kompa i dalej to samo. Nie wiem co o tym Benqu sądzić bo według testów ma on bardzo dobrą korekcję błędów i na forach nie spotkałem się z opisem podobnego problemu. Wcześniej miałem 1640 i z tego samego powodu oddałem go do serwisu. Czyżbym miał pecha i dwa razy trafił uszkodzony napęd czy Benq tak po prostu ma? Co o tym sądzicie? Może ktoś z Łodzi sprawdził by moje płyty na swoim Benqu 1650 to wiele by wyjaśniło.
krobi jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: