![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Witam !
Z wiesci na CDRINFO widać, ze pojawia się coraz więcej nagrywarek DVD w formacie +R/RW (LiteOn) a także dualformat (nowy Pioneer 106 - GEX - 1100 zł, nowy Sony). Jak to więc jest ? Czy popularny u nas -R/-RW pada (umiera) ? Czy plus zaczyna przodować ? Może ktoś, dobrze znający angielski , czytał już artykuły na CDFreaks i gdzie indziej i podzieli się z nami informacjami na ten temat, prognozami ? U mnie z tym lengłudżem kiepsko... Głupio by bylo , gdyby nagle okazało się ,ze nosników -R/-RW nie będzie w sklepach a my będziemy musieli zmieniać palniki, odtwarzacze DVD... Bo mój Pioneer 444 czyta tylko -R/-RW. Czy płytki w formacie plus przygotowuje sie i nagrywa podobnie jak minusy ? Jest róznica tylko na etapie wypalenia w Nero (albo innym progsie) ? Nawiasem mówiąc LiteON mógłby nie robic podchodów, tylko od razu wypuścić palnik +/-R dualformat, jaki zapowiadał (ale u nas w Polsce coś się on nie pokazał). W dobrej cenie... Pozdrawiam Jabba |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 29.12.2002
![]() |
nie prawda
![]() -R sprzedaje sie swietnie, tak samo jak nagrywarki i nosniki
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() |
u mnie dvd-r ida jak woda trzeba czekac na dostawe a + lezy na polce
![]()
#4 | |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Cytat:
Jabba |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.04.2003
![]() |
Na CDfreaks uważają, że jednak lepszy jest "+" i jest lepiej promowany na Zachodzie, jest też formatem nowocześniejszym. Różnica w cenie nośników istnieje, ale pamiętajcie że płytki "+" to minimum prędkość x2,4, a te czterydziesiąte to 20% szybciej i cena może być 20% wyższa ;-)
Wydaje mi się, że nagrywanie +RW jest znacznie łatwiejsze (no i szybsze) na "+". Co do kompatrybilności z urzadzeniami DVD, to raczej nie ma większych problemów z "+". W Polsce warto nagrywać "-" płyty R bo są trochę tańsze, ale jak nawet Pioneer wyprodukował DVD Write +/- to jednak warto myśleć o "+". Na Zachodzie (USA) cena nagrywarki NEC 1300 lub Pioneer 106 to ok. 200 USD - przy tym NEC jest tańszy (w Polsce na razie odwrotnie). Na CDfreaks poinformowano również, że wszyscy obniżyli (m.in. Sony) ceny nagrywarek dla dużych odbiorców poniżej 150$, co szybko powinno przełożyć się na ceny nagrywarek DVD w Polsce. Cena powyżej 1.000 zł jest całkowicie nieuzasadniona. |
![]() |
![]() |
#6 | |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Cytat:
Jabba |
|
![]() |
![]() |
#7 |
Yoda
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 01.06.2003
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 19.05.2003
![]() |
I to powinno wystarczyć za odpowiedź !!! -R Rulezzzzzz !!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#9 |
Stały bywalec ;)
![]() |
hmm
wczesniej wielcy producenci np: TDK popierali + R a teraz produkują zarowno +R jak i -R A Verbatim na odwrót ![]() podejrzewam ze walka nie rozstrzygnie się nigdy a na rynku będą tylko COMBa za rok ![]()
#10 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#11 |
Stały bywalec ;)
![]() |
a propo: nie wiecie gdzie znaleźć najnowszy bios do nagrywarki LG x2 ? 4020B bo szukam i szukam a znaleźć nie mogę
![]()
#12 | |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Cytat:
http://forum.rpc1.org/dl_firmware.ph...&manufactor=16 Pozdrawiam Jabba |
|
![]() |
![]() |
#13 |
Stały bywalec ;)
![]() |
#14 |
Stały bywalec ;)
![]() |
hmm
a nie wiecie czy te biosy daja cos poza region free ? (to dla mnie nie istotne mam to w toshibie ![]() zalezy mi na nowych nosnikach i poprawionych bledach
#15 |
Stały bywalec ;)
![]() |
To zależy z jaką datą masz teraźniejszy bios, ale do Toshibki dodali dużo nowych nośników (tak mi sie wydaje
![]()
|
|