![]() |
W końcu jaki format przoduje ? -R czy +R ?
Witam !
Z wiesci na CDRINFO widać, ze pojawia się coraz więcej nagrywarek DVD w formacie +R/RW (LiteOn) a także dualformat (nowy Pioneer 106 - GEX - 1100 zł, nowy Sony). Jak to więc jest ? Czy popularny u nas -R/-RW pada (umiera) ? Czy plus zaczyna przodować ? Może ktoś, dobrze znający angielski , czytał już artykuły na CDFreaks i gdzie indziej i podzieli się z nami informacjami na ten temat, prognozami ? U mnie z tym lengłudżem kiepsko... Głupio by bylo , gdyby nagle okazało się ,ze nosników -R/-RW nie będzie w sklepach a my będziemy musieli zmieniać palniki, odtwarzacze DVD... Bo mój Pioneer 444 czyta tylko -R/-RW. Czy płytki w formacie plus przygotowuje sie i nagrywa podobnie jak minusy ? Jest róznica tylko na etapie wypalenia w Nero (albo innym progsie) ? Nawiasem mówiąc LiteON mógłby nie robic podchodów, tylko od razu wypuścić palnik +/-R dualformat, jaki zapowiadał (ale u nas w Polsce coś się on nie pokazał). W dobrej cenie... Pozdrawiam Jabba |
nie prawda :)
-R sprzedaje sie swietnie, tak samo jak nagrywarki i nosniki |
u mnie dvd-r ida jak woda trzeba czekac na dostawe a + lezy na polce :P
|
Cytat:
Jabba |
Na CDfreaks uważają, że jednak lepszy jest "+" i jest lepiej promowany na Zachodzie, jest też formatem nowocześniejszym. Różnica w cenie nośników istnieje, ale pamiętajcie że płytki "+" to minimum prędkość x2,4, a te czterydziesiąte to 20% szybciej i cena może być 20% wyższa ;-)
Wydaje mi się, że nagrywanie +RW jest znacznie łatwiejsze (no i szybsze) na "+". Co do kompatrybilności z urzadzeniami DVD, to raczej nie ma większych problemów z "+". W Polsce warto nagrywać "-" płyty R bo są trochę tańsze, ale jak nawet Pioneer wyprodukował DVD Write +/- to jednak warto myśleć o "+". Na Zachodzie (USA) cena nagrywarki NEC 1300 lub Pioneer 106 to ok. 200 USD - przy tym NEC jest tańszy (w Polsce na razie odwrotnie). Na CDfreaks poinformowano również, że wszyscy obniżyli (m.in. Sony) ceny nagrywarek dla dużych odbiorców poniżej 150$, co szybko powinno przełożyć się na ceny nagrywarek DVD w Polsce. Cena powyżej 1.000 zł jest całkowicie nieuzasadniona. |
Cytat:
Jabba |
|
I to powinno wystarczyć za odpowiedź !!! -R Rulezzzzzz !! :P:P:D:D:D:D
|
hmm
wczesniej wielcy producenci np: TDK popierali + R a teraz produkują zarowno +R jak i -R A Verbatim na odwrót :) podejrzewam ze walka nie rozstrzygnie się nigdy a na rynku będą tylko COMBa za rok :P |
Cytat:
|
a propo: nie wiecie gdzie znaleźć najnowszy bios do nagrywarki LG x2 ? 4020B bo szukam i szukam a znaleźć nie mogę :(
|
Cytat:
http://forum.rpc1.org/dl_firmware.ph...&manufactor=16 Pozdrawiam Jabba |
|
hmm
a nie wiecie czy te biosy daja cos poza region free ? (to dla mnie nie istotne mam to w toshibie :) zalezy mi na nowych nosnikach i poprawionych bledach |
To zależy z jaką datą masz teraźniejszy bios, ale do Toshibki dodali dużo nowych nośników (tak mi sie wydaje;) ), i poprawili błędy zapisu, od FM 1033 nie padła mi żadna płytka (0/ ~40)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:08. |