![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 01.04.2003
![]() |
Konwersja 16:9 do 4:3
Czesc,
Z gory przepraszam jezeli na moje pytanie jest juz odpowiedz, ale naprawde nie znalazlem... Mam nastepujacy problem: Probuje przekonwertowac film w DivX na VCD (chce to ogladac na stacjonarnym DVD). - najpierw przygotowuje plik napisow w STT - wpuszczam film do VD i aplikuje filtr "subtitler" + napisy z STT - odpalam frame server - uruchamiam TMPGEncoder (ustawiam wszystko pod VCD) i rozpoczynam zgrywanie wszystko idzie dobrze - plik MPG sie tworzy, napisy sa, jedyny klopot to taki, ze format tego mpg'a to 4:3. Caly obraz jest rozciagniety w pionie. Generalnie to nie bylby problem, bo robiac w TV tryb 16:9 mam zachowane proporcje, ja jednak chcialbym, aby obraz faktycznie byl 4:3 ale nie znieksztalcony (zeby byly czarne pasy na poziomie pliku). W tym momencie napisy pojawialyby sie wlasnie na dolnym pasie a nie na obrazie. Bardzo prosze o pomoc jak to osiagnac. Pozdrawiam Bartur |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
KONKWISTADOR
Data rejestracji: 26.03.2002
![]() |
raczej nie da się tego tak gładko zrobić - najlepiej jest zachować proporcje obrazu źródłowego bo inaczej zadrzają się niespodzianki.
można to osiągnąć przez odpowiednie powiększenie/zmiejszenie w zależności od oryginalnej rodzielczości video. |
![]() |
![]() |
|
|