Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 12.09.2004, 12:36   #1
DonAlberto
Nowy na forum

Data rejestracji: 12.09.2004
DonAlberto zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
KProbe - różne wyniki

Witam, chciałbym się dowiedzieć dlacego programik Kprobe pokazuje zupełnie inne wyniki jeśłi mam wybrany sterownik Aspi a inne jeśli SPTI (lepsze wyniki przy spti). Sprzęt to Liteon 832, najnowszy firmware oficjalny, płyta główna Nforce 2 z zainstalowanym sterownikiem IDE tym starszym, do tego zainstalowanej ForceAspi 1.8. Ponadto mam ttakże pytanie czy kożystanie z Aspi wpływa na jakość zapisu?? Dziś nagrywałem płytkę AXE Economi DVD-R i poszła na śmieci, błędów PI było około 1300. Spotkał się już ktoś z tym? Czy bezpieczniej będize wywalić ASPI jeśłi szystko chodzić będzie poprawnie? Sytuacja tak miała miejsce na teście verbatim DVD +R (4x) jak testowąłem Samsunga DVD+R (4x) to wyniki wychodizł takie same. Pozdrawiam wszystkich i oczekuje na pomoc.
DonAlberto jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.09.2004, 12:59   #2
mbar
Wymiatacz

Data rejestracji: 28.12.2003
mbar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Poczytaj sobie forum kolego, i nie oczekuj na pomoc. To wszystko już było.
mbar jest offline  
Stary 12.09.2004, 13:30   #3
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez DonAlberto
Witam, chciałbym się dowiedzieć dlacego programik Kprobe pokazuje zupełnie inne wyniki jeśłi mam wybrany sterownik Aspi a inne jeśli SPTI (lepsze wyniki przy spti). Sprzęt to Liteon 832, najnowszy firmware oficjalny, płyta główna Nforce 2 z zainstalowanym sterownikiem IDE tym starszym, do tego zainstalowanej ForceAspi 1.8. Ponadto mam ttakże pytanie czy kożystanie z Aspi wpływa na jakość zapisu?? Dziś nagrywałem płytkę AXE Economi DVD-R i poszła na śmieci, błędów PI było około 1300. Spotkał się już ktoś z tym? Czy bezpieczniej będize wywalić ASPI jeśłi szystko chodzić będzie poprawnie? Sytuacja tak miała miejsce na teście verbatim DVD +R (4x) jak testowąłem Samsunga DVD+R (4x) to wyniki wychodizł takie same. Pozdrawiam wszystkich i oczekuje na pomoc.
Opcja DRIVER pozwala wybrać nam używany typ interfejsu. Zaleca się używanie ASPI. Jedynym przypadkiem gdzie można, i trzeba zresztą, jest napęd zewnętrzny USB/FireWire. Wtedy, i tylko wtedy powinno się użyć SPTI.
Wyniki podobne, różnice w granicach błędu.

Ostatnio zmieniany przez slawekj : 29.06.2011 o godz. 20:56
slawekj jest offline  
Stary 12.09.2004, 15:09   #4
DonAlberto
Nowy na forum

Zadziwiają mnie twoje wyniki, ja ma samsungu DVD + R mam coś takiego. Wyniki w załącznikach. Cośbardoz baldziutko wypada moja nagrywarka. Czy to wina sprzętu?
Dołączone obrazki
-tdk1.jpg -verbatim1.jpg -samsung1.jpg 
DonAlberto jest offline  
Stary 12.09.2004, 17:11   #5
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Zadziwiają mnie twoje wyniki, ja ma samsungu DVD + R mam coś takiego. Wyniki w załącznikach. Cośbardoz baldziutko wypada moja nagrywarka. Czy to wina sprzętu?
Czy mógłbyś pomniejszyć te wykresy jeszcze o połowę

Bo nie wiem, ale coś mi się na monitorze nie mieszczą

VIZZARD jest offline  
Stary 12.09.2004, 21:09   #6
krasnal
Bywalec

Data rejestracji: 23.01.2004
krasnal zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez VIZZARD
Czy mógłbyś pomniejszyć te wykresy jeszcze o połowę

Bo nie wiem, ale coś mi się na monitorze nie mieszczą

mam 27 cali ale też mi sie nie mieszczą
krasnal jest offline  
Stary 12.09.2004, 21:52   #7
DonAlberto
Nowy na forum

przepraszam Vizzard, faktycznie małe ale widać co nieco, ale uwaga krasnala to już przesada, myśle że zrozumiałem. teraz prześle je jeszcze raz, tylko że max rozmair to 640x 480 i tego chyba nie przeskoczę. W dodatku dołącze test płyty samsunga nagraną tydzień temu, która w odtwarzaczu DVD combo LG naje błędów PI około 120000 - jacie coś niesamowitego, pod nim zamieszcze ten sam test zrobiony w liteonie. pozątkowo PI było max 320 teraz jest troszkę więcej (ponad 700). Poczytałem sobie forum od (możę nie cały bo sporo tego jest) i widze że wydałem kupe kasy na szmelc płyty, mam tylko pytanie jak wy to robicie że u was poziom płędów PI jes około 10-15?? W dodatku jak włoże płytę hawk -Rx4 w slimie kupowaną w MM to nagrywara strzela i tyle, nawet x1 nie da się nagrać. Czy to coś z nagrywarką? Jak mam sprawdzić bo może jest uszkodzona i robi takie numery?
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-verbatim.jpg   -tdk.jpg   -lit-samsung.jpg   -lg-samsung.jpg  
DonAlberto jest offline  
Stary 12.09.2004, 22:05   #8
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
W dodatku dołącze test płyty samsunga nagraną tydzień temu, która w odtwarzaczu DVD combo LG naje błędów PI około 120000 - jacie coś niesamowitego, pod nim zamieszcze ten sam test zrobiony w liteonie. pozątkowo PI było max 320 teraz jest troszkę więcej (ponad 700).
Kprobe jest tylko do liteonow. Az dziwne ze Ci test ruszyl ...
pawelblu jest offline  
Stary 12.09.2004, 22:24   #9
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
przepraszam Vizzard, faktycznie małe ale widać co nieco, ale uwaga krasnala to już przesada, myśle że zrozumiałem. teraz prześle je jeszcze raz, tylko że max rozmair to 640x 480 i tego chyba nie przeskoczę. W dodatku dołącze test płyty samsunga nagraną tydzień temu, która w odtwarzaczu DVD combo LG naje błędów PI około 120000 - jacie coś niesamowitego, pod nim zamieszcze ten sam test zrobiony w liteonie. pozątkowo PI było max 320 teraz jest troszkę więcej (ponad 700). Poczytałem sobie forum od (możę nie cały bo sporo tego jest) i widze że wydałem kupe kasy na szmelc płyty, mam tylko pytanie jak wy to robicie że u was poziom płędów PI jes około 10-15?? W dodatku jak włoże płytę hawk -Rx4 w slimie kupowaną w MM to nagrywara strzela i tyle, nawet x1 nie da się nagrać. Czy to coś z nagrywarką? Jak mam sprawdzić bo może jest uszkodzona i robi takie numery?
Oooo widzisz!

Teraz i ja widzę

A co do wykresów - to potwierdza się to co już dawno odkryte:

Najlepiej palą się na Liteonie "plusy" - ten Verbatim całkiem w porządku

TDK - też niezgorzej jak na "minusa"

Samsungi, cóż!

Kiedyś całkiem spoko CDRy - w DVD jakoś odnaleźć się nie mogą

Hawki z marketów - to taki odrzut eksperymentalny z fabryki MCC - zależy jak trafisz

Potrafią palić się w skrajności w skrajność - także się nie dziw

A co do wykresów - to zmniejsz prędkość odczytu do x4 (miast x8) - powinno być lepiej

I zaznacz opcję Remove the spike - jeżeli nie jest zaznaczona domyślnie

A potem raz jeszcze zapodaj wykresy tego Verba i TDK
VIZZARD jest offline  
Stary 12.09.2004, 22:27   #10
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Cytat:
Napisany przez pawelblu
Kprobe jest tylko do liteonow. Az dziwne ze Ci test ruszyl ...
No cóż!

Niedługo okaże się, że wszyskie spawarki to OEMy Liteona ^_^
VIZZARD jest offline  
Stary 12.09.2004, 22:30   #11
B@rtek
Born 2 ride, ride 2 live

Data rejestracji: 04.07.2004
B@rtek niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez VIZZARD
No cóż!

Niedługo okaże się, że wszyskie spawarki to OEMy Liteona ^_^
Już tak jest oprócz TDK, NEC, HP i jeszcze jakichś 2

B@rtek jest offline  
Stary 12.09.2004, 22:37   #12
krasnal
Bywalec

Data rejestracji: 23.01.2004
krasnal zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
przepraszam Vizzard, faktycznie małe ale widać co nieco, ale uwaga krasnala to już przesada, myśle że zrozumiałem.
.
Sorry, nie chciałem cię urazić .
A co do płyt HAWK -4x to ja mam dopiero zagwozdkę. Mam NEC ND-2500 (od ok. miesiąca), bios 1,7 i obecnie Harry i po stronie strat mam 3 TDK x4 - i +, jeden Verbatim 4x (-) [TDK01 i RICOH] i jedną jakąś noname. Zwalone w czasie nagrywania, lub nie przechodzą testu.
Natomiast Hawk x4 (-) [AN31] na 7 zakończone sukcesem 7. MediaStore +4 [INTERAXIA AG] - sukces.
Żeby być sprawiedliwym, po jednej TDK +4 [Ricoh] i Verbatim DVD -4 [MCC 01RG20] wypalone ok.
Wszystkie palone x2.
Praktycznie od wczoraj mam Lite-On SOHC 5232K, więc dopiero sprawdzę w KProbe2 jakość nagranych płytek.
Za groma nie wiem o co chodzi

Ostatnio zmieniany przez krasnal : 12.09.2004 o godz. 22:48
krasnal jest offline  
Stary 12.09.2004, 23:00   #13
pawelblu
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.01.2003
pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>pawelblu niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Bartek15
Już tak jest oprócz TDK, NEC, HP i jeszcze jakichś 2
Samsung, BTC i Plextor - i to sami producenci - to juz 3 + ich OEMy (coprawda nie ma ich wiele)
pawelblu jest offline  
Stary 12.09.2004, 23:02   #14
DonAlberto
Nowy na forum

Teraz po kilkunastogodzinnym czytanie forum, strasznie kiepsko u mnie chodzi, i ja wiem już lepiej, jedna Verbatim (MMC002) na początku paliły mi się lepiej, potem iliść błędów dochodziła do 400, myśle że więcej nie kupie ich ze szpindla, drugie drugie Verbatim (01RG20) też jako tako, MediaStore (interaxia) lepiej niż Samsungi (OptoDiscor4) ale to nadal jest około 600 błędów PI, człowiek głupi kupił płytek aby poprzegrywać sobie filmówi i tylko do tego dołożył interesu. Zastanawia mnie tylko dlaczego są duże rożnice w teście płyt z tej samej szpuli, jeden verbatim do 100 PI natomiast drugi 400 PI i nawet 60 PIF. Mam jeszcz jedno pytanko, czy wasze liteonki też czasami tak strzelają zanim zaczną czytać płytkę? Wydaje mi się że dzieje się tak jak napęd ustawia sobie płytę ale woel się upewnić. Choć z drugiej strony jak wkładałem Hawka to strzelał ciągle.

PS. w Kprobe opcja Remove the spike włączona.
DonAlberto jest offline  
Stary 12.09.2004, 23:19   #15
legion
XII

Data rejestracji: 02.06.2004
legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
mi nic nie strzela ale to moze byc wina plytek
legion jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: