![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 30.04.2003
![]() |
![]()
Poraz drugi pisze na to forum w nadzieji, iz teraz wiecej osob posiada owa nagrywarke - Plextor PX716A - brzmi dumnie... i co z tego? :-(
Chodzi o to, ze nagrywarka na dobra sprawe nie umie nagrywac plyt. Bylo to tak, ze pierwsze 2 plyty DVD w swoim zyciu nagrala ok, pozniej zaczely sie pojawiac problemy... w miedzy czasie sformatowalem dysk, i na nowym windowsie znowu nagrala raz dobrze plyte (zwykla), a pozniej to samo... ![]() Oto ostatnio nagrana plyta. Tylko PlexTools potrafi sobie jakos poradzic, ale wyglada to tak, iz Drive Buffer Level ciagle lata od 0 do 100 i spowrotem, a Main Buffer Level spada powoli do 0 po czym wszystko sie zatrzymuje, jakby wstrzymuje nagrywanie, wypelnia buffer i kontynuuje... Oto jak to wyglada: http://debug.theweed.org/px716_1.mpg [600kB] http://debug.theweed.org/px716_2.mpg [1.1MB] Warto potkreslic, ze TYLKO plextools potrafi nagrac plyte - ani Nero ani Alcohol tego nie potrafia - poprostu plyta jest nie do odczytania po nagraniu w tych programach... A jesli chodzi o PlexTools to robi to w 25Min (4GB) przy predkosci 8x !!!!!! Meczy sie przy tym niemilosiernie... :-( Co ja mam zrobic? Juz oddawac nagrywarke do serwisu? :-( Moja konfiguracja to: System Windows Server 2003 Plyta glowna Abit NF7-SL rev2 1024 RAM, Athlon 2500XP (nie wiem po co to pisze, ale moze komus to cos powie...) Nagrywarka jest podpieta z Cavairem WD80... Pomocy! Pozdrawiam FlashT |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjechać Ci z bani ?
Data rejestracji: 26.02.2004
![]() |
po pierwsze podepnij nagrywarke na oddzielnej tasmie i jako master zainstaluj ASPI i zobacz czy masz wlaczone DMA.
jesli dobrze kojaze to ta plyta jest na nForce 2 to odinstaluj sterowniki od kontrolera (chodzi o stery nvidii) i niech windows zainstaluje swoje i niech tak zostanie.
Choćby ![]() Telekomunikacja - nie burdel. Nie każdy klient musi być zadowolony. Żale kierować TU lub TU 50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy ![]() Juz nie szukam pracy ![]() Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1 |
![]() |
![]() |
#3 |
Bywalec
Data rejestracji: 08.02.2005
![]() |
Zamówiłem plextora ... i przyznam truchleje, bo moja znajomość PC nie jest najwyższych lotów...
Mam prośbę do @Turboni, proszę podpowiedz jak to poukładać U mnie jest tak IDE Primary master - [dysk] IDE Primary slave - [none] IDE secondary master - [nagrywarka CD RW] IDE secondary slave - [CD] - który wywalam i w to miejsce chcę wstawić plextora!! Mam najnowszy NERO. Proszę powiedz może tak być !! R. |
![]() |
![]() |
#4 |
Wyjechać Ci z bani ?
Data rejestracji: 26.02.2004
![]() |
primary master - ok
primary slave - ok secondary master - plex secondary slave - nagrywarka cd-rw
Choćby ![]() Telekomunikacja - nie burdel. Nie każdy klient musi być zadowolony. Żale kierować TU lub TU 50102055581111133885000064 INTELIGO Zbieram na drugi palnik - LITEK lub BENQ kazdy grosz sie liczy ![]() Juz nie szukam pracy ![]() Plextor PX-716A bios 1.04 RPC1 |
![]() |
![]() |
#5 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
![]() R. |
|
![]() |
![]() |
#6 | |
Dobre muchy nie są złe...
Data rejestracji: 12.12.2004
![]() |
Cytat:
![]() Ps. Sprawdz jedynie czy transfer z dysku nie spada (HDSpeed,HDTach).
Benq DW-1640 (BSRB), Liteon LH-18A1H (HL09), Liteon SOHR-5238S (S09), Liteon - i po co przepłacać ... Ostatnio zmieniany przez karel48 : 24.02.2005 o godz. 15:24 |
|
![]() |
![]() |
#7 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
![]() Niestety nie mam mozliwosci rowniez podpiecia samej nagrywarki, poniewaz dyski na jednej tasmie jak sa, to sie gryza ;-( A nie wystarczy zrobic mastera z nagrywarki a slave'a z jednego z dyskow? |
|
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
![]() |
Znam już numer przesyłki, więc nagrywarką będę cieszył się jutro... mam jeszcze wątpliwości , co do zamontowania jej..
nigdy nie grzebałem w środku PC i nie chcę czegoś popaprać. Tak jak wyżej pisałem taką mam konfigurację IDE... Dzisiaj odkręciłem bok obudowy i zacząłem analizę. Do CD, które niestety wywalę, mimo ,że @karel48 odradzał - poprostu moja obudowa ma chowane z czoła elementy i jak dołoże DVD to wszystko będzie pod klapami a DVD nie... 1. Wracam do wątku, do CD jest obok ATA i zasilającego podłączony jakiś cienki kabelek, który wychodzi na płytę... co to za kabel i czy muszę go wpiąć w DVD ![]() ![]() 2. Od IDE 2 idzie serial ATA, który łączy najpierw moje CD a potem CD-RW, - nie ma oddzielnego ATA, czy jak połącze zamiast CD , DVD nie będzie konfliktu z CD-RW?? 3. Czy od kolejności wpięcia ATA do CD i CD-RW zależy master i slave ?? Proszę o wyrozumiałość!! Gdzie znaleść szczegółowy opis połączenia ?? Z góry dzięki. R. |
![]() |
![]() |
#9 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
2. SATA CD i CD-RW? Napewno SATA? / Konfliktu nie bedzie jak dobrze zworki ustawisz, ale jesli masz SATA, a kupujesz PX716A to chyba sie rozczarujesz :-) 3. Lepiej zeby slave byl na koncu. 4. W instrukcji ? ![]() |
|
![]() |
![]() |
#10 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
Flash_Thunder co masz na mysli ?....
" ale jesli masz SATA, a kupujesz PX716A to chyba sie rozczarujesz :-)
#11 |
Bywalec
![]() |
Wielkie dzięki...jak jutro dostanę nagrywareczkę to dam znać jak i co...czyli innymi słowy nie ma znaczenia co najpierw się podepnie do płyty głównej DVD czy CD-RW ??
A co to ASPI ??, czy muszę to mieć przy DVD ?? Mam NERO... R. |
![]() |
![]() |
#12 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() I można go wypiąć ![]()
![]() |
#13 | |
Zarejestrowany dla jaj