Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 12.04.2004, 17:39   #1
Popielaty
Wymiatacz

Data rejestracji: 24.01.2004
Popielaty zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Question K's CD/DVD Probe

Witam Wszystkich prawie po Świętach!
1. Tak czytam to forum i nurtuje mnie jedna sprawa, jakich ustawień używacie podczas testowania płyt DVD w K's CD/DVD Probe, oraz jaką górną granicę błędów PO Max uznajecie za dobrą ewentualnie za bardzo dobrą . Zrobiłem kilka testów i zauważyłem (pewnie Ameryki nie odkryłem) że przy ECC :1 testy wychodzą o wiele lepiej niż przy ECC :8 a dlaczego tak jest? tego nie wiem. (o co chodzi z tym ECC). Będę wdzięczny za wszelkie komentarze na ten temat.
2. Czy zdażyło się wam, wykonując test tej samej płyty otrzymać zupełnie inne wyniki, na tym samym sprzęcie i z tymi samymi ustawieniami ?
Popielaty jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.04.2004, 19:07   #2
draj
Bywalec

Data rejestracji: 25.01.2004
draj w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A więc tak w skrócie:
Płyta składa się z rzędów (eng. Rows - nie wiem jakie jest polskie tłumaczenie ale tak będzie łatwiej). Każdy rząd zawiera 182 bajty danych z czego ostatnie 10 to dane do korekcji błędów (PI). Rzędy grupują się w bloki (po 208 rzędów każdy) i znowu ostatnie 16 rzędów zawiera informację do korekcji błędów(PO).
Błąd PI występuje jeśli choć jeden bajt w Rzędzie jest błędny.
Standard mówi, że dysk jest OK jeśli w 8 sąsiadujących blokach nie wystepuje więcej niż 280 błędów PI. Dlatego ustawiasz w KProbe ECCx8 - czyli sumuje się liczba błędów w każdych 8 sąsiadujących blokach.
PO jest to błąd który pozostaje po korekcji PI.
Standard mówi, że w ŻADNYM bloku nie może wystąpić więcej niż 4 błędy PO.
Dlatego (jeśli ustawicz w Kprobe sumowanie po 8 bloków) mozesz w przybliżeniu powiedzieć, że dysk jest OK jeśli ma nie więcej niż 32 (4x8) błędów na każde 8 bloków.

Dlaczego w przybliżeniu? Można wyobrazić sobie taką sytuację, że w kolejnych blokach ilość błędów PO będzie kolejno wynosiła: 30,0,0,0,0,0,0,0 - wtedy KProbe pokaże po zsumowaniu PO =30, ktore możnaby uznac za dobry wynik jednak przy niekorzystnym rozkładzie wewnątrz tych 8 bloków (takim jak w przykładzie) może się okazać że dysk jest do kitu.

Nie wiem czy jasno napisałem (chyba nie :))
draj jest offline  
Stary 12.04.2004, 22:18   #3
Popielaty
Wymiatacz

Data rejestracji: 24.01.2004
Popielaty zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dzięki Dzięki !!!
No powiem Ci jestem pod wrażeniem. Dokładnie i fachowo. A teraz ciekaw jestem czy dobrze zrozumiałem, jeśli po zrobieniu wykresu, PO Max (ten wykresik pod spodem) jest mniejsze od 32 to teoretycznie płyta powinna być spoko. Poza extremalnymi przypadkami takimi jak podałeś powyżej oczywiście.Optymalnie by było gdyby wykres PO Max był zawsze mniejszy od 4 wtedy pewność jest 100% że płytka jest OK. Dobrze zrozumiałem?
Popielaty jest offline  
Stary 13.04.2004, 11:10   #4
draj
Bywalec

Data rejestracji: 25.01.2004
draj w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Popielaty
Optymalnie by było gdyby wykres PO Max był zawsze mniejszy od 4 wtedy pewność jest 100% że płytka jest OK. Dobrze zrozumiałem?
Tak - jeśli ustawisz bez sumowania ECC czyli ECCx1.
Poza tym OK w tym przypadku znaczy zgodna ze standardem. Jeśli będziesz miał więcej to nadal będzie odczytywana ale dużo wolniej, napęd będzie musiał więcej korygować, a stacjonarny może przeskakiwać, zalezy od napędu po prostu. Płyty nie da się odczytać jeśli ma 1664 błędy PI na przykład.

Pozdrawiam
Dry
draj jest offline  
Stary 13.04.2004, 20:48   #5
nacuna
Wymiatacz

Data rejestracji: 30.01.2004
nacuna zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
DRAJ.
Czy moglbys napisac jak sie obsluguje tego KProbe'a? Zainstalowalem go i nie mam pojecia jak sie z tym 'je'? Pomozesz mi?
Bardzo cie prosze.
nacuna jest offline  
Stary 14.04.2004, 00:36   #6
nacuna
Wymiatacz

Zrobilem screena z testow w KProbe. Powiedzcie czy dobrze plyta zostala wypalona czy zle. Zaznaczam ze jest ustawione na ECC 1x.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
K's CD/DVD Probe-ecc-1x.jpg  
nacuna jest offline  
Stary 14.04.2004, 00:48   #7
nacuna
Wymiatacz

A tutaj ten sam test tylko, ze z ECC 8x.
Powiedzcie czy plyta jest dobrze wypalona?
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
K's CD/DVD Probe-ecc-8x.jpg  
nacuna jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: