Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 29.05.2004, 16:11   #1
andrzej701
Bywalec

Data rejestracji: 06.05.2004
andrzej701 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
który ranking lepszy?

Witam
W ostatnim numerze Komputer Swiata i CHIPA ukazały się rankingi nagrywarek DVD.JAk uważacie który ranking lepszy i bardziej wiarygodny?
BO ja jakoś mam wrażenie,że za ranking w KŚ zapłacił ktoś z LITEONA za tak wysokie miejsce nagrywarki.Sam nie wiem komu dać wiarę.
andrzej701 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.05.2004, 16:23   #2
MacGyver
Team Member

Data rejestracji: 14.05.2002
MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Wg mnie lepiej ufać rankingom CHIP'a
Kiedyś kupywałem Komputer Świat ale teraz prenumeruje Chipa, jest o 100-kroć lepszy od KŚ.
Stary 29.05.2004, 16:41   #3
grz3si3k
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 13.01.2004
grz3si3k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie ufaj zadnemu, i mówie całkiem powaznie ..to troche tak ja z programami w ocenie gazeciarzy..który wiecej zapłaci ten ma TOP 1 itd...
Stary 29.05.2004, 16:58   #4
MacGyver
Team Member

Data rejestracji: 14.05.2002
MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>MacGyver jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Ja przeglądam rankingi tylko po to żeby zorientować się w cenach i możliwościach sprzętu - na testy wydajnościowe rzadko patrzę bo pewnie jest tak jak pisał grz3si3k.
Andrzej jeżeli stanąłeś przed tym wyborem który ranking to wybierz Chip'a.
Jeżeli chodzi o jakośc i sty textów to Chip pisze bardziej profesionalnie (żdana nowość ) a KŚ "dziecinnie" (bynajmniej tak było jak zaczynali niewiem jak jest teraz).
Stary 29.05.2004, 19:18   #5
piotrek123
z innej planety

Data rejestracji: 13.10.2002
piotrek123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Moim zdaniem najlepiej oblukać sobie testy w internecie, i poznać opinie użytkowników o danym sprzęcie który chce się kupić
piotrek123 jest offline  
Stary 29.05.2004, 22:45   #6
andrzej701
Bywalec

Data rejestracji: 06.05.2004
andrzej701 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
piotrek123-właśnie problem polega na tym,że ja oblukałem testy w internecie i czytałem szereg opinii użytkowników, a jak zobaczyłem w KŚ miejsce jakie zajął LIte-On to byłem w szoku.TU wszyscy,albo inaczej zdecydowana większośc ma bardzo niepochlebne zdanie o Lite-Onacvh, a tu masz w KŚ 3 miejsce zajął.Sam pomyślałe,że chyba te testy i rankingi są wykupowane,tzn. miejsce w rankingu.
Najbardzie martwi mnie jednak to,że nadal mam mętlik w głowie jaką nagrywarę kupić za te 500zł jakie chcę przeznaczyć.Byłem przekonany,że te rankingi mi pomogą, a tu masz ....Lite-On 3 miejsce.I bądż tu człowieku mądry.
andrzej701 jest offline  
Stary 30.05.2004, 00:30   #7
piotrek123
z innej planety

Data rejestracji: 13.10.2002
piotrek123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja jednak nie kierowałbym się testami z KS przy zakupie.
Kup Neca albo dorzuć 5 dych do Pioneera 107 - jeżeli planujesz kupować nagryware
Pozdrówka

Ostatnio zmieniany przez piotrek123 : 30.05.2004 o godz. 00:32
piotrek123 jest offline  
Stary 31.05.2004, 20:05   #8
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Od dawna pojawiają się zarzuty, że na wyniki testów wyrobów konsumenckich w różnych czasopismach mają wpływ czynniki, nazwijmy je, "pozamerytoryczne". Nawet jeśli wpływ taki nie jest wywierany bezpośrednio, to w końcu pisma żyją z reklam i mogą nie chcieć stracić reklamodawców "obsmarowując" ich wyroby.

Pomijając jednak to wszystko, każdy test ma swoją inną metodologię i inny sposób oceny. Badane i mierzone są inne cechy czy parametry, i inną wagę im się przyznaje w ocenie ostatecznej. W tym konkretnym przypadku KŚ przyznaje sporo punktów za instrukcję obsługi (koniecznie w jęz. polskim!) i za oprogramowanie. Napęd NEC, jedyne w zestawieniu urządzenie OEM, był tego pozbawiony (jak też kabelków, śrubek, itd.), i już na starcie stracił sporo punktów. Poza tym na ocenę ostateczną w KŚ wpływ ma też stosunek osiągów do ceny, co daje pewną przewagę urządzeniom tanim.
Wniosek jest taki, że przy takim sposobie oceny jaki stosuje KŚ nie należy w ogóle zwracać uwagi na ocenę ogólną, tylko starannie przejrzeć oceny cząstkowe, sprawdzić dokładnie co się na nie składa, zignorować elementy dla nas nieistotne, i wyciągnąć własne wnioski.
Chip w pewnym sensie robi to za nas, tworząc oddzielne rankingi Power i Econo.

Ogólnie jednak, choć nie przepadam za sposobem oceniania stosowanym przez KŚ, czytuję ich testy, samemu je sobie interpretując. Zawsze można się z nich jednak czegoś dowiedzieć.
Stary 31.05.2004, 23:58   #9
Ufil123
Forumator

Data rejestracji: 04.04.2004
Ufil123 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzej701
piotrek123-właśnie problem polega na tym,że ja oblukałem testy w internecie i czytałem szereg opinii użytkowników, a jak zobaczyłem w KŚ miejsce jakie zajął LIte-On to byłem w szoku.TU wszyscy,albo inaczej zdecydowana większośc ma bardzo niepochlebne zdanie o Lite-Onacvh, a tu masz w KŚ 3 miejsce zajął.Sam pomyślałe,że chyba te testy i rankingi są wykupowane,tzn. miejsce w rankingu.
Najbardzie martwi mnie jednak to,że nadal mam mętlik w głowie jaką nagrywarę kupić za te 500zł jakie chcę przeznaczyć.Byłem przekonany,że te rankingi mi pomogą, a tu masz ....Lite-On 3 miejsce.I bądż tu człowieku mądry.
W tych rankingach są testowane nagrywarki przysyłane przez producentów, a oni napewno zadbali o to aby te nagrywarki była na jakimś "dopingu" żeby testy wypadły jak najlepiej!!!

Sugerował bym się opiniami użytkowników poniewarz ich jest kilkaset i każdy napewno testuje sprzęt na swój sposób i może się wypowiedzieć na ten temat!!!
Natomiasyt w gazecie zrobią 1-4 testy i basta,a tu okazuje się że nagrywarka "wykłada się" przy 99 płycie :-( i co potem zrobiszoczywiście gwarancja,ale nie wiem jak Ty ale ja kupując sprzęt patrze na jego niezawodność !!!!

pozdrawiam!!!!
Stary 01.06.2004, 03:07   #10
zorg
Caliente

Data rejestracji: 30.09.2002
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
poczytaj o tej nagrywarce

http://www.cdrlabs.com/reviews/index.php?reviewid=230

http://www.cdrlabs.com/reviews/index.php?reviewid=203

Ostatnio zmieniany przez zorg : 01.06.2004 o godz. 03:10
zorg jest offline  
Stary 01.06.2004, 09:41   #11
CobraVerde
KONKWISTADOR

Data rejestracji: 26.03.2002
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Witam
W ostatnim numerze Komputer Swiata i CHIPA ukazały się rankingi nagrywarek DVD.JAk uważacie który ranking lepszy i bardziej wiarygodny?
przeczytaj oba testy i zobaczysz różnice w metodologii - który uznasz za lepszy to już twoja sprawa...

Cytat:
BO ja jakoś mam wrażenie,że za ranking w KŚ zapłacił ktoś z LITEONA za tak wysokie miejsce nagrywarki.Sam nie wiem komu dać wiarę.
głopoty gadasz kolego, wierz mi, że w KŚ nikt nie "kupuje" testów bo by to miało opłakane skutki dla wydawcy...
Stary 01.06.2004, 10:33   #12
AleX69
.::MaNNErS:SuCk::.

Data rejestracji: 25.02.2004
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
CobraVerde@ ... chłopak może mieć ciutek racji
kolacje, zaproszenia na zamkniete imprezy organizowane przez dystrybutora ***8230;
obrażanie sie na reklamobiorce "bo żeście zle napisali o naszym sprzęcie..."
<- zycie
wystarczy, ze waga szli sie troszkę przechyli ... i mamy zwycięzcę

dlatego wszystkie testy w pismach tego typu traktuje jako tendencyjne
lepiej polatać po internecie i stronach dla 'oszołomów' i wyrobić sobie samemu opinie ... a ranking sprzętu w pismach zostawić dla tych co nie maja na to czasu
Stary 01.06.2004, 10:59   #13
CobraVerde
KONKWISTADOR

Data rejestracji: 26.03.2002
CobraVerde zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez AleX69
CobraVerde@ ... chłopak może mieć ciutek racji
kolacje, zaproszenia na zamkniete imprezy organizowane przez dystrybutora ***8230;
obrażanie sie na reklamobiorce "bo żeście zle napisali o naszym sprzęcie..."
<- zycie wystarczy, ze waga szli sie troszkę przechyli ... i mamy zwycięzcę
hehehe - od trzech lat pracuję w KŚ i wierz mi, że dystrybutorzy/producenci nie zapraszają nikogo na kolacje ani imprezy. czasem tylko na konferencje prasowe ale rzadko bo najczęściej informacje o sprzęcie dostaje się mailem. to nie ta bajka - polskie przedstawicielstwa nawet takich gigantów jak Intel czy M$ są za biedne na takie akcje.
poza tym dokładne testy laboratoryjne (np. odczytu/zapisu DVD) robią firmy zewnętrzne z Niemiec i Szwecji i ciężko by było na nie wpłynąć reszte kryteriów widać jak na talerzu i każdy "przekręt" można by było bardzo szybko zdemaskować... za cholerę to się nie opłaca.

zresztą ja też korzystam raczej ze specjalistycznych serwisów i wolę mieć własną opinię...

Ostatnio zmieniany przez CobraVerde : 01.06.2004 o godz. 11:01
CobraVerde jest offline  
Stary 01.06.2004, 18:10   #14
Bartez
Team Member
Zlotowicz

Data rejestracji: 18.10.2002
Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>Bartez jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Mam LiteOna CDRW, mialem przez miesiac DVDRW i nie mialem ZADNYCH ale to ZADNYCH problemow z tymi nagrywarkami. Powiem nawet wiecej. Niektore kiepskie nosniki mozna bylo odczytac tylko w LiteOnie, ze wzgledu na bardzo dobra korekcje bledow.

Skad wiec "niepochlebne zdanie" na temat LiteOna? Kilka powodow:
- wiadomo, ze nagrywarki LiteOna sa najpopularniejsze, w zwiazku z czym posiada je sporo ludzi, a co za tym idzie, statystycznie stanowia oni znaczna czesc forum
- to ze cos nie dziala z nagrywarka, to wcale nie musi byc wina urzadzenia. Czesto winna jest konfiguracja komputera, system operacyjny, kiepskie nosniki czy tez niewiedza uzytkownika
- to ze o innych nagrywarkach sie nie pisze, nie znaczy, ze sie nie psuja (powody takie jak wyzej - mniejszy % je ma, wiec mniej o tym pojawia sie na forum)

Co do testow zarzut o SPRZEDAWANIU testow jest bardzo powaznym zarzutem i naprawde tylko w przypadku gdy ma sie niepodwazalne dowody, mozna je publicznie wyglaszac. Inaczej moze sie to kiepsko skonczyc (wliczajac w to sad i inne tego typu nieprzyjemnosci). Znam temat od tej drugiej strony i wiem, ze kazdemu zalezy, zeby testy byly rzetelne i od nikogo niezalezne. Wiec radze sie zastanowic przed napisaniem podobnych oskarzen.

Skonczylem

Ranking dysków twardych
Bartez jest offline  
Stary 01.06.2004, 19:10   #15
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Mnie zawsze dziwi jednak,że często testy wygrywa sprzęt czy płyta, ktora nigdy nie staje się popularna wśród narodu. No ale moze taka to uroda testów - testujący patrzą na co innego, my na co innego. Niemniej testy przydają się bo w opisach czesto jest coś ciekawego co testujący zauważyli.

Jabba

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: