Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.01.2006, 17:22   #31
slawekj
Guru

Data rejestracji: 12.07.2004
slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>slawekj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ciekawe podejście LS czy LF.
Przecież na płytkach zapisujemy dane.
A więc najważniejsza jest jakość zapisu i korekcja. Na końcu dodatki.
Malowana płytka a dane zapisane byle jak i najlepiej na taniej płytce.

Tak trzymać.

slawekj jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.01.2006, 17:27   #32
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
najwazniejsze przeciez sa tzw. "wodotryski"
Stary 06.01.2006, 18:29   #33
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
ja sie wciaz zastanawiam i czytam wszystko o interesujacych mnie napedach
Litek i LG z LS'em odpadly, teraz czas na NEC'a - decyzje musze podjac do poniedzialku prawdopodobnie..
pozdro
Smartek jest offline  
Stary 06.01.2006, 19:37   #34
Dżii
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 09.03.2005
Dżii zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez slawekj
Malowana płytka a dane zapisane byle jak i najlepiej na taniej płytce.
Ale chyba nie ma tanich płytek LS lub LF? Nie przypuszczam że były np. Hawki z LF. Raczej wszystkie będą miały "solidne" podłoże.
Dżii jest offline  
Stary 06.01.2006, 21:46   #35
FatAlbert
Wujek Cięta Riposta ;D

Data rejestracji: 22.11.2005
FatAlbert jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>FatAlbert jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
płyta LS kosztuje ok 4 zeta a LF 3 złote na proline co do hawk_ów to te "solidne" podłoże będzie na prawde solidne i jeżeli będą wogóle to pfffu nci juzo nich nie napisze
Stary 07.01.2006, 09:04   #36
elmariachi
Nowy na forum

Data rejestracji: 05.12.2005
elmariachi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Tutaj jest bezpośrednie porównanie lightscriba i labelflasha. Mit szybszego wypalania labelflasha to pic na wodę czasy są takie same a jakość to rzecz gustu. Jak dla mnie to lightscribe wygląda bardziej naturalnie.

Wnioski są takie:
Labelflash ma małe wsparcie od producentów napedów i nośników, notabene kupując Neca 4551 lub 3551 nie dostajemy softu tylko musimy go sobie dokupić co prawda koszt jes niewielki około 10 zeta lub mniej ale dziwna polityka.

Lightscribe jest od roku na rynku i w zasadzie każdy producent oprócz neca ma w ofercie napęd z obsługą. Oprogramowanie dostaje się z napedem a sam silnik LS jest dość czesto aktualizowany i wypuszczany za free.

No i wreszcie te nieszczęsna obsługa CD....

Powiem krótko na chwilę obecną LF nie ma żadnej znaczącej przewagi nad LS z wyjatkiem oczywiście warstwy ochronnej.
elmariachi jest offline  
Stary 07.01.2006, 09:49   #37
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
elmariachi - ja wiem tylko, ze ten ktos z podanego linka nie umie robic zdjec
Smartek jest offline  
Stary 07.01.2006, 09:55   #38
mila75
Bywalec

Data rejestracji: 16.09.2005
mila75 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Smartek
elmariachi - ja wiem tylko, ze ten ktos z podanego linka nie umie robic zdjec
zgadzam sie nie da sie w miare obiektywnie porownac obu technik wypalania na podstawie zamieszczonych fotek...

uzytkowalem kiedys nagrywarke CD-RW Yamaha F-1, jak wiadomo obecny LF wywodzi sie w prostej linii z zastosowanej tam technologii Disc T@2 - oczywiscie wtedy obrazki byly monochromatyczne (podobnie jak obecnie w LS). Ich widocznosc zalezala od koloru "spodniej" czesc plytki, im ciemniejsze barwy tym wyrazniejsze wychodzily wydruki.
Mialem ostatnio okazje zrobic jedna etykiete w LS na Lg-4166. Nie jest to jakas rewelacja, ale wyglada calkiem przyzwoicie. co to problemu z widocznoscia LF-a to wydaje mi sie ze moze byc podobnie jak kiedys w T@2, im "ciemniejsze kolorystycznie" plytki tym wyrazniejsze wydruki, ale z drugiej strony bedzie wzrastac wrazenie zle dobranego kontrastu. LS ma chyba przyjemniejsza w odbiorze kolorystyke (brazy).
Natomiast niewatpliwa zaleta LF jest to ze moze nadrukowac obrazek, logo lub tekst od strony danych na dowolnej plytce DVD+/-R. Przy pojemnosciach DVD bardzo czesto zostanie troche miejsca na jakis tekst na zewnetrznej czesci plytki (patrz ostatnie zdjecie na koncu artykulu).
Kwestie z mniejsza wyrazistoscia nadrukow LF wiaza sie tez zapewne z tym ze nadruk jest pod warstwa ochronna, a nie jak w przypadku LS "na powierzchni" plytki. pozdrawiam i czekam na kolejne fotki z testow LF i LS.

a jak ktos jeszcze nie kupil nec-a 4551, a zamierza go kupic i martwi sie ze nie znajdzie oprogramowania to w prolinie za doplata 1zl (sam naped 195zl) dostanie wersje nero 6 z obsluga labelflash:
http://proline.pl/shop.php?prodid=LABELFLASH+NEC+NERO

Ostatnio zmieniany przez mila75 : 07.01.2006 o godz. 11:21
mila75 jest offline  
Stary 07.01.2006, 13:26   #39
MetalSlug
Mistrzunio!

Data rejestracji: 17.05.2005
MetalSlug zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Myślę że wsparcie dla LightScribe jest większe niż dla Label Flash a na dodatek można sobie wybrać producenta nagrywarki. BenQ, LG, LiteON, Samsung i tak dalej - praktycznie wszyscy produkują modele z LS. Na dodatek płyty są łatwo dostępne.

PS: Chodzi mi o użyteczność i powszechność rozwiązania. O jakości obrazków nie piszę bo LF nie widziałem na żywo. Być może jest ładniejsze choć ja mam LS i bajer jest spoko (lecz tylko bajer).

Ostatnio zmieniany przez MetalSlug : 07.01.2006 o godz. 13:29
MetalSlug jest offline  
Stary 07.01.2006, 18:21   #40
rslubin
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 03.11.2002
rslubin zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
czyli wybrać tą :
http://www.proline.pl/shop.php?prodi...551A%2FGEN+IVO
czy tą:
http://www.proline.pl/shop.php?prodid=LITEON+16H5S+O+W

bardzo proszę o konkretne za i przeciw
rslubin jest offline  
Stary 07.01.2006, 23:10   #41
elmariachi
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez rslubin
Słuchaj chcesz odpowiedzi na pytanie w kwesti wyboru nagrywarki czy technologi etykietowania?

Jeśli chodzi o to drugie to przeczytaj cały wątek tego tematu i myślę ze znajdziesz konkretne za i przeciw. O słusznosci wyboru takiej a nie innej nagrywarki nie wypowiadam się. Odsyłam do testów tych nagrywarek. Liteon zdaje się że był testowany na www.cdrlab.pl, www.cdrinfo.com, www.cdfreaks.com.

Odnosnie Neca 3551 to nie wiem czy sa gdzieś testy ale jeśli już to nie lepiej 4551, rożnica w cenie to prawie żadna.
elmariachi jest offline  
Stary 07.01.2006, 23:23   #42
elmariachi
Nowy na forum

Robi sie ciekawie bo Verbatim poinformował o nowych płytkach 16X DVD-R do lightscriba które to pozwalają na wypalanie etykiety 30% szybciej i co ciekawe będzie to w tonacji żółto, zielono pomarańczowej czyli mozna powiedzieć kolorowej...
Cena szpuli 30 płytek to około 40$, dostepność I kwartał tego roku.

No cóż chyba jednak trzeba czekać na Benqa DW-1655...
elmariachi jest offline  
Stary 08.01.2006, 11:21   #43
963852
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 18.09.2004
963852 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Bedzie wojna technologii Tak jak z HD-DVD i Blue-Ray, poczekam sobie az sytuacjia się ustabilizuje, Fajnie by było jak by Benq wypóścił napęd z LF.
Stary 08.01.2006, 13:45   #44
andriu-m
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.01.2006
andriu-m w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
a wie ktos kiedy będą dostępne w polsce nagrywarki Benq DW-1655 ?
andriu-m jest offline  
Stary 08.01.2006, 14:38   #45
Mlody_TM
Bywalec

Data rejestracji: 19.10.2005
Mlody_TM w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez andriu-m
a wie ktos kiedy będą dostępne w polsce nagrywarki Benq DW-1655 ?

Dowiedziałem się od pracownika Benq Polska, że pod koniec stycznia. Ja mam tą nagrywarkę od 2 tygodni... są dostępne na www.ebay.de

POLECAM !!!!!!!!
Mlody_TM jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: