Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 06.07.2004, 00:11   #1
latet
Wymiatacz

Data rejestracji: 04.08.2003
latet zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Przydatność nagrywarki DVD do innych zadań (mini-test)

Witam,

Gdy kupowałem nagrywarkę DVD, musiałem zrobić dla niej miejsce, rezygnując albo z wysłużonego napędu DVD-ROM, albo z poczciwej nagrywarki CDRW. Nie była to łatwa decyzja, bo nie miałem wiedzy o tym, jak nagrywarki DVD radzą sobie z nagrywaniem CDR/CDRW oraz ze zgrywaniem tłoczonych DVD.

Postanowiłem przeprowadzić parę testów porównawczych, aby rzucić nieco światła na te sprawy.

W serii kliku testów, sprobuję sprawdzić jak moja nagrywarka DVD radzi sobie z zapisywaniem CDR, CDRW, czytaniem uszkodzonych (w rożny sposób) płytek CDR i CDRW, no i oczywiście ze zgrywaniem na dysk zawartości płyt DVD, ze szczególnym uwzględnieniem niewiarygodnie porysowanych płyt z wypożyczalni Beverly Hills oraz spartaczonych w polskich tłoczniach płytek dodawanych do kolorowych czasopism.

Dotychczas dołączone testy:
  • Cz. 1. Jakość zapisu na CDR.
  • Cz. 2. Jakość zapisu na CDRW.
  • Cz. 3.a. Odczyt b. kiepskiego CDR-a (Mediastore)
  • Cz. 3.b. Odczyt wadliwego CDR-a (TDK d-View)
  • Cz. 4. Odczyt mocno zniszczonej płyty CDRW.
  • Cz. 5.a. Odczyt tłoczonej dwuwarstwowej płyty DVD w dobrym stanie.
  • Cz. 5.b. Odczyt tłoczonej (średnia jakość) jednowarstwowej DVD z czasopisma.
  • Cz. 5.c. Odczyt tłoczonej dwuwarstwowej DVD feralnie zarysowanej.
  • Cz. 5.d. Odczyt źle wytłoczonej i przegrzanej suszarką płytki z gazety (SL).
c.d.n...

Część 1. - nagrywanie CDR

Wypaliłem do pełna 2 identyczne płytki CDR Platinum (Ritek) 48x.

Pierwszą - w nowej nagrywarce DVD LG-4082B.
Drugą - w rocznej (mało używanej) solidnej nagrywarce CD Lite-ON 52246.

Obie wypaliłem z prędkością 24x, przy czym - uwaga - dla LG jest to prędkość max., a dla Lite-On nie jest to nawet połowa max. prędkości.

Następnie testowałem efekty w Nero CD/DVD Speed 3.10.

Najpierw obie płytki sprawdziłem w nagrywarce CD Lite-ON 52246 (tej samej, która wypaliła drugą płytkę):

A potem obie płytki testowe sprawdziłem w nawiutkim napędzie COMBO Lite-ON 5232K:

Jak widać - dla napędu COMBO Lite-ON 5232K (który nie wypalał żadnej z tych płytek) - jakośc obu płytek była zbliżona i bardzo dobra.

Natomiast nagrywarka CD Lite-ON 52246 lepiej radziła sobie z własnym produktem niż z płytka wypaloną na LG, ale nie była to różnica duża i nie wpływała w najmniejszym stopniu na krzywą szybkości kopiowania.

BTW: Te ostre, chwilowe wahania zielonej linii wykresów, to skutek "przeszkadzania" otwieraniem innych aplikacji podczas testu na Combo (to było w pracy i musiałem jednocześnie działać w Photoshopie). Ale, jak widać, nie ma to wpływu na ilość błędów C1. Natomiast zrezygnowałem z testowania płytek CD programem K'sProbe, wlasnie dlatego, że inna aktuwność w systemie (nawet minimalizowanie okienek) miała wpływ na ilosc błędów C1. IMHO: K'sProbe sucks.

c.d.n....

latet

Ostatnio zmieniany przez latet : 07.07.2004 o godz. 23:44
latet jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: