![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 04.08.2003
![]() |
Przydatność nagrywarki DVD do innych zadań (mini-test)
Witam,
Gdy kupowałem nagrywarkę DVD, musiałem zrobić dla niej miejsce, rezygnując albo z wysłużonego napędu DVD-ROM, albo z poczciwej nagrywarki CDRW. Nie była to łatwa decyzja, bo nie miałem wiedzy o tym, jak nagrywarki DVD radzą sobie z nagrywaniem CDR/CDRW oraz ze zgrywaniem tłoczonych DVD. Postanowiłem przeprowadzić parę testów porównawczych, aby rzucić nieco światła na te sprawy. W serii kliku testów, sprobuję sprawdzić jak moja nagrywarka DVD radzi sobie z zapisywaniem CDR, CDRW, czytaniem uszkodzonych (w rożny sposób) płytek CDR i CDRW, no i oczywiście ze zgrywaniem na dysk zawartości płyt DVD, ze szczególnym uwzględnieniem niewiarygodnie porysowanych płyt z wypożyczalni Beverly Hills oraz spartaczonych w polskich tłoczniach płytek dodawanych do kolorowych czasopism. Dotychczas dołączone testy:
Część 1. - nagrywanie CDR Wypaliłem do pełna 2 identyczne płytki CDR Platinum (Ritek) 48x. Pierwszą - w nowej nagrywarce DVD LG-4082B. Drugą - w rocznej (mało używanej) solidnej nagrywarce CD Lite-ON 52246. Obie wypaliłem z prędkością 24x, przy czym - uwaga - dla LG jest to prędkość max., a dla Lite-On nie jest to nawet połowa max. prędkości. Następnie testowałem efekty w Nero CD/DVD Speed 3.10. Najpierw obie płytki sprawdziłem w nagrywarce CD Lite-ON 52246 (tej samej, która wypaliła drugą płytkę): ![]() ![]() A potem obie płytki testowe sprawdziłem w nawiutkim napędzie COMBO Lite-ON 5232K: ![]() ![]() Jak widać - dla napędu COMBO Lite-ON 5232K (który nie wypalał żadnej z tych płytek) - jakośc obu płytek była zbliżona i bardzo dobra. Natomiast nagrywarka CD Lite-ON 52246 lepiej radziła sobie z własnym produktem niż z płytka wypaloną na LG, ale nie była to różnica duża i nie wpływała w najmniejszym stopniu na krzywą szybkości kopiowania. BTW: Te ostre, chwilowe wahania zielonej linii wykresów, to skutek "przeszkadzania" otwieraniem innych aplikacji podczas testu na Combo (to było w pracy i musiałem jednocześnie działać w Photoshopie). Ale, jak widać, nie ma to wpływu na ilość błędów C1. Natomiast zrezygnowałem z testowania płytek CD programem K'sProbe, wlasnie dlatego, że inna aktuwność w systemie (nawet minimalizowanie okienek) miała wpływ na ilosc błędów C1. IMHO: K'sProbe sucks. c.d.n.... latet Ostatnio zmieniany przez latet : 07.07.2004 o godz. 23:44 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|