![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Żabol
Data rejestracji: 27.04.2003
![]() |
NAPISY ponizej krawedzi filmu...
Po wielu dniach prob i bledow udalo mi sie zrobic filmiki na VCD tak jak chcialem bez problemow z przesunieciem sciezki AUDIO. Napisy tez juz sie nauczylem wstawiac w filma ale mam jedno ale.... Jak zrobic zeby napisy byly poniej krawedzi filmu, znaczy na tym czarnym pasku panoramicznym ?? Napisy zamienia w subeditplayerze na SSA a potem wrzucam je ViurtalDubem jak FRAME SERVER polaczony z TMPG... Wiec czy to sie da zrobic tym softem czy musze uzyc czegos innego
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 19.12.2002
![]() |
Spróbuj z ustawieniem dolnego marginesu podczas kowersji txt->ssa, mnie to pomogło 8) ale jaużywam vobsuba (textsub.vdf) i kombajnu dvd2svcd...
#3 |
Żabol
![]() |
No dalem dolny margines na 0 bo mniej sie nie da ale to wlasnie wt edy wyrownuje do krawedzi filmu a nie nizej. No chyba musze pobawic sie tym DVD2SVCD
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 19.12.2002
![]() |
Dlaczego 0
![]()
#5 |
Bywalec
Data rejestracji: 27.01.2003
![]() |
Ściągnij sobie program Avisynth i filtr vsfilter.dll,umiesc je razem z napisami *.ssa w katalogu w którym masz swojego avika.Nastepnie w notatniku napisz cos takiego:
LoadPlugin("VSFilter.dll") AviSource("film.avi") AddBorders(0,0,0,64) TextSub("text.ssa") Oczywiście wpisujesz ścieżke dostępu i nazwy twoich plików.Zapisujesz z rozszerzeniem .avs.Potem wczytujesz ten plik do Tmpg i masz napisy na czarnym tle.Jesli chcesz przerabiac bez dzwieku to poza cudzysłowem w nazwie filmu wpisz po przecinku false. P.S.Nauczyłem się tego od Kri ![]() ![]() ![]()
#6 | |
Żabol
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#7 |
Yoda
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 01.06.2003
![]() |
Zdecydowanie polecam metodę przedstawioną przez Jck1,
więcej w tym temacie .....
#8 |
Żabol
![]() |
Dzieki joda i dzieki jck1. Teraz sobie wezme lekturke na spokojnie i jesli nie zjarze to chyba lamka jestem ;D I odezwe sie za kilka dni bo teraz szkola i inne sprawki. DZIEKI !
|
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.08.2003
![]() |
To banalne. Załózmy że twoje avi to 640x 304 pikseli
w menu Video dodajesz filtr resize. w pierwszym polu wpisujesz dane z avi (bo nie chcesz zmieniac proporcji czyli 640x304). Dalej jest pole Expand frame. Tam wpisz szerokośc taką sama np. 640 pikseli a wysokość o np. 50 pikseli większą tj. 354. Dub doda pasek. A może nawet więcej, 384? Potem dajesz filtr subtitler i zobacz gdzie będziesz miał napisy.... Jak jak robie SVCD z materiału telesyncowego zawsze przycinam w dubie boki (cropping) po 10-25 punktów z kazdej strony, resajzuję materiał w pionie na +5% (nie widać) dzięki czemu nie ma takich wielkich pasów czerni u dołu i góry. Marvin |
![]() |
![]() |
|
|