![]() |
Witam!
Zajmowal sie ktos serwisem tych nagrywarek? jezeli tak ..prosze o info;) .. mam kilka sztuk z roznymi objawami ;) Pozdrawiam Krzysztof |
a dziekuje bardzo:) za odpowiedz
wiec mam pytanko teraz odnosnie biosow TDB. zdaje sie ze do 4167B sa jak na razie biosy w wersji beta (nie bede obecnie ryzykowac chyba ze wyjdzie wersja stabilna). czy ktos wie moze czym rozni sie bios tdb w wersji dl13 od niemodyfikowanego dl13 od lg?? |
riplockiem, region free dalem nawet link do tego biosu i to juz nie jest beta
|
A czy do gsa 4163b s***261; biosy z riplockiem i region free?
|
region free tak, ale z riplockiem zdjetym nie
|
LG GSA 4163b(A106) problem z błędami CRC
Witam.
Od jakiegoś czasu mam problemy z płytkami DVD TDK (częściej z "minusami"). Otóż nagrywarka wypala te płytki, ale jak chcę je sprawdzić CDCheck-iem/skopiować na dysk wyskakują mi błędy CRC (nie są to wszystkie płytki "na oko" co 5-6). Jeżeli wezmę te płytki na drugiego kompa, gdzie jest nagrywarka Lite-On, pliki "kopiują się" bez żadnego problemu. Czy ktoś miał może taki problem, jeżeli tak to prosiłybm o pomoc. |
Jak Ustawić w Nero 6 Booktype ????? Prosze odp.
Witam mam serdeczną prośbę do was jak moge ustawic Booktype w nero 6 aby wypalał DVD + R jako DVD ROM. Moja nagrywarka to LG GSA 4167B.
Z góry dziękuje. |
NBR - nagrywarka - wyb***243;r nagrywarki - opcje - i dalej ju***380; z g***243;rki. :D
|
ok co to jest NBR??
|
N jak Nero B jak Burning R jak ROM :szczerb:
|
ja mam nero 6 w wersij OEM to chyba z tego nici ale w sklepie mi mowili ze da sie nawet w wersji OEM
|
ed hunter jaka masz wersje nero bo ja zainstalowalem nero burning rom i nie mam takiej opcji "ustawienia typu ksiegi" ??
|
w 7.0.1.2 nie ma - jednak wszystko zalezy o bios-u nagrywarki.
W moim litku mam ustawione na sztywno i to ze nero tego niema w niczym nie przeszkadza. |
Cytat:
prometeusz - no w***322;a***347;nie. |
czyli mozliwe ze moj lg wogole tego nie robi ? zaraz zobacze na twojej wersji programu
|
mam twoja wersje programu jest ta opcja ustawienia ttypu ksiegi ustawilem dvd rom ale i tak nie wypala dvd rom.dlaczego odp ??
|
Cytat:
|
sprawdzilem nero cd dvd speed i jest to nadal dvd + rw bo wypalalem na rw
chyba bios nagrywarki co o tym myslisz |
na LG to ja si***281; nie znam, ale z tego co pami***281;tam starsze modele nie potrafi***322;y zmienia***263; book type dla DVD+RW tylko dla DVD+R no i DVD+R DL
|
musz sprobowac na dvd + r do uslyszenia dzieki za info :)
|
Błędy po wypaleniu
problem polega na tym ze po wypaleni audio na cd hawk x8 muza przeskakuje i nie gra tak jak nalezy.moj palnik to LG GSA 4167B moze te plyty to badziew odp.:)
|
p***322;yty hawk to jako***347;***263; sama w sobie mo***380;na je u***380;ywa***263; do wielu rzeczy ale do nagrywania to si***281; rzadko nadaj***261; :D
|
Ech ludzie to maj***261; wybitne zdolno***347;ci wynajdywania badziewia na rynku, a hawk to wr***281;cz wzorzec szajsu - zawsze tym by***322; i pewnie zawsze b***281;dzie.
Sorry ze to napisz***281;, ale zanim robisz larum na forum to wypada***322;o sprawdzi***263; na jakichkolwiek innych p***322;ytach, cho***263;by i na cdrw. |
wypalalem tez na tak zachwalanych verbatimach i tez sie psulo wiec sprawdzilem na badziewiach ale teraz wypaliem na tdk i jest git mam nadzieje ze tak bedzie caly czas pozdrawiam
|
Verbatim AZO Advanced x16
Witam mam problem z płytką wyżej wymienioną w temacie otóż nie moge wypalić płytki prędkością x2 :( nie wiem czy nie obsługuje ona takiej czy moja nagrywarka sie pierniczy a jest to LG GSA 1467B jedyne prędkości jakie mam to od x4 do x16 konkretnie chodzi o wypalenie paru tytułów na PS2 w celu testu ponieważ moja konsola nie może pszełknąć wszystichgier z serii GTA tylko z nią ma problemy :( bo jeżeli chodzi o inne tytuły chodzą niezawodnie :)
|
tej p***322;yty na tej nagrywarce nie wypali si***281; 2x a je***347;li nawet jaki***347; modowany bios pozwoli***322;by na to, to p***322;yta by***322;aby nagrana tragicznie.
kiedy umr***261; te mity o paleniu 2x??? |
Z biegiem czasu będziesz miał większe problemy, bo na rynku jest coraz mniej płyt umożliwiających nagrywanie z taką prędkością. Przeważnie nowe płyty nagrywa się z prędkością powyżej x4. Nie ma też szans żebyś zmusił nagrywarkę do wypalania z prędkością niższą niż x4.
|
Cytat:
|
A w jaki sposób to zrobisz? Pytam z ciekawości, bo wielu ludzi na forum pisało, że nie jest to możliwe.
|
na NECu i LiteOnie to bu***322;ka z mas***322;em, a na GoldStarze to nie wiem. :szczerb:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Tylko, ***380;e tematem w***261;tka jest verbatim DVD+-R x16 (wynika to z tre***347;ci :D) i w tym rzypadku nagranie x2 mog***322;o by wypa***347;c cieniutko pod wzgledem jako***347;ci ;) .
|
:spoko:
Verbatim +Rx16 palony 2.4x Nec 4550A@4551A bios 1.08: http://forum.cdrinfo.pl/634107-post633.html :) |
LG 4167B a firma LG i serwis LG
Witam!
Zakupiłem 4 miesiące temu lg 4167b w firmie proline we Wrocławiu.Oni umyli ręce i wysłali mnie do serwisu door to door LG. Od tej pory w serwisie centralnym lg wymienili mi 3 razy nagrywarkę, poprzednie dwie były zepsute, nie czytały poprawnie dvd, nagrywały płytki dvd do 20-30 % i powodowały restart kompa. Prosiłem o zwort kasy za taki sprzęt a oni z LG wysłali mi kolejną nagrywarkę, coś nie tak, piszą co innego robią co innego, sami prośli mnie o numer konta, bo podobno miał być zwrot kasy. Niezły burdel mają w tym cały serwisie LG, poprzedniej nagrywaki szukali 2 tygodnie na magazynie jak do nich posłałem kolejną zepsutą do serwisu LG. Niekompetencja tego serwisu zadziwia wraz z aroganckim zachowaniem pracowników, teraz mam pisać 4 już z kolei pisemną reklamację i wysyłać na kolejny adres, jedna wielka porażka !!! Przestrzegam wszystkich przed tym serwisem i tą nagrywarką, nie wiem jak to się stało, że wygrywa ona testy, muszą naprawdę nieźle płacić tym gazetom i serwisom, aby wcisnąć ludziom taki złom. Wczoraj dostałem (miał być zwrot kasy a dostałem następny złom) kolejną nową lg 4167b z firmware 13, jest prawie to samo, płyty cdr chodzą i nagrywają się ok nawet przy x48 i,dvd filmy chodzą ładnie nic nie tnie. Nagrywanie płyt dvd - to samo co poprzednio 20-50 % i restart kompa. Moja konfiguracja : duro 1.3 morgan, 256sdram 133, samsung 80 7200,ECS k7vza 3.0(via KT133A),Chieftec 360W, cdrw liteon,win xp sp2 (oryginalny). Aspi i dma w porządku, zasilanie stabilne, hyperion 4in1 5.0 pro. Co może być przyczyną restartów podczas nagrywania dvd ??? Ma ktoś z Was jakiś pomysł, jest to wina starego chipsetu na płycie głównej , bo jak nie to muszę pisać już 4 rekalmację tym razem bez wysyłki sprzętu, porażka nagrywarka dvd , która nie nagrywa dvd ?????? ??? :nie: |
1. Jakie płyty?
2. Jakie prędkości nagrywania? 3. Jaki soft? 4. Jaki konfig na kanałach IDE? 5. Format c: 6. Sprawdzić u kogoś innego To póki co :czytaj: Poza tym wątpię szczerze, żeby te restarty były winą nagrywarki Stawiam na bajzel hardware'owy lub software'owy w kompie :taktak: || |
1.Verbatim platinium esperanza.
2. Ka***380;de. 3.Nero 6, Cd burner xp pro.3.016, Fire burn pl, 4. Secondary master z slavem cdrw liteon na jednym kablu. 5. Odpada ju***380; by***322;. 6.Chyba tak. Sprz***281;t do tej pory hula bez problemu od 5 lat, jedyny problem to ta DVDRW LG 4167B, wi***281;c bajzlu nie mam . Poza tym zauwa***380;y***322;em, ***380;e raz jak wczoraj pr***243;bowa***322;em nagra***263; dvd paltinum z x8, to wysypa***322;a si***281; opera, podczas nagrywania i antywirus tak bez niczego pierwszy raz, potem zone alarm zamkn***261;***322; si***281; sam. Nie mam konfilikt***243;w sprz***281;towych. A instalowa***263; xp od nowa, bo jest nagrywarka dvd to ju***380; jest pora***380;ka, wk***322;adasz i powinno chodzi***263; a nie od nowa win stawia***263;. |
a ja znowu powiem - zasilacz :taktak:
|
Spróbuj zostawić tego LG samego na taśmie na czas nagrywania
O stery do mobo nawet nie pytam Spróbuj jeszcze odinstalować stery do IDE w MU i niech winda je wykryje jeszcze raz Taśmy IDE oczywiście masz ATA-100? :> @ed! Gdyby ten Chieftec nie chciał ciągnąć tego LG To faktycznie to niezły chłam ( LG :> ) Wątpię żeby tak było bo te Chiefteki to bardzo dobre zasilacze Więc nie dajmy sie zwariować :nieee: To tylko zwykła nagrywarka, a nie mini elektrownia atomowa || |
Zgadzam si***281; z Vizzardem. To nie mo***380;e by***263; wina nagrywarek. Proponuj***281; przetestowa***263; sprz***281;t w innym komputerze i/lub dokona***263; reinstalacji systemu zanim zacznie si***281; pisa***263; o niekompetencji i burdelu. Serwis LG do bezb***322;***281;dnych nie nale***380;y ale jak czytam takie ***380;ale i zarzuty (!) pisane przez usera nie potrafi***261;cego zweryfikowa***263; sprawno***347;ci podzespo***322;***243;w to mi gula skacze. To tyle na ten temat.
|
MetalSlug, gula to mi skacze, bo od 4 miech***243;w walcz***281; z Lg o zwrot kasy a ci mi przysy***322;aj***261; kolejny z***322;om, co ja jestem ich testerem sprz***281;towym, poprzednie sprawdza***322;em na innych kompach i to samo by***322;o, reinstalcja systemu z powodu nagrywarki to s***261; jakie***347; jaja. A propo Chiefteca napi***281;cia stabilne nic nie zmienia si***281; podczas nagrywania, dvd zauwa***380;y***322;em,***380;e potrafi na kilka sekund opr***243;***380;ni***263; bufor do zera, czy to mo***380;liwe w cdrw liteon nie by***322;o takiego zachowania.Ta***347;my ata100.
|
Warto zrobić jeszcze update biosu płyty głównej
Może coś z przerwaniami jest, może pamieć, jej ilość? :hmm: Choć ten Liteon wydaje soę być trochę podejrzany w tym tandemie :idea: A gdyby dalej nic - to wysyłaj ją do mnie - sprawdzi się! :taktak: :mruga: |
Cytat:
|
to ze serwis LG moze nie nalezy do najlepszych to sie sam przekonalem ale wina raczej tkwi w samym kompie. Gdzies czytalem o podobnym problemie i okazalo sie ze nagrywarka gryzla sie z plyta glowna i nic nie poradzily zmiany biosow.
Pomogla wymiana nagrywarki... na inny model:) |
Jak ma nie spada***263; bufor,wysypywa***263; programami podczas nagrywania dvd,jak ma tylko 256 ramu do obs***322;ugi wszystkiego.
|
Ja stawiam na plyte glowna ... Mialem swojego czasu taka sama i krew mnie zalewala z ciaglymi problemami glownie z nagrywarkami. O ile CD-RW dzialaly ok to DVD-RW nie bardzo. Po zmianie mobo problemy zniknely
|
U mnie na takiej samej MOBO nie zauwa***380;y***322;em ***379;ADNYCH problem***243;w z nagrywark***261; DVD :P
|
I co***347; wykombinowa***322;em. Pod***322;***261;czy***322;em j***261; na slave razem z HDD na jednej ata100 i ruszy***322;o, od***322;***261;czy***322;em liteona, zacz***281;***322;a nagrywa***263; dvd, ale pojawi***322; si***281; nast***281;pny problem: po nagraniu p***322;yty par***281; razy wysypa***322; si***281; blue screen z napisem bad pool header, mo***380;e kto***347; ma jaki***347; pomys***322; na to ? Na 6 p***322;yt dvd jedn***261; spartaczy***322;a a potem pojawi***322; si***281; blue screen, i dalej lubi restartowa***263; system po nagraniu, lubi te***380; wysypa***263; zone alarma.
|
Cytat:
|
ewidentnie problem konfiguracji software/hardware'owej.....spr***243;buj da***263; w biosie "Load Setup Default" mo***380;e masz co***347; nami***261;chane w***322;a***347;nie tam.......
|
mialem tez niespodziwane resety i bios nie zalanczal sie przy LG GSA 4167 na jednej tasmie ze starym napedem pomoglo odlaczenie starego
moze zasilacz takze to nie wina LG:) |
A ja mam taki problem zmieni***322;em z 4163b na 4167b i jak chcia***322;em nagra***263; obraz giery na dvd udf to ***378;le sie nagrywa ju***380; kilka p***322;yt sprawdza***322;em i lipa.
|
Cytat:
jakie płyty? |
P***322;ytki lipne copyme x12 i active jet x8 a nagryware zmieni***322;em tylko z powodu awarii starego modelu.Na p***322;ytce rw samsunga i verbatima chodzi a ju***380; na tevionie nie chyba jednak to p***322;yty.Ponagrywam troche film***243;w to sie zobaczy jeszcze jak nie to na serwis.
|
LG GSA 4166B nie nagrywa CD-R
Witam ! Od jakiegoś czasu mam podpiętą ta nagrywarke (LG GSA 4166B) do płyty głównej ECS K7S5A. Podpieta jest ona poprzez tasme 80 zylowa pod secondary master (tylko nagrywarka jest podlaczona na tej tasmie, zworka ustawiona na master). Wersja firmware'u nagrywarki najnowsza sciagnieta z CDRinfo.pl (v1.1). Komp pracuje na Win XP Pro. Problem polega na tym, ze nagrywarka nie nagrywa płyt CD-R (naped wogole jej niewidzi), tak wiec zaden program Nero, Alcohol, czy zwykly windows'owski kreator nagrywania nie czyta płyty. Dodatkowo, nagrywarka nie odczytuje płyt bootowalnych ( ani tych nagranych przeze mnie, ani tych firmowych (chociazby oryginalna plytka dolaczona do nagrywarki)). Mysle, ze powodem moze byc plyta głowna, ale na zwyklym cd-romie wszystko smiga. Czekam na propozycje ;)
p.s. Staralem sie opisac moj problem w miare dokladnie, wiec post moze wydawac sie przydlugi lub nieczytelny (to jest moja pierwsza wiadomosc tutaj, wiec prosilbym o wyrozumialosc). Pozdrawiam Marcin |
a jakos strasznie mnie pojedziecie jak sie spytam co to je riplock??
|
Zmień taśmę na 40 żyłową. Jeśli nie pomogło to sprawdź nagrywarkę u jakiegoś znajomego, ale ja stawiam na problem ze sprzętem. Jak wykorzystasz obie pierwsze opcje to wysyłaj do serwisu LG.
PS: Najnowszy znany mi firmware to 1.02 http://pl.lge.com/products/mobile/mo...Code=GSA-4166B |
plyty tloczone zgrywaja sie wolniej dl chyba x5 a sl x8
|
Blad CRC
Witam, moj problem jest nastepujacy ..
Niedawno Kupilem nagrywarke DVD LG i przy probie skopiowania jakiegos filmu z plyty DVD na Hdd czy tez zainstalowania jakiejs gry ukazuje sie komunikat o bledzie CRC i automatycznia kopiowanie czy tez instalowanie jest przerywane. Kolega mi powiedzial ze jest to blad nagrywarki i oddalem ja na serwis. Tam stwierdzili ze nic jej nie jest, ale dale mi nowa. Lecz niestety problem sie powtarza nadal dalej wyskakuje blad CRC. Poszedlem do kolegow z tymi plytami i im te plyty chodza elegancko i dzialaja. Oni maja nagrywarki DVD firm Toshiba i Sony ... Wiec chce zapytac w czym lezy problem ?? czy wina lezy w nagrywarce czy tez moze w czyms innym. Dla ulatwienia dodam ze przeinstalowalem tez Windowsa zeby sprawdzic czy problem nie lezy w windowsie ?? Ktos pomoze ?? |
Problem leży niestety chyba w nienajlepszej korekcji błędów w tym modelu
Lub w twoim konkretnym, drugim już egzemplarzu :taktak: Może to być najprawdopodobniej też związane z kiepską jakością nagranych płytek A czy chociaż pamiętasz jaki ten model nagrywarki tej LG? Powiedz chociaż na ucho... :na_ucho: :D |
jest to LG GSA-416713
|
sorki LG GSA - 4167B
|
sprawd***380; nagrywark***281; na innej ta***347;mie IDE.
|
W sumie nie zaszkodzi na taśmie ATA-100/133
I ja też już IDE :taktak: :mruga: |
no niestety panowie ... przelaczylem nagrywarke wlasnie na ATA 100/133 i dalej jest ten sam problem CRC :/
|
Cytat:
A przy okazji sprawdzić np. u kolegi z napędem Sony jakość tych płytek w kProbe lub Nero CD-DVD Speed :czytaj: :taktak: |
No jak juz pisalem te plyty dzialaja u kolegow na innych czytnikach ... i liczylem na jakas pomoc techniczna lub jakas porade w zwiazku z moim problemem bo sprawdzenie plyt u klegi mnie za bardzo nie ratuje ... a nie bede specjalnie kupowal innego napedu, jesli dopieero co kupilem nowy :P:P
|
Cytat:
Potwierdzi tylko tezę o *****wości nagranych płyt A jeżeli są one tak nagrane, a twój napęd ma kiepską korekcję To choć byś nie wiem jak się wytężał (( To nic nie skopiujesz - taka to nędza! :\ ^_^ |
czyli wtedy zalecane bedzie co ?? Inny naped czy jak ??
|
Zanim oddasz palnik to sprawdź jeszcze pamięć RAM (np. MemTest).
Jak możesz to w miejsce swojego palnika zamontuj np. napęd kolegi (o ile się zgodzi:fiu: ) i jeśli te same płyty będą wtedy czytane to twoj LG tylko do naprawy lub wymiany (LG to raczej dobre czytniki - jeżeli są sprawne:haha: ) Powodzenia:spoko: |
Cytat:
Jeżeli kiepsko nagrane są płyty - to tylko napędy o najlepszej korekcji sobie z tym poradzą Być może po prostu jest to jakaś partia płyt, które ktoś kiepsko nagrał :ysz: Ale może się jednak tak zdarzyć, że po prostu trafiłeś akurat na partię LG ze skopaną korekcją A tak w ogóle to to za płyty i czy wiesz na czym były nagrywane? :pytanie: |
Ok posprawdzam to wszystko i dam znac jak poszlo ... a plyty sa rozne ale glownie TDK badz Omega
|
Cytat:
I to pewnie jeszcze DVD-R :pytanie: :D |
Tak jak napisa***322;em MetalSlug sprawdz nagrywarke na innym pc ...
Napisa***322;es ze masz cdrom na jednej tasme z dyskiem ? wypnij go , zostaw sam dysk na IDE1 a nagrywarke na IDE2 , ustaw w biosie jeszcze bootowanie z cd Jak juz to zaobacz na innej tasmie ale 80 zylowej :> |
Cytat:
|
sprawd***380; nagrywark***281; na innym kompie.
|
to samo
Cytat:
|
LG GSA 4167B z Biosem DL13 Pytanie czy problem ?
Witam ostatnio zaopatrzyłem się w płytki TDK DVD-R x1-x16 i mam dość poważne pytanko lub też problemik sam nie wiem jak to okreścić chodzi o to że chce wypalić gre na Konsole PlayStation 2 prędkością x2 ponieważ wiem że TDK DVD-R takową obsługuje (od x1 do x16) i problem się pojawia tego typu że gdy włoże płyte i chce nagrać ją to mam do wyboru tylko prędkość od x4 do x16. Co jest grane jak mam wypalić prędkością x2 ? proszę o szybką interwencje :)
|
1000000000000001 raz to samo :D
wypali***263; 4x i cieszy***263; si***281;, ***380;e to nie nowy LiteOn bo by by***322;o od 6x |
Nie wypalisz jej 2x. Twoja nagrywarka nie obsluguje tej predkosci.
|
Wszystko da się zrobić. :spoko:
Przykład Verbatima +Rx16 MCC 004 Bios DL 13 oryginalny: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1148131514 Bios DL 13 po zmianie strategii: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1148131514 MCC 004 możemy również nagrywać prędkością 2.4x. :) |
No prosze, a patrzyles w CDSpeed czy rzeczywiscie tak nagrywa ??
|
Nie mam LG i nie sprawdza***322;em.
Strategia MCC 004 jest oryginalna na***322;o***380;ona na MCC 002. :) |
Cytat:
|
No jeszcze mam Verbatimke tylko powiedzcie mi którą strategie mam podmienić dokładnie ?
|
Cytat:
|
Cytat:
Ktoś .... kiedyś powiedział... i powtarzamy a nie sprawdzamy. Każdy nośnik można nagrywać 2x. Pytanie czy strategia jest właściwa ? przykład: Verbatim +Rx16 palony 2.4x Nec 4550A@4551A http://forum.cdrinfo.pl/634107-post633.html |
Cytat:
Ponawiam pytanie - a jak jest z minusami ?? |
Do zmiany strategii potrzebne są dwa programy.
1. DVD Identifier: http://dvd.identifier.cdfreaks.com/ 2. MediaCodeSpeedEdit http://ala42.cdfreaks.com/MCSE/ 1.1 Po zaintalowaniu w DVD Identifier zaznaczamy Options --> Clipboard --> Attach Media Code - Block http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1148145536 .... naciskamy przycisk Identify, Strategia nośnika MCC 004 została rozpoznana, ... naciskamy Clipboard ... strategia została skopiowana. 2.1 Uruchamiamy MediaCodeSpeedEdit wgrywamy bios DL 13 naciskając "Load" i zaznaczamy DVD+R MCC 002 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1148145656 ... naciskamy "Import"... ukazuje się okienko z dokładnym opisem: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1148146262 ... zatwierdzamy OK. Ukazuje się następne okienko do wklejenia zapisanej w schowku strategii MCC 004. Wklejamy i zatwierdzamy OK. http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1148146357 Naciskamy "Set" i po ukazaniu się napisu zatwierdzamy "Tak". Zostaje zapisana strategia MCC 004 na miejscu strategii MCC 002 z możliwością zapisu 2.4x. http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1148146673 Zmiany zapisujemy naciskając "Save". Mamy nowy bios ze zmienioną strategią zapisu dla nośnika MCC 004. Teraz możemy na własną odpowiedzalność wgrać i sprawdzić. :spoko: :) |
Cytat:
odpowiedzi i rady na Forum :czytaj: , że nie należy zapisywać nośników 8-16x prędkościami 2x. Jest wiele moich testów z zapisem 2x różnych nośników -/+R i nic złego się nie stało a nośniki są poprawnie zapisane. Trzy posty wyżej w tym temacie jest również taka rada. Cytat:
Przykład: dodanie prędkości zapisu 2x dla Verbatima -Rx16 TYG03. Bios DL 13 oryginalny: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1148148894 Bios DL 13 po zmianie strategii: http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...1&d=1148149014 :) |
Cytat:
Dobre rady zawsze są mile widziane :taktak: Zresztą nie o to chodzi, że nie należy :nie: Po prostu mija się to z celem i jest zbytkiem łaski Kiedy takie same efekty można uzyskać bez komplikacji i w o wiele krótszym czasie A takie rady upraszczają życie i zapobiegają wielu tematom typu: "Czy ktoś ma najnowszy eeprom?" "Przez pomyłkę sflaszowałem tramwaj" "POMOCY!!!" "HELP!!!" "HILFE!!!" "O mamo!" "Babciu!" ... :D |
Może mi ktoś podać Kod strategi dla Verbatim DVD-R x16 ?
|
Cytat:
:tak!: |
Cytat:
ale nie mogę zrozumieć totalnego uporu i zrozumienia problemu wypalania przez Kolegę. Mam wrażenie, że Kolega tylko pisze, że czyta i analizuje. A dlaczego ? :czytaj: Forum. Ile razy padają stwierdzenia: Nagrywam wolniej i odczyt jest płynny... szybciej przeskakuje. Ten sam napęd i płytki. I to jest prawda. :taktak: Czym wolniej tym lepiej. Prośna o dokładną analizę wszystkich błędów testowanych na Plextorze ... :czytaj: porównania na Forum. Przy wolniejszym wypalaniu jakość wypalonych pitów i landów jest lepsza z zachowaniem symetrii a błędy Beta są mniejsze. Więc prośba o nie wprowadzanie innych w błąd tylko rzetelną informację (uwaga dotyczy wypalania prędkością 2x). Przy szybkim wypalaniu rosną błędy FE/TE i asymetria wypalonych pitów i landów. Dlatego mimo dobrych w normie błędów PIE/PIF płytka jest źle odczytywana. Ten sam problem dotyczy wypalania płytek CD. Kto nagrywa na max nie ma pojęcia o nagrywaniu. Nagrywa się zawsze z min prędkością na jaką pozwala napęd. :taktak: Cytat:
Sam za pomocą DVD Identifier odczyta Kolega kod Verbatima i skopiuje. :) |
To, ***380;e p***322;ytka si***281; d***322;ugo nagrywa to normalne, bo z tego co wiem to normal;nie podczas zapisu robi od razu weryfikacj***281;. Moim zdaniem wielk***261; wad***261; to nie jest, w ko***324;cu p***322;yty DVD-RAM s***261; przeznaczone g***322;ownie do robienia backup***243;w lub do stosowania jako wielkie dyskietki, a tutaj kosmicznych pr***281;dko***347;ci nie trzeba. :)
|
Nowy firmware do Lg gsa 4163B??
http://img403.imageshack.us/img403/9103/an167qs.jpg
Takie cuś znalazlem w necie, instalowac?? Pytam sie bo boje sie ze cos ****ie choc instalowalem A106 to z tej stronki i byle go pewny a tego na tej stronie nie ma |
no to jak nie chcesz straci***263; nagrywarki to lepiej nie instaluj :szczerb:
Sprawdz na stronie LG www.lge.com w bazie bios***243;w ... jak nie bedzie to radze nie instalowa***263; :D |
Mam bios A117, Nero Info Tool wskazuje, że nagrywarka obsługuje DVD-R DL a to lippa. Ten format jest nadal nie obsługiwany. W każdym razie jeśli chodzi o Verbatim DVD-R DL 4x.
Dobrze, że sąsiad ma Plextora to nagrałem płytkę u niego :) . |
Ja mam wgrany AN106 i brak problem***243;w
|
tutaj macie linka do tego firmwaru
http://rapidshare.de/files/21286132/4163an16.exe.html Na stronie LG go nie ma |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:24. |