Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LG GMA-4020B\GSA-4040\408x\4120\416x B (https://forum.cdrinfo.pl/f15/lg-gma-4020b-gsa-4040-408x-4120-416x-b-25338/)

oli20053 24.06.2005 14:39

na pocieszenie powiem ze ja tez mam problem z esperanza poniewaz jak juz pisalem kupilemi ich troche i 4 z miejsca poszlo do kosza. Piatej juz nie chce marnowac az do wyjasnienia moich problemow. :-o

Bark 24.06.2005 18:57

Chodzi mi o płytki Esperanza --> DVD-R

Bark 24.06.2005 19:34

Wogole nie widzi tych płytek (Esperanza DVD-R) :-( !!!

CSA 27.06.2005 21:15

[LG DVD+RW] GSA 4167B - problem z zakupem

Witam, przeszukałem całe forum ale nie znalazłem informacji gdzie można w Polsce oczywiście kupic taka nagrywarkę, w Niemczech kosztuje ona od 70 euro wysyłkwo i chyba źle zrobiłem że jej nie kupiłem :| myślałem że kupie w Polsce i będę miał polska gwarancje a tu kicha, w żadnym sklepie nie mają :( jeśli ktos jest mi w stanie pomóc to bardzo prosze o kontakt. Z góry dziękuję za pomoc.

gallus 27.06.2005 21:21

hmm, a takie cos istnieje bo wpisując na google GSA 1467B otrzymuje tylko jeden wynik i nei ma nic wspolnego z LG, może zle zapamiętales model tego sprzętu... ;)
PS LG nie ma nawet w swojej ofercie czegoś takiego:
http://pl.lge.com/proddivergent.do?c...&parentId=0502
http://www.lge.com/catalog/prodlist?...tId=CTG1000439

CSA 28.06.2005 20:57

Cytat:

Napisany przez gallus
może zle zapamiętales model tego sprzętu... ;)
PS LG nie ma nawet w swojej ofercie czegoś takiego:
http://pl.lge.com/proddivergent.do?c...&parentId=0502
http://www.lge.com/catalog/prodlist?...tId=CTG1000439

oczywiście nikt nie zauważył przestawionych cyfr :) chodzi o dume i chwałę LG dostała niemiecki CHiP TIP POWER itd. :D tym bardziej dziwni mnie że na stronach któtre podałes nie ma wogóle takiego numeru modelu, co jest?
http://salzburg.com.geizhals.at/a151926.html dokładnie chodzi o taki sprzęt, wersja bez oprogramowania

EDITED: OK dowiedziałem się że ta nagrywarka będzie dostępna w sklepach dopiero od sierpnia, no to trzeba trochę poczekać :)

methiu 29.06.2005 01:20

Niska prędkość odczytu płyt w GSA-4163B

Witam. Jestem posiadaczem nagrywarki LG GSA-4163B i mam taki problem a mianowicie zauważyłem że nagrywarka przy odczycie płyt dvd+r(minusow nie sprawdzalem ale mysle ze byloby podobnie) ma bardzo niska predkosc odczytu startuje 2x i konczy w okolicach 4x(i to nie zawsze). Predkosc sprawdzalem na orginalnym firmwarze A102 i teraz na A103 nie wiem czy jest sens wygrywac najnowszy firmware ? Jesli chodzi o IDE to to sprawdzalem na orginalnych windowsoskich (win xp sp2) jaki i teraz na tych se strony producenta - SiS 5513 IDE - bez róznicy, predkosc sie nie zmienila. Nagrywarke mam podłaczona na mastera w secundary. Prędkość sprawdzałem na płytkach TDK Dvd+r 8x, wypalone z predkoscia 8x.... Również czas dostępu do płyty jest dośc długi, nie wiem czy to przypadłość tego modelu czy to tylko umnie tak jest ?
Czekam na waszą pomoc i cenne sugestie :)
Pozdrawiam Methiu ;)

melag 29.06.2005 09:45

Cytat:

Napisany przez methiu
Witam. Jestem posiadaczem nagrywarki LG GSA-4163B i mam taki problem a mianowicie zauważyłem że nagrywarka przy odczycie płyt dvd+r(minusow nie sprawdzalem ale mysle ze byloby podobnie) ma bardzo niska predkosc odczytu startuje 2x i konczy w okolicach 4x(i to nie zawsze). Predkosc sprawdzalem na orginalnym firmwarze A102 i teraz na A103 nie wiem czy jest sens wygrywac najnowszy firmware ? Jesli chodzi o IDE to to sprawdzalem na orginalnych windowsoskich (win xp sp2) jaki i teraz na tych se strony producenta - SiS 5513 IDE - bez róznicy, predkosc sie nie zmienila. Nagrywarke mam podłaczona na mastera w secundary. Prędkość sprawdzałem na płytkach TDK Dvd+r 8x, wypalone z predkoscia 8x.... Również czas dostępu do płyty jest dośc długi, nie wiem czy to przypadłość tego modelu czy to tylko umnie tak jest ?
Czekam na waszą pomoc i cenne sugestie :)
Pozdrawiam Methiu ;)

Spróbuj zrobić tak:
- włóż płytę do napędu i poczekaj aż się zainicjuje (przestanie świecić dioda)
- teraz dopiero odpal program (dvddecrypter, nero cd/dvd-speed)
- sprawdź transwer
Teraz wszystko powinno być o.k.
8 )

Slabuk 29.06.2005 10:06

Czy te płyty były nagrane na tej nagrywarce?
Jeśli na innej to czasem tak bywa.

Nagrane na tej +R powinna zacząć odczyt gdzieś od 4,x i zakończyć około x10. Tak jest u mnie, kończy 10,15.

Mam też kilka płyt -R nagranych na litku i te zaczyna mi czytać od 1,x nie wiem przy jakim wskaźniku kończy, nie miałem cierpliwości czekać.

methiu 29.06.2005 12:46

Dziękuje za odpowiedzi :)
Zainstalowałem dvddecrypter odpaliłem następnie włączyłem test transferu cd-dvd spped w nero z płytką (TDK robioną przez TDK a nie jakieś inne firmy na zlecenie tedeka) i prędkośc początkowa wyniosła 1.01x bieżąca wynosi 1.09x....
Płytki wypalałem tą nagrywarką z prędkością 8x, wątpie żeby to była wina windowsa gdyż nie dawno reinstalowałem system a wcześniej przed reinstalacja było podobnie jeśli się nie myle.
Mam nadzieje że znajdziecie jakiś złoty środek na ten problem... :)
A i czy jest sens instalować ten "nowy" firmware A104 ?
Płytki które testuje wypalałem na A102 jeśli to ma jakieś znaczenie, obecnie mam A103.
Czekam na Waszą pomoc :)

[edit]

Jeszcze jedno czemu wszędzie wyswietla mi ze napęd pracuje w trybie UDMA 2 a nie 4 ?? Z tego co wiem to powinno być 4... Nagrywarka jest podłączona na 80 żyłowym kablu na mastera. Jak to u Was wygląda ??

melag 29.06.2005 13:34

Cytat:

Napisany przez methiu
Dziękuje za odpowiedzi :)
Zainstalowałem dvddecrypter odpaliłem następnie włączyłem test transferu cd-dvd spped w nero z płytką (TDK robioną przez TDK a nie jakieś inne firmy na zlecenie tedeka) i prędkośc początkowa wyniosła 1.01x bieżąca wynosi 1.09x....
Płytki wypalałem tą nagrywarką z prędkością 8x, wątpie żeby to była wina windowsa gdyż nie dawno reinstalowałem system a wcześniej przed reinstalacja było podobnie jeśli się nie myle.
Mam nadzieje że znajdziecie jakiś złoty środek na ten problem... :)
A i czy jest sens instalować ten "nowy" firmware A104 ?
Płytki które testuje wypalałem na A102 jeśli to ma jakieś znaczenie, obecnie mam A103.
Czekam na Waszą pomoc :)

[edit]

Jeszcze jedno czemu wszędzie wyswietla mi ze napęd pracuje w trybie UDMA 2 a nie 4 ?? Z tego co wiem to powinno być 4... Nagrywarka jest podłączona na 80 żyłowym kablu na mastera. Jak to u Was wygląda ??

Nie uruchamiaj dwóch programów razem :blee:
Spróbuj zmierzyć transwer albo jednym albo drugim programem :idea:
Pamiętaj odczekać kilka sekund przed uruchomieniem programu aby napęd zdążył się zainicjować.

methiu 29.06.2005 13:42

Sorry mój bład źle to napisałem ale programy nie były równocześnie włączone. Tylko nero sprawdzał prędkość za chwile zrobie test tym dvddecrypterem.

[edit]

Poniżej wklejam test z DVD Decryptora...

Kod:

I 13:45:51 Operation Started!
I 13:45:51 Source Device: [1:0:0] HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B A103 (F:) (ATA)
I 13:45:51 Source Media Type: DVD+R (Disc ID: TDK-002-00)
I 13:45:51 Source Media Region Code: 1; 2; 3; 4; 5; 6; 7; 8
I 13:45:51 Source Media Copyright Protection System Type: None
I 13:45:51 Source Media Application Identifier: NERO BURNING ROM
I 13:45:51 Destination File: L:\FILMY_VOL_1.ISO
I 13:45:51 File Splitting: Auto
I 13:45:51 Detect Mastering Errors: No
I 13:45:51 Remove Macrovision Protection: Yes
I 13:45:51 Extracting Sectors... (LBA: 0 - 2142271)
I 14:17:07 Operation Successfully Completed! - Duration: 00:31:16
I 14:17:07 Average Read Rate: 2*283 KB/s (1.6x) - Maximum Read Rate: 3*287 KB/s (2.4x)

Panowie co jest przyczyną takiego stanu rzeczy ??
Czemu nagrywarka działa w trybie UDMA 2 a nie 4 ??
Czy warto aktualizowac firmware z A102 do A103 ??
Licze na waszą pomoc :))

djgege 29.06.2005 15:17

problem z LG GSA 4082B

Mam nagrywarke DVD LG GSA 4082B Po zmianie Biosu z 202 na 208 nienagrywa mi niektorych płyt CD ROM z ktorymi przed tem niemiała problemow.Chciałem powrocić do starszej wersji biosu ale znalazłem tylko od 203 do 208 i na kazdym występuje ten sam problem.Czy moze ktoś wie skąd wziąść wersje biosu 202?Czy jest mozliwe ze jest uszkodzony flash?Mam jeszcze jedno pytanie co to jest DMA i jak sie to włącza?

dziekan 29.06.2005 16:29

DMA jeżeli masz windowsa xp powinien być włączony domyślnie. Jeśli masz np win 98 to wchodzisz po koleji: PANEL STEROWANIA -> SYSTEM -> zakładka MENEDŻER URZĄDZEŃ -> "Właściwości" napędu w którym chcesz włączyć DMA -> zakładka USTAWIENIA -> zaznaczyć pole DMA...

a co do tego biosu to niewiem....

Kogoro 29.06.2005 17:53

Witam

Problem rzeczywiscie masz ciekawy.
U mnie odczyt plyt dvdr (nagranych u mnie) rozpoczyna sie w granicach 4,2 - 4,8.

Wg mnie to cos z aspi lub nie masz udma. Jezeli jestes pewien, ze na tym polu wszystko ok i ze wszystko sprzetowo dobrze podlaczone... Wlasnie jak masz podpieta nagrywarke - jako master czy jako slave - czy jest sama na tasmie???

Sprawdzic nagrywarke mozesz trojako.
Po pierwsze - nosniki.
Rozumiem, ze nosniki nagrane na innych nagrywarkach tez u Ciebie sa tak wolno odczytywane???!!!
Wez dvdrki u Ciebie nagrane do innego komputera i tam sprawdz transfery odczytu.

Po drugie.
Mozesz sprobowac wymontowac swoja nagrywarke i zamontowac na jakims zaprzyjaznionym komputerze (najlepiej za taka sama nagrywarke).

Jezeli w drugim przypadku bedzie poprawne dzialanie nagrywarki, to zweryfikuj swoj osad nad sprawnoscia dzialania systemu.

Po trzecie. Wlasciwie tylko w przypadku, jezeli masz jeszcze jakis inny naped - nie wazne jaki - cd-rom, dvd-rom, czy nagrywarka.
Wtedy z drugiego napedu odpalasz bootowalny system - na przyklad ktorys z linuxowych. Dokonujesz nagrania i widzisz czy wszystko ok.
Jezeli sytuacja tutaj powtarza sie. To wine za to ponosi sprzet.
Najpewniej nagrywarka. Wtedy oddajesz do serwisu.
Innymi mozliwymi przypadkami moga byc:
- za slabe zasilanie - choc nie wiem , czy w tym wypadku nagrywarka nie zachowywala by sie troche inaczej.
- zle zalozona - niedocisnieta tasma (lub walnieta) - widzialem przypadek, jak dysk dzialal jak tasma byla za slabo wcisnieta - nastepowaly zawieszenia, czasem nieprawidlowa praca dysku - bledy przy kopiowaniu - jakby na to zareagowala nagrywarka nie wiem.

Pozdrawiam
Adach

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:15.