Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.11.2004, 16:03   #1
Showman
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.11.2004
Showman w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dzięki za odpowiedź. Czy zatem mając firmware A102 można od razu wgrać wersję A111, czy należy przeprowadzić to stopniowo, np. najpierw zmiana na A104, a potem z wersji A104 na A111? I czy przy zachowaniu wszelkiej ostrożności operacja wymiany biosu jest całkiem bezpieczna? Wiesz, nie chciałbym znaleźć się w sytuacji, w której zaktualizowany bios wprowadziłby jakieś problemy w działaniu sprzętu...
Jeśli mógłbyś to opisz krok po kroku procedurę zmiany biosu, będę zobowiązany..., napisz też co poprawiła u Ciebie ta zmiana...
Pozdrawiam
Showman jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.11.2004, 16:10   #2
Showman
Nowy na forum

... aha, jeszcze jedno - czy testowałeś nagrane płyty po zmianie firmwar'u na kilku stacjonarnych odtwarzaczach. czy nie ma problemu z ich płynnym odczytem? Dzięki
Stary 22.11.2004, 17:11   #3
Showman
Nowy na forum

... i jeszcze jedno, aczkolwiek bardzo ważne, pytanko: czy booktype obsługują wymienione programy: DVDShrink 3.2, DVDClone2 i DVDFab?
Stary 22.11.2004, 21:21   #4
Alinoe
thorgal to ciota

Data rejestracji: 12.04.2002
Alinoe zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Showman
... aha, jeszcze jedno - czy testowałeś nagrane płyty po zmianie firmwar'u na kilku stacjonarnych odtwarzaczach. czy nie ma problemu z ich płynnym odczytem? Dzięki
witam

osobiście problemów z płynnością odtwarzanych kopii niezauważyłem a sprawdzałem dvd-/+ na różnych odtwarzaczach stacjonarnych (clatronic, panasonic, sony, manta, philips) - wszystkie na biosie A111 przy booktype dvd-rom

pozdrawiam, Marcin
Alinoe jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.11.2004, 19:16   #5
sight
Wymiatacz

Data rejestracji: 01.11.2004
sight zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Showman
Witam wszystkich forumowiczów, a w szczególności użytkowników LG GSA 4120B. Mam dylemat: zapoznałem się dokładnie z instrukcją w/w sprzętu, w której pisze iż "zapis płyt CD-R/RW i DVD-R/RW jest syganalizowany diodą migającą na zielono", natomiast "wypalanie płyt DVD-RAM i DVD+R/RW" jest sygnalizowane diodą migającą na pomarańczowo". Minusy już paliłem i zgadza się, natomiast przy paleniu "plusów" kolor diody również pozostaje zielony, a nie pomarańczowy. W sumie to nie przeszkadza, bo "plusy" też pali dobrze, ale jestem ciekaw czy u kogoś widać ten obiecywany w instrukcji "pomarańcz"...
Dodam, że bios nadal mam fabryczny (A102) i z nagrywary jestem b. zadowolony, bo palone na niej nośniki są bez problemu odczytywane na stacjonarnych DVD...
I drugie pytanie: czy aby uzyskać booktype trzeba koniecznie wymienić firmware (bios), czy można to jakoś zalatwić aplikacją programową? Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam

gdzie tak pisze że raz lampka świeci na pomarańczowo a raz na zielono.
Dioda zawsze na zielon obojętnie czy nagrywa (obojętne co) czy odczytuje.
a bez problemowo możesz zmienić na A111
pozdro
sight jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.11.2004, 19:44   #6
Showman
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez sight
gdzie tak pisze że raz lampka świeci na pomarańczowo a raz na zielono...
Tak pisze w instrukcji obsługi do tej nagrywary (zarówno w dołączonej wersji drukowanej jak i pdf-ie dołączonym na krążku), ale to jak widzę rzeczywiście chyba błąd merytoryczny, czyli ta kwestia została już rozwiązana, za co wielkie dzięki
Co do firmware A111 i jego zmiany, to jeśli możesz tylko uściślić:
1) czy mogę go wgrać bespośrednio/od razu na A102?
2) czy możesz podać empirycznie zauważone przez siebie pozytywy wersji A111, czyli jak sprawdza się w praktyce? (sam skrótowy opis możliwości tego biosu znam, tylko chciałbym się dowiedzieć co wskazuje praktyczne jego użytkowanie),
3) plus pytanko dodatkowe... czy płytka wypalona z booktype może sprawić problemy na nowszych odtwarzaczach stacjonarnych normalnie czytających "plusy"?
Tradycyjnie będę b. wdzięczny za odpowiedzi, pozdrawiam!
Stary 22.11.2004, 21:29   #7
Alinoe
thorgal to ciota

Data rejestracji: 12.04.2002
Alinoe zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Showman
Tak pisze w instrukcji obsługi do tej nagrywary (zarówno w dołączonej wersji drukowanej jak i pdf-ie dołączonym na krążku), ale to jak widzę rzeczywiście chyba błąd merytoryczny, czyli ta kwestia została już rozwiązana, za co wielkie dzięki
Co do firmware A111 i jego zmiany, to jeśli możesz tylko uściślić:
1) czy mogę go wgrać bespośrednio/od razu na A102?
2) czy możesz podać empirycznie zauważone przez siebie pozytywy wersji A111, czyli jak sprawdza się w praktyce? (sam skrótowy opis możliwości tego biosu znam, tylko chciałbym się dowiedzieć co wskazuje praktyczne jego użytkowanie),
3) plus pytanko dodatkowe... czy płytka wypalona z booktype może sprawić problemy na nowszych odtwarzaczach stacjonarnych normalnie czytających "plusy"?
Tradycyjnie będę b. wdzięczny za odpowiedzi, pozdrawiam!
ad1. TAK, możesz

ad2. rozpoznaje więcej nośników (pali je z dedykowanymi prędkościami a nie woniej, czasem też szybciej - np. platinium dvd+r 8x widzi jako 12x), dodaje obsługę booktype

ad3. jest wręcz przeciwnie - z booktype jako dvd-rom ZWIĘKSZY kompatybilność z wszelakimi odtwarzaczami dvd

tradycyjnie, pozdro +

Ostatnio zmieniany przez Alinoe : 22.11.2004 o godz. 21:42
Alinoe jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.11.2004, 22:01   #8
Showman
Nowy na forum

Wielkie THX Alinoe za przejrzystą i wyczerpującą odpowiedź na moje pytania i wątpliwości... W takim razie niedługo zabieram się do zmiany firmwar'eu (i mam nadzieję, że wszystko pójdzie mi OK). Wiem, tyle, że:
1) napęd ma być jako master (najlepiej sam na taśmie),
2) wszystkie aplikacje z tła mają być zamknięte (zastanawiam się tylko czy podczas upgread'u mam odł. również net - dla bezpieczeństwa)
3) ma nie być płytki w napędzie,
4) teraz tylko odpalić update z pliku exe (bez korzystania z dodatkowych programów), reset i ... powinno być pięknie
Jeśli miałbyś jeszcze ochotę sprawdzić, czy aby czegoś nie pominąłem, to też będę wdzięczny :-) Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki
Stary 23.11.2004, 11:07   #9
Piotr Krawczyk
Stały bywalec ;)

Avatar użytkownika Piotr Krawczyk

Data rejestracji: 29.12.2002
Piotr Krawczyk w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam

Chciałem dodać że w razie co można powrócić do starej wersji biosu.
Jesli znasz angielski zobacz tu: http://club.cdfreaks.com/forumdisplay.php?f=91

Pozdrawiam
Piotr Krawczyk jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.11.2004, 02:17   #10
Maras2
Bywalec

Data rejestracji: 02.01.2004
Maras2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
LG GSA-4160B a BookType

Czy ktoś wie może, czy ta nagrywarka obsługuje booktype tak jak 4120. A jeżeli tak, to może ktoś ma już doświadczenia, czy w nero 6,w opcjach nagrywarek też jest taka mozliwość?
Maras2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.11.2004, 08:43   #11
kataryniarz
onTour

Data rejestracji: 29.08.2004
kataryniarz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
bedzie obsluga w nastepnej wersji biosu - musimy czekac
kataryniarz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.11.2004, 10:15   #12
Maras2
Bywalec

Z jakiego źródła, jeżeli mogę wiedzieć masz tę informację i jak Ci się ta nagrywarka sprawuje, czy żeczywiście pali tak dobrze jak w testach na stronie:
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...rticleId=11079
Stary 23.11.2004, 12:49   #13
kataryniarz
onTour

Data rejestracji: 29.08.2004
kataryniarz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Na zakup sie jeszcze nie zdecydowalem - testowalem ja przez 3-dni i palila znakomicie nawet na Esperanzach Czekam na 4163B to bedzie hit Czyta tez wszystko - nawet palone przez litka 1633 i nie widziane przez dvd litka.

Tuatj mozesz zobaczyc kilka wykresow zrobionych przez uzytkownikow: Wykresy i przeczytac wypowiedz na temat Booktype oddzialu LG Europe.

Zdravim
kataryniarz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.11.2004, 15:32   #14
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez kataryniarz
Czekam na 4163B to bedzie hit
To nie może nie być hit!

Już po samych oznaczeniach to widać!
VIZZARD jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.11.2004, 16:20   #15
Maras2
Bywalec

Kataryniarz wiesz może kiedy GSA 4163 będzie w sprzedaży.
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: