Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 29.06.2005, 01:20   #1
methiu
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.03.2005
methiu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question Niska prędkość odczytu płyt w GSA-4163B

Witam. Jestem posiadaczem nagrywarki LG GSA-4163B i mam taki problem a mianowicie zauważyłem że nagrywarka przy odczycie płyt dvd+r(minusow nie sprawdzalem ale mysle ze byloby podobnie) ma bardzo niska predkosc odczytu startuje 2x i konczy w okolicach 4x(i to nie zawsze). Predkosc sprawdzalem na orginalnym firmwarze A102 i teraz na A103 nie wiem czy jest sens wygrywac najnowszy firmware ? Jesli chodzi o IDE to to sprawdzalem na orginalnych windowsoskich (win xp sp2) jaki i teraz na tych se strony producenta - SiS 5513 IDE - bez róznicy, predkosc sie nie zmienila. Nagrywarke mam podłaczona na mastera w secundary. Prędkość sprawdzałem na płytkach TDK Dvd+r 8x, wypalone z predkoscia 8x.... Również czas dostępu do płyty jest dośc długi, nie wiem czy to przypadłość tego modelu czy to tylko umnie tak jest ?
Czekam na waszą pomoc i cenne sugestie
Pozdrawiam Methiu
methiu jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.06.2005, 09:45   #2
melag
MiniDisc
Zlotowicz

Data rejestracji: 01.02.2005
melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez methiu
Witam. Jestem posiadaczem nagrywarki LG GSA-4163B i mam taki problem a mianowicie zauważyłem że nagrywarka przy odczycie płyt dvd+r(minusow nie sprawdzalem ale mysle ze byloby podobnie) ma bardzo niska predkosc odczytu startuje 2x i konczy w okolicach 4x(i to nie zawsze). Predkosc sprawdzalem na orginalnym firmwarze A102 i teraz na A103 nie wiem czy jest sens wygrywac najnowszy firmware ? Jesli chodzi o IDE to to sprawdzalem na orginalnych windowsoskich (win xp sp2) jaki i teraz na tych se strony producenta - SiS 5513 IDE - bez róznicy, predkosc sie nie zmienila. Nagrywarke mam podłaczona na mastera w secundary. Prędkość sprawdzałem na płytkach TDK Dvd+r 8x, wypalone z predkoscia 8x.... Również czas dostępu do płyty jest dośc długi, nie wiem czy to przypadłość tego modelu czy to tylko umnie tak jest ?
Czekam na waszą pomoc i cenne sugestie
Pozdrawiam Methiu

Spróbuj zrobić tak:
- włóż płytę do napędu i poczekaj aż się zainicjuje (przestanie świecić dioda)
- teraz dopiero odpal program (dvddecrypter, nero cd/dvd-speed)
- sprawdź transwer
Teraz wszystko powinno być o.k.
8 )
melag jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.06.2005, 10:06   #3
Slabuk
Nowy na forum

Data rejestracji: 02.10.2004
Slabuk zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Czy te płyty były nagrane na tej nagrywarce?
Jeśli na innej to czasem tak bywa.

Nagrane na tej +R powinna zacząć odczyt gdzieś od 4,x i zakończyć około x10. Tak jest u mnie, kończy 10,15.

Mam też kilka płyt -R nagranych na litku i te zaczyna mi czytać od 1,x nie wiem przy jakim wskaźniku kończy, nie miałem cierpliwości czekać.
Slabuk jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.06.2005, 12:46   #4
methiu
Nowy na forum

Dziękuje za odpowiedzi
Zainstalowałem dvddecrypter odpaliłem następnie włączyłem test transferu cd-dvd spped w nero z płytką (TDK robioną przez TDK a nie jakieś inne firmy na zlecenie tedeka) i prędkośc początkowa wyniosła 1.01x bieżąca wynosi 1.09x....
Płytki wypalałem tą nagrywarką z prędkością 8x, wątpie żeby to była wina windowsa gdyż nie dawno reinstalowałem system a wcześniej przed reinstalacja było podobnie jeśli się nie myle.
Mam nadzieje że znajdziecie jakiś złoty środek na ten problem...
A i czy jest sens instalować ten "nowy" firmware A104 ?
Płytki które testuje wypalałem na A102 jeśli to ma jakieś znaczenie, obecnie mam A103.
Czekam na Waszą pomoc

[edit]

Jeszcze jedno czemu wszędzie wyswietla mi ze napęd pracuje w trybie UDMA 2 a nie 4 ?? Z tego co wiem to powinno być 4... Nagrywarka jest podłączona na 80 żyłowym kablu na mastera. Jak to u Was wygląda ??

Ostatnio zmieniany przez methiu : 29.06.2005 o godz. 12:59
Stary 29.06.2005, 13:34   #5
melag
MiniDisc
Zlotowicz

Data rejestracji: 01.02.2005
melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>melag jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez methiu
Dziękuje za odpowiedzi
Zainstalowałem dvddecrypter odpaliłem następnie włączyłem test transferu cd-dvd spped w nero z płytką (TDK robioną przez TDK a nie jakieś inne firmy na zlecenie tedeka) i prędkośc początkowa wyniosła 1.01x bieżąca wynosi 1.09x....
Płytki wypalałem tą nagrywarką z prędkością 8x, wątpie żeby to była wina windowsa gdyż nie dawno reinstalowałem system a wcześniej przed reinstalacja było podobnie jeśli się nie myle.
Mam nadzieje że znajdziecie jakiś złoty środek na ten problem...
A i czy jest sens instalować ten "nowy" firmware A104 ?
Płytki które testuje wypalałem na A102 jeśli to ma jakieś znaczenie, obecnie mam A103.
Czekam na Waszą pomoc

[edit]

Jeszcze jedno czemu wszędzie wyswietla mi ze napęd pracuje w trybie UDMA 2 a nie 4 ?? Z tego co wiem to powinno być 4... Nagrywarka jest podłączona na 80 żyłowym kablu na mastera. Jak to u Was wygląda ??
Nie uruchamiaj dwóch programów razem
Spróbuj zmierzyć transwer albo jednym albo drugim programem
Pamiętaj odczekać kilka sekund przed uruchomieniem programu aby napęd zdążył się zainicjować.
melag jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2005, 18:41   #6
Grz3cHu
Bywalec

Data rejestracji: 28.03.2005
Grz3cHu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
"I teraz mam następujące pytanie, czy test płyty tłoczonej wypadł tak jak powinien bo zastanawia mnie to obciązenie procesora przy prędkości 8x czy czasem nie j est zbyt wywsokie ? No i transfer na tłoczonych chyba maks to 12x ?"

witam, z obciazeniem procka jest raczej wszystko dobrze bo u mnie tez tyle wypada, natomiast z odczytem plyt tloczonych powinno byc 12x max bo tak pisze na pudelku, ale u mnie takze czyta 10x max wiec nie wiem czy to wina naszych nagrywarek czy LG robi nas w balona

A co do twojego wczesniejszego problemu zwiazanego z odczytem plyt to powiem tak, ze u mnie jak narazie dobrze czyta plyty nagrane przeze mnie(ale malo wypalalem i tylko na verbatimkach), natomiast plyty nagrane przez inne palniki i z tym bywa roznie - raz czyta dobrze, raz tak jak u ciebie zaczyna od 1x i konczy na 4x, a raz wogole nie czyta ostatnio mialem jakas plytke tloczona z gazety i sie zdziwilem jak mi zaczelo czytac za predkoscia 1x, i to byla tloczona plyta!! sprawdzilem na litku ta plyte i czytalo normalnie i szybko!!
takze z tymi LG bywa roznie, jedni twierdza ze im wszystko dziala i nie maja problemow, a inni sa znowusz niezadowoleni do konca np. ja
Grz3cHu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.07.2005, 21:18   #7
methiu
Nowy na forum

No ja właśnie bardzo zawiodłem się na tym napędzie, wszędzie bardzo pozytywne opinie, w teście chipa na pierwszym miejscu mogło by się zdawać idealna nagrywarka a tu masz... Oby to tylko mój napęd był jakiś pechowy, w każdym bądź razie ide jutro zanieść na gwarancje zobaczymy co fachowcy z serwisu LG osądzą, najlepiej jakby wymienili mi napęd na nowy....
Właśnie, może wiecie jak działają serwisy LG w Polsce ? Chodzi mi o to czy się śpieszą z naprawą ? Ile średnio czekaliście na napęd po oddaniu na gwarancje ?
Stary 19.07.2005, 14:06   #8
methiu
Nowy na forum

Nagrywarka poszła do serwisu i wczoraj dostałem nową... ale czy jest do końca nowa tomam pewne wątpliwości bofirmware na anklejce to A102 a wgrany jest juz A103 no i data produkcji to Styczeń 2005 no ale mniejsza z tym...
Zaczołem sprawdzać prędkośc odczytu nagrywarki i jest spoko start od 4,7 koniec na 10 wiec nie mam co narzekać, ale co innego mnie trapi a mianowicie to ze płyty które wypaliłem na straej nagrywarce mają po 100% badów i teraz mam takie pytanie do Was, specjalistów czy tamta nagrywarka paliła z błędami i teraz płytki tak wyglądają czy to jest wina nośnika. Bo nie chce stracić danych teraz tak jak na tych płytach które wypaliłem starą nagrywarką... A co jeszcze dziwne (przynajmniej jak dla mnie) to na tej płytce pełnej badów nagrywarka wyciąga normalną prędkosc odczytu 4x-10x a stara nagrywarka zaczynała w okolicach 1x a kończyła 3-4x.
A co do płytek to jak narazie wyaplam tylko na TeDeKach wyprodukowanych przez TDK wiec nie jest to jakiś badziew...
Stary 19.07.2005, 14:24   #9
Grz3cHu
Bywalec

a probowales skopiowac ta plyte na dysk? moze i pisze ze ma bledy ale jak czyta i to z predkoscia 4x-10x to takze powinno skopiowac wszystko, jesli nie to sprobuj na innym napedzie skopiowac dane, a jesli to nie pomoze to chyba zle nagrana plyta przez ta stara nagryware, bo od plyty to napewno nie jest, no i firma TDK
Mam pytanie mozesz sprawdzic jak ci czyta tloczone plyty? z jaka predkoscia, bo moja czyta od 4x-10x a powinno do 16x ciagnac!!!
Stary 19.07.2005, 14:46   #10
methiu
Nowy na forum

hmm dziwna ta płyta pierwsze jakieś 800 mb może wiecej to były bady a potem 'wszystko' zaznacozne na good ale na jakimś 30 % postepu cd/dvd speed wywalił mi błąd aplikacji i się zamknął ;// wiec juz sam nie wiem co myśleć
co do testu tej tłoczonej płytki(dvd) to zrobiłem - wynik następujacy -
średnio : 7.69x, początek: 4.26x, koniec : 10.28x
Typ Cav
Szukanie - Losowo 96ms - 1/3 141ms - Całość 194ms
Użyce Cpu - 1x: 9X - 2x: 18% - 8x: 64%
Interffejs - Tryb Burst - 23MB/s

Czy użycie procka nie jest zbyt wysokie ?
I w ogóle co myślicie na temat tych płyt wypalonych wcześniej na straej nagrywarce ? Czy nie warto sie sugerować nimi i dalej palić na tych Tedekach ?

Hmm Panowie zauważyłem dziwną rzecz a mianowicie wszystkie płytki jakie do tej pory sprawdziłem wypalone przeze mnie na starej nagrywarce sa uwalone na początku tak do 10-20% a reszta jest good... dziwne
Mam nadzieje ze to była wina nagrywarki a nie tych płytek

Ostatnio zmieniany przez methiu : 19.07.2005 o godz. 15:55
Stary 19.07.2005, 16:42   #11
Grz3cHu
Bywalec

uzycie CPU jest troche wysokie u Ciebie, u mnie odpowiednio wynosi 1x = 7%, 2x = 14%, 4x = 24%, 8x = 44%

a z tym odczytem plyt tloczonych to juz jestem prawie pewny ze LG nas nabiera w butelke, no ale jakos da sie przezyc jeszcze z tym

Mi sie wydaje ze to ten stary palnik byl zwalony, sprobuj nagrac na tej nowej wypalarce te same plyty i wtedy poznasz odpowiedz co bylo nie tak ja nagrywalem dotychczas na verbatimkach i wszystkie sa czytane bardzo dobrze, polecam Verbatim

methiu - sprawdz swoja skrzynke z wiadomosciami prywatnymi, kiedys wyslalem Ci wiadomosc z pytaniem, ale chyba nawet nie wiesz o tym
Stary 19.07.2005, 17:17   #12
Me 262
Banned

Data rejestracji: 04.07.2005
Me 262 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ma ktos czy widzial ktos w ogole gdzies/kiedys jakis wykres z Nero CD Speed, na ktorym 4163B czyta DVD max ~16x?
Me 262 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.07.2005, 13:45   #13
wierek
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.07.2005
wierek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam serdecznie grono forumowe.

Cytat:
Napisany przez Me 262
Ma ktos czy widzial ktos w ogole gdzies/kiedys jakis wykres z Nero CD Speed, na ktorym 4163B czyta DVD max ~16x?
Ja widziałem, gdyż moja 4163B pokazała mi taki wykres na tłoczonym DVD (SUSE Linux 7,0). Co prawda przy końcu są jakieś "zawirowania" jednak pewnie to przez płyte, która ma już kilka latek. A poza tym, to jak widać, prędkość zaczyna się od 6,88x a kończy na trochę ponad 16x.

Pozdrawiam.
Dołączone obrazki
File Type: png HL-DT-STDVDRAM_GSA-4163B_A105_25-July-2005_13_10.png (20.6 KB, 136 oglądane)
wierek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.07.2005, 17:26   #14
Grz3cHu
Bywalec

Cytat:
Napisany przez Me 262
ja osobiscie nie widzialem, ale slyszalem ze ktos kiedys cos mowil ze mu czyta dobrze, ale jak tego nie zobacze na screenie to nie uwierze, zreszta wiekszosc osob juz potwierdzilo, ze predkosc jaka uzyskuja max to tylko 10x
Stary 19.07.2005, 18:17   #15
methiu
Nowy na forum

heheh i tak lepsze 10x niż 2x

za chwile biore sie za palenie i mam nadzieje ze nie będą to płyty stracone...

@Grz3cHu
Masz wiadomość wcześniej nie sprawdzałem skrzynki
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: