![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Instalujemy InCD, format i płytka gotowa do nagrywania.
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
BenQ DW1650
Data rejestracji: 24.05.2004
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.03.2005
![]() |
W moim przypadku pomoglo> bez sterow pod winXP nie dalo sie
I jeszcze jedno pytanko jakie korzysci bede mial z tego ze zaktualizuje sytery(same stery bo biosu nie bede zmieniac > za duze ryzyo jak dla mnie)
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 04.08.2003
![]() |
Cytat:
Zapewiam, że dałoby się sformatować na FAT32 i nagrywać dane. Stery DVD-RAM potrzebne są tylko wtedy, jesli chcesz nagrywać w systemie UDF - a to może się przydać, jeśli chcesz nagrać jakiś plik >2GB. BIOS śmiało aktualizuj, to normalna procedura i w zasadzie koniecznosc - bo to w BIOS nagrywarka ma info o nowszych rodzajach nośników. Ryzyko raczej znikome, o ile zrobisz to wg instrukcji. latet |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Guru
Data rejestracji: 12.07.2004
![]() ![]() |
Postanowiłem sprawdzić jak działa formatowanie płytki DVD-RAM.
Kupiłem Panasonic DVD-RAM LM-AF120LE 2-3x (made in Japan) Zainstalowałem InCD v. 4.3.11.1. W właściwościach napędu ukazała się dodatkowa zakładka: Płytka była od razu sformatowana na system plików UDF v.2.0 Jeżeli mamy płytkę niesformatowaną naciskamy: Format --> Opcje --> i zaznaczamy --> Włącz zaawansowane opcje formatowania: Przechodzimy na Formatuj --> zaawansowane --> UDF 2.00 (zalecane) lub inny system plików. Zaznaczamy Format --> start i po ok 10 sek. płytka została sformatowana wybranym systemem plików. Nie wgrywałem żadnych sterowników. Sprawdzone i testowane na XP SP2.
Ostatnio zmieniany przez slawekj : 29.06.2011 o godz. 21:00 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
BenQ DW1650
Data rejestracji: 24.05.2004
![]() |
Rety, Slawek, to nie o to chodzi...
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
W instrukcji do LG-4082B było nawet odradzane używanie InCD. Ty po prostu zrobiłeś z tą plytką to samo co byś zrobił z DVD+-RW. A to nie o to chodziło! latet |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.03.2005
![]() |
JeZeli to bedzie off top to mnie o******cie >> ale powiedzcie jak najlepiej sprawdzic nagrywarke od razu po zakupie >zeby pozniej sie nie okazalo ze dziad jakis>> chodzi mi o glowne programy..
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.06.2002
![]() |
Chciałem podzielić się z Wami spostrzeżeniami na temat DVD-RAM. Posiadam nagrywarkę LG GSA 4160B oraz płytkę DVD-RAM dwustronną Panasonic. Na jednej stronie (stona A) wypalałem dane z zainstalowanym InCD. Dane były wypalane pakietowo bez potrzeby formatowania jej. Drugą zaś stronę płyty (strona B) sformatowałem w czystym systemie (po formacie całego twardego dysku) do FAT32 bez zainstalowanego InCD ani żadnego programu do wypalania płyt. Formatowanie strony przebiegało długo około 30min ale za to istniała możliwość używania tej stony płyty (strona B) w systemie bez żadnych sterowników i możliwość wypalania na niej danych za pomocą drag&drop. Stronę płyty zaś wypalaną za pomocą InCD wcześniej (czyli strona A) można było tylko odczytać w "świeżym" systemie XP bez możliwości zapisu na niej danych. Morał z tego nasówa się taki, że lepiej jest poświęcić te 30min czasu na sformatownanie płyty do FAT32 aby móc bez problemów wypalać na niej dane w różnych systemach i bez insalacji sterowników. Dodam jeszcze że mając zainsalowane InCD nie ma możliwości sformatowania płyty DVD-RAM do FAT32 gdyż zawsze wtrynia się InCD ze swoim UDF. Aha i jeszcze tylko to że pojemność płyty jest taka sama w UDF i FAT32.
Pozdrawiam DVD-RAMowiczów
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
latet |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 19.06.2003
![]() |
Osobiscie mialem problemy z znalezieniem jakichs konkretow na temat tego rozwiazania... wnioski ponizej:
Najpierw info o samej technologi: http://pl.wikipedia.org/wiki/DVD-RAM a tutaj sterownik dzialajacy z LG 4167b http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=150092 |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.06.2002
![]() |
I o jeszcze jednym zapomniałem dodać, że płytkę DVD-RAM sformatowaną do FAT32 można defragmentować zapisane na niej dane.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 11.05.2005
![]() |
a ja mam drobnego zonka z DVD-RAM w LG GSA 4166
Pierwsza sprawa formatowanie trwa nie pol godziny tylko niecala minute (FAT32 plytka verbatim 3x). Druga to to ze jak juz cos przeciagam na plytke do nagrania to odbywa sie to bardzo powoli. Jak juz nagram to sa zonki z usuwaniem. Czy ma ktos moze sterowniki RAM do tej nagrywarki?? 700 MB (plik z filmem) nagrywalo sie 7:40 co daje predkosc niewiele ponad 1x Na dodatek kopiowanie na ta plytke folderu z mp3-kami trwa tez bardzo dlugo (nie mierzylem ile) a gdy juz zniknie okienko ze kopiuje to nagrywarka dalej sie kreci i mruga dioda i nie moge nic z ta plytka zrobic, nie chce wysunac tacki juz nie mowiac o otworzeniu z niej czegokolwiek
I am a man who walks alone And when I'm walking a dark road At night or strolling through the park When the light begins to change I sometimes feel a little strange A little anxious when it's dark (...) (...) When I'm walking a dark road I am a man who walks alone Ostatnio zmieniany przez mroweczek : 24.12.2005 o godz. 19:07 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.08.2004
![]() |
To, ***380;e p***322;ytka si***281; d***322;ugo nagrywa to normalne, bo z tego co wiem to normal;nie podczas zapisu robi od razu weryfikacj***281;. Moim zdaniem wielk***261; wad***261; to nie jest, w ko***324;cu p***322;yty DVD-RAM s***261; przeznaczone g***322;ownie do robienia backup***243;w lub do stosowania jako wielkie dyskietki, a tutaj kosmicznych pr***281;dko***347;ci nie trzeba.
NEC ND-4571A (Firmware Version: 1-02), Pioneer DVR-111D (Firmware Version: 1.29), LiteOn 812S (Firmware Version: USOS; podłączany przez USB2IDE), LG CGE-8526B (Firmware Version: 1.05; podłączany przez USB2IDE), Sempron 2500+, Abit NF-7, 768 MB DDR RAM, HDD 250 GB Samsung, Windows XP SP2 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.06.2006
![]() |
InCD i DVD-RAM
Na początku wszyskich witam serdecznie, bo jestem tu nowy, choć to forum i całą stronke czytam od ładnych kilku lat.
Dodam kilka słów o InCD; Używałem swego czasu tego wynalazku, i... serdecznie ODRADZAM!! To kicha jakich mało! Rozwala winshita a z danymi na CD też nie jest wszystko w porządku. Dziś mam zamiar kupić nową nagrywarkę, mój wybór padł na LG H20L, choc zastanawiałem się nad Benq1655, tyle że on nie ma pewnej ww obsługi formatu... A więc bedzie LG. DVD-RAM wydaje mi się (nie miałem z nim styczności w praktyce) być ciekawą alternatywą dyskietki (tych nie używam juz kilka łat, tylko po co ja trzymam do nich napęd...?) właśnie do zapisu dokumentów jak nowe fotki, dokumenty worda itp. fajny backup najważniejszych danych. Pytanko moje: jak jest z trwałością takich płyt? Zbliżona do DVD+/-R ?? |
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| NEC ND3500\3520\3530\3540 A | VIZZARD | Napędy optyczne DVD | 3165 | 01.02.2016 21:31 |
| Informacje o bananach | IceManSpy | Propozycje, sugestie, błędy forum | 27 | 14.07.2005 21:19 |
| Poważny problem LG i LiteON CD-RW 24x | oxygene | Napędy optyczne CD | 2 | 26.06.2005 18:53 |
| Lg 48 16 48 -> Lg 52 24 52 | rafi127 | Napędy optyczne CD | 1 | 05.03.2003 19:16 |
| LG lub LG lub TEAC - czyli co mam kupic :-) | choodyp | Napędy optyczne CD | 8 | 09.05.2002 17:05 |