![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 07.11.2005
![]() |
Witajcie
Nie wiem czy piszę w dobrym miejscu, ale nie widzę tu niczego innego gdzie mógłbym ten problem zamieścić. Kupiłem sobie niedawno nagrywarkę DVD NEC'a (nie pamiętam dokładnie modelu) i po kilku nagranych płytach zaczął mi wyskakiwać błąd. Tzn. nie dało się żadnej płyty wypalić do końca. Każda próba nagrania kończyła się niepowodzeniem i zepsuciem nośnika. Dokładniej nagrywarka zaczynała mi nagrywanie i szło względnie normalnie aż do momentu, kiedy nagrywanie sie zatrzymało i nic nie dało się zrobić. Podczas zatrzymania nagrywania dioda w wypalarce migała a płyty nie było nawet słychać. Nawet czekanie 30 min bez ruszenia jednego procenta nic nie dawało :/ . Wymieniłem ją więc na nagrywarkę LG model GSA - 4167B i jak się okazało też mi paliła płyty tylko w inny sposób. Wtedy wymieniłem taśemkę i w końcu mogłem się cieszyć nagrywającą wypalarą. Nagrywanie z prędkością x8 trwało koło 12 min a x4 prawie pół godziny. Nie dawało mi to spokoju jednak nic nie mogłem zrobić. A wczoraj próbując nagrać płytę natrafiłem na identyczny błąd jak na tym NEC'u i teraz każda płyta którą chcę wypalić nie kończy się powodzeniem. Już nie mam żadnego pomysłu, co to może być. Dlatego też do Was kieruję to pytanie. Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Poniżej jeszcze przedstawiam moją konfigurację sprzętową, bo nie wiem czy to ma też coś wspólnego z nagrywaniem. AMD Duron 1200 Mhz 256 DDR 133 mhz HDD Samsung 120 GB EPOX 8KHAL Geforce MX 4 440 Chcę tu także napisać, że korzystam z systemu Windows XP Proffesional i DMA jest ustawione prawidłowo. Z góry dzięki za pomoc. |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.12.2005
![]() |
No tak Pawełku z tym złomem już nic nie da się zrobić ta nagrywarka to istny szajs
i nic tego nie zmieni oczywiście mozesz sobie upgrade firmwaru zrobić ale efekt będzie odwrotnie proporcjonalny do stresu jakiego się nabawisz przy upgrade firmwaru
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.11.2005
![]() |
LG GSA 4163Bnie wypala DVD
Mam maly problem:
nagrywarka LG GSA 4163B nie wypala w nero 6.6.0.16 plytek DVD,wogule nie wypala tylko DVD.Wypalenie CD wszelkiego typu bez problemu .kazda proba z DVD konczy sie komunikatem:'bufor za duzy'na samym poczatku i przerywa palenie.Zniszczylem chyba 5 plytek DVD+R ktorych potem system nie widzi,teraz przesiadlem sie na DVD+RW to przynajmniej proby mnie wiecej nie kosztuja.Muj sprzet to XP sp1,Athlon1.7XP,ECS k7vza na Via,512ramu,80G samsung.Moze to ma znaczenie ale instalacja nowych 4in1 via nie udaje sie pisze mi ze moja nagrywarka i dysk sa SCSII choc nie posiadam takowego kontrolera.Czy ktos moze mi pomoc.chce obejsc sie bez reinstalu .mozna odpisywac rowniez na goral1am@wp.pl
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.11.2005
![]() |
LG GSA 4163b nie czyta płyt DVD RW
jaki wybrać firmware , może A105 ze strony LG czy jakiś inny .Mam A103 nie czyta płyt ESPERANZA DVD-RW , poradzcie co robić ? Może jakieś inne porady
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Guru
Data rejestracji: 05.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kupic inne dvd-rw
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
espery nie naleza do plytek "wysokich lotow"
a bios i tak mozesz zaktualizowac, moze pomoze
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
tak jak kolega wyżej podpowiada ...sprawdż na nowszym biosie.
|
|
|
#8 | |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.08.2005
![]() |
Defekt
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Guru
Data rejestracji: 06.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zmień płyty. Esperanza jest kiepska. Spróbuj też zmienić firmware, może pomóc.
|
|
|
#10 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.11.2005
![]() |
Witam wszystkich.
2 tygodnie temu kupiłem sobie nagrywarkę: LG GSA 4167B. Od chwili zakupu nagrałem już około 40 płyt, ale niestety 20 płyt zostało "spalonych". Bios zaktualizowałem z DL10 na DL12, ASPI zainstalowałem, niestety nic nie pomogło i płyty jak paliło tak pali. Płyt używałem różnych: Platinium, Verbatim, TDK, Omega, Esperanza, Platinet, itp. Najczęściej wyskakuje mi błąd ogniskowania bądź śledzenia, rzadziej: błąd bloku i błąd obiektu wewnętrznego. Gdy nagrywam z prędkością 4X to pali średnio 1 na 4 płytki, a z prędkością 8X 1 na 2 płytki, czyli co drugą. Używałem do nagrywania: Nera 6.3.0.0/6.6.0.6/7.0.0.0 i nietylko, robiłem format dysku i nic nie pomaga. Nagrywarkę mam podłączoną na 2 kanale jako "master" na 1 kanale mam dysk (SP0802N) także jako "master". Szukałem wszędzie informacji - dlaczego tak się dzieje, ale nigdzie nie mogę nic znaleźć, za jaką kolwiek pomoc z góry dziękuję. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Wiszę sobie ...
Data rejestracji: 16.10.2004
![]() ![]() ![]() |
WAl z nia na serwis !!<yes>
DVD-RW SAMSUNG 182-M BLACK OEM MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM "One World, One Web, One Program" Microsoft slogan "Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitler |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.11.2005
![]() |
W serwisie powiedzieli żebym sobie oprogramowanie zmienił.
A może mieć wpływ, złe podpięcie. Teraz próbuje na 1 kanale z dyskiem jako "slave" |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 06.02.2005
![]() |
A jeszcze tak nie dawno mówiłem "Jeszcze będziemy wspominać LG 4163B to była super nagrywarka"
ale proponuje oddać ją na serwis tak jak przedmówca i niech cię nie zbywają takim tekstem ze zmianą oprogramowania
|
|
|
#14 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.01.2005
![]() |
LG 4163B rulez. A co do twojego problemu to coś z nagrywarką musi być, bo kumplowi kompa składałem i tą nagrywarke włożyliśmy i nie ma z nią żadnych problemów. Pali wszystko i zawsze (bez problemów).
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Wiszę sobie ...
Data rejestracji: 16.10.2004
![]() ![]() ![]() |
powedz ze soft zaktualizowałes wszystko najnowsze , tasmy sp[rawdzane itp... i niech nie wcikaskaj kitu tylko na seris z nia !! i juz !
DVD-RW SAMSUNG 182-M BLACK OEM MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM "One World, One Web, One Program" Microsoft slogan "Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitler |
|
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| NEC ND3500\3520\3530\3540 A | VIZZARD | Napędy optyczne DVD | 3165 | 01.02.2016 21:31 |
| Informacje o bananach | IceManSpy | Propozycje, sugestie, błędy forum | 27 | 14.07.2005 21:19 |
| Poważny problem LG i LiteON CD-RW 24x | oxygene | Napędy optyczne CD | 2 | 26.06.2005 18:53 |
| Lg 48 16 48 -> Lg 52 24 52 | rafi127 | Napędy optyczne CD | 1 | 05.03.2003 19:16 |
| LG lub LG lub TEAC - czyli co mam kupic :-) | choodyp | Napędy optyczne CD | 8 | 09.05.2002 17:05 |