![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#14 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
nie zaglądam do wikipedii, piszę z głowy: trzustka to gruczoł wydzielający wiele enzymów, do krwi insulinę odpowiedzialną za metabolizm cukru a do dwunastnicy enzymy trawiące tłuszcz - lipaza, białko - amylaza i cukry złożone - nie pamiętam, cała grupa nazywa się pankreatyna?
trzustka odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie, jej działanie wydzielnicze jeśli chodzi o insulinę jest pobudzane przez enzym wysyłany przez móżdżek.... ![]() ![]() ![]() to co na biało to z mojej chorej głowy - wiadomości proszę brać z linków ![]() kotwy to elementy mocujące np. do betonu. też nie potrafię grać na skrzypcach a zoperować komuś facjatę to bym potrafił, ale trzeba mnie nieźle wkurzyć ^_^ ![]() ![]() nie ma to jak kartkówka na pierwszej lekcji - sprawdzamy : ______________________ no tak: - amylaza trawi cukry złożone a nie białko (jest również amylaza produkowana przez ślinianki) - białka po uaktywnieniu trawi trypsyna i chymotrypsyna, elastaza i nukleaza przecinająca wiązania w kwasach nukleinowych. - trzustka wydziela też glukagon w przypadku zmniejszenia stężenia glukozy we krwi działa on na komórki wątroby powodując to, że zamienia ona gilkogen w glukozę i wydziela do krwi (to co nie wiedziałem jak się nazywa a odkłada się w wątrobie po przerobieniu przez glukozę) - wydzielanie enzymów reguluje przysadka mózgowa jak to miło z rana czegoś się nauczyć ![]() ale jak na to, że lekcje o tym miałem 20 lat temu to jeszcze resztki mojego mózgu coś tam pamiętały, coś poprzekręcały - ciesze się ![]() http://encyklopedia.interia.pl/haslo?hid=109471 http://pl.wikipedia.org/wiki/Trzustka ___________________________________ co do tematu to działanie zasilacza (trzymanie stabilnych i poprawnych napięć) w przypadku napędów LG ma duże znaczenie. Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 25.09.2006 o godz. 09:31 |
![]() |
|
|