Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 25.03.2007, 17:47   #1
ywel84
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.03.2007
ywel84 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
LG GSA-4167B resetuje lub wiesza kompa.

Witam wszystkich bardzo serdecznie :-)

Od jakiegoś czasu walczę z nagrywarką wymienioną w tytule.
Mam ją od około 1 roku i do tej pory działała bezproblemowo.

Jednakże ostatnio sprzęt postanowił trochę "powariować".
Objawia się to tym, iż po włożeniu płyty podczas pracy systemu następuje albo reset komputera, albo jego zawieszenie. Dzieje się tak zarówno pod Windows XP, jak i pod Linuksem.

Wymieniłem firmware, ale to nie pomogło. Próbowałem też przeczyścić optykę szmatką. Efekt jest o tyle lepszy, że gdy płyta jest nadal w napędzie podczas restartu, to po uruchomieniu systemu nie ma problemu z korzystaniem z niej.
ywel84 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.03.2007, 18:25   #2
joujoujou
( o )( o )
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Spr***243;buj na lepszym zasilaczu - mo***380;liwe, ***380;e ten ju***380; umiera.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.03.2007, 19:16   #3
ywel84
Nowy na forum

To może być trafna uwaga!!!
Zwłaszcza, że zasilacz to ModeCom FEEL 300W :-)
Przetestuję jeszcze nagrywareczkę u kolegi. W sumie to mam jeszcze na nią gwarancję.
Stary 25.03.2007, 19:33   #4
joujoujou
( o )( o )
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Nie zapomnij jak b***281;dziesz szed***322; do kolegi.

Poinformuj niezw***322;ocznie o rezultatach.

Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.03.2007, 22:05   #5
tamir
Nowy na forum

Data rejestracji: 30.03.2007
tamir w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wydaje mi si***281; ,***380;e to nie wina zasilacza.
Wymieni***322;em u siebie zasilacz i mam ten sam problem nadal na
NEC DVD_RW ND-3520AW i
HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H20L
Wywala mi po w***322;o***380;eniu p***322;yty do nagrania BSOD i d.zimna po restarcie nie wyjmuj***261;c p***322;yty z nap***281;du problemu nie ma zdarzy si***281; czasem ale nie zawsze po zako***324;czeniu nagrywania BSOD ale p***322;ytka wypala si***281; prawid***322;owo.
Te ci***261;g***322;e restarty to jednak katastrofa szlag cz***322;eka mo***380;e trafi***263;.
tamir jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.04.2007, 15:28   #6
Grześiu748
Spamerzyna

Data rejestracji: 24.09.2006
Grześiu748 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez tamir Podgląd Wiadomości
Wywala mi po włożeniu płyty do nagrania BSOD i d.zimna po restarcie nie wyjmując płyty z napędu problemu nie ma zdarzy się czasem ale nie zawsze po zakończeniu nagrywania BSOD ale płytka wypala się prawidłowo.
Przepisz jaki błąd w BSOD jest.
tzn. jaki kod błędu
Grześiu748 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.03.2007, 22:09   #7
Bródka
Technik Informatyk

Data rejestracji: 22.01.2005
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Wymieniles na jaki zasilacz ?

Mój Mondek - PolskaJazda.pl
Bródka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.04.2007, 10:59   #8
ywel84
Nowy na forum

Moja nagrywarka na kompie kumpla działała.
Ale u mnie też działała i to przez jakieś 10 miesięcy, dopiero ostatnio zaczęła świrować.
Teraz się zastanawiam, czy wymienić nagrywarkę, czy zasilacz. Cenowo to wychodzi podobnie.
Co do zasilacza to mam problem z doborem. Potrzebuję takiego na 24 pin + wtyczka na P4, ale nie wiem, czy to ma mieć mocną linię +5, czy +12.
Stary 26.04.2007, 11:06   #9
stepbreaker
Breaking Steps

Data rejestracji: 25.04.2007
stepbreaker niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam,

Ja bym się zastanowił raczej nad mechaniczną stroną tej kwestii. Nie jestem specem w tej dziedzinie ale coś mi podpowiada ,że to albo motor ( lub jego elektronika sterująca ) w nagrywarce albo motor od tacki... muszą zwracać jakieś zwarcie które resetuje kompa. Sprawdź i przetestuj płytę główną skoro u kolegi nagrywarka chodzi bez problemu...
Stary 26.04.2007, 11:37   #10
Bródka
Technik Informatyk

Cytat:
Napisany przez laser fucker Podgląd Wiadomości
Witam,

Ja bym się zastanowił raczej nad mechaniczną stroną tej kwestii. Nie jestem specem w tej dziedzinie ale coś mi podpowiada ,że to albo motor ( lub jego elektronika sterująca ) w nagrywarce albo motor od tacki... muszą zwracać jakieś zwarcie które resetuje kompa. Sprawdź i przetestuj płytę główną skoro u kolegi nagrywarka chodzi bez problemu...
Od żeś wymyslił poczytaj troszke forum to bedziesz wiedzial ze LG potrzebuje dobrego i stabilnego zasilania, z reszta w nagrywarce nie ma jak sie zrobic zwarcie nawet zimny lut sie nie zrobi i jak dla mnie jest to wina zasilacza ktory juz nie wyrabia, ale moga byc inne przyczyny dlatego najlepiej podlaczyc nagrywarke pod dobry firmowy zasilacz

Stary 29.04.2007, 22:46   #11
stepbreaker
Breaking Steps

Cytat:
Napisany przez Bródka Podgląd Wiadomości
Od żeś wymyslił poczytaj troszke forum to bedziesz wiedzial ze LG potrzebuje dobrego i stabilnego zasilania, z reszta w nagrywarce nie ma jak sie zrobic zwarcie nawet zimny lut sie nie zrobi i jak dla mnie jest to wina zasilacza ktory juz nie wyrabia, ale moga byc inne przyczyny dlatego najlepiej podlaczyc nagrywarke pod dobry firmowy zasilacz
Żeś wymyślił... No wymyślił w końcu od tego jest forum nie... Nie znam się na produktach LG, być może jest tak jak napisałeś ,że potrzebują mocniejszego zasilacza tylko do czego - co mają produkcyjnie zwiększoną moc lasera ?! Przeoczyłeś poza tym: zdanie "Sprawdź i przetestuj płytę główną skoro u kolegi nagrywarka chodzi bez problemu..." być może tu leży problem. Gościu pisał ,że testował nagrywarkę na lepszym zasilaczu podłączonym do swojego kompa więc zdając się na to co pisze odpuściłem sobie rozgrzebywanie kwestii zasilacza.
stepbreaker jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.04.2007, 14:54   #12
SpeedFreaK
Guru

Data rejestracji: 06.09.2004
SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez ywel84 Podgląd Wiadomości
Moja nagrywarka na kompie kumpla działała.
Ale u mnie też działała i to przez jakieś 10 miesięcy, dopiero ostatnio zaczęła świrować.
Teraz się zastanawiam, czy wymienić nagrywarkę, czy zasilacz. Cenowo to wychodzi podobnie.
Co do zasilacza to mam problem z doborem. Potrzebuję takiego na 24 pin + wtyczka na P4, ale nie wiem, czy to ma mieć mocną linię +5, czy +12.
FEEL to nie zasilacz, tylko wyrób zasilaczopodobny

U kumpla działa, bo być może ma przyzwoity zasilacz
Stary 26.04.2007, 13:06   #13
VANTWG
-=MIXED CLAN=-

Data rejestracji: 19.09.2003
VANTWG jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>VANTWG jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
te***380; stawiam na zasilacz.

I kilka szt. poza budą.
VANTWG jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.04.2007, 23:47   #14
Bródka
Technik Informatyk

To prawda kazdy moze tu sie wypowiedziec do tego jest wlasnie forum tylko skad mamy wiedziec jaka wiedzie posiada ywel84 moze wedlug niego dobry zasilacz to taki ktory daje 400W i jest nie wazne jakiej firmy jest zasilacz z reszta na kazdym kompie inaczej to bedzie wygladac bo kazdy komputer ma inna konfiguracje
Wiesz LG rozni sie od innych nagrywarek tym ze potrzebuje Stabilnego zasilacza czyli takiego ktory bedzie trzymal napiecia nawet przy jak najwi***281;kszym obciazeniu

Stary 30.04.2007, 10:09   #15
stepbreaker
Breaking Steps

Cytat:
Napisany przez Bródka Podgląd Wiadomości
To prawda kazdy moze tu sie wypowiedziec do tego jest wlasnie forum tylko skad mamy wiedziec jaka wiedzie posiada ywel84 moze wedlug niego dobry zasilacz to taki ktory daje 400W i jest nie wazne jakiej firmy jest zasilacz z reszta na kazdym kompie inaczej to bedzie wygladac bo kazdy komputer ma inna konfiguracje
Wiesz LG rozni sie od innych nagrywarek tym ze potrzebuje Stabilnego zasilacza czyli takiego ktory bedzie trzymal napiecia nawet przy jak największym obciazeniu
Dzięki za "Wiesz LG rozni sie od innych nagrywarek tym ze potrzebuje Stabilnego zasilacza czyli takiego ktory bedzie trzymal napiecia nawet przy jak największym obciazeniu", będę o tym pamiętał. A użytkownik: ywel84, może faktycznie podał byś nam konkretne informacje o konfiguracji i napisał jaki dokładnie zasilacz ( " ten lepszy" ) testowałeś. Skoro masz parę napędów ja bym wyizolował nagrywarkę sprawiającą problem i podłączył ją na singla jeśli wtedy problem by się powtórzył pozostają tylko opcje: 1. Zasilacz 2. Płyta główna.
stepbreaker jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: