![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.02.2005
![]() |
Błędy przy zapisie DVD - pomocy.
Witam,
od dwóch miesięcy mam nagrywarkę DVD "Samsung TS-H552" i system WinXP PL Prof SP2. Ostatnio spotkałem się z następującym problemem. Mam obraz filmu na DVD (ISO) po zamontowaniu go w Alcohol120% wszystko jest ok - film chodzi płynnie. Po nagraniu go z prędkością 8x na 'niemarkowej' płycie część filmu (ok 20min) strasznie się tnie na stacjonarnym DVD, ale ku mojemu zdziwieniu to samo się dzieję gdy puszcze film w kompie już wypalony. Dla testów nagrałem ten sam obraz z prędkością 2x na TDK DVD-R i ku mojemu zdziwieniu film zacina się w 'tej samej części filmu'. Podobny eksperyment przeprowadziłem z innym filmem - efekt był zbliżony, z tą różnicą, że błędy pojawiły się w zupełnie innych miejscach filmu. Co jeszcze bardziej zdumiewające podobny problem wystąpił gdy nagrałem ostatnio film SVCD na płytę CD-R. Czy mam oddać nagrywarkę do serwisu żeby ją sprawdzili czy jest to znane zjawisko, które można pokonać samemu? Doradźcie koledzy ![]() Pozdrawiam Piotr^ queen.pl |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 19.09.2004
![]() |
Na początek proponuję wgranie najnowszago biosu.
Znajdziesz go tutaj: http://forum.rpc1.org/dl_firmware.ph...&manufactor=28 |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Dzięki za odpowiedź i namiar na bios.
Bios zmieniłem z TS05 na TS06. Nagrałem filmik na DVD-R w Nero z veryfikacją danych. Błędy są dokładnie w tym samym miejscu ale jakby troche mniejsze (?). Mam jakieś błędy przy zapisie, ale nic mi to nie mówi. Zerknie ktoś dobry na loga z zapisu? http://www.piotr.civ.pl/Log.txt Będę wdzięczny za wszystkie rady. Pozdrawiam Piotr^ |
![]() |
![]() |
#4 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
bede monotematyczny
sprawdz na verbatimie+R 4x i wypal jak nalezy 4x i zobacz wtedy P.S. nie wiem czy dobrze pamietam ale jakies felerne partie TDK sie trafialy ostanio a moze nie TDK |
![]() |
![]() |
#5 |
OGame Master
Data rejestracji: 19.04.2003
![]() |
Tez kojarze jakies narzekania na TDK.
Piotr zrob tak jak mowi icemac - czyli wypal film na porzadnej plytce (verbatim) z nizsza predkoscia (4x) i zobacz co sie bedzie dzialo. |
![]() |
![]() |
#6 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ale nie wolniej niż x4
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Dzięki wam dobrzy ludzie za wszelkie rady.
Nie poszedłem za waszą radą, bo szkoda mi było kolejnej płytki DVD (chociaż zaopatrzyłem się w verbatimy), ale nagrałem film jeszcze raz na DVD+RW Memorex (x4). Film nie ma błędów w miejscu gdzie były wcześniej - właśnie pusciłem całość - może pojawią się gdzieś indziej (?). Log z operacji: http://www.piotr.civ.pl/Log2.txt Czy to oznacza, że problemem są nośniki czy jednak może to być wina nagrywarki lub kontrolera ![]() Pozdrawiam Piotr^ |
![]() |
![]() |
#8 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
Jak zmieniłeś płytę i nagrała się dobrze? Cudowne samonaprawienie? ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Hm... nie jestem ekspertem, ale jeżeli błąd pojawił się dokładnie w tym samym miejscu przy nagrywaniu na Vakoss x8 i TDK x2, to z punktu widzenia prawdopodobienstwa musiał pojawić się jeszcze jakiś czynnik (moim zdaniem)
![]() Gdyby nie to, że dane emulowane z dysku działają dobrze, to byłbym pewien, że to wina błędu w pliku... ale chyba jednak tak nie jest. Teraz widzę, że płyty mają znaczenie, ale czy jest to jedyna przyczyna błędów? |
![]() |
![]() |
#10 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
![]() Więc żeby się nie narażać na dodatkowe koszta Za około 10zł można kupić TDK DVD+RW I testować do woli różne pliki i ich obrazy Aż do wyeliminowania wszystkich czynników Mających wpływ na jakość i przebieg nagrywania ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
Nagrałem kolejny obraz na verbatima x4 i pojawiły się błędy - na szczęście pod sam koniec filmu, bo by mnie do reszty krew zalała
![]() Może jednak oddam tą nagrywarkę do serwisu (w końcu mam gwarancję)? Mam coś do stracenia? Pozdrawiam Piotr^ |
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
Probowalem nagrac obraz na TDK x4 DVD-R, ktory na DVD+RW x4 nagral sie idealnie i alcohol 120% i:
20:54:24 Błąd: [05/21/00] - Logical Block Address Out Of Range 20:54:24 (I ![]() 20:54:24 Ładowanie obrazu płyty przerwane! 20:54:26 Błąd w procedurze zapisu! jakieś sugestie? |
![]() |
![]() |
#13 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#14 |