Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 03.11.2003, 16:53   #196
yo11
Bywalec

Data rejestracji: 22.12.2002
yo11 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
To wina płytek!

Potwierdzam! Wszystko opiera się o płytki! Jak uda wam się wypalić, to nie ma bata - musi dać się odtworzyć na każdym napędzie DVD. Dziś testowałem DVD-R Esperanza x4, na nadtywarce DVD-R W Notebooku (nie wiem jakiej firmy nagrywarka), i na odtwarzaczy DVD Toshiba! Wszystko czyta bez problemu. Miałem tylko problem z wypaleniem - wypaliła x 2, a nie x4.
p.s. no chyba, że nie mam racji co do odtwarzaczy.
Poz yo11
yo11 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.11.2003, 16:57   #197
Nulek
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 04.09.2003
Nulek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Do Lesli:

Tani śmieć Datex, powiadasz... to wszystko wyjaśnia.
Niestety, trzeba się pogodzić z faktem, że 411S jest wybredny jeśli chodzi o płyty "minusowe". Nawet w najnowszej wersji firmware. Lite-On opracowuje strategie zapisu dla różnych płyt i z pewnością sytuacja się poprawi. Na razie trzeba wypalać na sprawdzonych markach płyt. Warto też wiedzieć, że zdecydowanie mniej problemów sprawiają Litkowi płyty "plusowe". Zresztą markowe płyty tanieją, w Gliwicach można kupić VERBATIM DVD-R 2x za ~8 zł.

Nulek

Ostatnio zmieniany przez Nulek : 03.11.2003 o godz. 17:00
Nulek jest offline  
Stary 03.11.2003, 18:50   #198
Lesli
Bywalec

Data rejestracji: 01.11.2003
Lesli zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Nulek napisa***322;(a)
Do Lesli:

Tani śmieć Datex, powiadasz... to wszystko wyjaśnia.
Niestety, trzeba się pogodzić z faktem, że 411S jest wybredny jeśli chodzi o płyty "minusowe". Nawet w najnowszej wersji firmware. Lite-On opracowuje strategie zapisu dla różnych płyt i z pewnością sytuacja się poprawi. Na razie trzeba wypalać na sprawdzonych markach płyt. Warto też wiedzieć, że zdecydowanie mniej problemów sprawiają Litkowi płyty "plusowe". Zresztą markowe płyty tanieją, w Gliwicach można kupić VERBATIM DVD-R 2x za ~8 zł.

Nulek

jak tak mówisz to pewnie tak jest, bo koleś właśnie przerobił firmware na 02 i wypalił jeszcze nie wiem na czym (ale też jakaś taniocha pewnie - tylko że nie RW) i wszystko ok. Nie wiem jeszcze czy jednak nie ma wpływu data produkcji litka ja mam jeden z pierwszych wypustów a on jeden z nowszych. Mam jeszcze śmieciowate DVD- i tak mi szkoda było robić na kosz, ale zaraz wypróbuję.
Zastanawiałem się jeszcze czy jest sens bawić się w przeróbki i związane z tym straty (na testowanie DVD-r) czy nie lepiej kupić multi przy tak niewielkiej różnicy w cenach Litonków?
A tak nawiasem już zupełnie pozdrów Gliwice od Słupska (znad morza)(Gliwice to prawie moje rodzinne miasto, ale daleko żeby tam kupować płytki)
Pozdrowionka
Lesli jest offline  
Stary 03.11.2003, 19:28   #199
Artus
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 31.10.2003
Artus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Nulek napisa***322;(a)
Do Lesli:

Zresztą markowe płyty tanieją, w Gliwicach można kupić VERBATIM DVD-R 2x za ~8 zł.

Nulek
Bardzo tanie plytki sa tu: www.arcomp.com.pl . Wlasnie przyszla paczka. Plytki Verbatim DVD+R x4 po 10 zl

Artus
Artus jest offline  
Stary 03.11.2003, 20:18   #200
johh
Nowy na forum

Data rejestracji: 03.11.2003
johh w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Udalem sie dzisiaj do hipermarketu po najtansza plyte DVD-R jaka uda mi sie znalezc. Byl to Hawk X2 DVD-R po 6.45zł .
Pierwszy test: Nero nie chce wypalic plyty - komunikat checking disc i wisi. Wiec sprobowalem na oryginalnym oprogramowaniu i ku mojemu zdziwieniu poszlo ( 4GB danych ) Wsadzilem do DVDROM-a i plytka jest odczytywana poprawnie. Calosc zgralem z powrotem na dysk dla testu z dvdroma i OK. Tak ze nie jest tak tragicznie z tymi DVD-R.
johh jest offline  
Stary 03.11.2003, 20:47   #201
Nulek
Stały bywalec ;)

Cytat:
Lesli napisa***322;(a)
(...) Zastanawiałem się jeszcze czy jest sens bawić się w przeróbki i związane z tym straty (na testowanie DVD-r) czy nie lepiej kupić multi przy tak niewielkiej różnicy w cenach Litonków?
Sęk w tym, że problemy z wypalaniem niektórych płyt minusowych nie są związane z przeróbką i dotyczą również oryginalnych 411S. Dam głowę, że najnowszy 811S będzie początkowo lepszy na polu "+" niż na "-". To kwestia dopracowania softu przez Lite-Ona.

Gliwice pozdrawiają Słupsk ^_^

Nulek

Ostatnio zmieniany przez Nulek : 03.11.2003 o godz. 20:51
Nulek jest offline  
Stary 03.11.2003, 20:56   #202
Nulek
Stały bywalec ;)

Cytat:
johh napisa***322;(a)
(...) Wiec sprobowalem na oryginalnym oprogramowaniu i ku mojemu zdziwieniu poszlo (...)
Co masz na myśli, pisząc o "oryginalnym oprogramowaniu"? Chodzi Ci o dołączone do nagrywarki, czyli Sonic MyDVD?

Nulek
Nulek jest offline  
Stary 03.11.2003, 21:08   #203
johh
Nowy na forum

Dokladnie tak - Nero sie wywala (6.019) a mydvd idzie bez problemu. Dodam ze jako druga najtansza plytka jaka byla dostepna w hipermarkecie byl AKOSS w pudelku z okladka widziany jako *1 ( przypuszczam ze ten sam o ktorym Nullek napisal : " UWAGA! AKOSS pakowany w pudełka z okładką wypalił się z prędkością 1X i nie mogłem go niczym odczytać. Kosztował ok. 5 zł.." ) Wypalil sie rowniez OK za pomoca mydvd - test na czytniku DVDROM . Firmware F0B , patchowany eprom 4.01. Tak ze na razie wychodzi ze wzialem 2 przypadkowe najtansze plytki DVD-R kierujac sie wylacznie cena i obie wypalily sie OK. Tak ze byc moze problemy leza pomiedzy sterami Nero a Firmware przy wypalaniu za pomoca Nero.

Ostatnio zmieniany przez johh : 03.11.2003 o godz. 22:16
johh jest offline  
Stary 03.11.2003, 21:12   #204
Nulek
Stały bywalec ;)

Cytat:
SoBal napisa***322;(a)
Dystrybutor potwierdził, będę miał do testów 811S, miała być nadana w piątek... Pewnie będziecie chcieli, żeby przesunąć trochę kolejkę testową
Jasne!! Lite-On ma pierwszeństwo! ^_^
W czasie testowania proszę zwrócić szczególną uwagę na kwestię zgodności z różnymi płytami "minusowymi", zwłaszcza najtańszymi. Wiele osób pyta o to na forum. Ciekawe, czy 811S będzie sobie na tym polu radził lepiej od 411S...
I druga sprawa: czy 811S różni się od poprzednika tylko firmwarem, czy też to zupełnie nowa konstrukcja.

Nulek
Nulek jest offline  
Stary 04.11.2003, 13:44   #205
sakis
Bywalec

Data rejestracji: 26.07.2003
sakis w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Re: To wina płytek!

Cytat:
yo11 napisa***322;(a)
Potwierdzam! Wszystko opiera się o płytki! Jak uda wam się wypalić, to nie ma bata - musi dać się odtworzyć na każdym napędzie DVD. ...
Poz yo11
Niestety ja tego nie potwierdzam. To ze plytka poprawnie sie wypali jeszcze o niczym nie swiadczy. Wypalilem juz kilka plyt DVD-R Mediasonic x2 (Gigastorage Corporation)z roznymi predkosciami (x4, x2 x1)i bez komunikatow o bledzie ale proba odczytu zarowno w moim stacjonarnym odtwarzaczu DVD jak i w DVD-ROM nie powiodla sie. Probowalem roznego softu i roznej zawarosci kompilacji. Za kazdym razem bez powodzenia
Odradzam zakup tych plytek do palenia na Litkach.
Dodam jeszcze ze podobna sytuacja ma sie z plytami DVD-RW Acoss x1 (RiTEK Corporation)

Ostatnio zmieniany przez sakis : 04.11.2003 o godz. 13:49
sakis jest offline  
Stary 04.11.2003, 14:48   #206
Nulek
Stały bywalec ;)

Cytat:
johh napisa***322;(a)
Dodam ze jako druga najtansza plytka jaka byla dostepna w hipermarkecie byl AKOSS w pudelku z okladka widziany jako *1. Wypalil sie rowniez OK za pomoca mydvd - test na czytniku DVDROM . Firmware F0B , patchowany eprom 4.01. Tak ze na razie wychodzi ze wzialem 2 przypadkowe najtansze plytki DVD-R kierujac sie wylacznie cena i obie wypalily sie OK. Tak ze byc moze problemy leza pomiedzy sterami Nero a Firmware przy wypalaniu za pomoca Nero.
To bardzo ciekawe...
Ale ja paliłem tą płytkę AKOSS 1X na firmware FS02 (innego wówczas nie było). Może nowy firmware tu pomógł? Muszę to sprawdzić.
A jak ogólnie sprawuje się ten nieoficjalny firmware FS0B? Na forum CDFreaks kilka osób pisało, że pali OK, ale gorzej odczytuje płyty w porównaniu do FS07. Proszę Ciebie i inne osoby, które wgrały FS0B o podzielenie się doświadczeniami

Nulek
Nulek jest offline  
Stary 04.11.2003, 18:10   #207
johh
Nowy na forum

Na razie nie stwierdzilem problemow przy odczycie na F0B. Ale Glownie uzywam go do wypalania i w sumie to jest jednak zbyt krotki okres uzytkowania zeby moc cos wiecej powiedziec. A wracajac do DVD-R jedna ciekawa rzecz sie nasuwa programy na ktorych wypalalo poprawnie plytki robily to w trybie TAO ( nie pozwalajac na wybranie DAO ) a Nero probuje to robic w trybie DAO ( przynajmniej tak pisze w okienku dialogowym , nie pozwalajac przy tym na zmiane trybu) Nie wiem czy u was jest to samo czy to kwestia blednej instalacji.

Ostatnio zmieniany przez johh : 04.11.2003 o godz. 18:14
johh jest offline  
Stary 05.11.2003, 19:40   #208
Spshadow
Nowy na forum

Data rejestracji: 30.10.2003
Spshadow w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Testy

Witam wszystkich

Niestety są poważne problemy z płytkami DVD-R.

Testowałem następujące nośniki: Acoss DVD-R 1x, Esperanza DVD-R 1x oraz TDK DVD-RW 2x. Do testów użyłem Nero w werji: 5.5.10.54 oraz
6.0.0.19. W nagrywarce zastosowałem oryginalny EEPROM od 411s oraz firmware w wersji FS07.

Acoss DVD-R 1x: Płytka wypaliła się bez problemu z podawaną przez producenta prędkością. Jednakże nagrywarka nie była w stanie zgrać w całości nagranych wcześniej danych. Udało się odzyskać raptem 10% wszystkich plików. Dvd-Rom pokazał tylko zawartość nośnika i na tym koniec.

Esperanza DVD-R 1x: Nagrywarka kończy swoją działalność
na wgraniu lead-in'a, informując jednocześnie o nieudanej próbie kalibracji lasera. 2 takie płytki wylądowały juz w koszu .

TDK DVD-RW 2x: Niewłaściwie rozpoznana prędkość zapisu nośnika, tylko x1. Nero nie był w stanie zamknąć sesji z taką prędkością. Płytka całkowicie nieczytelna.

Czy może ktoś z Was także testował powyższe nośniki? Dziwi mnie fakt bardzo słabej obsługi markowych płyt TDK DVD-RW. Z "+" tejże firmy nie było większych problemów. Co o tym myślicie?

Pozdrowienia dla wszystkich

Spshadow
Spshadow jest offline  
Stary 05.11.2003, 20:17   #209
Lesli
Bywalec

Data rejestracji: 01.11.2003
Lesli zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Testy

Cytat:
Spshadow napisa***322;(a)
Witam wszystkich

Niestety są poważne problemy z płytkami DVD-R.

Testowałem następujące nośniki: Acoss DVD-R 1x, Esperanza DVD-R 1x oraz TDK DVD-RW 2x. Do testów użyłem Nero w werji: 5.5.10.54 oraz
6.0.0.19. W nagrywarce zastosowałem oryginalny EEPROM od 411s oraz firmware w wersji FS07.

Acoss DVD-R 1x: Płytka wypaliła się bez problemu z podawaną przez producenta prędkością. Jednakże nagrywarka nie była w stanie zgrać w całości nagranych wcześniej danych. Udało się odzyskać raptem 10% wszystkich plików. Dvd-Rom pokazał tylko zawartość nośnika i na tym koniec.

Esperanza DVD-R 1x: Nagrywarka kończy swoją działalność
na wgraniu lead-in'a, informując jednocześnie o nieudanej próbie kalibracji lasera. 2 takie płytki wylądowały juz w koszu .

TDK DVD-RW 2x: Niewłaściwie rozpoznana prędkość zapisu nośnika, tylko x1. Nero nie był w stanie zamknąć sesji z taką prędkością. Płytka całkowicie nieczytelna.

Czy może ktoś z Was także testował powyższe nośniki? Dziwi mnie fakt bardzo słabej obsługi markowych płyt TDK DVD-RW. Z "+" tejże firmy nie było większych problemów. Co o tym myślicie?

Pozdrowienia dla wszystkich

Spshadow
Ok tak krótko (w miarę )
na 401 bez przeróbki każdy + śmieć nagrywał bez problemów. Na forum skarżyłem sie już na przerobioną 401 na 411 (07), i wspólnie doszliśmy do wniosku że to śmieciowate płyty (-datex-y), dostałem image płyty w formacie .gi, odczytuje ten format tylko program RecordNow Max, więc go zassałem, a ponieważ zostal mi jeden śmieć minusowy (Datex x2 za 5plnów w slimie)pomyslałem że co mi szkodzi wywalic jeszcze jedna płytkę do kosza i ją wypaliłem. bez problemów. Konkludując chyba ważniejsze jednak jest to czym wypalamy (jakim progsem)a nie na czym. Spróbujcie te same płytki na innych progsach. Kłopoty z minusami DVD i DVDRW miałem w WinOnCD v6. Nero v6.0. build 19. i Alcoholu (nie wiem jakim ale nie najnowszym). Powodzenia
Lesli jest offline  
Stary 06.11.2003, 01:27   #210
johh
Nowy na forum

Tez tak sadze. Mozna spokojnie palic na smieciach DVD-R tyle ze nie we wszystkich programach. Jak na razie dobrze spisuje sie mydvd i jeszcze mozna sprobowac Roxio.
johh jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: