![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#196 |
Bywalec
Data rejestracji: 22.12.2002
![]() |
To wina płytek!
Potwierdzam! Wszystko opiera się o płytki! Jak uda wam się wypalić, to nie ma bata - musi dać się odtworzyć na każdym napędzie DVD. Dziś testowałem DVD-R Esperanza x4, na nadtywarce DVD-R W Notebooku (nie wiem jakiej firmy nagrywarka), i na odtwarzaczy DVD Toshiba! Wszystko czyta bez problemu. Miałem tylko problem z wypaleniem - wypaliła x 2, a nie x4.
p.s. no chyba, że nie mam racji co do odtwarzaczy. Poz yo11 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#197 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 04.09.2003
![]() |
Do Lesli:
Tani śmieć Datex, powiadasz... to wszystko wyjaśnia. Niestety, trzeba się pogodzić z faktem, że 411S jest wybredny jeśli chodzi o płyty "minusowe". Nawet w najnowszej wersji firmware. Lite-On opracowuje strategie zapisu dla różnych płyt i z pewnością sytuacja się poprawi. Na razie trzeba wypalać na sprawdzonych markach płyt. Warto też wiedzieć, że zdecydowanie mniej problemów sprawiają Litkowi płyty "plusowe". Zresztą markowe płyty tanieją, w Gliwicach można kupić VERBATIM DVD-R 2x za ~8 zł. Nulek Ostatnio zmieniany przez Nulek : 03.11.2003 o godz. 17:00 |
![]() |
![]() |
#198 | |
Bywalec
Data rejestracji: 01.11.2003
![]() |
Cytat:
![]() jak tak mówisz to pewnie tak jest, bo koleś właśnie przerobił firmware na 02 i wypalił jeszcze nie wiem na czym (ale też jakaś taniocha pewnie - tylko że nie RW) i wszystko ok. Nie wiem jeszcze czy jednak nie ma wpływu data produkcji litka ja mam jeden z pierwszych wypustów a on jeden z nowszych. Mam jeszcze śmieciowate DVD- i tak mi szkoda było robić na kosz, ale zaraz wypróbuję ![]() Zastanawiałem się jeszcze czy jest sens bawić się w przeróbki i związane z tym straty (na testowanie DVD-r) czy nie lepiej kupić multi przy tak niewielkiej różnicy w cenach Litonków? A tak nawiasem już zupełnie pozdrów Gliwice od Słupska (znad morza)(Gliwice to prawie moje rodzinne miasto, ale daleko żeby tam kupować ![]() Pozdrowionka ![]() |
|
![]() |
![]() |
#199 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 31.10.2003
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
#200 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.11.2003
![]() |
Udalem sie dzisiaj do hipermarketu po najtansza plyte DVD-R jaka uda mi sie znalezc. Byl to Hawk X2 DVD-R po 6.45zł .
Pierwszy test: Nero nie chce wypalic plyty - komunikat checking disc i wisi. Wiec sprobowalem na oryginalnym oprogramowaniu i ku mojemu zdziwieniu poszlo ( 4GB danych ) Wsadzilem do DVDROM-a i plytka jest odczytywana poprawnie. Calosc zgralem z powrotem na dysk dla testu z dvdroma i OK. Tak ze nie jest tak tragicznie z tymi DVD-R. |
![]() |
![]() |
#201 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
Gliwice pozdrawiają Słupsk ^_^ Nulek Ostatnio zmieniany przez Nulek : 03.11.2003 o godz. 20:51 |
|
![]() |
![]() |
#202 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
Nulek |
|
![]() |
![]() |
#203 |
Nowy na forum
![]() |
Dokladnie tak - Nero sie wywala (6.019) a mydvd idzie bez problemu. Dodam ze jako druga najtansza plytka jaka byla dostepna w hipermarkecie byl AKOSS w pudelku z okladka widziany jako *1 ( przypuszczam ze ten sam o ktorym Nullek napisal : " UWAGA! AKOSS pakowany w pudełka z okładką wypalił się z prędkością 1X i nie mogłem go niczym odczytać. Kosztował ok. 5 zł.." ) Wypalil sie rowniez OK za pomoca mydvd - test na czytniku DVDROM . Firmware F0B , patchowany eprom 4.01. Tak ze na razie wychodzi ze wzialem 2 przypadkowe najtansze plytki DVD-R kierujac sie wylacznie cena i obie wypalily sie OK. Tak ze byc moze problemy leza pomiedzy sterami Nero a Firmware przy wypalaniu za pomoca Nero.
Ostatnio zmieniany przez johh : 03.11.2003 o godz. 22:16 |
![]() |
![]() |
#204 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
W czasie testowania proszę zwrócić szczególną uwagę na kwestię zgodności z różnymi płytami "minusowymi", zwłaszcza najtańszymi. Wiele osób pyta o to na forum. Ciekawe, czy 811S będzie sobie na tym polu radził lepiej od 411S... I druga sprawa: czy 811S różni się od poprzednika tylko firmwarem, czy też to zupełnie nowa konstrukcja. ![]() Nulek |
|
![]() |
![]() |
#205 | |
Bywalec
Data rejestracji: 26.07.2003
![]() |
Re: To wina płytek!
Cytat:
![]() Odradzam zakup tych plytek do palenia na Litkach. Dodam jeszcze ze podobna sytuacja ma sie z plytami DVD-RW Acoss x1 (RiTEK Corporation) Ostatnio zmieniany przez sakis : 04.11.2003 o godz. 13:49 |
|
![]() |
![]() |
#206 | |
Stały bywalec ;)
![]() |
Cytat:
Ale ja paliłem tą płytkę AKOSS 1X na firmware FS02 (innego wówczas nie było). Może nowy firmware tu pomógł? Muszę to sprawdzić. A jak ogólnie sprawuje się ten nieoficjalny firmware FS0B? Na forum CDFreaks kilka osób pisało, że pali OK, ale gorzej odczytuje płyty w porównaniu do FS07. Proszę Ciebie i inne osoby, które wgrały FS0B o podzielenie się doświadczeniami ![]() Nulek |
|
![]() |
![]() |
#207 |
Nowy na forum
![]() |
Na razie nie stwierdzilem problemow przy odczycie na F0B. Ale Glownie uzywam go do wypalania i w sumie to jest jednak zbyt krotki okres uzytkowania zeby moc cos wiecej powiedziec. A wracajac do DVD-R jedna ciekawa rzecz sie nasuwa programy na ktorych wypalalo poprawnie plytki robily to w trybie TAO ( nie pozwalajac na wybranie DAO ) a Nero probuje to robic w trybie DAO ( przynajmniej tak pisze w okienku dialogowym , nie pozwalajac przy tym na zmiane trybu) Nie wiem czy u was jest to samo czy to kwestia blednej instalacji.
Ostatnio zmieniany przez johh : 04.11.2003 o godz. 18:14 |
![]() |
![]() |
#208 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.10.2003
![]() |
Testy
Witam wszystkich
Niestety są poważne problemy z płytkami DVD-R. Testowałem następujące nośniki: Acoss DVD-R 1x, Esperanza DVD-R 1x oraz TDK DVD-RW 2x. Do testów użyłem Nero w werji: 5.5.10.54 oraz 6.0.0.19. W nagrywarce zastosowałem oryginalny EEPROM od 411s oraz firmware w wersji FS07. Acoss DVD-R 1x: Płytka wypaliła się bez problemu z podawaną przez producenta prędkością. Jednakże nagrywarka nie była w stanie zgrać w całości nagranych wcześniej danych. Udało się odzyskać raptem 10% wszystkich plików. Dvd-Rom pokazał tylko zawartość nośnika i na tym koniec. Esperanza DVD-R 1x: Nagrywarka kończy swoją działalność na wgraniu lead-in'a, informując jednocześnie o nieudanej próbie kalibracji lasera. 2 takie płytki wylądowały juz w koszu ![]() TDK DVD-RW 2x: Niewłaściwie rozpoznana prędkość zapisu nośnika, tylko x1. Nero nie był w stanie zamknąć sesji z taką prędkością. Płytka całkowicie nieczytelna. Czy może ktoś z Was także testował powyższe nośniki? Dziwi mnie fakt bardzo słabej obsługi markowych płyt TDK DVD-RW. Z "+" tejże firmy nie było większych problemów. Co o tym myślicie? Pozdrowienia dla wszystkich Spshadow |
![]() |
![]() |
#209 | |
Bywalec
Data rejestracji: 01.11.2003
![]() |
Re: Testy
Cytat:
![]() na 401 bez przeróbki każdy + śmieć nagrywał bez problemów. Na forum skarżyłem sie już na przerobioną 401 na 411 (07), i wspólnie doszliśmy do wniosku że to śmieciowate płyty (-datex-y), dostałem image płyty w formacie .gi, odczytuje ten format tylko program RecordNow Max, więc go zassałem, a ponieważ zostal mi jeden śmieć minusowy (Datex x2 za 5plnów w slimie)pomyslałem że co mi szkodzi wywalic jeszcze jedna płytkę do kosza i ją wypaliłem. bez problemów. Konkludując chyba ważniejsze jednak jest to czym wypalamy (jakim progsem)a nie na czym. Spróbujcie te same płytki na innych progsach. Kłopoty z minusami DVD i DVDRW miałem w WinOnCD v6. Nero v6.0. build 19. i Alcoholu (nie wiem jakim ale nie najnowszym). Powodzenia |
|
![]() |
![]() |
#210 |
Nowy na forum
![]() |
Tez tak sadze. Mozna spokojnie palic na smieciach DVD-R tyle ze nie we wszystkich programach. Jak na razie dobrze spisuje sie mydvd i jeszcze mozna sprobowac Roxio.
|
![]() |
![]() |
|
|