Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Lite-On SOHW 1213S (https://forum.cdrinfo.pl/f15/lite-sohw-1213s-41464/)

luminat 07.10.2005 21:15

Nie ma sie co czarowac, SOHW-1213S - to najgorsza nagrywarka jaką wyprodukowal liteon. Jesli masz jeszcze gwarancje na ten naped, to zglos usterke i niech Ci wymienia na 1693s lub 1635s.

paszczu 07.10.2005 18:23

Dobra, sprawdzę na wypalarce - jak tylko będę miał do niej dostęp.
Vizzard - bingo, byłem ciekawy kto to pierwszy zauważy :jezyk:

VIZZARD 07.10.2005 17:42

Cytat:

Napisany przez sonon
Test robiony na DVD-ROM Toshiby - nie jest miarodajny. Zrób taki test na Liteonie z prędkością odczytu x4 - wtedy będzie można powiedzieć coś więcej.

Dokładnie!

Testy na DVD-ROMach można sobie w buty wsadzić :ysz:

Co zresztą widać tak na pierwszym jak i na drugim wykresie :czytaj:

Najbardziej jednak podoba mi się label pierwszej płytki :banan3:

||

sonon 07.10.2005 16:26

Test robiony na DVD-ROM Toshiby - nie jest miarodajny. Zrób taki test na Liteonie z prędkością odczytu x4 - wtedy będzie można powiedzieć coś więcej.

paszczu 07.10.2005 14:53

No widzisz - generalnie nie chodzi mi o ilość C1, tylko raczej o te charakterystyczne nagromadzenia błędów - 'zęby' na wykresie. Przeglądając to forum nie zauważyłem, żeby w testach nośników ktoś miał coś podobnego. Co do C2 - są, na dupnych płytach nawet duzo:
http://img96.imageshack.us/img96/891...13020xe.th.png
Płyta nagrywana dobrze ponad pół roku temu (Hawk+ x4). Wiem, że najlepszym remedium była by wymiana, ale jak pisałem ten sprzęt jest nie mój - a jest jeszcze na gwarancji, dlatego pytam. Wiem, jakiej 'klasy' (heh...) jest ten liteon, ale znajomy nie wyrzuci przecież spawary do zsypu i nie pobiegnie po nową.

SpeedFreaK 07.10.2005 14:39

PI Error zdecydowanie za wysoki, brak PI Failures troche mnie dziwi, bo sam miałem taką nagrywarke i nie udało jej sie nagrać ani jednej płyty bez błędów PIF.

SOHW-1213S to bardzo słaba nagrywarka DVD i polecam wymianę na cokolwiek innego (polecam BenQ DW1620 lub 1640 lub Plextora PX716A.

paszczu 07.10.2005 13:41

Witam wszystkich - odgrzebuję temat:
Dziś nagrana płytka na Liteonie 1213s - bios najnowszy z oficjalnych, system to XP SP2, chipset NForce3, sterowniki IDE standardowe z windowsa, nagrywarka podpięta jako secondary master:
http://img112.imageshack.us/img112/1...12134fi.th.png
Do nośnika się raczej przyczepić nie można - Verbatim Pastel x4, co do producenta to widać po ID :) Płyta palona oczywiście x4. Nagrywarka i sprzęt nie mój - ale chciałem zapytać, czy taki wykres kwalifikuje narywarkę do wymiany gwarancyjnej? Dodam, że na gorszych płytach jest.... jeszcze gorzej.

madmax2 25.10.2004 21:00

Cytat:

Napisany przez icemac
zalezy jakiego masz stacjonarnego playera, u mnie ronin907 czyta wszystkie plytki (espery, mediashity itp.), ale nie wiem co z ich trwaloscia

dlatego wybralem verbatimy+R azo 4x - pieknie chodza, ladne wyniki, i leca po omni 8x :spoko: :haha:

Ronin to świetny sprzet. Ma dwa lata gwarancji i czyta wszystko. To naprawdę dopbry zakup, zwłaszcza, że jest też tani
Co do Verbatimów. Ostatnio miałem do czynienia z sytuacją, że w kompie odtwarzano płytę Verabtima nagraną 4 lata temu. Poszła, jak burza bez żadnych problemów. I to się nazywa jakość. Dla porównania. Rok temu nagrałem CD Distara. Uzyłem może 2-3 raz, a tak to leażał w pudełku. Po roku wkładam do DVD i qpa. Odprysk powłoki z wierzchniej częśći i płyta do kosza.
Pozdr.

zyga70 24.10.2004 15:39

Cytat:

Napisany przez icemac
zalezy jakiego masz stacjonarnego playera, u mnie ronin907 czyta wszystkie plytki (espery, mediashity itp.), ale nie wiem co z ich trwaloscia

dlatego wybralem verbatimy+R azo 4x - pieknie chodza, ladne wyniki, i leca po omni 8x :spoko: :haha:

OK - dzięki za danie nadziei :-)

Pozdrawiam
Zbyszek

VIZZARD 22.10.2004 12:20

Cytat:

Napisany przez Buller
witam ponownie...:)
dzieki za odzew...
konfiguracja
plyta Gigabite (nie pamietam w tym momencie modelu, ale jezeli bedzie to konieczne sprawdze...)

Athlon 1600 xp
256 DDR
dyski - sygate baracuda 7200 - 40GB, caviar 7200 - 80GB
grafika Radeon 9200

pozdrawiam...

Na początek zobacz TU :czytaj:

Oraz TU :czytaj:

Jeżeli każda nagrywarka tak u ciebie ma

To może coś w systemie?

A konfiguracją optymalną wydaje się być:

Pierwszy kontroler IDE - dwa dyski

Drugi kontroler IDE - nagrywarka na taśmie bliżej płyty

Master lub Slave - trzeba sprawdzić :taktak:

Może jakiś konflikt sprzętowy :idea:

Zobacz i napisz czy coś pomogło

Ewentualnie sprawdź TU :czytaj:

Czy masz najnowszy bios

Jeżeli nie - to ściągnij i uaktualnij sobie :taktak:

:czar:

icemac 22.10.2004 09:03

Cytat:

Napisany przez zyga70
Mam pytanie związane z takimi tanimi nośnikami i takim samym problemem z nagrywarką:
- czy gdy wypalę płytę tą nagrywarką i nie będzie ona chciała chodzić w nagrywarce - będzie można ją odczytać w stacjonarnym odtwarzaczu DVD?

Dzięki za odpowiedź
Zbyszek

Turboni 22.10.2004 08:58

zawsze mozna sprobowac :)

mastermania 22.10.2004 08:45

nie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

zyga70 21.10.2004 23:26

Cytat:

Napisany przez icemac
@Buller

a jakich uzywasz plytek ???

bo z tego co moze przeczytales na forum to litki pala super na plytkach markowych i w dodatku na "plusach"

tanie nosniki to sobie odpusc - szkoda szmalu i nerwow

Mam pytanie związane z takimi tanimi nośnikami i takim samym problemem z nagrywarką:
- czy gdy wypalę płytę tą nagrywarką i nie będzie ona chciała chodzić w nagrywarce - będzie można ją odczytać w stacjonarnym odtwarzaczu DVD?

Dzięki za odpowiedź
Zbyszek

mastermania 21.10.2004 21:18

sprzedaj ten badziew (nagrywarke)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:41.