![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 03.06.2005
![]() |
Lite-On SOHW1693S zgryzota
Hej:)
Mam odmianę problemu, który przewinął się przez dyskusje, ale nie znalazłam rady :( Od 4 dni mam Lite-on SOHW1693S, wszystko chodzilo jak ta lala.. 4.7GB w 7 minut. Wczoraj nagle odmiana. 4.7GB w 42 minuty :((( Nośnik ciągle ten sam, TDK DVD+R 1-8x. Bufor skacze. Nero upracie twierdzi, że nagrywa 8x, szacowany czas wypalania ok 7minut, ale gdy licznik zejdzie do zera, on ma 15% i nagrywa dalej... W ustawieniach DMA włączone, jedynie w Pomocnicznym kablu IDE urządzenie podrzędne ma tryb transferu - DMA jeżeli dostępne i bieżący tryb transferu Tryb PIO. Nie mogę jednak tego zmienić. Wczoraj też nic nie zmieniałam i było ok. Poza tym od wczoraj też, czasami przy odpalaniu BIOS mi nie widzi nagrywarki. Jestem w kropce. Kto potrafi pomóc niewiaście? :) Będę wdzięczna za każdą pomoc. = Lilianna = |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Na pierwszy ogień sprawdź podłączenie zasilania oraz taśmę IDE
![]() Najlepiej wypnij i wepnij raz jeszcze ![]() Czy taki czas nagrywania był tylko na jednym nośniku czy na kilku kolejnych? Taśma IDE oczywiście 80-żyłowa? ![]()
#3 |
Lajtoniarz
Data rejestracji: 26.04.2005
![]() |
Najlepiej jest ustawić wszystkie kanały i urządzenia w tryb DMA. Miałem podobną sytuację, gdy płyta wypalała się ponad pół godziny pomimo, że sama nagrywarka pracowała w trybie DMA. Dla jakiegoś innego napędu (nie pamiętam czy w ogóle był on wtedy podłączony
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
skoro juz mowa o tej nagrywarce to powiedcie czy warta jest ona kupienia ? - musze kupic jakas nagrywarke dla znajomego i tak ostnio zobaczylem ze w sklepie kolo mnie ta nagrywarka kosztuje ponizej 200zl - sam mam wersje 1653 i nie narzekam - a jak to jest z 1693 ?, czy moze lepiej kupic LG ?
|
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Sukces
![]() Wielkie dzięki, wypróbowałam wszystkiego i coś zadziałało bo znowu chodzi jak trzeba ![]() Osobiście lubię Lite-ony, tanie ale solidne jak dla mnie. Zasięgałam informacji i słyszałam, ze LG lubią padać. Kolega miał LG, który po 6 miesiącach padł, od ręki mu wymienili, i tak już 3 razy ![]() ![]() Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dzięki! = Lilianna = |
![]() |
![]() |
#6 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
jeśli dysk z systemem nie jest na SATA to jest na podstawowym kanale.
czyli nagrywarka była na pomocniczym na PIO ![]() i cała tajemnica pewnie. |
![]() |
![]() |
#7 |
XII
Data rejestracji: 02.06.2004
![]() ![]() ![]() |
@Lilianna aspi jakie masz ? tez by sie przydalo
p.s tylko sie niewiasta pojaw i prosze ile pomocnych dloni ![]() Ostatnio zmieniany przez legion : 03.06.2005 o godz. 20:54 |
![]() |
![]() |
#8 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Jak na prawdziwych dżentelmenów przystało ![]() ![]()
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
ups.. jeden sterownik i na dodatek stary...
zaraz biorę się za instalkę, może się przyda... dziękuję Panom, faktycznie dżentelmeni ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ASPI, jeżeli dobrze zainstalowane, oczywiście nie zaszkodzi, ale jeżeli używasz tylko Nero, to on posiada własne sterowniki (Nero ASPI). Tak więc, jeżeli działa ok, to ja bym nie ruszał
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.03.2005
![]() |
No to ja się dołączę do tych gentelmanów ;-)
Jak masz tą nagrywarkę od 4 dni, to idź do serwisu powiedz iż sprawia problemy i powołaj się grzecznie na prawa konsumenta w UE. (najpierw sobie pogadaj ze sklepem) Ja tak zrobiłem z LiteOn 1673S i wymieniłem go na Pioneer 109 i jak ręką odjął 99,9% problemów zniknęło. O moich bojach możesz poczytać tu: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...523#post480523 A prawa konsumenta znajdziesz wpisująć w przeglądarkę odpowiednie hasło. |
![]() |
![]() |
|
|