Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 08.01.2005, 01:33   #1
gorlik
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.01.2005
gorlik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question LiteON 1653s i nagrywanie CD-RW

Mam problem z nagrywara otoz kiedy nagrywam cd-rw zalozmy film zeby zajal 700 mb nagrywa bez problemu nie wyskakuje zaden blad. ale przy probie skopiowania filmu na dysk zatrzymuje sie przy okolo 83% i wyskakuje blad CRC. ma ktos tez z tym problem przypadkiem to odkrylem gdy cos zgrywalem dla kolesia. moze jakies rady albo tez ma z tym problem (zaktualizowalem dzisiaj bios na CS09). oddac ja na gwarancje czy kupic nowa plytke cd-rw tylko teraz jakiej firmy bo to co testowalem to na 3 roznych verbatimach. dwie 700 predkosc 12x a jedna 650 mb predkosc 24. z gory dzieki za odpowiedzi

jak nie zacznie dzialac to chyba tą nagrywarkę

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.01.2005, 02:55   #2
ciavo
BATISTA

Data rejestracji: 22.08.2003
ciavo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
sprubuj pszeformatowac cd-rw,morze jest uszkodzona albo zurzyta albo ten bios ktury wgrales cos pokszanil ,dziwne mam takom samom wypalarke Lite-on SOHW-1635S Dual Layer 16x DVD+/- R/RW Retail i zadnych problemow,i coto jest (bios CS09) co on robi .
Dołączone obrazki
LiteON 1653s i nagrywanie CD-RW-wwe.jpg 

Ostatnio zmieniany przez ciavo : 08.01.2005 o godz. 03:34
ciavo jest offline  
Stary 08.01.2005, 03:59   #3
gyad
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.01.2004
gyad w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Angry Ręce opadają jak czytam takie pytania, Co to jest bios?

Basic Input/Output System (BIOS) czyli podstawowy system wejścia / wyjścia jest to program zapisany w nieulotnej pamięci EEPROM. Oznacza to że nie jest wymagane zasilanie dla kości (chipa, układu scalonego) zawierającej kod BIOS-u, która umieszczona jest na płycie głównej/też nagrywarki DVD/. Obecnie chipy z BIOS-em montuje się w podstawki pod układ scalony.
A CS09 jest najnowszą wersją biosu dla liteona 1653S na dzień dzisiejszy !!!
wydana 24.12.04r
Twoja nagrywarka ma najprawdopodobiej wersję CS02 warto go uaktualnić do CS09 będzie rozpoznawać więcej nośnikow. Jak to zrobić szukaj na forum sporo o tym tutaj było mowione.
gyad jest offline  
Stary 08.01.2005, 18:27   #4
ciavo
BATISTA

Data rejestracji: 22.08.2003
ciavo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
(gyad) dzienki za wyjasnienie,jak myslisz zainstalowac ten nowy bios ,jak narazie niemam zadnych problemow z odczytem plyt i nagrywaniem,polecil bym plyty DvD+RW Packard Bell,JVC,Philipsa.i malo znane,DATAWRITE,GRADE GOALLOVER,DataGuard niesom to firmowe ale som dobrej jakosci

Ostatnio zmieniany przez ciavo : 08.01.2005 o godz. 18:36
ciavo jest offline  
Stary 08.01.2005, 18:31   #5
karel48
Dobre muchy nie są złe...

Data rejestracji: 12.12.2004
karel48 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez ciavo
sprubuj pszeformatowac cd-rw,morze jest uszkodzona albo zurzyta albo ten bios ktury wgrales cos pokszanil ,dziwne mam takom samom wypalarke Lite-on SOHW-1635S Dual Layer 16x DVD+/- R/RW Retail i zadnych problemow,i coto jest (bios CS09) co on robi .
Miałem poważne problemy żeby zrozumieć o co chodzi - to się nazywa profesor Miodek

Liteon - i po co przepłacać ...
karel48 jest offline  
Stary 08.01.2005, 13:23   #6
gorlik
Nowy na forum

Plyca CD-RW jest dobra bo nagrywalem ja na zwyklej nagrywarce CDRW LG 8526B i bez problemu chodzila a jak nagram na LiteON 1653s to juz nie moge zgrac z niej zawartosci. Probowalem na obu biosach CS02 i CS09 ten drugi ma obsluge wiekszej ilosci nosnikow. Plyta CD-RW jest na 100% dobra skoro dziala w innych nagrywarkach. Coz pozostaje mi jeszcze jeden test na nowej nie nagrywanej plycie innej firmy niz Verbatim. Aha jakie DVD-RW polecacie tzn jaka firme bo moze ma tez problemy z DVD-RW nagrywaniem :/
Stary 08.01.2005, 15:42   #7
gyad
Nowy na forum

Data rejestracji: 22.01.2004
gyad w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Thumbs up Polecam EMTEC lub TDK

Polecam DVD-RW, DVD+RW firmy EMTEC lub TDK sam ich używam i Liteon nie ma problemow z ich prawidłowym zapisem i odczytem.
gyad jest offline  
Stary 18.01.2005, 13:47   #8
gorlik
Nowy na forum

ludzie mi chodzilo o wypalanie CD-RW juz zrobilem kilka testow na roznych plytach i ciagle ten sam problem. Nagrywa sie ok ale przy zgrywaniu zawartosci na dysk przy 80-90% plyty wyskakuje blad CRC :/ czym to moze byc spowodowane? Reklamowac nagryware?
gorlik jest offline  
Stary 19.01.2005, 00:17   #9
karel48
Dobre muchy nie są złe...

Data rejestracji: 12.12.2004
karel48 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez gorlik
ludzie mi chodzilo o wypalanie CD-RW juz zrobilem kilka testow na roznych plytach i ciagle ten sam problem. Nagrywa sie ok ale przy zgrywaniu zawartosci na dysk przy 80-90% plyty wyskakuje blad CRC :/ czym to moze byc spowodowane? Reklamowac nagryware?
Ja raczej bym reklamował - ostatnio kupiłem cdrw Omega 24x (śmieć ale na rw przecież nie archiwizuje) i pali aż miło, nie sprawdzałem błędów ale stacjonarka czyta bez problemu MP3 z tejże omegi więc to mi wystarcza.
Spróbuj jeszcze pokombinować z podłączeniem napędów do kontrolera ide - np.palnik zostaw sam oczywiściena master, odepnij inne napędy (cdrw palnik masz napewno ale reszty configu nie znam) - często gryzienie się urządzeń daje takie błedy.
Ps.Kto nie kombinuje ten ginie.

Liteon - i po co przepłacać ...

Ostatnio zmieniany przez karel48 : 19.01.2005 o godz. 00:28
karel48 jest offline  
Stary 18.01.2005, 16:46   #10
cube10000
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.01.2005
cube10000 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja bym odrazu biegł do serwisu mam tą samą nagrywarke i mi nagrywa cd-rw platinium i verbatim bez problemu ( innych płyt nie próbowałem) i z dvd+-rw
też nie ma problemu zarówno verbatim, tdk i platinium w obu formatach.!!!!
cube10000 jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: