Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   [LiteOn 1673] uaktywnienie czerwonej diody podczas zapisu (https://forum.cdrinfo.pl/f15/liteon-1673-uaktywnienie-czerwonej-diody-podczas-zapisu-50700/)

ed hunter 07.04.2005 09:07

trzeba wiedzieć kiedy przestać.

kolega @Tiyagaris chyba pomylił forum - proponuję jakieś filozoficzne.

tu mam niezłe: http://www.racjonalista.pl/forum

proponuję ciszę. :cisza:

Czołgista 07.04.2005 02:19

Człowieku !
Daj już szansę na pokój , niech się diody palą swoim światłem !
I niech tak zostanie.
Co komu po kolorach ? co to ma do żeczy ?
Ja rozumiem pisać o pierdołach, lub o poważnych sprawach
dotyczących cd/dvd , ale temat o diodach w litku ni jak nie pasuje
ani tu, ani tu, bo nie wiadomo czy śmiać się , czy płakać.
Dajmy temu już spokój !

Tiyagaris 07.04.2005 01:32

Cytat:

Napisany przez Czołgista
...nawiedzonych miłośników kolorów.:|

Nawiedzonych powiadasz. No cóż dobraliście się z ed hunter***8217;em jak w jak korcu maku :) . To już mamy dwie nieprzebrana ostoje wyczucia i elastyczności z jedynie słusznym podejściem do świata. Klub dioda busters, który ed hunter***8217;owi sugerowałem przyjmie kolegę z otwartymi rękami. Ja osobiście widzę Cię w nim jako członka założyciela. Mej skromnej osobie pozostaje tylko czekać na 1 krucjatę :bicz: przeciw nawiedzonym pod wspólnym sztandarem.

pozdrawiam

Tiyagaris 07.04.2005 01:17

Cytat:

Napisany przez ed hunter
...dla mnie to obsesja, natręctwo lub coś takiego :D

No kolego co prawda przedstawiasz tylko swój pogląd na ten temat, ale forma tej prezentacji pozostawia wiele do życzenia :| . Jeżeli nie potrafisz się wypowiadać bez używania pejoratywnych określeń to może rozważ możliwość nie uczestniczenia w dyskusjach ??? . Obsesję natręctw to Ty zdaje się masz udowadniając tak zaciekle błahość i marność omawianego tu tematu. Razem z Czołgistą (wyjeżdżającym znienacka) załóżcie może klub dioda busters i na krucjaty się wybierajcie :bicz: przeciwko nawiedzonym miłośnikom kolorów (retoryka Czołgisty zdaje się być zbieżna z Twoją wiec szybko pójść wam powinno).
Cytat:

Napisany przez ed hunter
...zwracanie uwagi na takie problemy jest bardziej niż śmieszne.

są ważniejsze problemy z nagrywarkami a szczególnie z nowymi litkami, żeby sobie d zawracać kolorem diody.:D

Swoją drogą dziwi fakt z jaką łatwością szydzisz i oceniasz co jest ważne a co nie. Podobno nikogo nie uważasz za gorszego od siebie. Czy aby na pewno? No cóż nie każdy jak widać obdarzony jest odrobiną wyczucia i elastyczności.

pozdrawiam :)

Tomi20 07.04.2005 00:24

A mniej sie straszniej podoblao to filozofowanie i wasze wypowiedzi iscie poetickim stylu zem az sie usmial ze to teraz mnie poliki bola :) ale zycze udanych experymentow w iscie filozoficznym stylu z diodowym problemem uw modeli 1653 jakim stalo nam sie byc posiadaczami i miejmy nadzieje zadowolonymi uzytkownikami.

Pozdrawiam
Alescie mnie przed snem humor poprawili :) tym topikiem :)
trzymajcie sie a umnie nadal zielona poswiata rozswietal panel niestety narazie modyfikacji nie czynie majac nadzieje ze tworcy owego modelu sami zadbaja i jeszcze nas zaskocza i w kolejnych wersjach biosu zadziwia jeszcze wiksza paleta kolorow jak uda im sie wydobyc z ow modeli.Niz na spaczowanych klockach ze strony codeguys.

A narazie poklon dla poteow i poetek aby nie bylo ze jestem stronniczy.
:)

Trzymajcie sie i niech moc (kolory) beda z wami.

Czołgista 07.04.2005 00:14

Dajcie już spokuj z tymi diodami , temat jak bumerang co chwile powraca
przywracany przez nawiedzonych miłośników kolorów.
I tylko jeszcze kłutni o kolor diody brakuje. :|

ed hunter 07.04.2005 00:06

Cytat:

Napisany przez karel48
Sorry Ed ale wyraziłeś się dosyć jasno - Ty po prostu byłeś przekonany, że trójkolorowa dioda w Litku ( niewiedzieć czemu programowo zablokowana przez producenta) to mit - ja kiedyś też tak myślalem - czy naprawdę tak ciężko się przyznać do własnej niewiedzy?

a jesteś pewien, że w modelu 1673 nie jest zielona?

ja tego nie wiem, pali się na zielono to niech się pali.

zwracanie uwagi na takie problemy jest bardziej niż śmieszne.

są ważniejsze problemy z nagrywarkami a szczególnie z nowymi litkami, żeby sobie d zawracać kolorem diody.

dla mnie to obsesja, natręctwo lub coś takiego :D

karel48 06.04.2005 20:54

Cytat:

Napisany przez ed hunter
...trzeba się przyzwyczaić lub siła wyobraźni...

ta dioda jest po prostu ZIELONA

Sorry Ed ale wyraziłeś się dosyć jasno - Ty po prostu byłeś przekonany, że trójkolorowa dioda w Litku ( niewiedzieć czemu programowo zablokowana przez producenta) to mit - ja kiedyś też tak myślalem - czy naprawdę tak ciężko się przyznać do własnej niewiedzy?

BelYaal 06.04.2005 17:01

A ja i tak wole niebieska ;)... wlasciwie tylko jakiej musialbym szukac, ktos zna specyfikacje?

ed hunter 06.04.2005 16:16

Cytat:

Napisany przez slawekj
Jedna rada i propozycja.
UPS i BenQ 1620. Proste i rozwiązuje problem. :spoko:
Prąd w zapasie i czerwona dioda przy nagrywaniu. I bez przeróbek.

no i jeszcze jak nagrywa! (z czerwoną diodą to chyba w tym rzecz :> )

slawekj 06.04.2005 16:08

Cytat:

Napisany przez Tiyagaris
Fakt przerwa w dopływie prądu przy podmiance biosu do duży problem. Mając jednak na uwadze sporadyczne przerwy w jego dostawie kłopot mimo, iż duży to dość marginalny.
Ja żyję w przeświadczeniu, że jeżeli się coś ma to trzeba z tego korzystać. To moje zdanie i nikogo nie namawiam do jego podzielania.
Jeżeli wiedziałeś ponad wszelką wątpliwość, że jest tam tylko zielone światełko wystarczyło to napisać bez rozpoczynania prześmiewczej dyskusji.

pozdrawiam

Jedna rada i propozycja.
UPS i BenQ 1620. Proste i rozwiązuje problem. :spoko:
Prąd w zapasie i czerwona dioda przy nagrywaniu. I bez przeróbek.

Tiyagaris 06.04.2005 15:59

Drogi ed hunter***8217;ze przecież Ty pierwszy filozofować zacząłeś a teraz się dziwisz ??? kierunkowi konwersacji. Poza tym nigdy nie powiedziałem, że kogokolwiek uważasz za gorszego od siebie. Źle kontekst odczytałeś. Sformułowanie, które cytujesz wypowiada jego autor sam o sobie (czyli ja o mnie hihihi :), to wyjaśnienie mam nadzieję rozwiewa wszelkie wątpliwości).
Fakt przerwa w dopływie prądu przy podmiance biosu do duży problem. Mając jednak na uwadze sporadyczne przerwy w jego dostawie kłopot mimo, iż duży to dość marginalny.
Zachodzę jednak w głowę, z czego wynika Twój ton szyderczy w stosunku do ***8222;kompleksu zielonej diody***8221; (jak to pięknie raczyłeś nazwać). Ja żyję w przeświadczeniu, że jeżeli się coś ma to trzeba z tego korzystać. To moje zdanie i nikogo nie namawiam do jego podzielania.
Jeżeli wiedziałeś ponad wszelką wątpliwość, że jest tam tylko zielone światełko wystarczyło to napisać bez rozpoczynania prześmiewczej dyskusji.

pozdrawiam

ed hunter 06.04.2005 15:12

@Tiyagaris - śmieszne tylko nie w tym momencie
Cytat:

...który dla dobra gorszych od siebie...
nie uważam nikogo za gorszego od siebie.

a filozofować to będziemy jak przy flashowaniu wyłączą prąd. :D

melag 06.04.2005 14:41

To z tymi światełkami na przednim panelu fajne, już widzę jak producenci oprócz panelu do wyboru (biały/czarny) dodadzą diodę do wyboru :)

Tiyagaris 06.04.2005 14:29

Cytat:

Napisany przez ed hunter
właśnie w czasie pisania zastanawiałem się czy nie warto zmienić na niebieską???
to dopiero wypas :D

Witam,
Muszę przyznać, że po raz kolejny elokwencja kolegi ed hunter***8217;a wspięła się na nie osiągalne dla takiego ludzika jak ja szczyty :) :) . Jego troska zaś o wyrwanie mej skromnej osoby z chorego świata kolorowych diod godna jest lepszej sprawy i wzrusza do łez. Trudni dziś spotkać drugiego takiego wizjonera-altruistę, który dla dobra gorszych od siebie zdradzi swe wyprzedzające epokę pomysły (chociażby ten z niebieską diodą). :idea: Może pójdźmy krok dalej i zaproponujmy wstawienie różnokolorowych światełek na całej długości panelu przedniego. Wtedy każdy będzie mógł się skupić na swoim i wszyscy będą zadowoleni.
Ponieważ osobiście uważam, że mimo wszystko bardziej czytelnym jest, kiedy widać na 1 rzut oka stan urządzenia (nagrywanie/odtwarzanie) postanowiłem poeksperymentować. Wgrałem zmodyfikowany biosik. Lipa niestety. Dalej wszystko zieloną aurę roztacza. Wygląda zatem na to, iż w ranach oszczędności w 1673 wstawiono faktycznie tylko zieloną diodę. Uwielbienie koloru w mym przypadku też ma granice i nie zamierzam dla ostatecznego potwierdzenia mej tezy rozbierać nagrywarki.

Pozdrawiam

Ps. A eksperymenty zawsze robić warto, bo bez nich niczego byśmy się nie nauczyli. Ryzyko zaś utraty gwarancji eliminujemy przywracając oryginalny firmware. Nie jest to wielka filozofia z tego co wiem (no chyba, że wiem niewiele a istnieje taka możliwość hihihihihi.)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:40.