![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 04.07.2004
![]() |
![]()
Witam
Chciałem nagrać cos z Booktype ale nie moge. W nero 6.3.1.17 nie mam takiej opcji a gdy odpalam Booktype dla LiteOn z CDRinfo otrzymuje błąd następującej treści: No DVD writer detected ! Czy to może zależeć od ASPI ?? Mam najnowszy bios US0N Pracuje pod XP Jesli jest to aspi to prosze o jakis aktualny adres stronki z kąd go moge wziąć bo te z cdrinfo nie działają a jak to nie aspi to proszę o jakieś sugestie. Nagrywałem juz dvd i sie nagrywaja dobrze. Wiec nagrywarka jest sprawna. Z góry dziękuję i wszystkich pozdrawiam |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 25.05.2004
![]() |
mam to samo a pozatym to gdzie sie zmienia opcje booktype w nero 6.3.1.17 bo szukam wszedzie po opcjach i nic takiego niewidze
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
***3665;***1769;***1758;
Data rejestracji: 21.04.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
np. tu |
|
![]() |
![]() |
#4 |
Dalaylamer
Data rejestracji: 30.12.2002
![]() |
Często powodem takiego stany rzeczy jest sterownik chipsetu płyty głównej, np. NForce2.Miałem takie przypadki z nierozpoznawaniem napędów optycznych w XP(przy prawidłowych aspi) w niektórych programach np. ClonyXXL,SmartBurn, przy sterownikach wyższych niż 2.45 czyli 3.13 , 4.24. Po zmianie na 2.45 wszystko chodzi jak powinno.Proponuję zmienić (na próbę) taki driver i już.Pozdrowienia!
#5 |
Bywalec
Data rejestracji: 25.05.2004
![]() |
a ktos wiem moze jak przeinstalowac ten sterownik bo u mnie po probie przeinstalowania pojawiaja sie bledy w menadzerze urzadzen
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
![]() |
Napewno spróbuje bo mam Nforce2 i to brzmi sensownie. Ale ciekawe co ma nowszy sterownik do chipsetu do napedu optycznego.
Niby nowsza wersja powinna naprawiac bledy poprzednich wer. tak mnie uczono kiedys ![]() Jeśli ktos bedzie mial jakies ciekawe pomysly to prosze o podzielenie sie nimi ze mna z gory dziekuje Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#7 |
Dalaylamer
![]() |
Sterownik chipsetu dodaje(między innymi) obsługę kontrolerów IDE i tak w menedżerze urządzeń dobrze jest sprawdzić czy napędy pracują na UDMA czy na zwykłym PIO.Jest to o tyle ważne ,że Liteony pracują na UDMA33 a tryb PIO(w CD romach) daje transfer 16.Myślę,że to jest logiczne by coś kontrolowało napędy optyczne(lub dyski) a takim czymś jest mostek płyty.Może pracować bez sterownika dedykowanego ale i tak jest obsługiwany biosem i systemem operacyjnym.Jeżeli chodzi o odinstalowanie to najprostszym rozwiązaniem jest zainstalować starszy pakiet do NForce'a i w czasie instalacji godzić się na zamianę nowszych plików na stare.Można urzyć programu do deinstalacji sterowników (Driver Cleaner 3) i po restarcie zainstalować inny ster.
Ciekawy jestem czy to Ci pomoże! Pozdrowienia! i powodzenia!
#8 |
Dalaylamer
![]() |
sorry za to "rz"
#9 |
Bywalec
![]() |
Teraz to jest juz nie ważne. Zrobilem własnie przed 3 min update biosu z 812 na 832 i booktype dziala od razu.
Poza tym pod ta sama daśme mam podłączoną nagrywarke TEAC 52x24x52 na UDMA33 wiec nie powinno sie przełaczac w pio ( zauważylem te tak jest czasami jak ma sie naped który jest PIO albo MW-2) A tak wogule to mam zainstalowany specjalny kontroler do Nforce2 dedykowany tej plycie (byl ze steroniwkiem do chipsetu). Wiec na Pio sie na 100% nie przełaczy ( ten sterownik jest odpowiednikiem intelowego sterownika do dyskow. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
|
|