![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 04.09.2003
![]() |
Hmm... Ja nie mam problemów, Lite-On nagrywa wszystkie płyty,
próbowałem: TDK, Verbatim, Maxell, eProformance, Akoss. Model ten ma pewną ciekawą cechę, która czasem może sprawiać kłopoty. Otóż wybrane nośniki DVD+R, certyfikowane dla prędkości 2,4X, Lite-On wypala z prędkością 4X. Jak przeczytałem na anglojęzycznych forach dyskusyjnych, zdarza się, że tak zapisane płyty nie odtwarzają się poprawnie na niektórych odtwarzaczach. Funkcja ta jest jeszcze niedopracowana. Przy zapisie płyt należy więc wymuszać w programach prędkość korespondującą z możliwościami nośnika, nawet jeżeli Lite-On "twierdzi", że potrafi taki nośnik zapisać szybciej. Stosowanie się do tej zasady rozwiązuje ponoć (wg wspomnianych forów dyskusyjnych) 90% problemów ze złym wypalaniem. Jedynie płyty certyfikowane dla prędkości 4X dają pewność poprawnego zapisu z taką prędkością. Ja sam stosuję się od początku do tej rady i może dlatego nie miałem dotychczas problemu z nośnikami... A może dlatego, że z założenia nie kupuję Esperanzy^_^ Pozdrawiam, Nulek Ostatnio zmieniany przez Nulek : 13.09.2003 o godz. 11:21 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
|
|