Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.04.2005, 00:42   #1
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

Data rejestracji: 22.03.2005
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
napisze po raz nie wiem ktory......ale napisze jesli masz 270 zl kup pioneer 109 a jesli nie masz to lg lub nec badz tez benq
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.04.2005, 18:43   #2
bart_3d
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 19.09.2004
bart_3d zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zarówno Nec jak i LG to dobre napędy, jednak ja polecam LG ze względu na lepszą korekcje błędów. Dodatkowo masz zapis na DVD-RAM. To dobry palnik. Nie bez powodu został wyróżniony tytułem Editor Choice na www.cdrinfo.com
bart_3d jest offline  
Stary 21.04.2005, 00:18   #3
digidy
Bywalec

Data rejestracji: 25.02.2005
digidy w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A powiedz mi jeszcze: co to jest zapis DVD-RAM, to znaczy ze odtwarzac rozpoznaje tak nagrana plyte jako oryginalnie "tloczoną"? NEC tego nie ma? Kurcze im siecej osob tym wiecej opinii.... Niektorzy pisza tylko Nec inni co innego. Zobacze czy jeszcze w ogole w tej hurtowni beda miec jeszcze te LG, bo jezeli bede mial dlugo czekac to nie wiem czy nie wezme NEC - pozyczylem dzisiaj 2 plyty od kolegi z roznymi danymi-muzyka, filmy,instalki- i badziewiaste COMBO samsunga zgrywa te plytki bez problemu, a byly nagrane te dane na niezbyt uper plytkach marki Dysan za 1,60zl sztuka. Mam nadzieje ze nawet jesli wezme NECa 3520 to bede zadowolony, mam nadzieje ze bardziej niz z Samsunga TS 552B .
Dzieki za odpowiedz.
digidy jest offline  
Stary 23.04.2005, 00:00   #4
bart_3d
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 19.09.2004
bart_3d zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez digidy
A powiedz mi jeszcze: co to jest zapis DVD-RAM, to znaczy ze odtwarzac rozpoznaje tak nagrana plyte jako oryginalnie "tloczoną"? NEC tego nie ma? Kurcze im siecej osob tym wiecej opinii.... Niektorzy pisza tylko Nec inni co innego. Zobacze czy jeszcze w ogole w tej hurtowni beda miec jeszcze te LG, bo jezeli bede mial dlugo czekac to nie wiem czy nie wezme NEC - pozyczylem dzisiaj 2 plyty od kolegi z roznymi danymi-muzyka, filmy,instalki- i badziewiaste COMBO samsunga zgrywa te plytki bez problemu, a byly nagrane te dane na niezbyt uper plytkach marki Dysan za 1,60zl sztuka. Mam nadzieje ze nawet jesli wezme NECa 3520 to bede zadowolony, mam nadzieje ze bardziej niz z Samsunga TS 552B .
Dzieki za odpowiedz.
Są 3 różne standardy zapisu płytek DVD:
DVD+R/RW
DVD-R/RW
DVD-RAM

DVD-RAM odbiega znacznie strukturą od pozostałych. Jest to płyta wielokrotnego zapisu o organizacji przypominającej dysk twardy.
Jest w niej zaszyte min. zarządzanie uszkodzonymi sektorami. Dzięki temu i innym systemom płytkę taką można zapisać ok 100tys. razy.
Dostęp do niej odbywa się jak w przypadku dysku czy dyskietki bez żadnych specjalnych programów typu INCD
Jeżeli chcesz, żeby płyta DVD była widziana przez czytnik DVD jako tłoczona, to musisz wybrać nagrywarkę z Bitsettingiem. Opcja ta umożliwia zmianę statusu płyty. Dzięki temu np. czytnik DVD może ją czytać z większą prędkością. Bitsetting możliwy jest tylko dle płytek z rodziny + (+R,+RW,+R DL).
Nie pamientam dokładnie, ale chyba zarówno Nec jak i LG obsługują bitsetting - jeżeli nie standartowo, to po wgraniu zmodowanego biosu.
bart_3d jest offline  
Stary 21.04.2005, 21:59   #5
koval_84
Nowy na forum

Data rejestracji: 19.03.2005
koval_84 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Od LG tylko lepszy jest tylko Plextor
koval_84 jest offline  
Stary 21.04.2005, 22:20   #6
Dorian
Wymiatacz

Data rejestracji: 10.05.2004
Dorian zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez koval_84
Od LG tylko lepszy jest tylko Plextor

Ależ skąd
Plextor spada z jakością na łeb na szyję. Jak opisuje ten temat:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=27683
Nie wiem jak 716tka ( problemy z nią też sie pojawiły),ale 708mka jawi się jako dość awaryjny napęd..a przecież za ok 700 zł oczekuje się czegoś , prawda?
Także powoli żegnamy jakość a witamy markę i cenę ( podobnie z produktami SONY)

Co do LG..jako posiadacz w przeszłości wielu napędów tego producenta jestem nastawiony dość sceptycznie co do jakości tegoż napędu lecz nie umiem zanegować iż 4163 jest interesującą nagrywarką.

@digidy

Płyta , którą przeczyta każdy odtwarzacz nosi standard DVD-ROM.

Tu fachowa terminologia co do DVD RAM
http://www.cdrinfo.pl/software/slown...?ID=2180133539

I NEC tego nie ma...lecz weź pod uwagę ,że ceny DVD-RAM to około 15 zł za sztukę i rozpatrz jak często bedziesz tego używać.NEC ma małe problemy z korekcją błędów ( podobno..jakoś na 3500 tego nie odczułem) ,ale jakość zapisu ma pierwszorzędną. Także jeśli nie potrzebujesz tego standardu jednak namawiałbym Cię na NEC' ( lub Pionka - ta sama elektronika co NEC....minimalnie lepszy od dawcy "organów" )

Ostatnio zmieniany przez Dorian : 21.04.2005 o godz. 22:38
Dorian jest offline  
Stary 27.04.2005, 21:59   #7
digidy
Bywalec

Data rejestracji: 25.02.2005
digidy w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Sluchajcie mam jeszcze jedno pytanie do Was (szczegolnie Doriana): co oznacza ma problemy z korekcja bledow? Tzn., ze np. plyta mocno porysowana moze zostac przez NECa nie odczytana poniewaz nie dokona on korekty "zamazanych" pitów czy landów a LG byc moze moglby ta plyte odczytac, tak?
digidy jest offline  
Stary 27.04.2005, 22:01   #8
Dorian
Wymiatacz

Data rejestracji: 10.05.2004
Dorian zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez digidy
Sluchajcie mam jeszcze jedno pytanie do Was (szczegolnie Doriana): co oznacza ma problemy z korekcja bledow? Tzn., ze np. plyta mocno porysowana moze zostac przez NECa nie odczytana poniewaz nie dokona on korekty "zamazanych" pitów czy landów a LG byc moze moglby ta plyte odczytac, tak?

Dokładnie tak jak piszesz. ( Nadmienię jednak ,że nie napotkałem jeszcze takiej płytki , z ktorą NEC sobie nie poradził...ale nie mam "mocno porysowanych"..lecz NEC'i podobno nie mają za dobrej korekcji. Nie umiem jednak tego ocenić jako użytkownik).

Ostatnio zmieniany przez Dorian : 27.04.2005 o godz. 22:04
Dorian jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: