Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.11.2004, 23:09   #1
godless
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.01.2004
godless w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy LiteOn SOHW-1633s - problem z płytkami CD-R/W i (być może) DVD+R

Witam wszystkich forumowiczów jako, że to mój pierwszy post. :cool:

Sytuacja przedstawia się następująco:
Świeżo zakupiony LiteOn SOHW-1633s, od razu wgrany firmware 1633S.BS0K.patched-cf.exe ze strony codeguys.
Zastąpił on w systemie LiteOn'a LTR-52246s.
DMA ustawione, ASPI zainstalowane, sterowniki do płyty głównej także.
Podczas wypalania żadnych błędów w programach.

Schody zaczynają się podczas sprawdzania błędów w KProbe (Nero CD Speed również). Pojawiają się wysokie szpilki C1 jak i C2.

Obrazki
SOHW_1633s_Benq_CD-R_write_8x_read_24x.PNG
SOHW_1633s_Benq_CD-R_write_8x_read_40x.PNG
SOHW_1633s_Benq_CD-R_write_8x_read_max.PNG
przedstawiają płytkę nagraną przez 1633 i przez nią odczytaną, nazwy mówią o parametrach.

Natomiast obrazek
LTR_52246s_Benq_CD-R_write_32x_read_max.PNG
(dołączam w następnym poście)
to płytka nagrana na 52246s i odczytana na 1633.
Jak widać, błęda są.

Żeby uzupełnić obraz sytuacji dołączam obrazki
SOHW_1633s_Dysan_8x_DVD+R_write_4x_read_4x.PNG
SOHW_1633s_Dysan_8x_DVD+R_write_4x_read_max.PNG
I tutaj pytanie, czy przy odczycie z max prędkoscią jest dopuszczalne pojawienie się błędów? (tutaj jest ich 23)

Wychodzi mi na to, że coś nie tak z odczytem, bo zapis chyba działa.
Dodam jeszcze, że nie ma problemu ze zgraniem danych z tych płytek na HD.
Co zrobić w tej sytuacji? Wymienić nagrywarkę na inny egzemplarz?

Pozdrawiam,
godless
Dołączone obrazki
File Type: png SOHW_1633s_Benq_CD-R_write_8x_read_24x.PNG (33.7 KB, 141 oglądane)
File Type: png SOHW_1633s_Benq_CD-R_write_8x_read_40x.PNG (36.5 KB, 96 oglądane)
File Type: png SOHW_1633s_Benq_CD-R_write_8x_read_max.PNG (33.5 KB, 88 oglądane)
File Type: png SOHW_1633s_Dysan_8x_DVD+R_write_4x_read_4x.PNG (40.8 KB, 107 oglądane)
File Type: png SOHW_1633s_Dysan_8x_DVD+R_write_4x_read_max.PNG (43.8 KB, 106 oglądane)
godless jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.11.2004, 23:12   #2
godless
Nowy na forum

Unhappy

Cytat:
Napisany przez godless
Natomiast obrazek
LTR_52246s_Benq_CD-R_write_32x_read_max.PNG
(dołączam w następnym poście)
godless
Oto ten obrazek.
Zapomniałem dodać, że na płytkach CD-RW są identyczne błędy co na CD-R.

godless
Dołączone obrazki
File Type: png LTR_52246s_Benq_CD-R_write_32x_read_max.PNG (34.3 KB, 476 oglądane)
godless jest offline  
Stary 11.11.2004, 01:31   #3
tytusdezoo
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 18.11.2003
tytusdezoo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jeżeli płyty da się odczytać w 100% to wszystko jes OK. Tez tak miałem w swoim 1633 są to błędy pojawiające się przy odczycie. Błędy te jednak nie wynikają ze źle nagranego nośnika, tylko z winy nagrywarki lub programu.

PS. Dodam ,że nagrywarka jest sprawna, tak się poprostu dzieje. DVD też masz w miarę dobrze wypalone jak na LITKA, inne natym nośniku jednak palą lepiej.
Stary 11.11.2004, 10:07   #4
legion
XII

Data rejestracji: 02.06.2004
legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
panowie cd-r w kprobe sprawdzamy na 8x i dlatego macie takie bledy a dvd na 4x
Cytat:
Napisany przez godless
Żeby uzupełnić obraz sytuacji dołączam obrazki
SOHW_1633s_Dysan_8x_DVD+R_write_4x_read_4x.PNG
SOHW_1633s_Dysan_8x_DVD+R_write_4x_read_max.PNG
I tutaj pytanie, czy przy odczycie z max prędkoscią jest dopuszczalne pojawienie się błędów? (tutaj jest ich 23)

Wychodzi mi na to, że coś nie tak z odczytem, bo zapis chyba działa.
Dodam jeszcze, że nie ma problemu ze zgraniem danych z tych płytek na HD.
Co zrobić w tej sytuacji? Wymienić nagrywarkę na inny egzemplarz?

Pozdrawiam,
godless
te dysany to dobre plyty wiec proponuje pobawic sie omni i strategia zapisu by poprawic jakosc ich wypalania
poczytaj sobie ten temat :
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=39900

Ostatnio zmieniany przez legion : 11.11.2004 o godz. 10:18
legion jest offline  
Stary 11.11.2004, 11:37   #5
godless
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez legion
panowie cd-r w kprobe sprawdzamy na 8x i dlatego macie takie bledy a dvd na 4x
Hmmm, wszystkie testy jakie oglądałem na forum cdrinfo oraz innych były z prędkością max. Przy 8x to nigdy nie widać błędów.
Załączam skan przy 8x
Benq_CD-R_write_32x_read_8x.png

Kontynuując temat, zrobiłem testy nowiutkiego DVD-ROM, prosto z pudełka, zero uszkodzeń.
DVD-ROM_read_4x.PNG
DVD-ROM_read_max.PNG
Przy skanowaniu max, pod koniec błędy leciały jeden za drugim tak długo, że nie chciało mi się czekać do końca testu.
Dodam tylko, że ta płytka została odczytana niby bezbłędnie w DVDDecrypterze, choć pod koniec płyty napęd zwalniał obroty 5 czy 6 razy.
Jak widać przy 4x też jest szpilka C2.

godless
Dołączone obrazki
File Type: png Benq_CD-R_write_32x_read_8x.png (101.1 KB, 89 oglądane)
File Type: png DVD-ROM_read_4x.PNG (45.6 KB, 88 oglądane)
File Type: png DVD-ROM_read_max.PNG (43.6 KB, 90 oglądane)
godless jest offline  
Stary 11.11.2004, 20:47   #6
SLAY3R
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.02.2004
SLAY3R w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam,
ja się też pod ten temat podczepiam.
Takie same obserwacje mam w związku z moją 1633S (bios BS0K). Wysokie szpilki C2, jak na wyżej zamieszczonych obrazkach. Nawet w tłoczonych płytach (nowych) dvd i cd pojawiają się takie błędy. Czego nie ma w drugim kompie do którego wsadziłem poprzedniego liteon'a LTR52327S.
Płyta nagrana tamtą nagrywarką i sprawdzona na tamtej w k-probe, nie pojawia się ani jeden błąd C2, ta sama płyta sprawdzona na 1633S i jest przynajmniej jeden lub dwa wysokie błędy C2.
Ale dane kopiują się bez problemu.
Nagrywam na verbatimach i tdk.
Tak się zastanawiam, czy ten typ tak ma, czy jest to poprostu błąd programu k-probe. Czy mam może wysłać nagrywarkę na service?
I jeszcze takie pytanie: na tej nagrywarce nagrywałem narazie tylko dvd-data i cd-audio. Podczas nagrywania miga zielona kontrolka, w poprzednich liteon'ach zawsze zapalała się czerwona dioda. Czy to normalne?

Ostatnio zmieniany przez SLAY3R : 11.11.2004 o godz. 20:52
SLAY3R jest offline  
Stary 12.11.2004, 00:14   #7
godless
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez SLAY3R
Płyta nagrana tamtą nagrywarką i sprawdzona na tamtej w k-probe, nie pojawia się ani jeden błąd C2, ta sama płyta sprawdzona na 1633S i jest przynajmniej jeden lub dwa wysokie błędy C2.
A sprawdziłeś jak wygląda płytka nagrana przez 1633 na tamtej nagrywarce?

Cytat:
Napisany przez SLAY3R
Tak się zastanawiam, czy ten typ tak ma, czy jest to poprostu błąd programu k-probe.
Wątpię, w NeroCDSpeed też miałem szpilkę, nie tak dużą, ale zawsze.

Cytat:
Napisany przez SLAY3R
Podczas nagrywania miga zielona kontrolka, w poprzednich liteon'ach zawsze zapalała się czerwona dioda. Czy to normalne?
Mam tak samo.

Wracając do tematu, zrobiłem na wszelki wypadek reset EEPROM'a i wypalilem kilka razy DVD+RW. Nie wiem czy laser już jest skalibrowany czy trzeba użyć zwykłych płytek DVD+R. W każdym razie wypaliłem właśnie Philipsa DVD+R 8x.
Wynik jest w
SOHW_1633s_Philips_8x_write_4x_read_4x.PNG
Myślę, że nie wypadło tragicznie?

godless
Dołączone obrazki
File Type: png SOHW_1633s_Philips_8x_write_4x_read_4x.PNG (16.7 KB, 424 oglądane)
godless jest offline  
Stary 12.11.2004, 11:13   #8
legion
XII

Data rejestracji: 02.06.2004
legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez godless
Hmmm, wszystkie testy jakie oglądałem na forum cdrinfo oraz innych były z prędkością max. Przy 8x to nigdy nie widać błędów.
Załączam skan przy 8x
Benq_CD-R_write_32x_read_8x.png
godless
no wlasnie 8x plytka wyglada normanie a przy max bledy skacza jak cholera wiec pomysl dlaczego plyty dvd nie robi sie na maxa tylko 4x
moim zdanie ustwianie plyty cd-r na max jest bledne bo zawsze wyjdzie tragicznie a przyjelo sie ze sa sprawdzane 8x
Cytat:
Napisany przez godless

Wracając do tematu, zrobiłem na wszelki wypadek reset EEPROM'a i wypalilem kilka razy DVD+RW. Nie wiem czy laser już jest skalibrowany czy trzeba użyć zwykłych płytek DVD+R. W każdym razie wypaliłem właśnie Philipsa DVD+R 8x.
Wynik jest w
SOHW_1633s_Philips_8x_write_4x_read_4x.PNG
Myślę, że nie wypadło tragicznie?

godless
jak na tak plytke od cmc to niczego sobie

Ostatnio zmieniany przez legion : 12.11.2004 o godz. 11:16
legion jest offline  
Stary 12.11.2004, 13:55   #9
SLAY3R
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez godless
A sprawdziłeś jak wygląda płytka nagrana przez 1633 na tamtej nagrywarce?
Przy odczycie ustawionym na max wyskoczyła szpilka c2 ale w innym miejscu niż przy teście na 1633S
Ale po odpaleniu testów tak jak sugeruje to legion na speedzie 8x wyniki są świetne. Tamta palarka zgłasza więcej C1 niż 1633, ale tak dzieje się z każdą płytą prównywaną w obu napędach.
SLAY3R jest offline  
Stary 12.11.2004, 17:10   #10
godless
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez legion
no wlasnie 8x plytka wyglada normanie a przy max bledy skacza jak cholera wiec pomysl dlaczego plyty dvd nie robi sie na maxa tylko 4x
moim zdanie ustwianie plyty cd-r na max jest bledne bo zawsze wyjdzie tragicznie a przyjelo sie ze sa sprawdzane 8x
Ale na 8x wszystkie płytki wyglądają tak samo :cool:
I chyba trudno je jakoś zróżnicować pod względem jakości.
A na max jeśli jest dobra płytka to wykresy są OK, np.:
LTR-52246s_Sony_Supremas_write_24x_read_max.png
Co do DVD to może te 4x jest już wystarczającą predkością do wykazania blędów? Nie wiem.

Cytat:
Napisany przez legion
jak na tak plytke od cmc to niczego sobie

godless
Dołączone obrazki
File Type: png LTR-52246s_Sony_Supremas_write_24x_read_max.png (35.1 KB, 385 oglądane)
godless jest offline  
Stary 12.11.2004, 18:27   #11
SLAY3R
Nowy na forum

Coraz gorsze zdanie mam o mojej palarce.
Po pierwsze nie mogłem z niej zainstalować dzisiaj programu, co chwilę się rozpędzała to zwalniała, i w pewnym momencie wogóle przestała odczytywać dane z tej płyty, tylko jakiś chrobot co chwilę się z niej wydobywał. Drugi napęd pioneer dvd 120S skopiował całą płytę bez mrugnięcia.
Nagrałem cd-audio na verbatimie prędkość zapisu 40x. Na tych płytach(ba na gorszych też się zdażyło) z taką prędkością LTR'em 52327S zawsze nagrywałem i było ok. A teraz od 4 ścieżki do końca trzaski. Czym dalej tym gorzej. Jeszcze spalę zaraz jedną audio z wolniejszą prędkością i zobacze jak bedzie.
Trzeba ja będzie dać na service. Bo to nie jest normalne
SLAY3R jest offline  
Stary 12.11.2004, 20:00   #12
godless
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez SLAY3R
Po pierwsze nie mogłem z niej zainstalować dzisiaj programu, co chwilę się rozpędzała to zwalniała, i w pewnym momencie wogóle przestała odczytywać dane z tej płyty, tylko jakiś chrobot co chwilę się z niej wydobywał.
U mnie 2-3 razy zwalniała jak instalowałem dołączony soft (NeroExpress), ale odczytała.
Cytat:
Napisany przez SLAY3R
Nagrałem cd-audio na verbatimie prędkość zapisu 40x.
Ja nagrywam audio 8x-12x i nie mam nigdy problemów. Ani błędów, ani trzasków, no i wieża ładnie odtwarza. Tak więc polecam trochę zwolnić.

godless
godless jest offline  
Stary 12.11.2004, 21:39   #13
SLAY3R
Nowy na forum

A jeszcze takie pytanie. Czy twoja też "tyka".
Zauważyłem to tylko w przypadku płyt cd. Powiedzmy wkładam płytę i nic nie robię. Napęd rozpędza płytę a potem zwalnia i zatrzymuje ją. Ale słychać takie szybkie, rytmiczne, ciche tyk, tyk, tyk..... Także przy niskich obrotach (np. podczas odtwarzania cd-audio) jest to wyraźnie słyszalne.

Co do prędkości nagrywania cd-audio. To zawsze nagrywałem tak jak pisałem 40x czasami szybciej i było ok. Nagrałem przed chwilą płytę z prędkością 24x, później przesłucham na wieży.

BTW. Wcześniej pisałeś coś na temat resetu eeproma, mógłbyś pokrótce wyjasnić do czego on służy, i co daje resetowanie go?
SLAY3R jest offline  
Stary 12.11.2004, 23:31   #14
godless
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez SLAY3R
Czy twoja też "tyka".
Zauważyłem to tylko w przypadku płyt cd. Powiedzmy wkładam płytę i nic nie robię. Napęd rozpędza płytę a potem zwalnia i zatrzymuje ją. Ale słychać takie szybkie, rytmiczne, ciche tyk, tyk, tyk..... Także przy niskich obrotach (np. podczas odtwarzania cd-audio) jest to wyraźnie słyszalne.
Tylko jedna płytka zachowywała się u mnie podobnie, ta oryginalna z Nero Express. Po zmniejszeniu obrotów było słychać ciche cyk cyk cyk (trochę wyższe tony niż tyk tyk tyk).

Cytat:
Napisany przez SLAY3R
BTW. Wcześniej pisałeś coś na temat resetu eeproma, mógłbyś pokrótce wyjasnić do czego on służy, i co daje resetowanie go?
Z tego co wyczytałem na forum, daje to poprawienie jakości zapisu. I rzeczywiście po resecie miałem lepszy wynik na DVD+R. A co to jest? Z tego co się zorientowałem to taka "pamięć" w której przechowywane są parametry kalibracji lasera (w razie czego niech mnie ktoś poprawi). Co prawda ja zrobiłem odwrotnie niż trzeba, czyli wgrałem bios i później reset, ale i tak widziałem poprawę. :cool:

A tak w ogóle to polecam ten wątek do poczytania.

godless
godless jest offline  
Stary 13.11.2004, 00:45   #15
SLAY3R
Nowy na forum

Posłuchałem właśnie tej płytki audio nagranej 24x i zaraz na początku już pojawiają się przeskoki, trzaski itp.
Oddam ją na wymianę. Zapłaciłem za to i chcę mieć sprawny sprzęt. Nie będę się bawił w żadne kolejne wgrywanie biosów (już pieerwszego dnia użytkowania wgrałem BS0K, bo "coś" było nie tak), resetowanie eepromów, bo mi się nie chce.

BTW. Co myślicie o tej palarce: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13579 , może będę starał się żeby wymieniono mi na napęd innej firmy.
SLAY3R jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: