Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LiteOn SOHW-1633s - problem z płytkami CD-R/W i (być może) DVD+R (https://forum.cdrinfo.pl/f15/liteon-sohw-1633s-problem-plytkami-cd-r-byc-moze-dvd-r-42555/)

godless 15.11.2004 20:05

Podsumowując niejako wątek. Oddałem dziś nagrywarkę do testów do serwisu. Po przetestowaniu około 8 sztuk innych Liteonów, wyżej wymienione błędy wystąpiły we wszystkich. Testowane były na platformie Intela, tak więc odpada sugestia, że mają one jakiś związek z nForce'm.
Wynika chyba z tego, że - tak jak pisał wcześniej tytusdezoo - po prostu trzeba się przyzwyczaić do tego. :cool:

godless

VIZZARD 15.11.2004 11:40

Cytat:

Napisany przez SLAY3R
BTW. Co myślicie o tej palarce: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13579

Co myślimy? :idea:

Ten dział forum w zasadzie w tej chwili jest o trzech nagrywarkach:

Pioneer, Nec, Liteon ...

A na temat Pioneera jest średnio jeden temat dziennie :czytaj:

Czy potrzeba ci czegoś więcej? :|

tengu 15.11.2004 09:40

Hmm to dziwne ja też :(
I u mnie przy instalacji POWER DVD sam włączył DMA i wszystko. Dograłem tylko ASPI i bez problemu. Jak na razie działa miesiąc i może nie palił zbyt wiele 12DVD i 14CD-R, ale na razie nie mam co narzekać (działa tak samo dobrze jak CD-RW LG GCE-8320B przy nagrywaniu płytek CD) i nie mam problemu z nagrywaniem DVD (w zasadzie +R platinium/verbatim pastel)

SLAY3R 13.11.2004 23:03

Cytat:

Napisany przez tengu
Słuchajcie a może to jest tak samo jak z LG swojego czasu: w BOX działa wszystko od razu a z OEM trzeba się trochę pobawić.

Prędzej na odwrót, bo mam boxa.

tengu 13.11.2004 15:07

No to ci niestety nie pomogę. NAgrywane 8x Z CBR nie tną się wogóle BSOC@PLATINIUM CD-R (choć wszyscy mnie namawiają na BSOK), Pare przeskoków miałem z VBR 128-32, ale teraz staram się je przekonwertować np na 192 lub 225 CBR i nie mam problemu, ale to chyba dużo zależy od samej nagrywarki

Słuchajcie a może to jest tak samo jak z LG swojego czasu: w BOX działa wszystko od razu a z OEM trzeba się trochę pobawić.

SLAY3R 13.11.2004 14:03

mp3@cbr, poza tym już dużo się takich audio cd nagrało do słuchania, i nie było takich yay. Te same utwory nagrane wcześniej poprzednia nagrywarką odtwarzają się dobrze, więc to nie jest problem plików itp.

tengu 13.11.2004 13:41

Ja bym się długo nad nią nie zastanawiał - ale na razie ja sam nie mam problemów więc litek mi wystarczy

P.S. Ta płytka audio to przegrywana czy z MP3@VBR? Bo z MP3 to czasem tak dziwnie się nagrywa z przeskokami (jeśli różnica w BR jest duża)

SLAY3R 13.11.2004 01:45

Posłuchałem właśnie tej płytki audio nagranej 24x i zaraz na początku już pojawiają się przeskoki, trzaski itp.
Oddam ją na wymianę. Zapłaciłem za to i chcę mieć sprawny sprzęt. Nie będę się bawił w żadne kolejne wgrywanie biosów (już pieerwszego dnia użytkowania wgrałem BS0K, bo "coś" było nie tak), resetowanie eepromów, bo mi się nie chce.
:sciana:
BTW. Co myślicie o tej palarce: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13579 , może będę starał się żeby wymieniono mi na napęd innej firmy.

godless 13.11.2004 00:31

Cytat:

Napisany przez SLAY3R
Czy twoja też "tyka".
Zauważyłem to tylko w przypadku płyt cd. Powiedzmy wkładam płytę i nic nie robię. Napęd rozpędza płytę a potem zwalnia i zatrzymuje ją. Ale słychać takie szybkie, rytmiczne, ciche tyk, tyk, tyk..... Także przy niskich obrotach (np. podczas odtwarzania cd-audio) jest to wyraźnie słyszalne.

Tylko jedna płytka zachowywała się u mnie podobnie, ta oryginalna z Nero Express. Po zmniejszeniu obrotów było słychać ciche cyk cyk cyk (trochę wyższe tony niż tyk tyk tyk). ;)

Cytat:

Napisany przez SLAY3R
BTW. Wcześniej pisałeś coś na temat resetu eeproma, mógłbyś pokrótce wyjasnić do czego on służy, i co daje resetowanie go?

Z tego co wyczytałem na forum, daje to poprawienie jakości zapisu. I rzeczywiście po resecie miałem lepszy wynik na DVD+R. A co to jest? Z tego co się zorientowałem to taka "pamięć" w której przechowywane są parametry kalibracji lasera (w razie czego niech mnie ktoś poprawi). Co prawda ja zrobiłem odwrotnie niż trzeba, czyli wgrałem bios i później reset, ale i tak widziałem poprawę. :cool:

A tak w ogóle to polecam ten wątek do poczytania.

godless

SLAY3R 12.11.2004 22:39

A jeszcze takie pytanie. Czy twoja też "tyka".
Zauważyłem to tylko w przypadku płyt cd. Powiedzmy wkładam płytę i nic nie robię. Napęd rozpędza płytę a potem zwalnia i zatrzymuje ją. Ale słychać takie szybkie, rytmiczne, ciche tyk, tyk, tyk..... Także przy niskich obrotach (np. podczas odtwarzania cd-audio) jest to wyraźnie słyszalne.

Co do prędkości nagrywania cd-audio. To zawsze nagrywałem tak jak pisałem 40x czasami szybciej i było ok. Nagrałem przed chwilą płytę z prędkością 24x, później przesłucham na wieży.

BTW. Wcześniej pisałeś coś na temat resetu eeproma, mógłbyś pokrótce wyjasnić do czego on służy, i co daje resetowanie go?

godless 12.11.2004 21:00

Cytat:

Napisany przez SLAY3R
Po pierwsze nie mogłem z niej zainstalować dzisiaj programu, co chwilę się rozpędzała to zwalniała, i w pewnym momencie wogóle przestała odczytywać dane z tej płyty, tylko jakiś chrobot co chwilę się z niej wydobywał.

U mnie 2-3 razy zwalniała jak instalowałem dołączony soft (NeroExpress), ale odczytała.
Cytat:

Napisany przez SLAY3R
Nagrałem cd-audio na verbatimie prędkość zapisu 40x. :smutny:

Ja nagrywam audio 8x-12x i nie mam nigdy problemów. Ani błędów, ani trzasków, no i wieża ładnie odtwarza. Tak więc polecam trochę zwolnić. :peace:

godless

SLAY3R 12.11.2004 19:27

Coraz gorsze zdanie mam o mojej palarce.
Po pierwsze nie mogłem z niej zainstalować dzisiaj programu, co chwilę się rozpędzała to zwalniała, i w pewnym momencie wogóle przestała odczytywać dane z tej płyty, tylko jakiś chrobot co chwilę się z niej wydobywał. Drugi napęd pioneer dvd 120S skopiował całą płytę bez mrugnięcia.
Nagrałem cd-audio na verbatimie prędkość zapisu 40x. Na tych płytach(ba na gorszych też się zdażyło) z taką prędkością LTR'em 52327S zawsze nagrywałem i było ok. A teraz od 4 ścieżki do końca trzaski. Czym dalej tym gorzej. Jeszcze spalę zaraz jedną audio z wolniejszą prędkością i zobacze jak bedzie.
Trzeba ja będzie dać na service. Bo to nie jest normalne :smutny:

godless 12.11.2004 18:10

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez legion
no wlasnie 8x plytka wyglada normanie a przy max bledy skacza jak cholera wiec pomysl dlaczego plyty dvd nie robi sie na maxa tylko 4x :>
moim zdanie ustwianie plyty cd-r na max jest bledne bo zawsze wyjdzie tragicznie a przyjelo sie ze sa sprawdzane 8x :D

Ale na 8x wszystkie płytki wyglądają tak samo :cool:
I chyba trudno je jakoś zróżnicować pod względem jakości.
A na max jeśli jest dobra płytka to wykresy są OK, np.:
LTR-52246s_Sony_Supremas_write_24x_read_max.png
Co do DVD to może te 4x jest już wystarczającą predkością do wykazania blędów? Nie wiem.

Cytat:

Napisany przez legion
jak na tak plytke od cmc to niczego sobie :D

:peace:

godless

SLAY3R 12.11.2004 14:55

Cytat:

Napisany przez godless
A sprawdziłeś jak wygląda płytka nagrana przez 1633 na tamtej nagrywarce?

Przy odczycie ustawionym na max wyskoczyła szpilka c2 ale w innym miejscu niż przy teście na 1633S
Ale po odpaleniu testów tak jak sugeruje to legion na speedzie 8x wyniki są świetne. Tamta palarka zgłasza więcej C1 niż 1633, ale tak dzieje się z każdą płytą prównywaną w obu napędach.

legion 12.11.2004 12:13

Cytat:

Napisany przez godless
Hmmm, wszystkie testy jakie oglądałem na forum cdrinfo oraz innych były z prędkością max. Przy 8x to nigdy nie widać błędów.
Załączam skan przy 8x
Benq_CD-R_write_32x_read_8x.png
godless

no wlasnie 8x plytka wyglada normanie a przy max bledy skacza jak cholera wiec pomysl dlaczego plyty dvd nie robi sie na maxa tylko 4x :>
moim zdanie ustwianie plyty cd-r na max jest bledne bo zawsze wyjdzie tragicznie a przyjelo sie ze sa sprawdzane 8x :D
Cytat:

Napisany przez godless

Wracając do tematu, zrobiłem na wszelki wypadek reset EEPROM'a i wypalilem kilka razy DVD+RW. Nie wiem czy laser już jest skalibrowany czy trzeba użyć zwykłych płytek DVD+R. W każdym razie wypaliłem właśnie Philipsa DVD+R 8x.
Wynik jest w
SOHW_1633s_Philips_8x_write_4x_read_4x.PNG
Myślę, że nie wypadło tragicznie? :)

godless

jak na tak plytke od cmc to niczego sobie :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:25.