Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 02.08.2010, 11:06   #1
NoVVy
Nowy na forum

Data rejestracji: 09.11.2005
NoVVy w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problem z odczytem płyt CD i DVD

Witam.

W kompie mam DVD Lite-On JLMS XJ-HD1665 i nagrywarkę DVD Sony DRU-720A. 2xHDD mam na jednej taśmie a na drugiej odtwarzacz i nagrywarkę DVD. Problem jest taki, że wszystko jest podłączone dobrze (taśmy, zworki) i wszystko jest poprawnie wykrywane (system to Windows XP z SP3) ale po włożeniu dowolnej płyty (CD lub DVD) nie można wyświetlić jej zawartości. Dzieje się tak od momentu przełożenia dysku z Secondary do Primary (czyli z konfiguracji na każdym kanale dysk+napęd chciałem zrobić: na jednym kanale dysk+dysk a na drugim dvd+dvdrw). W "Mój komputer" ikonki napędów po wrzuceniu dowolnej płyty nie zmieniają się ani nie wyświetlają nazwy. Wyjątkiem jest antywirus (NOD32), którym mogę normalnie przeskanować płytę, windowsowe narzędzie "zarządzanie dyskami", które pokazuje poprawnie nazwę płyty znajdującej się w napędzie oraz Foobar 2000, który bez problemu odtwarza płyty audio (sprawdzałem też płytę z grą Motorhead gdzie audio track'i są poprawnie odtwarzane). Narzędzie CDCheck już na samym początku sprawdzania dowolnej płyty wywala błąd (widoczny na screenie). Wszystko wskazuje, że napędy są sprawne więc to raczej coś nie gra w systemie. Taśmy też sprawne bo wcześniej wszystko pracowało bez problemów (dysk+napęd na kanał). Sprawdzałem też z innymi taśmami. Wywaliłem Nero i zainstalowałem też na wszelki wypadek Adaptec ASPI v4.71.2 ale nic to nie dało. Odinstalowanie napędów i ponowna instalacja też bez efektów. Sprawdziłem na wszelki wypadek ustawienia w biosie ale tam wszystko jest dobrze. Odpaliłem Linuxa w wersji Live-CD i wszystko było w jak najlepszym porządku także problem jest chyba w ustawieniach Windy.Jeżeli ktoś z Was miał podobny problem albo wie jak się z nim uporać to bardzo proszę o pomoc.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-motorhead3.jpg   -motorhead.jpg  
Dołączone obrazki
-explorer.jpg -motorhead2.jpg 
NoVVy jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: